تغييرات هورموني

تغييرات قابل توجه در سطح هورمون ها به ويژه در زنان مي تواند موجب ريزش مو شود. ريزش مو در زمان يائسگي و همچنين به دنبال تولد بچه به خاطر پايين افتادن سطح استروژن خون شايع است.
وقتي ريزش مو به علت پايين افتادن استروژن خون باشد؛ ريزش مو موقتي است و موها مجدداً به حالت اول برخواهند گشت. يک خانم در سن 40 سالگي يا بالاتر نبايد انتظار داشته باشد موهايش به اندازه سنين 20 سالگي رشد کند.

رژيم غذايي

- کم کردن وزن:

حتي اگر کم کردن وزن زير نظر پزشک باشد سه تا 6 ماه بعد از کم کردن 6 کيلو وزن، ريزش مو اتفاق مي افتد. ريزش مو به دنبال کاهش وزن شايع است و البته دوباره به حالت نرمال بر مي گردد.

- مصرف بيش از اندازه ويتامين ها:

مصرف بيش از اندازه ويتامين A که معمولاً در مکمل هاي ويتاميني يافت مي شود منجر به ريزش مو مي شود. بعد از قطع و نرمال شدن ويتامين A در بدن، موها به حالت نرمال بر مي گردند.

- کم مصرف کردن پروتئين:

وقتي بدن پروتئين کافي دريافت نکند در مصرف پروتئين خود صرفه جويي کرده و سهميه موها را قطع مي کند دو تا سه ماه بعد از کم شدن پروتئين بدن، موها ريزش مي کنند. با مصرف کافي پروتئين مي توان جلوي اين مشکل را گرفت. گوشت، تخم مرغ و ماهي، منابع خوب پروتئين هستند. گياهخواران مي توانند پروتئين خود را با افزودن آجيل گياهان دانه دار و عدس به رژيم غذايي خود به دست آورند. کم مصرف کردن آهن: مصرف کم آهن منجر به ريزش مو مي شود. اين مسئله به خصوص در مورد خانم ها صادق است.
گوشت قرمز منبع آهن است و آهن آن در مقايسه با منبع گياهي به خوبي جذي بدن مي شود. رژيم هاي حاوي حبوبات، سبزيجات به ويژه اسفناج، نان گندم نيز ميزان آهن لازم بدن را تأمين مي کنند.
کارشناسان تغذيه توصيه مي کنند ماهي يا مرغ را به جاي گوشت قرمز استفاده و غذاهاي گوشتي را با لوبيا، ماکاروني و برنج همراه کنيد.
انواع گوشت ها، جگر و بعضي از محصولات کشاورزي مانند انواع حبوبات داراي آهن هستند. البته آن انواع گوشت قابل جذب تر است.
اگر همراه با غذا، ويتامين C که در سبزيجات، مرکبات و ميوه ها وجود دارد مصرف شود، آهن فرآورده هاي گياهي مثل حبوبات هم قابل جذب مي شود. بنابراين مصرف انواع سبزي و سالاد همراه با غذا توصيه مي شود.

- اختلالات خوردن:

برخي از بيماري ها که خود را با اختلال خوردن غذا نشان مي دهند، مثل بي اشتهايي عصبي منجر به ريزش مو مي شود.

داروها

داروهايي که بيشتر از همه منجر به ريزش مو مي شوند عبارتند از: رقيق کننده هاي خون مثل آسپرين، دوز بالاي ويتامين A، داروهايي که براي درمان آرتريت، افسردگي، نقرس، فشارخون بالا و بيماري هاي قلبي مصرف مي شود.
در برخي از زنان، قطع يا مصرف قرص هاي جلوگيري از بارداري منجر به ريزش مو مي شود. اين به خصوص در زناني که زمينه ارثي ريزش مو دارند اتفاق مي افتد.

آراستگي مو با قيمت گزاف

- مواد آرايشي موها:

استفاده مکرر از مواد دکلره و مواد فر دائمي منجر به ريزش مو مي شود.
استفاده بيش از اندازه و نامناسب از رنگ مو، ژل و اسپري هاي نگهدارنده مو منجر به ريزش مو مي شود. در واقع اينها منجر به شکستن و ريختن موها مي شود.
متخصصان مو توصيه مي کنند مصرف مواد آرايشي مو محدود شود.

- سشوار، اتوي مو و وسايل مشابه:

استفاده مکرر از سشوار و اتوي مو منجر به ريزش مو مي شود. گرماي ناشي از سشوار و اتوي مو، آب درون ساقه مو را تخليه کرده و موها را مستعد شکستن و آسيب ديدن مي کند. اگر اجازه دهيم موها در معرض هوا خشک شده، سپس آنها را مدل داده و آرايش کنيم اين ريسک کاهش مي يابد. استفاده از اتوي مو نيز بايد بسيار کم باشد.

- کليپس، کش مو و سنجاق مو:

اگر از اين وسايل به صورت سفت و محکم براي نگهداشتن مو استفاده شوند، موها آسيب مي بيند. اگر سنجاق مو انتخاب مي کنيد بهتر است انواعي که نرم تر بوده و نوک آن ها تيز نباشد انتخاب کنيد. کليپس مو نيز بايد يک بالشتک از جنس لاستيک در تماس با موها داشته باشد. بهتر است از اين وسايل به صورت سفت و محکم براي بستن موها استفاده نشود.

- بافت موي آفريقايي:

در اين نوع آرايش، موها در اثر فشار بيش از حدي که به ريشه هاي مو وارد مي شود دچار ريزش مي شوند و حتي اين ريزش ممکن است دائمي باشد.

- شامپو و برس زدن بيش از اندازه به موها:

شامپو زدن بيش از اندازه و يا برس زدن بيش از اندازه منجر به آسيب ديدن موها مي شود. به خصوص اگر اين کارها را با وسواس و محکم انجام دهيم موها بيشتر آسيب مي بينند. در اين افراد موها نازک، تيره و شکننده هستند. بهتر است موهاي خيس شانه نشوند. حوله را بر روي موها نکشيد. حوله را به دور سر خود بپيچيد تا موها به آرامي خشک شوند موهاي خيس در معرض آسيب بيشتري هستند.

مراجعه به متخصص پوست و مو

متخصص پوست و مو مي تواند به شما در يافتن علل ريزش مو کمک کند.
متخصص پوست با پرسش هايي و همچنين با معاينه موها علت ريزش مو را ريشه يابي مي کند. او درباره سابقه بيماري هاي قبلي، داروهاي مصرف شده قبلي، رژيم غذايي و سابقه فاميلي سوال مي کند. متخصص پوست همچنين موهاي شما را معاينه مي کند. هنگام معاينه ممکن است لازم باشد چند عدد از موهاي شما کشيده شود. گاهي يک آزمايش خون هم لازم مي شود. او همچنين به ميزان چربي سر، شوره و خارش سر توجه مي کند. وقتي به منظور ريزش مو به مطب متخصص پوست مراجعه کرده ايد يادتان باشد يک راه حل سريع و فوري وجود ندارد و با صبر و حوصله مشکل شما حل مي شود.
منبع مقاله :
نشريه بهداشت زنان، شماره 48