هفت C موفقیّت ( 7 عامل موفقیّت )
هفت C موفقیّت ( 7 عامل موفقیّت )
منبع:مجله پرسمان
فرصتسالیانه
آهنگ این دوران در آفرینش فرصتسالیانه (1) خوانده میشود . و آدمیان میتوانند با آغازی خوب و آگاهانه آیندهای روشن بسازند . البته «آینده، تنها برای كسانی شفاف و روشن است كه آغازهای خوب و سرآغازهای مطلوب و تداوم منظم و شناخت كافی از شرایط زمان و مكان داشته باشند .»اكنون كه در آغاز سال 1382 هستیم، نگاه ما باید «امروز» باشد; برای ویژگیهای فردا و فرداها برنامه ریزی كنیم و به ورطه برنامه روزی نیفتیم . افراد موفق معمولا برای یافتن ویژگیها و شرایط فردا از اطلاعات كافی، مرتبط و دارای معیارهای مشخص بهره میبرند . برای برنامه ریزی درست در آغاز سال، تعیین چند مساله اهمیت دارد:
1 . كارهای بلند مدت، میان مدت و كوتاه مدت یعنی امسال میخواهم به چه چیزهایی دستیابم كه حدود 8- 10 ماه یا بیشتر وقت میبرد; كدام اهدافم در زمانی كمتر حاصل میشود و كدام كوتاه مدت است .
2 . معاشرتها، ارتباطات و زمینههای شغلی، حرفهای و تحصیلی .
عادتهای ما
متاسفانه ما غالبا از فكر كردن به آینده واهمه داریم و حتی گاه آن را غیر ضروری میدانیم . درست است كه ما در قضا و قدر الهی به سر میبریم; ولی اختیارات و فرصتها و خلاقیت هایی كه در درون ما به ودیعه نهاده شده به ما قدرت میدهد كه هر روز درتحولباشیم . حضرت امیرالمؤمنین (ع) میفرماید: «» (2)عادت به عادت نكردن به اندیشیدن سبب میشود گاه روزها بگذرد و در یك حركت كنیم و چه بسا به این نوع حركت عادت كنیم و به تدریج زندگی ما از روح و معنا تهی شود . ویكتور فرانكل میگوید: «.» (3)
یكی از برنامههای مهمی كه آدمی را به سعادت میرساند و افقهایی روشن پیش پایش مینهد، معاشرتها است . اسحاق نیوتن مینویسد:
از او پرسیدند شانه غولها چیست؟ پاسخ داد: «»
انسان وقتی با اندیشهها و توانمندیها همنشین میشود، استعدادهای بالقوهاش به حركت در میآید; چون ذهن مانند عضله مستعد با ورزش قویتر میشود . بهترین تصمیم این است كه در آغاز سال درباره دوستان و معاشران مطالعه و بررسی كنیم و بهترینشان را برگزینیم . بنابراین، فراموش نكنیم كه:
1 . كسانی كه درباره شغل و علایق شان كتابهای خوب میخوانند، ذهن خود را باز نگه میدارند . 2 . كسانی كه با افراد فرهیخته و توانمند نشست و برخاست میكنند، ذهن خود را به سمتخلاقیت و نوآوری و ایدهگیری و سطوح بالای اندیشه سوق میدهند . 3 . معاشرت با انسانهای كوته نظر و غیر خلاق فكر را محدود میسازد و نوعی همرنگی ایجاد میكند .
مزرعه ذهن
ذهن آدمی چون زمین كشاورزی است . تا وقتی بذرهای ایدههای خوب را در ذهن خود نكارید، نمیتوانید به ایدههای خوب برسید . البته ذهن آدمی بسیار برتر از زمین كشاورزی است . تفاوت ما با طبیعت این است كه ما دارای جرقه ذهنی یا توفان مغزی (4) هستیم . و این معجزه ذهن است كه ناگهان این امر در آن جرقه میزند و بارور میشود . برای تقویت این تحول و تغییر ذهنی نوع مطالعه، نوع معاشرتها، اهداف و آغازها چهار راه موفقیتبه شمار میآیند . این چهار عامل در حقیقتسادهترین راه برداشت محصول از زمین شما است .نیازهای مزرعه ذهن
مزرعه ذهن ما به موارد زیر بسیار نیازمند است:كار زیاد و ساعات كافی و انتخابها
مطالعه كافی
اصطلاحا امروزه آن را سوختگیری علمی میخوانند; یعنی افراد در طول حیات خود، به ویژه در دوران تحصیل و مهمتر از آن در دوران دانشجویی، باید از مطالعات دقیق همراه با یادداشت و یادگیری برخوردار باشند .
نظم و انضباط مشخص و برنامه متعهدانه .
تعهد به هدف و به مراحل انجام فعالیتها .
اندیشه خوب و ایدههای جدید .
بخت و اقبال و نیایش و معنویت و هنر .
شما مالك این زمین هستید و اكنون زمان شروع است . آینده در انتظار شما است . باید تصمیم بگیرید میخواهید چه بذری در آن بكارید كه از سال گذشته پربارتر، ارزشمندتر و پر محصولتر باشد . باید تصمیم بگیرید چگونه از آنچه در مزرعه تان میروید مراقبت كنید . و با آنچه در این مزرعه میروید ساخته میشود .
تجارب نامرئی
در آغاز سال بگذارید ذهن ناهشیار شما در تمام اوقات شبانه روز به این مساله فكر كند، با اشخاص مختلف ملاقات كنید، با آنها حرف بزنید . در این صورت، گرمای ذهنتان را حفظ و افكار خفته در ذهنتان را بیدار میسازید . عقل سلیم را درخود تقویت كنید و از آن ا ستفاده ببرید; زیرا بهترین دوستشما در زندگی است . ما در پیرامون خود با مجموعهای از تجارب نامرئی ارتباط داریم كه باید آنها را بشناسیم . این تجارب همان افرادند كه دائرة المعارفهای متحرك به شمار میآیند . بسیاری از افراد دریایی از تجاربند; ولی خاموش به سر میبرند . بهترین آنها موفقترین آنهایند و جالب این كه بسیاری از آنها فكر میكنند معمولی اند و بادیگران تفاوتی ندارند و تا نخواهیم تجاربشان را به ما منتقل نمیكنند .برای موفقیت و بهره وری بهینه از زمان، خصوصا در آغاز یك تحول و مهمتر از همه در شروع سال جدید، توجه به ضرورت دارد:
1 . اعتماد و ایمان، (confidence and trast)
بهره وری و كیفیت در طول زمان تنها در صورتی بهبود مییابد كه انسان با ایمان و اعتماد به هدف گام بردارد . اگر این اعتماد نباشد، اهداف لرزان و مسیرها مبهم و راه تاریك و مهآلود میگردد و حتی در درون آدمی مقاومت منفی به وجود میآید . ارشمیدس، ریاضیدان نامی یونان، میگوید: «اهرمی از اعتماد و ایمان به من دهید تا بدون محاسبات ریاضی زمین را جابه جا كنم . » (5)
2 . همكاری و تعهد، (cooperation and commintment)
وقتی انسان با اعتماد به مسیر و برنامه و هدف گام بر میدارد، موانع را درهم میشكند . آدمی مجموعهای از قوای مختلف درونی است . برای موفقیتباید تمام قوای او با هم همكاری كنند و تعهد در وی شعله ور شود .
3 . ارتباطات، (communication)
امروزه مانع اصلی موفقیتبرنامهها در اغلب موارد، عدم ارتباطات مؤثر با افراد و محیطهای جهت دهنده است . فرد باید بداند باچه مراكزی، چه افرادی و چه محیط هایی ارتباط برقرار كند تا موفقیتخود را رقم بزند . اطلاعات پیش شرط ارتباطات صحیح است .
4 . همبستگی، (coherence)
بهبود برنامه و تحصول بهره وری باید بر مبنای همبستگی تمام وجود فرد با آرمانها و برنامهها باشد . این نكته در هر دو مرحله برنامهریزی و اجرا مهم است .
5 . استمرار، (continiuty)
افرادی موفق به شمار میآیند كه افزون بر داشتن برنامه پیوسته به آن مقید باشند . بنابراین، پیگیری اهداف در برنامه ریزی و اجرا هرگز نباید فراموش شود .
6 . خلاقیت، (Creativity)
به رغم همه تلاشها، بدون خلاقیت و نوآموزی بهره وری بهبود نمییابد . البته خلاقیت تنها به مرحله اجرا اختصاص ندارد و در مرحله برنامه ریزی نیز بسیار كارساز و راهگشا است .
7 . آموزش مستمر، (continuous training)
برقرار ساختن فرایند مستمر آموزش در زندگی از عوامل مهم موفقیتبه شمار میآید . برنامههای آموزشی فراوانی به صورت رسمی و غیر رسمی و آزاد در اطراف ما وجود دارد و تجارب بسیار میتوان از آنها كسب كرد . امروزه بحث مطرح است . انسان باید همواره در حال آموختن و یادگیری بهینه باشد .
امروزه ثابتشده استحتی 90درصد مقید شدن به اصول فوق، خود را از حالت «» به عرصه «» میآورد . نباید فراموش كنیم كه چنان كه ارنست ریوز (6) میگوید: در زندگی ما «» سخت كوشی امروز پیروزی فردا را رقم خواهد زد . ما كه عمدتا روزهای متوالی برای ساختن آینده بهتر كار میكنیم، نباید این مثلث طلایی را از یاد ببریم:
1 . برای به دست آوردن دانش و موفقیتباید مطالعه كرد .
2 . برای خردمند شدن باید مشاهده كرد .
3 . برای یادگیری و موفقیت در امور باید برنامه ریزی كرد; زیرا هیچ حد و مرزی در این خصوص وجود ندارد .
آغاز نیك
یكی از رازهای موفقیت انسان آغاز خوب است . چنان كه در هفت عامل موفقیت اشاره شد، مقدمه و كانون این آغاز اعتماد و ایمان است . همواره باید به خود بگوییم: «» (7)باید با اعتماد و ایمان در راه پیروزی گام نهاد و دانست:
1 . جادهای كه به كشیده میشود، است .
2 . انسان مجموعهای از افكار خویش است . اگر بخواهید میتوانید با این مجموعه به همه دستیابید .
3 . بهترین زمان برای یك آغاز نیك فرجام است . بیاییم در زندگی و طبیعت، حیات خود را با برنامه ریزی جدید و قاطع و مستمر به موفقیت گره بزنیم .
4 . اگر انسان هدفی بزرگ در زندگی داشته باشد، خداوند به یاری اش میشتابند .
5 . برای رسیدن به جاده كامیابی، ضرورت دارد; زیرا «»
پینوشت:
1. Oporonity
2 . من ساوی یوماه فهو مغبون .
3 . انسان در جست و جوی معنا، ویكتور فرانكل .
4. Brinestorming
5 . چهار هزار و پانصد سخن، مجید اصلانی پرویز .
6 . نشریه بهره وری، شماره 79، سال 81 .
7 . دری مخفی به روی موفقیت، فلورانس اسكاول شاین، ترجمه شهلا (لمعی).
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}