گردآورنده: موسسه فرهنگی هنری قدر ولایت




 
برداشت هایی از بیانات امام خمینی (ره)
ما باز از خوف اینكه یك دسته جوان بازیخورده در بین اینها باشد و هست، از خوف این نمی‌توانیم یك شدّت عملی به خرج بدهیم، ولی ملت ما باید چشمهایش را باز كند و رفت و آمدهای مشكوك را تحت نظر بگیرد. شما ننشینید حالا كه برای شما فقط پاسدارها عمل كنند؛ شما همه پاسدار اسلامید. ملت ما همه پاسدار اسلام هستند. باید مراقب باشند؛ همسایه‌های خودشان را هر خانه‌ای تحت نظر بگیرد. رفت و آمدهای مشكوك را تحت نظر بگیرد. اگر دید یك مسأله‌ای در آنجا محتمل است باشد- ولو احتمال بدهد- باید اطلاع بدهد به مراكزی كه در نزدیك آن‌جاست؛ كم توجه نباشد به این مسائل، سست نباشد در این مسائل. پیغمبر اسلام تا آن وقتی كه در بستر مرگ خوابیده بود، جیشش را فرستاده بود و بیرون مدینه تجهیز كرده بود برای مقابله با كفار. آنهایی كه اسلام را خلاصه می‌كنند در این كه بخورند و بخوابند و یك نمازی بخوانند و یك روزه‌ای بگیرند و در گرفتاری این ملت، در گرفتاری این جامعه دخالت نكنند، به حسب روایت رسول اكرم، اینها مسلم نیستند؛ كسی كه اهتمام به امور مسلمین ندارد، در صحنه خودشان نیستند، آنهایی كه در صحنه هستند آنها را انتقاد می‌كنند. مراجعه كنند اشخاص، گروهها به قلب خودشان، ببینند كه این كاری كه در تازگی واقع شد و این همه جوان ما و اشخاص برومند ما به شهادت رسید، آیا اینها در قلبشان احساس خشنودی می‌كنند؟ و من می‌دانم یك عده‌ای این طورند. و من یك كلمه به برادران دادگاه و كسانی كه رئیس زندان هستند و اشخاصی كه زندانبان هستند، می‌گویم و آن اینكه این طور نباشد كه یك جنایتی وقتی واقع شد، اینها آرامش خودشان را از دست بدهند و- خدای نخواسته- با زندانیانی كه الآن هستند- ولو این زندانیان از همین گروههای فاسد باشند- با خشونت غیراسلامی عمل كنند. با آرامش و با احترام عمل كنند. لكن دادگاهها احكام را با دقت بررسی كنند و پرونده‌ها را بررسی كند و آنها را بر محكمه‌ها بنشانند و از آنها استفسار كنند و با قاطعیت، هرچه باید بكنند، عمل كنند، لكن این طور نباشد كه حالا از باب اینكه یك دسته‌ای از ما به وسیله همین گروهها از بین رفته، حالا ما در حبس با اشخاصی كه محبوس هستند- خدای نخواسته- به خلاف موازین اسلام عمل كنیم و من نمی‌دانم می‌كنند. (1)

راهبردهای تصریحی:

1-همه‌ی افراد جامعه موظف هستند كه نسبت به هم روابط دوستانه و نزدیك داشته باشند.
2-در برخورد با متخلّفین و متهمین در عین قاطعیت، بایستی براساس موازین اسلام عمل نمود.
3-مراقبت از همسایه‌ها و اطلاع از رفت و آمدهای مشكوك، مصادیق اهتمام مردم به امور جامعه است.

نكات استنباطی:

1-جویا شدن از احوال هم و صله‌‌ی ارحام می‌بایست در جامعه‌ی اسلامی رواج داشته و نسبت به هم تفقّد و مهربانی داشته باشند و از حال هم جویا شوند.
2-اهتمام به امور مسلمین و حل گرفتاریها و مشكلات مردم، سنت رسول خدا (صلی الله‌علیه و آله و سلم) است. باید به این سنت عمل كرد.

پی‌نوشت:

1.صحیفه امام (ره)، ج14، صص 527 و 528.

منبع مقاله:
گردآوری و تدوین: مؤسسه فرهنگی هنری قدر ولایت، (1390)، سیره‌ی سیاسی حضرت امام خمینی(قدس‌سره)(10)، تهران: مؤسسه فرهنگی هنری قدر ولایت، چاپ اول.