نویسنده:احمدی-فرزانه فرد
 
 
 

2- توجه ادیان و مکاتب گوناگون به موضوع مهدویّت

عقیده به ظهور یک نجات دهنده‌ی بزرگ آسمانی و امید به یک آینده‌ی روشن که در آن، نگرانی‌ها و هراس‌ها مرتفع گردد و با ظهور یک شخصیت ممتاز الهی همه‌ی تاریکی‌ها از پهنه‌ی گیتی برچیده شود و ریشه‌ی ظلم و جهل و تبـاهی از روی کره‌ی زمین برکنده شود، یک اعتقاد عمومی ثابت است که همواره در همه وقت، همه جا، و در همه‌ی زمان‌ها بین تمام ملت‌ها شایع و رایج بوده است، و تمام پیامبران و سفیران الهی در این زمینه، نویدهایی داده‌اند.
بر اساس تحقیقات پژوهشگران مسایل اسلامی، این عقیده در طول دوران زندگی انسان‌ها پیوسته در میان همه‌ی ملت‌ها و پیروان ادیان بزرگ همانند زرتشت، یهود و مسیحیت موجود بوده، و حتی اقوام مختلف جهان چون: اسلاوها، ژرمن‌ها، اسن‌ها و سِلت‌ها نیز معتقدند که سرانجام باید پیشوایی در آخر الزمان ظهور کند و بی‌عدالتی‌ها را از بین ببرد و حکومت واحد جهانی تشکیل داده و در بین مردم بر اساس عدالت و انصاف داوری کند.
آن‌چه از تاریخ امت‌ها استفاده می‌شود این است که، مسأله‌ی عقیده به ظهور یک رهبر مقتدر الهی و آمدن مصلحی در آخر الزمان به نام منجی موعود جهانی به قدری اصیل و ریشه‌دار است که در اعماق دل همه‌ی ملت‌ها و پیروان همه‌ی ادیان الهی، و تمام اقوام و ملل جهان جا گرفته است تا جایی که در طول تاریخ بشریت، انسان‌ها در فراز و نشیب‌های زندگی، با یادآوری ظهور چنین رهبر مقتدری، پیوسته خود را از یأس و ناامیدی نجات داده، و در انتظار ظهور آن مصلح موعود جهانی در پایان جهان، لحظه شماری می‌کنند.
بنابراین میتوان به ضرورت طرح مبحث منجی موعود به طور کلی و امام مهدی (علیه السلام) به طور خاص در این زمان پی برد، چرا که هر دین و آیین فرقه‌ای تنها منجی خود را بر حق دانسته و برای اثبات آن به جهانیان تلاش می‌کند.
با این همه، تذکر این نکته لازم است که گرچه همه‌ی مذاهب و ملل خبر از مصلح کل در آخر الزمان داده‌اند، ولی در هیچ یک از آن‌ها به اندازه‌ی دین اسلام درباره‌ی آن مصلح موعود سخن گفته نشده است. وجود بیش از 200 آیه از آیات قرآن که به وجود، ظهور و دوران حکومت آن حضرت تفسیر و تأویل شده‌اند، و همچنین حدود 6000 روایات گوناگون از پیامبر اکرم صلّی‌الله‌وعلیه‌وآله‌وسلّم و ائمه‌ی اطهار‌(علیهم السلام) درباره‌ی امام زمان (علیه السلام) مؤید اهمیت این مطلب است.
چرا که آن مهدی موعود (علیه السلام) از مسلمان‌ها و از نسل پیامبر اسلام صلّی‌الله‌وعلیه‌وآله‌وسلّم است که برای گسترش و تجدید حیات اسلام قدم بر می‌دارد و در دوران او حکومت و حاکمیت اسلام تحقق پیدا می‌کند.