نگاهی موشکافانه به نامه برجام امام خامنهای
نویسنده: سید عبدالرسول علم الهدی
چه نکاتی در تائید مصوبه برجام وجود دارد؟
خدا را شکر که جامعه ایران امام دارد تا در دو راهی تصمیم گیری راه نجات را در حرف آخر ببیند. اکنون که با نامهای تاریخی، نقطه عطف یک ملت در پیشرفت خود مشخص شد لازم است چالشهای اساسی پیش روی با تمرکز بر نکات خاص نامه برنامهریزی شود تا مکر شیطان به خودش برگردد. تحلیل گفتمان این نامه نیز میتواند راه اساسی دیگری در فهم اندیشههای اصلی انقلاب اسلامی باشد. در این نوشتار کوتاه سعی بر فهمی دقیق از نکات خاص آن داریم.
در این نامه که برآمده از اندیشهای توحیدی است، برائت از مشرکین متبلور بوده و نهایت امر نیز به امید نصرت الهی منوط شده[1] و به بیان دیگر اصل انقلاب اسلامی و تلاشها برای پیشرفت جمهوری اسلامی ایران به بهانه نصرت دین الهی اشاره شده است.
اشاره به یک تصمیم حساس برای یک ملت در آنجایی است که از عبرت آموز بودن این مسئله (مذاکرات هستهای و برجام) برای جمهوری اسلامی یاد میشود. خصوصا اینکه ولی فقیه، در سال 92 نیز مهمترین دستاورد مذاکرات هستهای را اثبات خباثتهای آمریکاییها برای ملت ایران عنوان کردند.
اما چند نکته در مورد برائت از مشرکین و دشمنی آمریکا:
1. دشمنی آمریکا تمام نشدنی است: پس اساسا چهره آمریکا تغییر ناپذیر است.
2. علت اصلی خصومت آمریکا، انقلاب اسلامی ایران در مبارزه با ظلم، استکبار و طرفداری از مظلوم است. پس آب ایران هیچ وقت با جوی آمریکا یکی نمیشود.
3. رفتار و گفتار منافقانه آمریکا: در مذاکرات دوساله هستهای و خصوصا بعد از توافق ژنو که 55 تحریم جدید با بهانههای دیگر برای ایران وضع کرد.
4. قدرت درونی و پایدار ایران، آنان را در ادامه راهشان مأیوس میکند: ادامه راه آمریکا نیز فشار بر ایران در عقب نشینیهای مکرر و مضاعف است.
اما از این نامه فهمیده میشود که متن برجام تأیید نشد بلکه مسیر دولت برای برداشتن تحریمها تأیید شد، زیرا:
1. آنچه که مشخص است رهبر معظم انقلاب مصوبه شورای عالی امنیت ملی در تاریخ 19 مرداد 94 را تأیید کردند و از مصوبه طرح مجلس به عنوان شاهد استفاده کردند.
2. ولی فقیه نسبت به متن برجام سه مرتبه هشدار دادند که دارای نقاط مبهمی است.
3. هشدار ولی فقیه نسبت به ضعفهای ساختاری متن برجام و خسارتهای بزرگ برای آینده کشور: «با این حال محصول مذاکرات که در قالب برجام شکل گرفته است دچار نقاط ابهام و ضعفهای ساختاری و موارد متعددی است که در صورت فقدان مراقبت دقیق و لحظه به لحظه، میتواند به خسارتهای بزرگی برای حال و آیندهی کشور منتهی شود.»
4. استناد به متن مذاکرات و نه تفسیرهای طرف مقابل در نقاط مبهم برجام
5. رفع تحریمها از باب رفع ظلم بر ملت ایران تأیید شد[2].
و اما محتوای شرطهای نه گانه چیست؟ اجازه بدهید به پیام پنهان این شرطها نگاه کنیم:
شرط اول: به نظر میرسد در این شرط، عبور از یک خط قرمز در مورد گام به گام بودن تعهدات طرفین در متن برجام اشاره شده؛ بنابراین ایشان هشدار در مورد تضمین دقیق حقوقی برداشته شدن تحریمها را لازم دانسته و هرگونه اظهارنظری در خصوص حفظ ساختار تحریمها را نقض برجام میداند.
شرط دوم: با هشدار خاص نسبت به اعمال هر تحریمی با هر بهانهای خصوصا بهانه تروریسم و حقوق بشر و از سوی هر کدام از دولتهای طرف مذاکره، دستور لغو برجام به دولت با استناد به یکی از بندهای مصوبه مجلس داده شد. یعنی بازی پلیس خوب و بد در مذاکرات و بازی تحریمهای با بهانه دیگر، مورد قبول نیست. همان طور که آقای عراقچی در گفتگوی ویژه خبری شبکه دوم در تاریخ 29 مهر 94 نیز اشاره کردند، این شرط که هر تحریمی به هر بهانهای باشد، از طرف مقام معظم رهبری وضع شده و دولت تابع است.
شرط سوم: نوسازی کارخانه اراک و معامله اورانیوم تنها در صورتی انجام میشود که آژانس پرونده حال و گذشته موسوم به pmd را خاتمه دهد. در غیر این صورت نمیتوان این دو قسمت از تعهدات ایران که به نظر آمریکاییها دستاورد بزرگی برای آنهاست را اجرا کرد.
شرط چهارم: ضمن تأکید بیش از پیش بر تضمینهای قرارداد با دیگران بر حفظ ماهیت آب سنگین اراک تأکید میشود.
شرط پنجم: تدریجی انجام شدن معامله اورانیوم غنی شده داخلی با کیک زرد و نه با اورانیوم غنی نشده خارجی، مورد تأکید قرار داده شده است.
شرط ششم: در طول 15سال باید در پیشرفت هستهای به 190هزار سو رسیده و در ضمن نگرانیهایی در مورد ضمائم برجام در این مورد وجود دارد. بنابراین جوجه قسم های آقای دکتر صالحی را آخر پاییز 15سال باید شمرد.
شرط هفتم: توجه به بهرهبرداری از همه ظرفیتهای ممکن در برجام برای تحقیق و توسعه در طول هشت سال
شرط هشتم: تأیید دیپلمات های ایرانی با توجه به اشاره ایشان به مذاکرات و نه تفسیرهای طرف مقابل نسبت به نقاط مبهم متن برجام
شرط نهم: ایجاد یک هیئت در شورای عالی امنیت ملی که شورایی فراجناحی است برای پیگیری هوشمندانه مصوبات و تعهدات طرف مقابل
هرچند در آخر نیز ولی فقیه اساسا برون رفت از وضعیت موجود و پیشرفت ایران را در قدرت درونی و اقتصاد مقاومتی و توجه به تولید ملی میداند و نه هیچ چیز دیگری؛ به رئیس جمهور و دولت ایشان نیز تذکر میدهد که بعد از رفع تحریمها دوباره اقتصاد نفتی راه نیفتد و از واردات بی رویه و خصوصا ورود کالاهای آمریکایی جلوگیری شود.
پینوشتها:
[1] به همین دلیل با اطمینان میتوان گفت که پاداش الهی برای این نقش آفرینیهای مسئولانه، مشتمل بر نصرت و رحمت و هدایت ذات حضرت حق خواهد بود انشاءالله، زیرا وعدهی نصرت الهی در برابر نصرت دین او تخلف ناپذیر است.
[2] رفع تحریمها هر چند از باب رفع ظلم و احقاق حقوق ملت ایران کار لازمی است، لیکن...
منبع: فرهنگ نیوز
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}