ضرورت تدوين استانداردهاي طبي براي كفش

به گفته سمسارها، كارشناس مسئول نساجي و چرم موسسه استاندارد، در حال حاضر فقط استاندارد كفش‌هاى طبى و صنعتى اجبارى است و كفش‌هاى معمولى مشمول استاندارد اجبارى نيستند و به همين دليل موسسه استاندارد بر اين نوع كفش‌ها نظارتى ندارد.
وى در گفتگو با همشهري، با بيان اين كه تاكنون درخواستى مبنى بر اجبارى شدن استاندارد كفش‌هاى معمولى به موسسه استاندارد ارائه نشده است، مي‌گويد: باتوجه به مرتبط بودن كفش با سلامت وايمنى بدن، اجبارى شدن استاندارد اين محصول ضرورى به نظر مى رسد.

کفش‌هاي نامناسب و ناهنجاري‌هاي استخواني

متخصصان ارتوپدي معتقدند پوشيدن کفش‌هاي نامناسب که امروزه شکل‌هاي فانتزي آن بسيار رايج شده است، در کودکي باعث بروز مشکل «صافي کف پا» و متعاقبا پادرد و کمر درد مي‌شود؛ چراكه کودکان، به‌دليل نرمي‌و انعطاف مفاصل و استخوان‌ها درصورت درست انتخاب نکردن کفش، به راحتي دچار تغيير ساختار در مچ و کف پا مي‌شوند.
دكتر قرقي، متخصص جراحي مفاصل، با بيان اين‌كه کفش کودک بايد از حداقل پاشنه، بند و ديواره‌هاي محکم که پا را محکم نگه دارد، برخوردار باشد، مي‌گويد: والدين بايد از خريد کفش‌هاي پلاستيکي که باعث بروز حساسيت پوستي مي‌شود نيز خود داري کنند.
او مي‌افزايد: يک کفش استاندارد 3 مشخصه بارز دارد كه جنس خوب، پاشنه، قالب و پنجه استاندارد است و از نظر قالب‌بندي، فضاي پنجه کفش بايد طوري باشد که به انگشت‌هاي پا فشار وارد نکند.
او با بيان ‌اين كه کفش‌هايي که پنجه آنها تيز است، باعث مي‌شوند انگشت‌هاي پا روي هم بيفتند، مي‌گويد: اين مساله در خانم‌ها شايع تر است، به طوري که انحراف شست پا در خانم‌ها۹ برابر آقايان است.
در مورد ساير استانداردهاي توليد كفش، كارشناسان مي‌گويند تنه کفش نيز که در واقع چارچوب روي کفش است و دور پا را در بر مي‌گيرد، بايد به راحتي در برابر فشارهاي وارده مقاومت کند و شرايط آناتوميکي پا را حفظ کند. علاوه بر فاکتورهاي استاندارد مربوط به جنس و ساختمان کفش، فاکتورهاي ديگري نيز به هنگام خريد کفش به همان اندازه اهميت دارند.
در مورد پاشنه كفش نيز به گفته كارشناسان، کفش‌هاي پاشنه تخت، چون حالت ضربه گيري در پاشنه ندارد، هنگام راه رفتن باعث درد پاشنه مي‌شوند. زنان ‪چند ‬برابر مردان بيشتر از درد پا شکايت دارند و دليل آن نيز پوشيدن کفش‌هايي با پاشنه بسيار بلند با پنجه تيز است که به انگشتان پا فشار مي‌آورند.
عوارضي مانند انحراف انگشت شست پا، ميخچه، تاول و خميدگي‌انگشتان درهاي مزمن کمر، دردهاي مفاصل و زانو و پاشنه و خستگي‌هاي زودرس، پيامد مستقيم استفاده از چنين کفش‌هايي است.

اصلاح راه رفتن با كفي‌هاي طبي

دكتر سخنگويي، متخصص فيزيوتراپي، با بيان اين‌كه وظيفه هر کفي کفش بايد اين باشد که انواع ناهنجاري‌هاي بدن و يا الگوهاي غلط راه رفتن را اصلاح کند، مي‌افزايد: هر شخصي با مقدار مشخصي از يک لايه نرم در کف پاي خود متولد مي‌شود كه اين لايه بالشتکي به صورت طبيعي امواج ضربه اي را که به کف پا وارد مي‌شوند، ملايم تر کرده و به شيوه‌اي مناسب به کل پا اعمال مي‌کند.
وي اضافه مي‌كند: متاسفانه با افزايش سن افراد اين لايه طبيعي در طول زمان اثر خود را از دست داده و تحليل مي‌رود و استفاده از کفي باعث مي‌شود که توزيع وزن در پا به صورت متعادل دربيايد و انتقال وزن به زمين تا حد امکان به وضعيت طبيعي نزديکتر شود.
اين فيزيوتراپ با بيان اين‌كه استفاده از کفي طبي در كودكان نسبت به افرادي که تغيير شکل آنها به صورت ثابت در آمده است، مفيد است، ادامه مي‌دهد: در کودکان با استفاده از کفي طبي مي‌توان صافي کف پا، پاي طاقديسي، انحراف پاشنه و انحراف زانوها به طرفين را اصلاح کرد و در سنين بالاتر نيز کفي اثر نگهداري دارد كه اگر اين کفي‌ها براي کودکان در سنين 7 تا 12 سال که کف پاي آنها در حال شکل گيري است، مورد استفاده قرار گيرد، حاصل آن برخورداري از کف پايي استاندارد تا آخر عمر است.
به گفته وي، اين کفي‌ها درباره زنان باردار که در يک دوره 6ماهه با اضافه وزن تحميلي روبه رو هستند، توصيه مي‌شود و اگر به علت شغل خود بايد مدت طولاني ايستاده باشيم، مثل کارگران، معلمان، پليس، پرستاران و...، استفاده از كفي‌هاي طبي (بخصوص نوع مواج آن) براي برخورداري از انرژي بيشتر و افزايش کارايي روزانه توصيه مي‌شوند.
دكتر سخنگويي با بيان اين‌كه طول کفش بايد با طول پاي فرد همخواني داشته باشد و چند ميلي متر بزرگتر از پاي فرد باشد، مي‌گويد: پهناي کفش در قسمت جلو به اندازه پهناي قوس عرض باشد تا پا بتواند به‌راحتي در داخل آن قرار گيرد؛ همچنين کفش بچه‌ها بايد فاقد پاشنه باشد و کفش بزرگ ترها حتما پاشنه داشته باشد و در نهايت ارتفاع پاشنه از 5/3 سانتي متر براي آقايان و 5/4 سانتي متر براي خانمها بلندتر نباشد.