دروغگوهایی که دماغشان دراز نمی شود
نويسنده:هلیا خرم
هفت علامت معمول دروغگویی
هر وقت می خواهیم متوجه شویم که کسی به ما دروغ می گوید یا نه، یاد داستان پینوکیو و پدر ژپتو می افتیم. اما نه فرد مقابل ما پینوکیو است نه شما پدر ژپتو. بنابراین متوجه شدن دروغ و شناختن فرد دروغگو کار ساده ای نیست. مطمئناً اگر دارای چنین قدرتی بودیم می توانستیم از مزایای زیادی بهره ببریم.کارشناسان تخمین می زنند اغلب افراد حداقل یک یا دو بار در روز دروغ می گویند. اما چرا افراد به گونه های مختلف دروغ می گویند.دکتر «گیل سالتز» روانشناس نیویورکی می گوید: در سن چهار یا پنج سالگی وقتی کودک شروع به دروغ گفتن می کند، قصد و نیتی ندارد و آن را از روی بدخواهی انجام نمی دهد، بلکه می خواهد مورد توجه واقع شود و از قدرت زبان استفاده کند. اما بعداً، دروغ می گوییم تا به اهداف مورد نظرمان برسیم و از مشکلات دور بمانیم.
گاهی برخی افراد دروغ می گویند تا از عواطف و احساسات دیگران محافظت کنند و اسم این دروغ ها را «دروغ های مصلحتی» (دروغ های سفید) می گذارند، اما گاهی یواش یواش این دروغ گفتن، تبدیل به یک بیماری می شود و فرد به آن عادت می کند و احساس می کند مجبور است دروغ بگوید آن هم بدون هیچ علتی.خب، با وجود این افراد دروغگو در کنارمان دانستن علائمی درباره فردی که ممکن است به شما دروغ بگوید لازم و ضروری است. سعی کنید دروغ نگویید. اغلب ما سر مسائل کوچک و بی اهمیت هم دروغ می گوییم. حتی شده دروغ های مصلحتی کوچک. ولی از همین الان تصمیم بگیرید این عادت را ترک کنید. در اینجا به هفت علامت اشاره شده است که اگر هر کدام از آنها را مشاهده کردید، بدانید فرد مقابلتان به شما دروغ می گوید.
۱) نگاه نکردن به طور مستقیم در چشم، برقرار نکردن ارتباط چشمی : به طور کلی اگر شخصی به شما دروغ بگوید اصلاً به چشمان شما نگاه نخواهد کرد، حداقل در قسمت های اصلی مکالماتش. به طور طبیعی وقتی افراد با هم صحبت می کنند، حداقل در حین نیمی از مکالمه خود به چشمان فرد مقابل نگاه می کنند.
اگر خلاف این باشد و فرد مورد نظر نگاه کمتری به چشمان شما بکند، شما می توانید به او مشکوک شوید. البته در اینجا لازم است یک اخطار نیز به شما بدهیم، برخی از افراد تبحر خاصی در دروغ گفتن دارند و حتی زمانی هم که دروغ می گویند به راحتی و طبیعی در چشمان شما نگاه خواهند کرد و وانمود می کنند که راست می گویند و شما ممکن است متوجه دروغ گفتن آنها نشوید.
۲) تغییر صدا: تغییر مداوم تن و آهنگ صدا یا مکث زیاد در حین صحبت کردن مثل اوم، لوم و صاف کردن گلو هم می تواند نشان دهنده دروغ باشد.
۳) به کار بردن غیرطبیعی حرکات دست و بدن اگر یک فرد در حین گفت وگو پاهای خود را خیلی تکان بدهد، شانه هایش را بالا بیندازد، حرکات دستش زیاد و غیرطبیعی باشد، صورتش را از شما برگرداند یا برای لمس کردن چانه یا بینی اش دستانش را جلوی صورتش قرار دهد، می توانید به او مشکوک شوید. به عبارت دیگر اگر حرکات عصبی ازش سر بزند و احساس ناراحتی کند، بدین معناست که احتمالاً به شما دروغ می گوید. علاوه بر این به رنگ صورت، گونه ها و پریدن چشم فرد در حین صحبت کردن نیز توجه کنید.ممکن است سرخ یا کبود شود یا پلک یکی از چشمانش زیادی بپرد.
۴) چیزی که به نظر مشکوک برسد: ممکن است فرد ناطق، صحبت هایی بکند یا از اخباری استفاده کند که با یکدیگر متناقض باشد یا به نظر منطقی و درست نرسد. اینها معمولاً بخشی از دروغ هستند.
۵) حالت تدافعی بیش از حد: اغلب فردی که دروغ می گوید حالت تدافعی بیش از حد به خود می گیرد. او از پاسخ دادن به هر سؤالی پرهیز می کند و حتی شما را به دروغ گفتن متهم می کند و این بدین معناست که قصد دارد چیزی را از شما مخفی کند.
۶) عوض کردن موضوع مورد بحث: اگر فردی در حال دروغ گفتن به شما باشد و شما موضوع مورد بحث را ناگهان تغییر دهید، اما بلافاصله از شما پیروی و به راحتی بحث جدید را دنبال خواهد کرد، زیرا اگر فردی حقیقت را بگوید، با وجود این که شما موضوع را عوض کردید، حداقل از شما خواهد پرسید که چرا موضوع بحث عوض شد و خواهان ادامه بحث در مورد موضوع سابق خواهد بود.
۷) شوخ طبعی یا استفاده از سخنان طعنه آمیز: فرد مقصر و خطاکار معمولاً سعی می کند با استفاده از شوخ طبعی و سخنان طعنه آمیز یا بامزه موضوع مورد بحث را تغییر دهد.البته این موضوع را نیز به خاطر داشته باشید که رفتار هیچ کس الزاماً نمی تواند به شما بگوید که راست یا دروغ می گوید. معمولاً باید به غریزه خود اعتماد کنید و اگر مطمئن نیستید که فردی به شما دروغ می گوید یا نه به شواهدی که از قبل دارید برای ثابت کردن اتهام خود رجوع کنید و بهترین راه برای گرفتن مچ فرد «دروغگو» در عمل و هنگام مشاهده رفتار و حرکاتش است. وقتی مشاهده کردید رفتار و حرکات فرد سخنگو ناگهان تغییر کرد، بدانید که دروغ گفته شد و تمام شد.
منبع: روزنامه ایران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}