كتاب سليم بن قيس يا اسرار آل محمد ـ صلّي الله عليه و آله وسلم ـ

نويسنده:حافظ فرزانه

مؤلّف:

شيخ ابو صادق سليم بن قيس هلالي عامري كوفي (م 76 هـ .ق)

زندگينامه:

مولّف از خواصّ اصحاب امام علي ـ عليه السّلام ـ، و امام حسن و حسين ـ عليهما السّلام ـ و امام زين العابدين ـ عليه السّلام ـ بوده است. او دو سال قبل از هجرت به دنيا آمده بود و در هنگام رحلت پيامبر ـ صلي الله عليه و آله و سلم ـ دوازده سال داشته است. او در پيشگاه معصومين ـ عليهم السّلام ـ مورد وثوق بوده و از علوم سرشار آنها بهره مند شده و از قدماي علماي پيرو اهل بيت و بزرگان اصحاب ائمه ـ عليهم السّلام ـ محسوب مي شود و نزد آنان محبوبيّت خاصي داشته است و از ائمه ـ عليهم السلام ـ روايات زيادي نقل كرده است. او در همة اتفاقات و حوادث در كنار حضرت علي ـ عليه السّلام ـ بوده و عضو گروه شرطة الخميس[1] بوده، و در زمان حجاج يوسف در سال 76 هجري قمري درگذشت.[2]
شهرت سليم به خاطر اين كتاب كه با نام هاي، اصل سليم، كتاب سليم و ترجمة آن، اسرار آل محمد، ذكر شده مي باشد.

معرفي اجمالي كتاب:

كتاب حاضر اولين كتاب شيعه در زمان امير المؤمنين ـ عليه السّلام ـ بوده كه امام صادق ـ عليه السّلام ـ درباره آن مي گويد: «هر كس از شيعيان و دوستان ما كتاب سليم بن قيس را نداشته باشد، چيزي از مسائل ولايت ما نزد او نيست و از اسباب ما آگاهي ندارد. اين كتاب الفباي شيعه و سرّي از اسرار آل محمد ـ صلي الله عليه و آله و سلم ـ است.
امام سجّاد ـ عليه السّلام ـ نيز مي فرمايد: سليم راست گفته است، خدا او را رحمت كند همة اين احاديث از ماست و از آنها خبر داريم. و چندين حديث ديگر كه همگي در تأييد وثاقت كتاب و سليم بن قيس وارد شده است. سليم اين كتاب را در طول شصت سال از عمرش به رشته تحرير در آورده است.
موضوع كتاب دربارة فضائل اهل بيت از زبان پيامبر اكرم ـ صلّي الله عليه و آله ـ و حوادث بعد از آن حضرت به نقل از شاهدان عيني مثل ماجراي سقيفه از زبان سلمان فارسي و افتخارات و امتيازات علي ـ عليه السّلام ـ و حوادث دوران خلافت آن حضرت و بسياري از مباحث عقيدتي و تاريخي مي باشد.

وضعيت نشر:

كتاب حاضر به زبان عربي با تحقيق محمد باقر انصاري و ترجمه فارسي كتاب با نام «اسرار آلِ محمد» به همت نشر الهادي قم در سال 1415 هـ .ق به چاپ رسيده است.

پی نوشت:

[1] . شرطة الخميس عده اي از اصحاب بودند كه با خود عهد كرده بودند كه شمشير به دست گرفته و هر چه مولايشان حضرت علي ـ عليه السّلام ـ دستور داد، بدون هر گونه سؤال و توضيحي عمل نمايند. و آن حضرت نيز بهشت را براي آنان تضمين كرد.
[2] . مقدمه كتاب سليم بن قيس با تحقيق محمد باقر انصاري زنجاني.

منبع:مرکز مطالعات و پژوهش هاي فرهنگي حوزه علميه