نویسنده: دان الویوس
مترجم: نادر باقری



 

در یک مطالعه زمینه‌یابی در سطح کشور سوئد تفاوتهای بسیار زیادی در گستره مسائل قلدری/ قربانی در میان مدارس به دست آمد. در برخی از مدارس احتمال وقوع قلدری در مقایسه با دیگر مدارس در مقطع مشابه، چهار یا پنج‌برابر بیشتر بود.
بیشتر اوقات این قبیل تفاوتها میان مدارس یا مناطق، همراه با توجه به گستردگی مسائل قلدری/ قربانی، می‌تواند از این جنبه هم نگریسته شود که این تفاوتها منعکس کننده تأثیر متقابل ناشی از عملکرد دو دسته از عوامل باشد: تعدادی از شرایط، ایجاد کننده یا افزایش دهنده مسائل قلدری/ قربانی هستند در حالی که تعدادی دیگر از عوامل آثار کنترل کننده دارند.
از دیگر عوامل سبب‌ساز قلدری یا پرخاشگری، به طور کلی شرایط نامساعد دوران رشدی و شیوه‌های مشخص فرزندپروری و به خصوص مسائل خانوادگی مهم می‌باشد. یک فرض اصلی آن است که مدارسی با میزان بالای قلدری در مناطقی قرار گرفته‌اند که تقریباً تعداد زیادی از کودکان آن نواحی پرورش رضایت‌بخشی را دریافت نکرده و مسائل خانوادگی فراوانی را تجربه نموده‌اند. روش پرورشی ناکافی شامل چیزهایی است که کودک عشق، مراقبت و نظارت کمتری را دریافت می‌کند و مراقبان کودک، حدود مشخصی را برای رفتار کودک اعمال نمی‌کنند. مسائل خانوادگی می‌تواند شامل تعارضات شدید درون شخصی والدین، طلاق بیماری روانی، مسائل اعتیاد و از این قبیل باشد.
با این همه میزان مسائل قلدری که دانش‌آموزان آشکار می‌کنند، نه تنها به عوامل سبب‌ساز پرخاشگری بستگی دارد، بلکه تا حدّ زیادی منوط به شدت عملکرد عوامل براساس جبران و تعادل و توازن می‌باشد. نگرشها، برنامه‌های روزمره و رفتارهای کارکنان مدرسه، به خصوص معلمان در پیشگیری و کنترل رفتارهای قلدری کارکنان مدرسه، به خصوص معلمان در پیشگیری و کنترل رفتارهای قلدری و به همان صورت هدایت مجدد آن رفتارها در جهت رفتارهای اجتماعی قابل قبول و سرنوشت‌ساز است. این امر مورد تأیید قرار گرفته است، برای مثال، از طریق همبستگی منفی میان حضور تعداد زیاد معلمان و میزان بالای مسائل قلدری/ قربانی در مدارس برگن که در بالا گزارش شده است. (به علاوه نگرشها و رفتارهای دانش‌آموزان نسبت به خودشان و به همان صورت به والدینشان نقش زیادی در کاهش مسائل قلدری در مدارس را ایفا می‌کند. روشن است که در موقعیتهای مشکل، عکس‌العمل دانشی‌آموزانی که در ارتکاب قلدری مشارکت نمی‌نمایند، می‌تواند تأثیر عمده‌ای در کوتاه مدت و بلندمدت، در نتایج موقعیت قلدری داشته باشد.
منبع مقاله :
الویوس، دان؛ (1392)، شناخت دنیای کودکان، ترجمه‌ی نادر باقری؛ مشهد: مؤسسه چاپ و انتشارات آستان قدس رضوی، شرکت به‌نشر، چاپ دوم