مترجم: رزیتا ملکی‌زاده
منبع:راسخون




 

آلرژی یا حساسیت به علت انواع مختلفی از مواد حساسیت‌زا ایجاد می‌شود. اما آیا می‌دانستید که یک سوسک می‌تواند علت بالقوه‌ی یک واکنش آلرژیک باشد؟ من مطمئن هستم، بسیاری از شما از این واقعیت بی‌اطلاع هستید. مقاله‌ی ذیل را بخوانید تا در مورد آلرژی به سوسک و تحت کنترل در آوردن آن اطلاعاتی کسب کنید.
سوسک‌ها معمول‌ترین آفت‌ها یا مزاحم‌هایی هستند که در خانه‌هایمان پیدا می‌شوند. ظاهر شدن حتی یکی از آنها می‌تواند موجب وحشت ما شود! اینها یکی از آن مهمانان ناخوانده در خانه‌‌هایمان هستند که ما را سر جایمان میخکوب می‌کنند. مهم نیست که چقدر سعی می‌کنیم از دست این موجودات خزنده خلاص شویم، آنها به نحوی راه خود را به برگشت به خانه پیدا می‌کنند. سوسک‌ها خانه‌های ما را جهت رشد انتخاب می‌کنند به این دلیل که تمام مواد مورد نیاز جهت بقا مانند مواد غذایی، رطوبت، آب و دمای مطلوب به راحتی در دسترس‌شان است. اما پُر شدن خانه‌هایمان از سوسک برای سلامتی‌مان خوب نیست، به این دلیل که می‌تواند عامل بالقوه برای مسمومیت غذایی و واکنش‌های آلرژیک باشد. آلرژی نسبت به سوسک در بسیاری از افراد به علت حساسیت آنها نسبت به آلرژن سوسک ایجاد می‌شود، اما بسیاری از ما ندانسته آن را مربوط به یک علت معمولاً شناخته شده مانند گرد و غبار، گرده، و غیره نسبت می‌دهیم. افزایش آگاهی در مورد این آلرژی در شناسایی سریع و درمان آن کمک خواهد کرد.

آلرژی

سوسک در شرایط مطلوب به سرعت تکثیر می‌یابد. به همین دلیل است که سوسکی که به تنهایی وارد خانه‌مان شده، در مدت زمان بسیار کوتاه با سرعت تکثیر شده و چندین سوسک را بوجود می‌آورد. این آفات‌ خانگی پوست اندازی کرده و آنها را برجای می‌گذارند و همچنین بزاق دهان، ترشحات، مواد زائد، تخم، و غیره را تولید نموده که بتدریج پوسیده و تجزیه می‌شوند و آلرژن‌های قوی را ایجاد می‌کنند. بقایای خشک شده از اجساد آنها می‌توانند به قطعات کوچک تبدیل شده و به راحتی می‌توانند در هوای اطراف به حالت معلق باقی بمانند. کارهای معمول خانگی مانند جارو کردن و فعالیت‌های دیگر می‌تواند مواد حساسیت‌زا را در تمام نقاط پراکنده سازد. اندازه‌ی آلرژن یا ماده‌ی حساسیت‌زا می‌تواند از 200-10 میکرون (هر میکرون یک هزارم میلی‌متر است) متغیر باشد. این در واقع پروتئین موجود در آلرژن است که مسئول شروع واکنش ایمنی بدن است.

پاسخ ایمنی

بسیاری از افراد تحت تأثیر آلرژن سوسک قرار نمی‌گیرند، اما بعضی از ما ممکن است نسبت به آن حساسیت نشان دهیم. هنگامی که فردی که نسبت به این آلرژن حساسیت دارد در تماس با آن قرار می‌گیرد، بدن او آن را به عنوان یک ماده‌ی مضر ناخواسته در نظر گرفته و شروع به تولید آنتی‌بادی‌هایی جهت مقابله با آن می‌کند. ایمونوگلوبولین E (IgE) آنتی بادی ویژه‌ای است که در برابر ماده‌ی آلرژی‌زا تولید می‌شود. این آنتی بادی‌ها به ماست سلولهای (mast cells) موجود در بینی متصل شده و مرتبه‌ی بعدی که این آلرژن وارد بدن شد، واکنش آلرژیک تولید می‌کنند. IgE به آلرژن متصل شده و موجب آزاد شدن هیستامین می‌شود که علائم مرتبط را ایجاد می‌کند.

علائم

علائم آلرژی سوسک عبارتند از:
• خارش و آبریزش بینی
• خارش گلو
• گرفتگی بینی
• سرفه کردن
• عطسه
• جوش
• رینیت آلرژیک (ورم غشاء مخاطی بینی)
• آزردگی چشم و آمدن آب از آن
• بدتر شدن علائم بیماران مبتلا به آسم

روش‌های تشخیصی

از یک فرد با علائم آلرژیک همراه با تست دیگر آلرژن‌ها، آزمایش آلرژی به سوسک گرفته می‌شود. در آزمایش یا تست پوستی، پوست با آلرژن‌های سوسک خراش داده می‌شود و بروز واکنش حساسیتی در آن مورد بررسی قرار می‌گیرد. در صورتی که فرد نسبت به آن آلرژی داشته باشد، پوست او قرمز، متورم و یک چرخه‌ی قرمز خارش‌دار ایجاد می‌شود. اندازه‌ی این چرخ یا دایره با شدت آلرژی تطابق دارد. جدای از این، یک آزمایش IgE جهت تأیید این آلرژی در فرد انجام می‌شود. با این حال، این آزمایش از دقت کمتری نسبت به تست پوستی برخوردار بوده و در افرادی که دارای مشکلات پوستی ایجاد کننده‌ی واکنش‌های مشابه هستند انجام می‌شود.

گزینه‌های درمانی

حساسیت به سوسک می‌تواند توسط کنترل آفات مناسب در خانه مانند استفاده‌ی منظم از اسپری حشره کش و دیگر درمان‌های کنترل آفات تحت کنترل درآید. تکنیکهای مناسب تمیز کردن می‌تواند به جلوگیری از تکثیر سوسک کمک کرده، در نتیجه میزان مواد حساسیت‌زا در خانه را کاهش دهد. افرادی که دچار واکنش‌های آلرژیک شده‌اند، جهت فرونشاندن علائم به آن داروهایی تجویز می‌شود. ایمونوتراپی آلرژیک نیز در برخی از موارد برای درمان بیماری‌های مرتبط استفاده می‌شود.
شناسایی آلرژن در درمان هر نوع آلرژی بسیار مهم است. امکان وجود آلرژی نسبت به سوسک را نبایستی کوچک شمرد و در صورتی که فردی علائم ممکنه را از خود بروز می‌دهد، بایستی آزمایشاتی بر روی او انجام شود. کمترین تلاش جهت خلاص شدن از شر آنها می‌تواند با امتحان دارو و درمانهای خانگی جهت کنترل سوسک انجام شود. تلاشی ناچیز از جانب ما می‌تواند احتمال بروز این آلرژی را کاهش داده و از دردسرهایی که سوسکها در خانه ایجاد می‌کنند، جلوگیری کند.