مترجم: رزیتا ملکی‌زاده
منبع:راسخون



 

آیا احساس خستگی در بعدازظهر موجب کاهش بازدهی کاری شما می‌شود؟ علل احساس خستگی پس از ناهار و همچنین راه‌های مقابله‌ی مؤثر با آن را در این مقاله بیابید.
اغلب اوقات اتفاق افتاده است که صبح به هنگام رسیدن به اداره، سرشار از انرژی بوده و هر کاری که بر عهده ما قرار داده می‌شود را در مدت زمان کوتاهی به پایان می‌رسانیم. با این حال، لحظه‌ای که عقربه‌ی ساعت، عدد 3 را نشان می‌دهد، احساس می‌کنیم انرژی خود را از دست داده، بی‌حال و خواب آلوده هستیم. آیا تاکنون به این فکر کرده‌اید که علت این امر چیست؟ خوب اگر تاکنون این کار را نکرده‌اید، در این بخش دلایل احساس خستگی در بعد ازظهرها را عنوان کرده و به همراه آن چند راهکار جهت خلاصی از این رفتار را معرفی می‌کنیم.

علل

• فردی که شب گذشته به قدر کافی نخوابیده باشد، اغلب در تمام طول روز احساس خستگی خواهد داشت.
• ضعف در بدن، به علت پیروی از یک رژیم غذایی نامتعادل، می‌تواند دلیل احتمالی پشت خستگی در ظهر باشد.
• نادیده گرفتن و از قلم انداختن وعده‌های غذایی، خواه صبحانه باشد و یا ناهار، همچنین می‌تواند موجب احساس خستگی شود.
• خوردن بیش از حد مواد غذایی و یا خوردن مواد غذایی سرشار از قند و چربی می‌تواند موجب بی‌حالی فرد شود.
• کمبود آهن در بدن باعث خستگی می‌شود.
چگونه با احساس خستگی در بعدازظهر مقابله کنیم

پیروی از یک رژیم غذایی متعادل

بسیار اهمیت دارد که به منظور جلوگیری از داشتن هرگونه احساس خستگی، از یک رژیم غذایی سالم پیروی کرده و مواد مغذی را به بدن خود برسانیم. رژیم غذایی روزانه‌ی شما بایستی میزان مورد نیاز ویتامین، پروتئین، کربوهیدرات و چربی را به جهت سلامت و توانمندی بدن دارا باشد.

وارد نمودن پروتئین‌ها و کربوهیدرات به ناهار

مواد غذایی سرشار از پروتئین و کربوهیدرات در به حداقل رساندن احساس خستگی در بعدازظهر کمک خواهند کرد. به این دلیل که پروتئین، سطح سروتونین در مغز را که یک انتقال دهنده عصبی بوده و مسئول حالات خلقی است که تجربه می‌کنیم، تحت تأثیر قرار می‌دهد، همچنین حاوی تیروزین است، که بر دوپامین، انتقال دهنده عصبی دیگری در مغز تأثیر می‌گذارد. کربوهیدرات‌ها به تشدید مصرف تریپتوفان و تیروزین توسط مغز کمک می‌کنند. بنابراین، هنگامی که پروتئین‌ها و کربوهیدرات‌ها به صورت ترکیبی خورده شوند، به بالا بردن خلق و خوی فرد کمک کرده، و او را پر انرژی، با دقت، و هوشیار می‌سازند.

مصرف وعده‌های غذایی کوچک

از پرخوری در ناهار جهت مبارزه با احساس شدید خستگی خودداری کنید. در واقع، به جای خوردن سه وعده غذایی بزرگ، به خوردن پنج تا شش وعده غذایی کوچک در روز تغییر رَویه دهید. معده‌ی خود را به مدت طولانی خالی نگاه ندارید، به این دلیل که منجر به کمبود انرژی و خستگی می‌شود.

خوردن مواد غذایی غنی از آهن

کمبود آهن در بدن می‌تواند مانع از فرایند انتقال اکسیژن به سلول‌ها و اندام‌های بدن شود. هنگامی که اکسیژن به سلول‌های بدن نرسد، فرآیندهای بدن و همچنین فعالیت مغز را آهسته می‌سازد. بنابراین، بسیار اهمیت دارد که مواد غذایی را وارد رژیم غذایی خود کنید که سرشار از آهن باشند، این مواد غذایی، سبزیجات برگ‌دار، چغندر، خرما، بادام، شنبلیله، اسفناج، و کلم بروکلی را شامل می‌شوند.

محدود کردن مصرف قند در ناهار

خودداری از مصرف مواد غذایی سرشار از شکر سفید مانند، شکلات و نان سفید در طول زمان ناهار جهت جلوگیری از احساس خستگی بسیار ضروری است. به این دلیل که به هنگام خوردن مواد غذایی با میزان قند بالا، بدن جهت حفظ سطوح قند در بدن، انسولین بیشتری آزاد می‌سازد. این مقدار مازاد انسولین، موجب پایین افتادن سطوح قند خون شده و شخص را خسته و تنبل می‌سازد.

انجام حرکات ورزشی

لحظه‌ای که شروع به احساس خستگی و خواب آلودگی می‌کنید، از کار دست کشیده و چند پله‌ای را در اداره بالا رفته و یا به سمت میز همکار خود رفته و شروع به صحبت کنید. انجام چند تمرین تنفسی در حین نشستن پشت میز همچنین ممکن است کمک ساز باشد به این دلیل که تمرینات تنفسی سطوح اکسیژن در بدن را افزایش داده، در نتیجه میزان هوشیاری را بالا می‌برند.

آروماتراپی

برخی رایحه‌ها مانند، روغن‌های اسانسی و عصاره‌ای همچون رزماری و اسطوخودوس، به افزودن بر انرژی فرد کمک می‌کنند. بنابراین، چنین روغن‌های آروماتراپی را با خود داشته و آنها را هر چند وقت یکبار بو کنید تا فعال و سرحال بمانید.
می‌توان براحتی بر احساس خستگی در بعدازظهر غلبه کرد، البته در صورتی که تغییراتی که در بالا اشاره شد را وارد برنامه‌ی روزانه‌ی خود سازید. پرانرژی و فعال بودن در تمام طول روز، می‌تواند به طور فوق‌العاده‌ای به رشد و پیشرفت کار حرفه‌ای شما کمک کند.