ساختار، فرمول شیمیایی و مصارف پنتا اکسید فسفر
پنتا اکسید فسفر در اوایل و اواسط قرن بیستم با حل شدن در آب، برای به دست آوردن فسفریک اسید مورد استفاده قرار میگرفت اما این کار به فراهم کردن فسفر سفید نیاز داشت که پیدا کردن آن نسبتاً سخت بود. وقتی روش جدید ایجاد
مترجم : بهروزی
منبع:راسخون
منبع:راسخون
پنتا اکسید فسفر یک ساختار مولکولی خیلی جالب دارد و برای مصارف مختلفی نیز به کار میرود.
آیا میدانستید؟
پنتا اکسید فسفر در اوایل و اواسط قرن بیستم با حل شدن در آب، برای به دست آوردن فسفریک اسید مورد استفاده قرار میگرفت اما این کار به فراهم کردن فسفر سفید نیاز داشت که پیدا کردن آن نسبتاً سخت بود. وقتی روش جدید ایجاد فسفریک اسید کشف شد، این روش از مد افتاد.پنتا اکسید فسفر شکل آنیدرید فسفریک اسید (H_3 PO_4) است و فرمول شیمیایی تجربی آن به صورت P_2 O_5 است. اما تک مولکول پنتا اکسید فسفر به دنبال فرمول دیگری است چون شکل تک مولکولی آن خیلی ناپایدار است. در نتیجه فرمول مولکولی ترکیب دقیقاً P_4 O_10 است.
آن یک جامد کریستالی سفید است و شدیداً رطوبت پسند است یعنی جاذبهی خیلی قوی به آب دارد.
این ترکیب با سوزاندن فسفر عنصری در حضور مقدار زیادی اکسیژن ایجاد میشود. معادلهی واکنش آن به صورت زیر است :
P_4+5O_2=P_4 O_10
ساختار :
پنتا اکسید فسفر میتواند در ساختارهای کریستالی بیشماری (پلی مورفها) یافت شود اما رایجترین و پایدارترین ساختار یافت شده ساختاری است که در تصویر زیر نشان داده شده است :پلی مورفهای دیگر پنتا اکسید فسفر، همیشه با چهار وجهی اتمهای اکسیژن (چهار اتم اکسیژن) در کنار هر اتم فسفر یافت میشوند. در این پلی مورفها، اتم اکسیژن انتهایی یک پیوند دوگانه با اتم فسفر ایجاد میکند و دقیقاً یک پیوند یگانه را تشکیل میدهد و با اتم اکسیژن دیگر مرتبط با چهار وجهیهای مختلف پیوند برقرار میکند. این، پلی مورفهای دیگر پنتا اکسید فسفر را خیلی ناپایدار میسازد.
خواص :
دانسیتهی پنتا اکسید فسفر 3ر2 گرم بر سانتی متر مکعب است.نقطهی ذوب آن 340 درجه سانتی گراد و یا 644 درجه فارنهایت است.
نقطهی جوش آن 20 درجه بیشتر از نقطه ذوب آن است یعنی 680 درجه فارنهایت است. این یعنی این که اگر منبع گرما به حد کافی ثابت و داغ باشد میتواند آن را تصعید کند و یا حالت مایع را رد کند و مستقیماً به بخار تبدیل شود.
این ترکیب شدیداً رطوبت پسند است و واکنش آن با آب شدیداً گرمازا است.
P_4 O_10+6H_2 O =4H_3 PO_4+177 Kj
در این معادله بسته به مقدار آب موجود، شکلهای مختلفی از اسید فسفریک تولید میشوند. این امر، انبار کردن و حمل و نقل این ترکیب را ریسک پذیر میسازد. اما این ترکیب همانند بیشتر ترکیبهای دیگر آتش نمیگیرد یعنی این که با اکسیژن اتمسفر واکنش نمیدهد مگر این که حرارت ببیند.
مصارف :
بیشتر کاربردهای عملی و مصارف پنتا اکسید فسفر، حول پیوستگی شدید آن با آب هستند که آن را یک عامل دی هیدراته کننده عالی میسازد.آن به عنوان عامل دی هیدراته کننده در سنتز آلی به کار میرود که فرآیند تشکیل ترکیبهای آلی با واکنش ترکیبهای آلی دیگر است. این برای تبدیل آمیدها به نیتریلها بسیار مهم است : R-C(O)NH_2 با گرفتن دو اتم هیدروژن و یک اتم اکسیژن در آمید، به RCN تبدیل میشود.
آن هم چنین برای ایجاد آنیدریدهای اسیدهای حاوی اکسیژن به کار میرود. آن میتواند حتی قویترین اسیدها را به آنیدراتها تبدیل کند؛ نظیر نیتریک اسید به نیتروژن پنتا اکسید و اسید سولفوریک به گوگرد تری اکسید.
با این تعریف، این ترکیب با اسیدهایی که حاوی اکسیژن نیستند واکنش نمیدهد نظیر هیدروکلریک اسید. چون هیچ مولکول آبی برای خارج شدن وجود ندارد. در واقع، فسفر پنتا کلرید با آب واکنش میدهد تا اسید هیدروکلریک و اکسیدهای فسفر را که شامل شکل پنتا اکسیدی هستند، به دست دهد.
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}