مترجم: امین حسین پور
منبع:راسخون




 

سالانه 000ر200 الی 000ر250 نفر مبتلا به سرطان کلیه تشخیص داده می‌شوند و حدود 000ر40 نفر از این تعداد جان خود را از دست می‌دهند. در ادامه‌ی مقاله اطلاعات بیشتری در این باره ارائه شده است.
کلیه‌ یکی از مهم‌ترین اندام‌های بدن است که به تصیفه‌ ، دفع مواد زاید از خون و تمیز نگه داشتن بدن کمک می‌کند. ما دو کلیه داریم که در دو طرف ستون فقرات قرار گرفته‌اند.

سرطان کلیه به خاطر رشد سلول‌های سرطانی در کلیه‌ها به وجود می‌آید. دو نوع سرطان کلیه اصلی‌ وجود دارد که عبارتند از سرطان سلول کلیوی و سرطان سلول انتقالی. سرطان سلول کلیوی به انواع دیگری تقسیم می‌شود. هنوز هم انواعی از سرطان سلول کلیوی وجود دارند که طبقه ‌بندی نشده‌اند.

همانند انواع دیگر سرطان، افراد مسن بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان کلیه قرار دارند. تاریخ نشان می‌دهد بیشتر افرادی که از این بیماری رنج می‌برند مردان هستند. حدود 60 درصد تعداد کل بیماران مبتلا به سرطان کلیه را مردان تشکیل می‌دهند. مطابق تحقیقات انجام شده، افراد چاق ، سیگاری و افرادی که از غذاهای فرآوری شده زیاد استفاده می‌کنند و مقدار کمی میوه و سبزیجات در رژیم غذایی خود دارند در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان کلیه قرار دارند. البته هنوز نقش رژیم غذایی در بروز این نوع سرطان تأیید نشده است.
در کنار این، افرادی که با مواد معدنی خام مانند آهن ، فولاد و غیره و مواد سرطان‌زای دیگر قرار دارند ، افرادی که از بیماری‌های کلیوی رنج می‌برند ، افرادی که از فشار خون بالا رنج می‌برند و افرادی که از انواع دیگر سرطان رنج می‌برند نیز در معرض خطر ابتلا به سرطان کلیه قرار دارند.

وجود خون در ادرار یکی از برجسته‌ترین علام سرطان کلیه به شمار می‌رود. مشکلاتی مانند سنگ کلیه و عفونت کلیه نیز منجر به تشکیل خون در ادرار می‌شوند. از اینرو، برای تشخیص علت دقیق وجود خون در ادرار آزمایش‌ها لازم باید انجام شوند. علاوه بر وجود خون در ادرار، درد در ناحیه‌ی پشت کمر ، تورم در کلیه‌ها و نواحی اطراف آن ، تشکیل توده در ناحیه‌ی شکم ، تب ، کم خونی ، بی‌حالی ، کاهش وزن و عرق کردن بیش از حد نیز از علایم سرطان کلیه به شمار می‌روند.

معمولاً از اسکن اشعه‌ی ایکس یا اسکن CAT برای شناسایی رشد غیر عادی سلول‌ها در کلیه استفاده می‌شود. پس از تأیید رشد غیر عادی سلول‌ها، پزشکان از بیوپسی برای تشخیص سرطانی بودن یا نبودن سلول‌ها استفاده می‌کنند. علاوه بر این روش‌ها، از روش‌های دیگری نیز برای تشخیص سرطان کلیه استفاده می‌شود.

امکان درمان سرطان کلیه نیز مانند برخی سرطان‌های دیگر وجود دارد. از عمل جراحی می‌توان برای برداشتن ناحیه‌ی سرطانی کلیه استفاده کرد. از دارو درمانی می‌توان برای از بین بردن سلو‌های باقی مانده و کمک به بیمار برای بازیابی سلامتی بعد از عمل جراحی استفاده کرد. بسته به مرحله‌ی سرطان و پیچیدگی آن پزشک نوع و ترکیب درمان‌های مختلف را تعیین می‌کند.
بعد از انجام برخی روش‌ها مانند پرتو درمانی عوارض جانبی مانند تخریب شدن سلول‌های سالم وجود خواهد داشت ، بیمار ممکن است به خاطر دوز بالای داروها بی‌حال شود و غیره. توجه به رژیم غذایی بیمار و استفاده از داروهای مناسب بعد از درمان سرطان بسیار مهم است.
احتمال نجات پیدا کردن بیماران مبتلا به سرطان کلیه 50 درصد است. با افزایش سن خطر مرگ نیز افزایش پیدا می‌کند. میزان بقاء به مرحله‌ی بیماری نیز بستگی دارد. اگر تومور به خارج از کلیه‌ها گسترش پیدا نکرده باشد، احتمال بهبودی بیمار بالاست ولی، اگر تومور به اندام‌های دیگر گسترش پیدا کرده باشد درمان آن بسیار دشوار خواهد بود.

سیگار کشیدن را ترک کنید زیرا، افراد سیگاری در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به انواع سرطان از جمله سرطان کلیه قرار دارند.
از میوه‌ها و سبزیجات در رژیم غذایی خود استفاده کنید و از مصرف غذاهای فرآوری شده خودداری کنید.
از قرار گیری در معرض مواد سمی مانند مواد شیمیایی خودداری کنید. قبل از قرارگیری در معرض چنین موادی اقدامات لازم را انجام دهید.
به طور منظم ورزش کنید.