مترجم: رزیتا ملکی‌زاده
منبع:راسخون




 

سکته مغزی می‌تواند یک بیماری تهدید کننده حیات باشد. دانستن علائم و نشانه‌های آن می‌تواند پیش از آنکه اوضاع وخیم و شرایط بدتر شود، کمک زیادی به انجام اقدامات لازم نماید.
سکته مغزی عمدتاً دو نوع هموراژیک و ایسمیک می‌باشد. سکته‌ی هموراژیک به دلیل پارگی رگ خونی اتفاق می‌افتد، در حالی که سکته‌ی ایسمیک به دلیل لخته شدن خون در مغز رخ می‌دهد. طبق نظر کارشناسان، مرادن نسبت به زنان بیشتر در معرض سکته‌ی مغزی قرار دارند. علائمی که ممکن است نشان دهنده‌ی سکته‌ی مغزی باشند، در ادامه آورده شده‌اند:

*سردرد

یکی از علائم شایع سکته مغزی، سردرد است. مردی که دچار سکته مغزی می‌شود، ممکن است از سردرد شدید در دو طرف سر رنج ببرد.

*ناتوانی در درک و صحبت

سکته مغزی اندام‌های حسی را تا حد زیادی تحت تأثیر قرار می‌دهد. مردانی که دچار سکته‌ی مغزی می‌شوند، به طور طبیعی توانایی خود را در خواندن، نوشتن و از همه مهمتر درک آنچه در اطرافشان اتفاق می‌افتد، از دست می‌دهند.

*مشکلات بینایی

سکته مغزی، به طور مستقیم مغز را تحت تأثیر قرار می‌دهد، به همین دلیل این امکان کاملاً وجود دارد که مرد با مشکلاتی در بینایی مانند نقص بینایی و یا دو بینی در یک یا هر دو چشم مواجه شود.

*بی‌حسی در قسمت‌های مختلف بدن

سکته مغزی همچنین ممکن است به بی‌ حسی در دست‌ها، پاها، بازوها، و یا قسمتهایی از صورت در هر یک از طرفین بدن منجر شود. دلیل احتمالی پشت این امر ممکن است نرسیدن خون کافی به قسمتهایی باشد که نام برده شد.

*عدم هماهنگی مناسب

یکی دیگر از علائم سکته مغزی عدم هماهنگی قسمت‌های مختلف بدن و حرکات آن است. فرد معمولاً دچار سرگیجه و از دست دادن کنترل در عملکردهای اختیاری بدن می‌شود و به همین دلیل نیز ممکن است به زمین سقوط کند.

*درمان و پیشگیری از سکته مغزی

نوع درمان معمولاً به علت و نوع سکته‌ی مغزی بستگی دارد. سکته‌ی مغزی ایسکمیک که طی فاصله‌ی 3 تا 4 ساعت تشخیص داده شده باشد، با کمک داروی حل کننده‌ی لخته با استفاده از فعال‌کننده پلاسمینوژن بافتی (TPA) درمان می‌شود. اما این نوع درمان برای همه و یا برای کسانی که دچار سکته‌ی مغزی هموراژیک شده باشند، توصیه نمی‌شود. برای سکته هموراژیک، ممکن است داروهایی جهت کنترل علائم فوری مانند فشار خون بالا، تب، و تورم مغز، تجویز شود. اما برای یک سکته هموراژیک با مقدار زیادی خونریزی، جراحی تنها گزینه برای کاهش فشار در مغز و افزایش شانس زنده ماندن فرد است.
سکته مغزی در نتیجه نرسیدن خون کافی به مغز اتفاق می‌افتد. بنابراین، برای پیشگیری از سکته مغزی، لازم است عادات غذایی سالم را وارد شیوه زندگی فرد کنیم. کلسترول نخستین دلیل پشت انسداد جریان خون است، بنابراین، بایستی از مصرف مواد غذایی سرشار از کلسترول به طور کامل اجتناب کرد. اعتیاد به الکل و سیگار نیز باید ترک شود، به این دلیل که می‌توانند در طول زمان آسیب‌های شدیدی به عروق وارد سازند. انجام منظم ورزش موجب داشتن قلب و مغزی سالم شده در نتیجه، تمرین بدنی نقش مهمی در سلامت قلب ایفاء می‌کند.
علائم سکته مغزی در مردان و نیز دیگر جنبه‌های مربوط به سکته مغزی که در بالا اشاره شد، به شما کمک خواهند کرد، ایده و فکر روشنی در مورد این بیماری بدست آورید. به یاد داشته باشید که علائم سکته مغزی معمولا بدون هیچ گونه اخطاری رخ می‌دهند، به این دلیل که این عارضه در نتیجه‌ی وجود اختلال در جریان خون به بخش خاصی از مغز می‌باشد. و مهمتر اینکه موقتی و یا دائمی بودن آسیب وارده به مدت زمان قطع و توقف جریان خون دارد.
وقفه مختصر می‌تواند درمان شود و می‌توان انتظار بهبودی کامل را داشت، اما وقفه‌ی طولانی‌تر عمدتاً منجر به آسیب دائمی می‌گردد. تشخیص مشکل در مراحل اولیه و درمان آن به محض مشاهده‌ی علائم فوق‌الذکر بسیار کلیدی و مهم است. همچنین تشخیص این علائم به جهت انجام مراقبتهای فوری پس از سکته‌ی مغزی، از اهمیت زیادی برخوردار است. مشاهده شده است که دریافت درمان فوری شانس و میزان بقای فرد را افزایش خواهد داد و همچنین چنانچه بیماران پس از آن از خود مراقبت کنند، از رخ دادن چنین سکته‌ای در آینده جلوگیری می‌شود.
سلب مسئولیت: اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفاً جنبه‌ی آموزشی داشته و نبایستی به منظور جایگزین توصیه‌های پزشک متخصص در نظر گرفته شود.