نام کتاب: آیینه
(مجموعه داستان عاشورایی)
نویسنده: جمعی از نویسندگان
ناشر: انتشارات خیزش نو
تعداد صفحات: 138 صفحه
قیمت: 10 هزار تومان
کتاب «آیینه» از جمله آثاری است که در راستای مطالب رهبر فرزانه‌ی انقلاب از هنرمندان به منظور بیان تاریخ و مضامین دینی با زبان هنر و ادبیات، منتشر شده است. این کتاب که به همت مؤسسه‌ی «خاک‌ریز ایمان و اندیشه» منتشر شده، مجموعه داستانی عاشورایی است که جمعی از نویسندگان آن را نوشته‌اند.
در این مجموعه، خوانندگان با شخصیت‌هایی تاریخی روبه‌رو هستند که هر کدام در قبال واقعه‌ی عاشورا و همراهی حضرت اباعبدالله الحسین (علیه السلام) در این قیام، تصمیمات متفاوتی اتخاذ کرده‌اند و این تصمیمات می‌تواند عبرتی تاریخی باشد.
شخصیت‌هایی چون سلیمان بن صرد خزاعی، طِرِماح‌بن عدی، شبث‌بن ربعی، منذربن جارود، هرثمه‌بن سلیم و... برخی از افرادی هستند که در این مجموعه به آن‌ها پرداخته شده و جایگاه آن‌ها در زمانه‌ی خودشان و موضع آن‌ها در قبال قیام عاشورا، با زبان ادبیات به تصویر کشیده شده است. این افراد که برخی از اصحاب و یاران رسول گرامی اسلام (صلی الله علیه وآله وسلم) و حضرت امیرالمؤمنین (علیه السلام) بودند، در یکی از بزرگترین و مهمترین پیچ‌های تاریخی، باید تصمیم درست می‌گرفتند و این تصمیم گیری‌های آن‌ها در قالب مجموعه‌ی داستان «آینه» با زبان ادبیات به خواننده ارائه شده است. در حقیقت، تاریخ در «آینه» بازتابانده شده است.
ابراهیم حسن بیگی، علی‌اکبر ولایی، منیژه آرمین، بیژن کیا، سهیلا عبدالحسینی، شیرین اسحاقی و اکبر صحرایی نویسندگانی هستند که در این مجموعه، آثاری از آن‌ها چاپ شده است. وجه ادبی این مجموعه قابل ستایش است و نام‌هایی که در خلق این اثر مشارکت داشته‌اند، گواهی بر این مدعاست. وقتی با متن اثر نیز روبه‌رو می‌شویم، این مسئله تصدیق می‌شود و خواننده از اینکه به نام‌ها اعتماد کرده و کتاب را تهیه نموده است، پشیمان نمی‌شود. نحوه‌ی پرداخت روایت‌های تاریخی تا حد قابل توجهی خوب از کار درآمده است و خواننده حس نمی‌کند که با متن تاریخی روبه‌روست. وجه ادبی اثر نیز چشم‌گیر بوده و همین موضوع موجب خلق یک اثر ارزشمند ادبی و تاریخی شده است.
نکته‌ی دیگری که می‌تواند مخاطب را به تهیه‌ی این کتاب تشویق و ترغیب کند، لوح فشرده‌ی کتاب صوتی است که در کنار کتاب قرار گرفته و موجب می‌شود که مخاطب به تهیه‌ی آن راغب شود. البته متن کتاب سخت‌خوان نبوده و شیوا و رساست و خواننده در یک نشست می‌تواند کتاب را مطالعه کند.
تحقیقات این کتاب از سوی گروه شهید صدر صورت گرفته و منابعی چون نهج‌البلاغه، تاریخ طبری، ارشاد شیخ مفید و... مورد استفاده‌ی این گروه بوده است.
منبع مقاله :
نشریه خردنامه همشهری، شماره 142.