نام کتاب: مسائل کلیدی فلسفه
نویسنده: جولیان باجینی
مترجم: حمیده بحرینی
ناشر: نشر نی
تعداد صفحات: 256 صفحه
قیمت 18000 تومان
فلسفه مطالعه‌ی مسائلی کلی و اساسی، درباره‌ی موضوعاتی همچون هستی، واقعیت، آگاهی، ارزش، خرد، ذهن و زبان است. تفاوت فلسفه با دیگر راه‌های پرداختن به چنین مسائلی، رویکرد نقادانه و معمولاً سازمان‌یافته‌ی فلسفه و تکیه‌ی آن بر استدلال‌های عقلانی و منطقی است. در تعابیر غیر تخصصی، به طور گسترده‌تر فلسفه به بنیادی‌ترین عقاید، مفاهیم و رویکردهای یک فرد یا گروه اشاره دارد.
واژه‌ی فلسفه ریشه در کلمه‌ی یونانی «آرخه» به معنی «بذر» دارد. در واقع فلسفه به دنبال کشف ماده‌المواد عالم است که جهان هستی از چه چیز به وجود آمده است. همچنین واژه‌ی «فلسفه» به معنای «دوستداری خرد» نیز هست و ریشه‌ی یونانی دارد که سپس به عربی و فارسی راه یافته است.

اگرچه فلسفه پژوهشی تخصصی است، اما ریشه‌اش در نیازهای مشترک مردمی است که هر چند فیلسوف نیستند، به این نیازها آگاه‌اند. لازمه‌ی فیلسوف بودن این است که متن فلسفی را طوری نخوانیم که گویی به حدی موثق است که جز پذیرفتن آن، کار دیگری برایمان نمانده است؛ بلکه باید آن را یکی از طرف‌های گفت و گویی محسوب کنیم که خود ما نیز در آن شریکیم. باید موضوع را نقادانه بخوانیم؛ البته نقدی که سازنده است. باید بین جست و جوی نادرستی‌های استدلال و جست و جوی حقایق و بصیرت‌های موجود در استدلال توازن برقرار کنیم.
مهم است که از آنچه در صفحه‌ی پیش روی‌تان نوشته شده است، فراتر بروید. باید بکوشید انگیزه‌ی پشت استدلال‌ها را پیدا کنید. اگر مقدماتی در پس استدلال‌ها وجود دارد، اما بیان نشده است، آن‌ها را بیابید و ببینید چگونه می‌توانید استدلال را به پیش ببرید. هر متنی که می‌خوانیم، تقریباً همیشه آغاز یک پژوهش است، نه پایانش.
کتاب «مسائل کلیدی فلسفه» به پرسش‌های اصلی مطرح در فلسفه پرداخته و کوشیده است برای کسانی که می‌خواهند نگاهی کلی به فلسفه داشته باشند، چشم‌اندازی مناسب فراهم آورد. قلم خوب و رسای جولیان باجینی به همراه ترجمه‌ی روان و درخور حمیده بحرینی باعث شده است این کتاب بتواند نیاز دانش پژوهانی را که آشنایی کمتری با فلسفه و مباحث آن دارند و مطالعات تخصصی و گسترده در این حوزه ندارند، برطرف سازد.
منبع مقاله :
نشریه خردنامه همشهری، شماره 142.