مجتمع های وقفی فرهنگی بنیاد فرهنگی البرز
مجتمع های وقفی فرهنگی بنیاد فرهنگی البرز با توسعه و موقوفات و خدمات و اساسنامه آن را در این مقاله راسخون مطالعه بفرمائید.
مقدمه
تمامی دورههای تاریخ اسلام و جغرافیای تحت سیطرهی فرهنگ اسلامی شاهد تلفیق دو موضوع بسیار اساسی بوده است؛ یکی وقف به عنوان یک عمل عبادی و دیگر موضوع دانش به عنوان یک فریضهی دینی.
ما در این مقال از مقدمات حاشیهای و غیرلازم که بر همگان روشن است در میگذریم تا بیانی اجمالی از پرسشهایی داشته باشیم که پاسخ آنها میتواند قابلیتهای ارزشمند فرهنگ اسلامی را در توسعهی همه جانبهی اجتماعی نشان دهد.
شکوفایی تمدن عظیم اسلامی در گذشته مرهون تلاشهایی بوده است که وقوع دوبارهی آن امری ممکن است.
آنچه تمدن اسلامی را از تمدنهای دیگر تاریخ ممتاز میسازد، تحول و توسعهای همه جانبه در ارکان اجتماعات بشری است بیآنکه دین و دینداری به عنوان مقولهای در تزاحم با آن باشد. نه تنها دین در تمدن اسلامی هیچ تزاحمی با توسعه و تعالی دانش و هنر و تفکر نداشته است بل مبنای تمامی حرکتهای فکری و علمی و توسعهی عدالت و رفاه، بوده است.
ما در مقطعی از تاریخ خود به سر میبریم که بازنگری و بازآموزی از میراث گذشته خود را بیش از هر زمان دیگر لازم داریم. موضوع توسعه در جوامع اسلامی اگر بر اساس الگوهایی باشد که صرفا بر اساس تقلید و نمونهبرداری از جوامع غیر اسلامی اتخاد شده است،.
هرگز به سرانجامی خوش نائل نخواهد آمد. تاریخ یک صد و اندی سال گذشتهنشان میدهد که ما در اتخاذ روشها برای جبران عقبماندگی خود دچار اشتباه بودهایم. این طرحهای اتخاذ شده در برنامههای توسعهی کشورهای اسلامی چه نتایجی را دربرداشته است؟
آیا در فرهنگ و میراث اسلامی ما الگوهای مناسبی جهت ارائه وجود دارد؟
پاسخ این پرسش هرچه باشد، چه مثبت و چه منفی، بدون کنکاش و تحقیق هیچ فایدتی را دربر نخواهد داشت.
برنامهریزان و طراحان توسعه در جوامع اسلامی باید این شناخت را پیدا کرده باشند که توسعهی تمدن اسلامی هماهنگ و متخذ از آموزشهای اسلامی بوده است.
اگر این برداشت صحیح از تاریخ گذشته را داشته باشیم.
عقبماندگی خود را جز در پشت کردن به این تاریخ نخواهیم یافت.
ما محصول تبعیت از گذشتهی فرهنگی خود نیستیم ما محصول سرپیچی و عصیان در برابر فرهنگ گذشتهایم.
هیچ تجدد و تمدن نوینی حاصل نخواهد شد مگر در آموزش و بازنگری نسبت به سنت گذشته.
توسعهی کشورهای اسلامی در تمامی بنیانهای اجتماعی - اقتصادی و فرهنگی امری ممکن است. اما الگوهای این توسعه از کجا و چگونه باید اتخاذ شوند؟ بنیان فکری این توسعه را کدام فرهنگ باید ساخته باشد؟ چه تئوریها و تفکراتی نحوهی توسعه و اهداف توسعهی ما را در مجموعهی کشورهای اسلامی باید روشن کنند و تبیین نمایند؟
برنامههای اجرا شده در توسعهی کشورهای اسلامی آیا تا کنون مورد نقد و بررسی قرار گرفته است؟ موانع اصلی توسعه را در کدام بخش از نهادها و تفکرات امروز جامعهی اسلامی باید جستجو کنیم؟
یکی از آموزشهای باقی مانده از میراث گذشته که هنوز در بین جوامع اسلامی رایج و شایع است، موضوع وقف است. بخش مهمی از وقف، آموزشی بوده است بنیادی در جهت حفظ و نگهداری میراث علمی و توسعه و حمایت از بقای آن.
تمامی مساجد که بیشترین ارتباط را با آموزشهای علمی و توسعهی کتابخانهها داشتهاند و نیز بیشترین مدارس و مجتمعهای آموزشی از موضوعات «وقف»اند. موضوعی که هنوز نیز زنده و پابرجاست و میتواند دوباره موجبات تعالی تفکر را در جامعهی اسلامی موجب شود.
موضوع مدارس و مجتمعهای آموزشی را نباید مجرد نگاه کرد. این مدارس و مجتمعها با مجتمعهای کشاورزی و تجاری و بسیاری از انحا فعالیتهای اقتصادی دیگر در ارتباط و تعاطی بوده است، و میتواند باشد.
موضوع وقف و مجتمعهای آموزشی از چنان قابلیتهایی برخوردار است که میتواند از برنامههای اساسی قابل مطالعه و بررسی برای طراحان و برنامه ریزان کشورهای اسلامی و بانک توسعهی اسلامی باشد. این مطالعات بدون داشتن یک تفکر مبنایی که ایمان و اعتقاد به مبدأ این تعالیم است، نتایج لازم را نخواهد داشت.
تلاشهای فردی و اجتماعی در کشورهای اسلامی میتواند با راهنماییهای برنامهریزان مطلع، سمت و سویی بهتر و کارآمدتر داشته باشد. دخالت دولتها در امر اجرای مجتمعه ای فرهنگی یا نظارت و مدیریت آنها از اموری است که باید مورد تحقیق قرار گیرد و نتایج حاصله از عملکرد دولتها در چندین دههی گذشته معلوم و مشخص شود.
ما در مقطعی تاریخی قرار گرفتهایم که باید بر تجربههای خود بیفزاییم و این امری است ممکن تا اصلاح لازم انجام پذیرد و راه آینده با تکیه بر تجربههای گذشته هموار گردد.
«این بنیاد که به موجب اساسنامه رسما به ثبت رسیده، مؤسسهای است غیرانتفاعی دارای شخصیت حقوقی».
بنیاد فرهنگ البرز در 27 اسفندماه 1342 با سرمایهی شخصی مرحوم حسینعلی البرز در تهران تأسیس شد. هدف این بنیاد خیریه اشاعهی فرهنگ اسلامی از طریق اعطای وام و کمک هزینهی دانشجویی واهدای جوایز به دانشپژوهان ممتاز اعلام شد.
علاوه بر ثبت اساسنامه در ادارهی ثبت شرکتهای غیر انتفاعی، اقرارنامهای در دفتر اسناد رسمی تنظیم شد که بر اساس آن تمامی اموال «بنیاد فرهنگی البرز» از طرف مؤسس برای اشاعهی فرهنگ به صورتی مترقی و با رعایت مواد 39 گانهی اساسنامهی ثبت شده، تحبیس و تأیید گردید.
به موجب مادهی 17 اساس نامه، مؤسس خود را از برداشت هرگونه وجهی به عنوان حقوق و پاداش و هزینهی سفر و یا هر عنوانی که جنبهی انتفاع شخصی داشته باشد، محروم کرد.
مؤسس در جهت حفظ استقلال «بنیاد فرهنگی البرز» در مادهی 8 اساسنامه، بنیاد را از دریافت هرگونه وجهی از دولت و یا اشخاص حقوقی و حقیقی برای پیشبرد اهداف بنیاد محروم ساخت.
از تاریخ تأسیس بنیاد فرهنگی البرز تا سال 1357 که انقلاب اسلامی ایران به وقوع پیوست. بنیاد توانسته بود به 1452 نفر دانشجو کمک هزینهی تحصیلی و وام اشتغال به کار، بدون بهره پرداخت کند.
و نیز در همین زمان این بنیاد به تعداد بسیاری از دانشآموزان و دانشجویان رتبهی اول و نیز به دانشمندان و پژوهندگان مخترع و مکتشف جوایزی اعطا کرد. البته با در نظر گرفتن تأسیسات و رقبات این مؤسسهی فرهنگی خدمات این مؤسسه را باید به موارد ذکر شدهی بالا منحصر نکرد.
در فروردین ماه سال 1358 مؤسس محترم از طریق ارسال یک نامه از کانادا به حضور رهبر انقلاب اسلامی، حضرت امام خمینی (ره) از ایشان استدعا کرد که تولیت موقوفات بنیاد فرهنگی البرز را بپذیرند.
حسب دستور حضرت امام، ذیل نامهی مذکور، به هیئت امنای اوقاف گزارشی از فعالیتهای بنیاد از بدو تأسیس، اهداف و احراز عمل به نیت واقف تهیه و تقدیم شد. متن دستور امام (ره) چنین است:
بسمه تعالی
حضرت آقایان هیئت امنای اوقاف، هیئتی برای رسیدگی و عمل به مندرجات وقفنامهی مذکور در این ورقه تعیین بنمایند. معلوم است این هیئت مرکب از امنا و معتمدین و یک نفر روحانی مورد اعتماد خواهد بود.
از سال 1359 بنیاد فرهنگی البرز تحت نظارت هیأت امنای منتخب سازمان اوقاف و امور خیریه، فعالیتهای خود را ادامه داد.
بنیاد فرهنگی البرز پیش از انقلاب دارای 4 باب ساختمان بود که 2 باب آن نیمه ویران و غیرقابل استفاده بود. سازمان اوقاف با همکار هیئت امنای بنیاد، احیا و بازسازی موقوفات بنیاد را آغاز کرد و همین امر موجب اعتماد مؤسس در رسیدگی به موقوفات و اجرای برنامههای مطروحه در اساسنامه گردید
و ایشان طی نامهای به هیئت امنای بنیاد با ذکر انگیزه و هدف از تأسیس، یک دستگاه ساختمان را که ملک شخصی ایشان بود - زمینی به مساحت 800 مترمربع در خیابان فلسطین شمالی - به بنیاد فرهنگی البرز اهدا کرد، که این ساختمان پس از بازسازی هماکنون دارای 6 دستگاه آپارتمان، 6 باب مغازه و 4 طبقه زیرزمین میباشد.
در مادهی دوم به هدف و نیت بنیاد فرهنگی البرز که صرفا کمک به اشاعهی فرهنگ انقلاب اسلامی به پیروی از رهنمودهای حضرت امام (ره) است، اشاره شده است .
با این قید و توضیح که هدف «تجلیل از مقام علمی دانشمندان و پژوهندگان برگزیدهی مسلمان و تشویق دانش آموختگان برگزیده و نوباوگان و نوجوانان با استعداد» است.
عناوین این خدمات فرهنگی عبارت است از:
اعطای جوایز به دانش آموختگان سراسر کشور، اعطای جوایز صاحبان ابتکار و ابداع، چاپ و نشر کتاب و مقالات علمی و تحقیقی در ابعاد گوناگون فرهنگ اسلامی، اعطای وام درازمدت و بدون بهره به دانش پژوهان، احداث یا خرید ساختمانهای مناسب برای ایجاد مدارس با حق تقدم مناطق محروم و مستضعف، تشکیل مجالس و محافل مختلف علمی و تحقیقی.
تبصرههایی ذیل مادهی 2 آمده است که قابل تأمل است. اولین تبصره تغییر عناوین خدمات فرهنگی است که ذکر شد. در این تبصره امکان تغییر و تبدیل خدمات و ذکر آنها در تدوین جدید اساسنامه پیشبینی شده است.
در تبصرهی 2 تعیین میزان جوایز و اعتبارات، با توجه به درآمد متغیر بنیاد در نظر گرفته شده است.
موضوع مادهی 3 تعیین ساختمان شمارهی یک در تهران به عنوان مرکز اصلی بنیاد است.
در مادهی 4 تاریخ تأسیس از 27 اسفندماه 1342 ه ش تا مدت نامحدود آمده است.
فصل سوم
شامل داراییهای بنیاد است
که مشروحا ذکر شده است که «عبارت است از اموال منقول و غیرمنقول و وجه نقد و مطالبات و ذخائر تدریجی که بر اساس ارزیابی سال 1365 و ترازنامه اسفندماه سال 1364 موجود در بنیاد تعیین گردیده، جمعا به مبلغ دو میلیارد و دویست و بیست و پنج میلیون و پانصد و پنجاه و هشت هزار و پانصد و دو ریال (2225558502 ریال)».
واحد شمارهی 1: واقع در خیابان لالهزار - چهار راه مهنا در پنج طبقه، دفتر مرکزی بنیاد نیز در این ساختمان واقع شده است. واحدهای مختلف این ساختمان در اجارهی صنوف مختلف است.
واحد شمارهی 2: ساختمان تجاری - محل هتل ایرانشهر در تهران؛
واحد شمارهی 3: مجتمع تجاری در 6 طبقه واقع در خیابان لالهزار نو؛
واحد شمارهی 4: واحد تجاری واقع در خیابان قلهک؛
واحد شمارهی 5: مدرسه راهنمایی آیت الله شیخ جعفر شوشتری واقع در منطقهی «کیان آباد» شهرستان اهواز؛
واحد شماره 6: مدرسهی راهنمایی حضرت سجاد (ع) واقع در منطقهی «زیتون کارگری» شهرستان اهواز، این دو مدرسه در زمان جنگ با موافقت هیأت امنا و نظارت فنی سازمان توسعه و تجهیز مدارس ساخته شد و در اختیار ادارهی آموزش و پرورش شهرستان اهواز قرار گرفت.
واحد شمارهی 7: ساختمان مسکونی تجاری در اجارهی مستأجران واقع در خیابان فلسطین؛
واحد شمارهی 8: مدرسهی راهنمایی آیت الله طالقانی؛
این مدرسه مجهز به 21 باب کلاس، آزمایشگاه و چند تالار اجتماعات است و در اختیار منطقهی 3 آموزش و پرورش تهران قرار گرفته است.
واحد شمارهی 9: یک باب دبستان واقع در روستای «خورزن» از توابع شهرستان خمین، این دبستان در اختیار ادارهی آموزش و پرورش شهرستان خمین قرار دارد.
واحد شمارهی 10: مجتمع آموزشی شامل دبستان، مدرسهی راهمایی، دبیرستان به مساحت 31 هزار مترمربع واقع در شهرستان آشتیان. عملیات ساختمانی این واحد از سال 1371 شروع شده و شامل غذاخوری، خوابگاه دانشآموزان و آزمایشگاه خواهد بود.
واحد شمارهی 11: ساختمان تجاری واقع در خیابان منوچهری تهران مشتمل بر 8 دستگاه آپارتمان؛
واحد شمارهی 12: واقع در اراضی «آسیاب کهک» از موقوفات نوشآفرین خانم.
اراضی «آسیاب کهک» موقوفهی آموزشی است که عرصهی آن در زمرهی موقوفهی نوش آفرین خانم بوده و اعیان آن در اجارهی بنیاد البرز است.
بنیاد فرهنگی البرز در این اراضی یک مدرسهی راهنمایی در 4 طبقه دراری 16 باب کلاس، محل امتحانات، کارگاه و آزمایشگاه احداث کرده است. این مدرسه در اختیار منطقهی 2 آموزش و پرورش قرار گرفته است.
بنیاد فرهنگی البرز از درآمدهای حاصل از واحدهای تجاری خود، به دانشجویان دانشگاهها نیز وام تحصیلی پرداخت میکند. تا پایان خردادماه سال 1372، حدود 2658 دانشجو از وام تحصیلی بنیاد استفاده کردهاند.
وام تحصیلی به مبلغ 200000 ریال در 20 قسط مساوی پرداخت میشود.
بنیاد هر ساله طی مراسم ویژهای جوایزی را به دانشآموزان و دانشجویان ممتاز در مقاطع مختلف تحصیلی که از دانشگاهها و مراکز آموزشی معرفی میشوند، اهدا میکند.
همچنین بر اساس اهداف و اساسنامهی این بنیاد اقداماتی در زمینهی انتشار کتب علمی و دینی و تهیهی کتاب برای کتابخانههای مراکز علمی و دینی صورت گرفته است. در اینجا به برخی از خدمات فرهنگی این بنیاد اشاره میکنیم:
1. اعطای جوایز برگزاری مسابقات علمی سالگرد شهادت استاد مرتضی مطهری از طریق مدرسهی عالی شهید مطهری؛
2. اهدای کتاب به کتابخانهی بنیاد دائرةالمعارف بزرگ اسلامی؛
3. اهدای قرآن مجید و کتب مختلف مذهبی و علمی و کیف جای نوار قرآن و کیف جای مداد و ماشین حساب و ساعت رومیزی و چادرنماز و جوایز دیگر به نهادها، مناطق جنگی، مدارس، مساجد، دانشگاه علم و صنعت ایران و دانشکدهی علوم تربیتی و دانشآموزان ممتاز؛
4. خرید 500 دوره کتاب تفسیر المیزان نوشتهی مرحوم آیتالله علامه طباطبائی جهت اهدا به کتابخانههای عمومی داخل کشور؛
5. چاپ تعداد 20000 جلد کتاب، با 50 درصد هزینهی چاپ آن توسط بنیاد به سود خریداران، تا کتاب مزبور به بهای نصف قیمت در درسترس علاقمندان قرار گیرد.
6. چاپ تعداد 2000 جلد کتاب ارث از نظر اسلام نوشتهی مرحوم حضرت آیت الله محمدباقر آشتیانی.
7. کمک به انتشار مجلهی آیندهسازان ارگان اتحادیهی
انجمنهای اسلامی دانشآموزان و مجلهی پیوندارگان انجمن اولیا و مربیان وزارت آموزش و پرورش؛
8. کمک به مدارس و مرکز تربیت معلم شهید چمران؛
9. پرداخت بورس تحصیلی و جایزه به دانشآموزان برندهی
مسابقات ریاضی و ادبیات فارسی سراسر کشور معرفی شده از سوی دفتر تحقیقات و برنامهریزی وزارت آموزش و پرورش؛
10. پرداخت وام به فرهنگیان از طریق انجمن اسلامی معلمان و مؤلفین کتاب و دانشجویان دانشگاهها؛
11. پرداخت وام جهت کمک به انتشار آثار علمی و فرهنگی و مذهبی به نهادها؛
12. پرداخت وام به کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان جهت انتشار کتاب حماسهی ایمان و....
ضمنا جالب است بدانیم که ادارهی موقوفات گستردهی البرز با حداقل نیرو، بازدهی فرهنگی و خدماتی خوبی داشته است.
«چنانچه ذخایر بنیاد به پایهای برسد که برای ایجاد بنای جدیدی کافی باشد با تصویب هیئت امنا مدیرعامل وقف اجازه دارد اقدام به خرید یا ایجاد ساختمان بنماید، مشروط بر آنکه رعایت تمام جوانب و شؤون بنیاد از جهت منافع آتی و مصالح آن شده باشد.»
این موضوع باید در تمامی موقوفات به گونهای لحاظ شود تا هیچ موقوفهای از انتفاع خارج نشود. در اساسنامههای ثبتی و یا وقفنامهها میتوان با آگاهی دادن به واقفان به گونهای عمل کرد که هم عین موقوفه و هم مصارف آن قابل توسعه و تبدیل و تغییر باشد و توسعهی موقوفات بدون در نظر گرفتن امکان تبدیل به احسن آن در شرایط خاص ممکن نیست.
البته باید جهات شرعی و قانونی در این امر چنان لحاظ شود که موجبات سوء استفاده را فراهم نسازد و تبدیل و تغییر بهانهای برای تصرف موقوفات در اختیار صاحبان قدرت قرار ندهد. در اساسنامهی بنیاد فرهنگی البرز به این مورد توجه شده است.
در مادهی 10 چنین آمده است: «تبدیل به احسن نمودن هر یک از مایملک غیرمنقول بنیاد باید به تصویب هیئت امنا برسد و پس از تأیید رئیس دیوان عالی کشور و یا قائم مقام رسمی او برابر مقررات سازمان اوقاف و امور خیریه عمل شود».
توجه به یکی از آمارها نشان میدهد که بنیاد فرهنگی البرز قابلیت لازم را جهت توسعه دارد. از سال 1358 تا کنون تعداد دانشجویانی که از کمکهای تحصیلی بیناد برخوردار بودهاند حدود 5000 نفر بوده است و این با توجه به آماری که در گذشته بوده رقمی بسیار بالا را نشان میدهد
و نیز تعداد ساختمانهای بنیاد از 4 ساختمان با زیربنای 17587 مترمربع به 15 ساختمان با زیربنایی به مساحت 33442/46 مترمربع توسعه یافته است.
تا هیئت امنا و مدیرعامل این بنیاد توان لازم را جهت توسعهی فعالیتهای فرهنگی و حتی تغییر عناوین کمکهای بنیاد داشته باشند که اگر این موضوع بیشتر و بهتر کارشناسی شود میتوان فعالیتهای فرهنگی بنیاد را تعالی و وسعت بیشتری ببخشد.
آمار ساختمانها، بهای تمام شده، مقدار زیربنا، میزان وامهای پرداختی و کمکهای بلاعوض
بنیاد فرهنگی البرز از سال 1342 تا پایان سال 1377
1. تعداد مدارس ساخته شده بنیاد: 8 دستگاه؛
2. تعداد ساختمانهای اداری و تجاری: 6 دستگاه؛
3. حمام احداث شده در شهرستان آشتیان: 1 دستگاه؛
4. مقدر زیربنای آموزشی و اداری و تجاری موقوفات بنیاد: 3344246 مترمربع؛
5. ارزش تمام شدهی ساختمانهای بنیاد: 6194914384 ریال؛
6. میزان کل وامهای پرداختی و کمکهای بلاعوض:1131472720 ریال؛
نویسنده: سید ناصر هاشم زاده
* این مقاله در تاریخ 1402/4/20 بروز رسانی شده است.
ما در این مقال از مقدمات حاشیهای و غیرلازم که بر همگان روشن است در میگذریم تا بیانی اجمالی از پرسشهایی داشته باشیم که پاسخ آنها میتواند قابلیتهای ارزشمند فرهنگ اسلامی را در توسعهی همه جانبهی اجتماعی نشان دهد.
شکوفایی تمدن عظیم اسلامی در گذشته مرهون تلاشهایی بوده است که وقوع دوبارهی آن امری ممکن است.
آنچه تمدن اسلامی را از تمدنهای دیگر تاریخ ممتاز میسازد، تحول و توسعهای همه جانبه در ارکان اجتماعات بشری است بیآنکه دین و دینداری به عنوان مقولهای در تزاحم با آن باشد. نه تنها دین در تمدن اسلامی هیچ تزاحمی با توسعه و تعالی دانش و هنر و تفکر نداشته است بل مبنای تمامی حرکتهای فکری و علمی و توسعهی عدالت و رفاه، بوده است.
ما در مقطعی از تاریخ خود به سر میبریم که بازنگری و بازآموزی از میراث گذشته خود را بیش از هر زمان دیگر لازم داریم. موضوع توسعه در جوامع اسلامی اگر بر اساس الگوهایی باشد که صرفا بر اساس تقلید و نمونهبرداری از جوامع غیر اسلامی اتخاد شده است،.
هرگز به سرانجامی خوش نائل نخواهد آمد. تاریخ یک صد و اندی سال گذشتهنشان میدهد که ما در اتخاذ روشها برای جبران عقبماندگی خود دچار اشتباه بودهایم. این طرحهای اتخاذ شده در برنامههای توسعهی کشورهای اسلامی چه نتایجی را دربرداشته است؟
آیا در فرهنگ و میراث اسلامی ما الگوهای مناسبی جهت ارائه وجود دارد؟
پاسخ این پرسش هرچه باشد، چه مثبت و چه منفی، بدون کنکاش و تحقیق هیچ فایدتی را دربر نخواهد داشت.
برنامهریزان و طراحان توسعه در جوامع اسلامی باید این شناخت را پیدا کرده باشند که توسعهی تمدن اسلامی هماهنگ و متخذ از آموزشهای اسلامی بوده است.
اگر این برداشت صحیح از تاریخ گذشته را داشته باشیم.
عقبماندگی خود را جز در پشت کردن به این تاریخ نخواهیم یافت.
ما محصول تبعیت از گذشتهی فرهنگی خود نیستیم ما محصول سرپیچی و عصیان در برابر فرهنگ گذشتهایم.
هیچ تجدد و تمدن نوینی حاصل نخواهد شد مگر در آموزش و بازنگری نسبت به سنت گذشته.
توسعهی کشورهای اسلامی در تمامی بنیانهای اجتماعی - اقتصادی و فرهنگی امری ممکن است. اما الگوهای این توسعه از کجا و چگونه باید اتخاذ شوند؟ بنیان فکری این توسعه را کدام فرهنگ باید ساخته باشد؟ چه تئوریها و تفکراتی نحوهی توسعه و اهداف توسعهی ما را در مجموعهی کشورهای اسلامی باید روشن کنند و تبیین نمایند؟
برنامههای اجرا شده در توسعهی کشورهای اسلامی آیا تا کنون مورد نقد و بررسی قرار گرفته است؟ موانع اصلی توسعه را در کدام بخش از نهادها و تفکرات امروز جامعهی اسلامی باید جستجو کنیم؟
یکی از آموزشهای باقی مانده از میراث گذشته که هنوز در بین جوامع اسلامی رایج و شایع است، موضوع وقف است. بخش مهمی از وقف، آموزشی بوده است بنیادی در جهت حفظ و نگهداری میراث علمی و توسعه و حمایت از بقای آن.
تمامی مساجد که بیشترین ارتباط را با آموزشهای علمی و توسعهی کتابخانهها داشتهاند و نیز بیشترین مدارس و مجتمعهای آموزشی از موضوعات «وقف»اند. موضوعی که هنوز نیز زنده و پابرجاست و میتواند دوباره موجبات تعالی تفکر را در جامعهی اسلامی موجب شود.
موضوع مدارس و مجتمعهای آموزشی را نباید مجرد نگاه کرد. این مدارس و مجتمعها با مجتمعهای کشاورزی و تجاری و بسیاری از انحا فعالیتهای اقتصادی دیگر در ارتباط و تعاطی بوده است، و میتواند باشد.
موضوع وقف و مجتمعهای آموزشی از چنان قابلیتهایی برخوردار است که میتواند از برنامههای اساسی قابل مطالعه و بررسی برای طراحان و برنامه ریزان کشورهای اسلامی و بانک توسعهی اسلامی باشد. این مطالعات بدون داشتن یک تفکر مبنایی که ایمان و اعتقاد به مبدأ این تعالیم است، نتایج لازم را نخواهد داشت.
تلاشهای فردی و اجتماعی در کشورهای اسلامی میتواند با راهنماییهای برنامهریزان مطلع، سمت و سویی بهتر و کارآمدتر داشته باشد. دخالت دولتها در امر اجرای مجتمعه ای فرهنگی یا نظارت و مدیریت آنها از اموری است که باید مورد تحقیق قرار گیرد و نتایج حاصله از عملکرد دولتها در چندین دههی گذشته معلوم و مشخص شود.
ما در مقطعی تاریخی قرار گرفتهایم که باید بر تجربههای خود بیفزاییم و این امری است ممکن تا اصلاح لازم انجام پذیرد و راه آینده با تکیه بر تجربههای گذشته هموار گردد.
تاریخچه ی تأسیس بنیاد فرهنگی البرز
یکی از این مجتمعهای فرهنگی که در جامعهی اسلامی ایران بنیان نهاده شده، «بنیاد فرهنگی البرز» ما در این مقال سعی میکنیم گزارشی هر چند کوتاه از اساسنامه و عملکرد این بنیاد بیان کنیم.
«این بنیاد که به موجب اساسنامه رسما به ثبت رسیده، مؤسسهای است غیرانتفاعی دارای شخصیت حقوقی».
بنیاد فرهنگ البرز در 27 اسفندماه 1342 با سرمایهی شخصی مرحوم حسینعلی البرز در تهران تأسیس شد. هدف این بنیاد خیریه اشاعهی فرهنگ اسلامی از طریق اعطای وام و کمک هزینهی دانشجویی واهدای جوایز به دانشپژوهان ممتاز اعلام شد.
علاوه بر ثبت اساسنامه در ادارهی ثبت شرکتهای غیر انتفاعی، اقرارنامهای در دفتر اسناد رسمی تنظیم شد که بر اساس آن تمامی اموال «بنیاد فرهنگی البرز» از طرف مؤسس برای اشاعهی فرهنگ به صورتی مترقی و با رعایت مواد 39 گانهی اساسنامهی ثبت شده، تحبیس و تأیید گردید.
به موجب مادهی 17 اساس نامه، مؤسس خود را از برداشت هرگونه وجهی به عنوان حقوق و پاداش و هزینهی سفر و یا هر عنوانی که جنبهی انتفاع شخصی داشته باشد، محروم کرد.
مؤسس در جهت حفظ استقلال «بنیاد فرهنگی البرز» در مادهی 8 اساسنامه، بنیاد را از دریافت هرگونه وجهی از دولت و یا اشخاص حقوقی و حقیقی برای پیشبرد اهداف بنیاد محروم ساخت.
از تاریخ تأسیس بنیاد فرهنگی البرز تا سال 1357 که انقلاب اسلامی ایران به وقوع پیوست. بنیاد توانسته بود به 1452 نفر دانشجو کمک هزینهی تحصیلی و وام اشتغال به کار، بدون بهره پرداخت کند.
و نیز در همین زمان این بنیاد به تعداد بسیاری از دانشآموزان و دانشجویان رتبهی اول و نیز به دانشمندان و پژوهندگان مخترع و مکتشف جوایزی اعطا کرد. البته با در نظر گرفتن تأسیسات و رقبات این مؤسسهی فرهنگی خدمات این مؤسسه را باید به موارد ذکر شدهی بالا منحصر نکرد.
در فروردین ماه سال 1358 مؤسس محترم از طریق ارسال یک نامه از کانادا به حضور رهبر انقلاب اسلامی، حضرت امام خمینی (ره) از ایشان استدعا کرد که تولیت موقوفات بنیاد فرهنگی البرز را بپذیرند.
حسب دستور حضرت امام، ذیل نامهی مذکور، به هیئت امنای اوقاف گزارشی از فعالیتهای بنیاد از بدو تأسیس، اهداف و احراز عمل به نیت واقف تهیه و تقدیم شد. متن دستور امام (ره) چنین است:
بسمه تعالی
حضرت آقایان هیئت امنای اوقاف، هیئتی برای رسیدگی و عمل به مندرجات وقفنامهی مذکور در این ورقه تعیین بنمایند. معلوم است این هیئت مرکب از امنا و معتمدین و یک نفر روحانی مورد اعتماد خواهد بود.
از سال 1359 بنیاد فرهنگی البرز تحت نظارت هیأت امنای منتخب سازمان اوقاف و امور خیریه، فعالیتهای خود را ادامه داد.
بنیاد فرهنگی البرز پیش از انقلاب دارای 4 باب ساختمان بود که 2 باب آن نیمه ویران و غیرقابل استفاده بود. سازمان اوقاف با همکار هیئت امنای بنیاد، احیا و بازسازی موقوفات بنیاد را آغاز کرد و همین امر موجب اعتماد مؤسس در رسیدگی به موقوفات و اجرای برنامههای مطروحه در اساسنامه گردید
و ایشان طی نامهای به هیئت امنای بنیاد با ذکر انگیزه و هدف از تأسیس، یک دستگاه ساختمان را که ملک شخصی ایشان بود - زمینی به مساحت 800 مترمربع در خیابان فلسطین شمالی - به بنیاد فرهنگی البرز اهدا کرد، که این ساختمان پس از بازسازی هماکنون دارای 6 دستگاه آپارتمان، 6 باب مغازه و 4 طبقه زیرزمین میباشد.
نگاهی به اساس نامه ی بنیاد فرهنگی البرز
در مادهی اول این اساسنامه ذکر شده است که بنیاد مؤسسهای غیرانتفاعی و دارای شخصیت حقوقی است.
در مادهی دوم به هدف و نیت بنیاد فرهنگی البرز که صرفا کمک به اشاعهی فرهنگ انقلاب اسلامی به پیروی از رهنمودهای حضرت امام (ره) است، اشاره شده است .
با این قید و توضیح که هدف «تجلیل از مقام علمی دانشمندان و پژوهندگان برگزیدهی مسلمان و تشویق دانش آموختگان برگزیده و نوباوگان و نوجوانان با استعداد» است.
عناوین این خدمات فرهنگی عبارت است از:
اعطای جوایز به دانش آموختگان سراسر کشور، اعطای جوایز صاحبان ابتکار و ابداع، چاپ و نشر کتاب و مقالات علمی و تحقیقی در ابعاد گوناگون فرهنگ اسلامی، اعطای وام درازمدت و بدون بهره به دانش پژوهان، احداث یا خرید ساختمانهای مناسب برای ایجاد مدارس با حق تقدم مناطق محروم و مستضعف، تشکیل مجالس و محافل مختلف علمی و تحقیقی.
تبصرههایی ذیل مادهی 2 آمده است که قابل تأمل است. اولین تبصره تغییر عناوین خدمات فرهنگی است که ذکر شد. در این تبصره امکان تغییر و تبدیل خدمات و ذکر آنها در تدوین جدید اساسنامه پیشبینی شده است.
در تبصرهی 2 تعیین میزان جوایز و اعتبارات، با توجه به درآمد متغیر بنیاد در نظر گرفته شده است.
موضوع مادهی 3 تعیین ساختمان شمارهی یک در تهران به عنوان مرکز اصلی بنیاد است.
در مادهی 4 تاریخ تأسیس از 27 اسفندماه 1342 ه ش تا مدت نامحدود آمده است.
فصل سوم
شامل داراییهای بنیاد است
که مشروحا ذکر شده است که «عبارت است از اموال منقول و غیرمنقول و وجه نقد و مطالبات و ذخائر تدریجی که بر اساس ارزیابی سال 1365 و ترازنامه اسفندماه سال 1364 موجود در بنیاد تعیین گردیده، جمعا به مبلغ دو میلیارد و دویست و بیست و پنج میلیون و پانصد و پنجاه و هشت هزار و پانصد و دو ریال (2225558502 ریال)».
موقوفات بنیاد فرهنگی البرز
در حال حاضر بنیادی دارای 12 رقبهی وقفی است که مشخصات آنها عبارت است از:واحد شمارهی 1: واقع در خیابان لالهزار - چهار راه مهنا در پنج طبقه، دفتر مرکزی بنیاد نیز در این ساختمان واقع شده است. واحدهای مختلف این ساختمان در اجارهی صنوف مختلف است.
واحد شمارهی 2: ساختمان تجاری - محل هتل ایرانشهر در تهران؛
واحد شمارهی 3: مجتمع تجاری در 6 طبقه واقع در خیابان لالهزار نو؛
واحد شمارهی 4: واحد تجاری واقع در خیابان قلهک؛
واحد شمارهی 5: مدرسه راهنمایی آیت الله شیخ جعفر شوشتری واقع در منطقهی «کیان آباد» شهرستان اهواز؛
واحد شماره 6: مدرسهی راهنمایی حضرت سجاد (ع) واقع در منطقهی «زیتون کارگری» شهرستان اهواز، این دو مدرسه در زمان جنگ با موافقت هیأت امنا و نظارت فنی سازمان توسعه و تجهیز مدارس ساخته شد و در اختیار ادارهی آموزش و پرورش شهرستان اهواز قرار گرفت.
واحد شمارهی 7: ساختمان مسکونی تجاری در اجارهی مستأجران واقع در خیابان فلسطین؛
واحد شمارهی 8: مدرسهی راهنمایی آیت الله طالقانی؛
این مدرسه مجهز به 21 باب کلاس، آزمایشگاه و چند تالار اجتماعات است و در اختیار منطقهی 3 آموزش و پرورش تهران قرار گرفته است.
واحد شمارهی 9: یک باب دبستان واقع در روستای «خورزن» از توابع شهرستان خمین، این دبستان در اختیار ادارهی آموزش و پرورش شهرستان خمین قرار دارد.
واحد شمارهی 10: مجتمع آموزشی شامل دبستان، مدرسهی راهمایی، دبیرستان به مساحت 31 هزار مترمربع واقع در شهرستان آشتیان. عملیات ساختمانی این واحد از سال 1371 شروع شده و شامل غذاخوری، خوابگاه دانشآموزان و آزمایشگاه خواهد بود.
واحد شمارهی 11: ساختمان تجاری واقع در خیابان منوچهری تهران مشتمل بر 8 دستگاه آپارتمان؛
واحد شمارهی 12: واقع در اراضی «آسیاب کهک» از موقوفات نوشآفرین خانم.
اراضی «آسیاب کهک» موقوفهی آموزشی است که عرصهی آن در زمرهی موقوفهی نوش آفرین خانم بوده و اعیان آن در اجارهی بنیاد البرز است.
بنیاد فرهنگی البرز در این اراضی یک مدرسهی راهنمایی در 4 طبقه دراری 16 باب کلاس، محل امتحانات، کارگاه و آزمایشگاه احداث کرده است. این مدرسه در اختیار منطقهی 2 آموزش و پرورش قرار گرفته است.
بنیاد فرهنگی البرز از درآمدهای حاصل از واحدهای تجاری خود، به دانشجویان دانشگاهها نیز وام تحصیلی پرداخت میکند. تا پایان خردادماه سال 1372، حدود 2658 دانشجو از وام تحصیلی بنیاد استفاده کردهاند.
وام تحصیلی به مبلغ 200000 ریال در 20 قسط مساوی پرداخت میشود.
بنیاد هر ساله طی مراسم ویژهای جوایزی را به دانشآموزان و دانشجویان ممتاز در مقاطع مختلف تحصیلی که از دانشگاهها و مراکز آموزشی معرفی میشوند، اهدا میکند.
همچنین بر اساس اهداف و اساسنامهی این بنیاد اقداماتی در زمینهی انتشار کتب علمی و دینی و تهیهی کتاب برای کتابخانههای مراکز علمی و دینی صورت گرفته است. در اینجا به برخی از خدمات فرهنگی این بنیاد اشاره میکنیم:
1. اعطای جوایز برگزاری مسابقات علمی سالگرد شهادت استاد مرتضی مطهری از طریق مدرسهی عالی شهید مطهری؛
2. اهدای کتاب به کتابخانهی بنیاد دائرةالمعارف بزرگ اسلامی؛
3. اهدای قرآن مجید و کتب مختلف مذهبی و علمی و کیف جای نوار قرآن و کیف جای مداد و ماشین حساب و ساعت رومیزی و چادرنماز و جوایز دیگر به نهادها، مناطق جنگی، مدارس، مساجد، دانشگاه علم و صنعت ایران و دانشکدهی علوم تربیتی و دانشآموزان ممتاز؛
4. خرید 500 دوره کتاب تفسیر المیزان نوشتهی مرحوم آیتالله علامه طباطبائی جهت اهدا به کتابخانههای عمومی داخل کشور؛
5. چاپ تعداد 20000 جلد کتاب، با 50 درصد هزینهی چاپ آن توسط بنیاد به سود خریداران، تا کتاب مزبور به بهای نصف قیمت در درسترس علاقمندان قرار گیرد.
6. چاپ تعداد 2000 جلد کتاب ارث از نظر اسلام نوشتهی مرحوم حضرت آیت الله محمدباقر آشتیانی.
7. کمک به انتشار مجلهی آیندهسازان ارگان اتحادیهی
انجمنهای اسلامی دانشآموزان و مجلهی پیوندارگان انجمن اولیا و مربیان وزارت آموزش و پرورش؛
8. کمک به مدارس و مرکز تربیت معلم شهید چمران؛
9. پرداخت بورس تحصیلی و جایزه به دانشآموزان برندهی
مسابقات ریاضی و ادبیات فارسی سراسر کشور معرفی شده از سوی دفتر تحقیقات و برنامهریزی وزارت آموزش و پرورش؛
10. پرداخت وام به فرهنگیان از طریق انجمن اسلامی معلمان و مؤلفین کتاب و دانشجویان دانشگاهها؛
11. پرداخت وام جهت کمک به انتشار آثار علمی و فرهنگی و مذهبی به نهادها؛
12. پرداخت وام به کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان جهت انتشار کتاب حماسهی ایمان و....
ضمنا جالب است بدانیم که ادارهی موقوفات گستردهی البرز با حداقل نیرو، بازدهی فرهنگی و خدماتی خوبی داشته است.
بنیاد فرهنگی البرز و موضوع توسعه
اساسنامهی بنیاد فرهنگی البرز به گونهای تنظیم شده است که توسعهی آن را ممکن میسازد. در مادهی 9 این اساسنامه آمده است:«چنانچه ذخایر بنیاد به پایهای برسد که برای ایجاد بنای جدیدی کافی باشد با تصویب هیئت امنا مدیرعامل وقف اجازه دارد اقدام به خرید یا ایجاد ساختمان بنماید، مشروط بر آنکه رعایت تمام جوانب و شؤون بنیاد از جهت منافع آتی و مصالح آن شده باشد.»
این موضوع باید در تمامی موقوفات به گونهای لحاظ شود تا هیچ موقوفهای از انتفاع خارج نشود. در اساسنامههای ثبتی و یا وقفنامهها میتوان با آگاهی دادن به واقفان به گونهای عمل کرد که هم عین موقوفه و هم مصارف آن قابل توسعه و تبدیل و تغییر باشد و توسعهی موقوفات بدون در نظر گرفتن امکان تبدیل به احسن آن در شرایط خاص ممکن نیست.
البته باید جهات شرعی و قانونی در این امر چنان لحاظ شود که موجبات سوء استفاده را فراهم نسازد و تبدیل و تغییر بهانهای برای تصرف موقوفات در اختیار صاحبان قدرت قرار ندهد. در اساسنامهی بنیاد فرهنگی البرز به این مورد توجه شده است.
در مادهی 10 چنین آمده است: «تبدیل به احسن نمودن هر یک از مایملک غیرمنقول بنیاد باید به تصویب هیئت امنا برسد و پس از تأیید رئیس دیوان عالی کشور و یا قائم مقام رسمی او برابر مقررات سازمان اوقاف و امور خیریه عمل شود».
توجه به یکی از آمارها نشان میدهد که بنیاد فرهنگی البرز قابلیت لازم را جهت توسعه دارد. از سال 1358 تا کنون تعداد دانشجویانی که از کمکهای تحصیلی بیناد برخوردار بودهاند حدود 5000 نفر بوده است و این با توجه به آماری که در گذشته بوده رقمی بسیار بالا را نشان میدهد
و نیز تعداد ساختمانهای بنیاد از 4 ساختمان با زیربنای 17587 مترمربع به 15 ساختمان با زیربنایی به مساحت 33442/46 مترمربع توسعه یافته است.
خاتمه
بنیاد فرهنگی البرز قابلیتهای لازم را جهت توسعه چه به لحاظ توسعهی مراکز فرهنگی و چه به لحاظ تبدیل و تغییر به احسن موقوفات داشته است. و همین موضوع باعث شده است .تا هیئت امنا و مدیرعامل این بنیاد توان لازم را جهت توسعهی فعالیتهای فرهنگی و حتی تغییر عناوین کمکهای بنیاد داشته باشند که اگر این موضوع بیشتر و بهتر کارشناسی شود میتوان فعالیتهای فرهنگی بنیاد را تعالی و وسعت بیشتری ببخشد.
آمار ساختمانها، بهای تمام شده، مقدار زیربنا، میزان وامهای پرداختی و کمکهای بلاعوض
بنیاد فرهنگی البرز از سال 1342 تا پایان سال 1377
1. تعداد مدارس ساخته شده بنیاد: 8 دستگاه؛
2. تعداد ساختمانهای اداری و تجاری: 6 دستگاه؛
3. حمام احداث شده در شهرستان آشتیان: 1 دستگاه؛
4. مقدر زیربنای آموزشی و اداری و تجاری موقوفات بنیاد: 3344246 مترمربع؛
5. ارزش تمام شدهی ساختمانهای بنیاد: 6194914384 ریال؛
6. میزان کل وامهای پرداختی و کمکهای بلاعوض:1131472720 ریال؛
نویسنده: سید ناصر هاشم زاده
* این مقاله در تاریخ 1402/4/20 بروز رسانی شده است.
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}