آشنايي با واقفان بزرگ
آشنايي با واقفان بزرگ
«وقف» تجلّي حيات جاويد است. بويژه در عرصه فرهنگ و دانش که حيات اجتماع را پاسدار است.
«وقف» تجلي عشق است و تعلق خاطر به «او»، وقف يکي از ارزشهاي آرماني انسان است، ارزشي که استمرار و دوام خود را ضمانت ميکند. ارزشهاي آرماني در شرايط و وضعيتهاي متفاوت، به صور و انحاء مختلف ظهور مييابند.
جوهره اجتماعي حرکت انسان را ميتوان در «آرمانهاي» او جستجو کرد.
به ديگر سخن خميره آفرينش انسان با آرمانها و آرزوهاي بزرگ عجين شده است. واقفين کساني هستند که جوهره خود را يافتهاند و با عمل خود به نداي روح بلند خويش پاسخ دادهاند.
فصلنامه «ميراث جاويدان» هر از گاهي «راهنماي وقف» را به خوانندگان عزيز تقديم ميکند و آنان را نيز براي همکاري با اين بخش به ياري ميطلبد.
بنياد فرهنگي البرز در 27 اسفندماه 1342 با سرمايه آقاي حسينعلي البرز در تهران تشکيل شد. هدف اين بنياد خيريه اشاعه فرهنگ اسلامي، از طريق اعطاي وام و کمکهزينه دانشجويي و اهداء جوايزي با عنوان «جوايز حسن تحصيل» به دانشآموزان و دانشجويان ممتاز بود.
در سال 1358 آقاي حسينعلي البرز طي نامهاي از کانادا به حضرت امام خميني (ره)، از ايشان استدعا کرد که توليت موقوفات بنياد را قبول فرمايند.
حسب دستور حضرت امام ذيل نامه مذکور به سازمان اوقاف و امور خيريه، گزارشي از فعاليتهاي بنياد از بدو تأسيس، اهداف و احراز عمل به نيت واقف تهيه و تقديم شد.
از سال 1359 بنياد فرهنگي البرز تحت نظارت هيأت امناي منتخب سازمان اوقاف، فعاليتهاي خود را پي گرفت.
بنياد فرهنگي البرز، قبل از انقلاب اسلامي، داراي 4 باب ساختمان بود که 2 باب آن نيمهويران بود و به کار نميآمد.
سارمان اوقاف از سال 1360 به احيا و بازسازي موقوفات بنياد پرداخت و آقاي حسينعلي البرز پس از آنکه از احيا و بازسازي موقوفات و تعيين هيأت امنا و اقداماتي که برابر اساسنامه بايد به عمل ميآمد واقف و آگاه گرديد طي نامهاي به هيئت امناي بنياد با ذکر انگيزه و هدف از تأسيس و علاقمندي ايشان در ابقاء و پايداري بنياد، يک دستگاه ساختمان ملک شخصي خود واقع در خيابان فلسطين تهران را که زميني به مساحت 800 متر مربع بود به بنياد فرهنگي البرز اهداء نمود که با توجه به کلنگي بودن ساختمان نسبت به بازسازي آن اقدام و هماکنون داراي 6 دستگاه آپارتمان 6 باب مغازه و زيرزمين در 4 طبقه ميباشد.
در حال حاضر اين بنياد داراي 12رقبه وقفي است که مشخّصات آنها عبارتاند از:
واحد شماره 1: واقع در خيابان لالهزار ـ چهارراه مهنا در پنج طبقه. دفتر مرکزي بنياد نيز در اين ساختمان واقع شده است. واحدهاي تجاري اين ساختمان در اجاره صنوف مختلف است.
واحد شماره 2: ساختمان تجاري ـ محل هتل ايرانشهر در تهران.
واحد شماره 3: مجتمع تجاري در 6 طبقه واقع در خيابان لالهزارنو.
واحد شماره 4: واحد تجاري واقع در خيابان قلهک.
واحد شماره 5: مدرسه راهنمايي آيتاللّه شيخ جعفر شوشتري واقع در منطقه «کيانآباد» شهرستان اهواز.
واحد شماره 6: مدرسه راهنمايي حضرت سجاد (ع) واقع در منطقه «زيتون کارگري» شهرستان اهواز، اين دو مدرسه در زمان جنگ با موافقت هيأتامنا و نظارت فني سازمان توسعه و تجهيز مدارس ساخته شد و در اختيار اداره آموزش و پرورش شهرستان اهواز قرار گرفت.
واحد شماره 7: ساختمان مسکوني تجاري در اجاره مستأجران واقع در خيابان فلسطين.
واحد شماره 8: مدرسه راهنمايي «آيتاللّه طالقاني». اين مدرسه مجهز به 21 باب کلاس، آزمايشگاه و چند تالار اجتماعات است و در اختيار منطقه 3 آموزش و پرورش تهران قرار گرفته است.
واحد شماره 9: يک باب دبستان واقع در روستاي «خورزن» از توابع شهرستان خمين، اين دبستان در اختيار اداره آموزش و پرورش شهرستان خمين قرار داد.
واحد شماره 10: مجتمع آموزشي شامل دبستان، مدرسه راهنمايي، دبيرستان به مساحت 31 هزار متر مربع واقع در شهرستان آشتيان. عمليات ساختماني اين واحد از سال 1371 شروع شده و شامل غذاخوري، خوابگاه دانشآموزان و آزمايشگاه خواهد بود.
واحد شماره 11: ساختمان تجاري واقع در خيابان منوچهري تهران مشتمل بر 8 دستگاه آپارتمان.
واحد شماره 12: واقع در اراضي «آسياب کهک» از موقوفات نوشآفرين خانم.
اراضي «آسياب کهک» موقوفه آموزشي است که عرصه آن در زمره موقوفه نوشآفرين خانم بوده و اعيان آن در اجاره بنياد البرز است. بنياد فرهنگي البرز در اين اراضي يک مدرسه راهنمايي در 4 طبقه داراي 16 باب کلاس، محل امتحانات، کارگاه و آزمايشگاه احداث کرده است. اين مدرسه در اختيار منطقه 2 آموزش و پرورش قرار گرفته است.
بنياد فرهنگي البرز از درآمدهاي حاصل از واحدهاي تجاري خود، به دانشجويان دانشگاهها نيز وام تحصيلي پرداخت ميکند. تا پايان خردادماه سال 1372، حدود 2658 دانشجو از وام تحصيلي بنياد استفاده کردهاند.
وام تحصيلي به مبلغ 200000 ريال در 20 قسط مساوي پرداخت ميشود.
بنياد هر ساله طي مراسم ويژهاي جوايزي را به دانشآموزان و دانشجويان ممتاز در مقاطع مختلف تحصيلي که از دانشگاهها و مراکز آموزشي معرفي ميشوند، اهدا ميکند.
همچنين بر اساس اهداف و اساسنامه اين بنياد اقداماتي در زمينه انتشار کتب علمي و ديني و تهيه کتاب براي کتابخانههاي مراکز علمي و ديني صورت گرفته است. ذيلاً به برخي از خدمات فرهنگي اين بنياد اشاره ميکنيم:
1 ـ اعطاي جوايز برگزاري مسابقات علمي سالگرد شهادت استاد مرتضي مطهري از طريق مدرسه عالي شهيد مطهري.
2 ـ اهـداي کتاب بـه کتابخانه بنياد دائرةالـمعارف بزرگ اسلامي.
3 ـ اهداي قرآن مجيد و کتب مختلف مذهبي و علمي و کيف جاي نوار قرآن و کيف جاي مداد و ماشينحساب و ساعت روميزي و چادر نماز و جوايز ديگر به نهادها، مناطق جنگي، مدارس، مساجد، دانشگاه علم وصنعت ايران و دانشکده علوم تربيتي و دانشآموزان ممتاز.
4 ـ خريد 500 دوره کتاب تفسير الميزان نوشته مرحوم آيتاللّه علامه طباطبائي جهت اهدا به کتابخانههاي عمومي داخل کشور.
5 ـ چاپ تعداد 20000 جلد کتاب معاد نوشته حجتالاسلام آقاي محسن قرائتي با جلد زرکوب و پرداخت 50 درصد هزينه چاپ آن توسط بنياد به سود خريداران، تا کتاب مزبور به بهاي نصف قيمت در دسترس علاقمندان قرار گيرد.
6 ـ چاپ تعداد 2000 جلد کتاب ارث از نظر اسلام نوشته مرحوم حضرت آيتاللّه محمدباقر آشتياني.
7 ـ کمک به انتشار مجله آيندهسازان ارگان اتحاديه انجمنهاي اسلامي دانشآموزان و مجله پيوند ارگان انجمن اولياء و مربيان وزارت آموزش و پرورش.
8 ـ کمک به مدارس و مرکز تربيت معلم شهيد چمران.
9 ـ پرداخت بورس تحصيلي و جايزه به دانشآموزان برنده مسابقات رياضي و ادبيات فارسي سراسر کشور معرفي شده از سوي دفتر تحقيقات و برنامهريزي وزارت آموزش و پرورش.
10 ـ پرداخت وام به فرهنگيان از طريق انجمن اسلامي معلمان و مؤلفين کتاب و دانشجويان دانشگاهها.
11 ـ پرداخت وام جهت کمک به انتشار آثار علمي و فرهنگي ومذهبي به نهادها.
12 ـ پرداخت وام به کانون پرورش فکري کودکان و نوجوانان جهت انتشار کتاب «حماسه ايمان» و...
ضمنا جالب است بدانيد که موقوفات گسترده البرز با 27091 مترمربع زيربناي ساختمانهاي آن و 242 نفر مستأجر، تنها توسّط سه نفر اعضاء هيئتامنا و 8 نفر کادر اجرائي (شامل 3 نفر کارمند اداري و 5 نفر نگهبان) اداره ميشود و تاکنون با حداقل نيرو، بيشترين بازدهي فرهنگي و خدماتي را داشته است.
در خاتمه با آرزوي طول عمر براي واقف محترم و توفيق خدمتگزاري براي هيأتامنا و دستاندرکاران بنياد فرهنگي البرز، اميدواريم که ساير متمکنين نيز با وقف بخشي از اموال خود و صرف عوايد آن در راه گسترش فرهنگ و دانش و بينش مردم، نام و ياد خود را جاودانه سازند.
منبع: ميراث جاويدان
تصاوير زيبا و مرتبط با اين مقاله
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}