تعریف قوانین جمهوری اسلامی ایران از تجسّس
بر اساس بررسی و تحقیقاتی که ما در قوانین جزائی و کیفری جمهوری اسلامی ایران نمودیم، دریافتیم که قانونگذار در هیچ جای قانون به تبیین مفهوم و معنای تجسّس نپرداخته است؛ شاید دلیل آن روشن بودن مفهوم تجسّس یا موکول بودن آن به
نویسنده: احسان علی اکبری بابوکانی
بر اساس بررسی و تحقیقاتی که ما در قوانین جزائی و کیفری جمهوری اسلامی ایران نمودیم، دریافتیم که قانونگذار در هیچ جای قانون به تبیین مفهوم و معنای تجسّس نپرداخته است؛ شاید دلیل آن روشن بودن مفهوم تجسّس یا موکول بودن آن به عرف و لغت باشد. البته در برخی از مواد قانون مجازات اسلامی به کلمه جاسوسی و جرائم مرتبط با آن اشاره شده امّا در آنها معنای تجسّس مفروغٌ عنه گرفته شده است.
سه- تعریف حقوقی تجسّس
برخی از حقوقدانان معتقدند، تجسّس عبارت است از جمعآوری و تملّک اطلاعات و اسناد قابل استفاده یک کشور خارجی بر ضد امنیت کشور خارجی دیگر (1).برخی دیگر تجسّس (جاسوسی) را عبارت از گردآوری اطلاعات و اسناد مخفیانه و طبقهبندی شده، راجع به امور نظامی و عملیات آفندی و پدافندی یا کسب اطلاع از اوضاع و احوال سیاسی یا اقتصادی مملکت به قصد دادن آنها به دولت خارجی در مقابل پول یا هر نوع پاداش و اجرت است. (2)
در تعریف جاسوس نیز برخی از حقوقدانان گفتهاند: جاسوس به شخصی گفته میشود که در تحت عناوین غیرواقعی و مخفیانه به نفع خصم درصدد تحصیل اطلاعات یا اشیائی باشد. (3)
برخی دیگر گویند: جاسوس به شخصی اطلاق میگردد، که در پوششی متقلّبانه یا مخفیانه و به نفع دشمن درصدد تفحص و تجسّس، پیرامون اسرار یا تحصیل اطلاعات یا اشیاء یا سایر مدارک و اسناد مربوط به استعداد و توانائیهای نظامی، اقتصادی و فرهنگی مربوط به یک کشور و انعکاس آنها به کشور دشمن باشد. (4)
بر این اساس کلمه تجسّس در متون فقهی و اسلامی اعم از، معنائی است که از آن، در متون حقوق بکار میرود. در متون حقوقی تجسّس و مشتقات آن صرفاً به معنای خیانت به کشور به کار میرود و حال آنکه در متون فقهی و روائی گاه در معنای اعم از آن بکار میرود. از سوی دیگر تجسّس در متون حقوقی دارای معنای اصطلاحی و بار معنائی خاصی است و حال آنکه در متون فقهی و روائی صرفاً به معنای لغوی بکار میرود و مصطلح خاص شرعی یا متشرّعی ندارد.
پینوشتها
1. گارو، بیتا، ج3، ص 694.
2. ولیدی، 1357، ج3، ص 553.
3. گلدوزیان، 1384، ج1، ص 346.
4. ولیدی، 1357، ج3، ص 106- 107.
علی اکبری بابوکانی، احسان؛ (1391)، تجسس از حریم خصوصی افراد در فقه امامیه، تهران: دانشگاه امام صادق، چاپ اول
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}