تفاوت بین آنتروپی و آنتالپی در ترمودینامیک
آنتروپی و آنتالپی دو ویژگی مهم یک سیستم ترمودینامیکی میباشد. هر چند آنها با همدیگر تفاوت دارند، اما به هم مرتبط میباشند. این مقاله مقایسه بین آنتروپی و آنتالپی را ارائه داده و همچنین در رابطه با روابط بین این دو، با کمک مثالها بحث میکند.
مترجم: سهیلا حاجیزاده
منبع:راسخون
منبع:راسخون
آنتروپی و آنتالپی دو ویژگی مهم یک سیستم ترمودینامیکی میباشد. هر چند آنها با همدیگر تفاوت دارند، اما به هم مرتبط میباشند. این مقاله مقایسه بین آنتروپی و آنتالپی را ارائه داده و همچنین در رابطه با روابط بین این دو، با کمک مثالها بحث میکند.
رابطه ی بین آنتروپی و آنتالپی در یک سیستم بسته
T. ∆S = ∆H
در اینجا، T دمای مطلق، H∆ تغییر در آنتالپی، S∆ تغییر در آنتروپی میباشد. مطابق با این معادله، افزایش در آنتالپی یک سیستم باعث افزایش در میزان آنتروپی آن میگردد.
در شیمی، ترمودینامیک اشاره به رشتهای دارد که با حرارت و انرژی سیستم و مطالعهی تغییر انرژی یک سیستم سروکار دارد. آنتالپی و آنتروپی، خواص ترمودینامیکی هستند.
آنتالپی در مقابل آنتروپی
آنتالپی، توسط نماد " H" مشخص میگردد، که اشاره به اندازه گیری میزان کل حرارت در یک سیستم ترمودینامیکی تحت فشار ثابت دارد. آنتالپی از نظر تغییر، به عنوان مثال H = ∆E + P∆V∆ ( که E انرژی داخلی است) محاسبه میگردد. واحد SI آنتالپی ژول (J) میباشد.
آنتروپی، توسط نماد "S" مشخص میگردد که اشاره به اندازه گیری سطح بی نظمی در یک سیستم ترمودینامیکی دارد. آنتروپی به عنوان ژول در کلوین (J/K) اندازه گیری میگردد. آنتروپی از نظر تغییر، به عنوان مثال S = ∆Q/T∆ محاسبه میگردد (که Q میزان حرارت و T دما میباشد).
اجازه دهید این دو مشخصهی ترمودینامیکی را به صورت دقیقتر مورد بررسی قرار دهیم.
آنتالپی چیست؟
آنتالپی میتواند به عنوان انرژی کل در یک سیستم ترودینامیکی تعریف گردد که شامل انرژی داخلی میباشد. بنابراین، برای یک سیستم همگن، آنتالپی مجموع انرژی داخلی E یک سیستم و تولید فشار (P) و حجم (V) سیستم میباشد.
H = E + PV، که PV اشاره به کار مکانیکی انجام شده بر روی یا توسط سیستم دارد.
آنتالپی نمیتواند به صورت مستقیم اندازه گیری گردد. بنابراین، یک تغییر در آنتالپی که میتواند اندازهگیری گردد، در نظر گرفته میشود. که به صورت زیر میباشد:
∆H = ∆E + P∆V
بنابراین، تغییر در آنتالپی مجموع تغییر در انرژی داخلی و کار انجام شده میباشد.
آنتالپی تابع حالت بوده و این مقدار وابسته به تغییرات بین حالت اولیه و نهایی، یعنی واکنش دهندهها و محصولات در مورد واکنش شیمیایی، میباشد، بنابراین، تغییر آنتالپی مهم است.
دو نوع از واکنشهای شیمیایی، یعنی واکنشهای گرمازا و گرماگیر وجود دارد.
واکنشهای گرماده آن دسته از واکنش هایی میباشد که در آنها حرارت آزاد میگردد. در این مورد، انرژی به محیط اطراف داده میشود. انرژی مورد نیاز برای رخ دادن واکنش، کمتر از مجموع انرژی آزاد شده میباشد. بنابراین، آنتالپی محصولات، پایینتر از آنتالپی واکنش دهندهها میباشد. از این رو، تغییر آنتالپی یا H∆ منفی باشد.
واکنشهای گرماگیر آن دسته از واکنشها میباشند، که در آن یک میزانی از جذب حرارت وجود دارد. در این مورد، انرژی از محیط اطراف به شکل گرما جذب می گردد. در اینجا، آنتالپی محصولات بیشتر از آنتالپی واکنش دهندهها میباشد. بنابراین، تغییر آنتالپی یا H∆ مثبت میباشد.
بنابراین، آنتالپی یک واکنش میتواند به صورت زیر محاسبه گردد:
∆H= ∑nH محصولات - mH∑ واکنشدهندهها، که n و m ضرایب محصولات و واکنش دهندهها میباشد.
این است که، با توجه به معادله ی فوق، آنتالپی یک واکنش مجموع آنتالپی های محصولات منهای مجموع آنتالپی های واکنش دهنده ها می باشد.
آنتروپی چیست؟
این اصلاح توسط رودلف کلاوزیوس ابداع شد و به عنوان اندازه گیری تعداد روش های خاصی که در آن یک سیستم ترمودینامیکی میتواند مرتب شده باشد، تعریف میگردد. آنتروپی اشاره به اندازه گیری هرج و مرج یا بی نظمی در یک سیستم بسته دارد. مطابق با قانون دوم ترمودینامیک، معمولا یک افزایش در آنتروپی یک سیستم ایزوله وجود دارد.
' S∆' یا تغییر در آنتروپی در اصل به صورت زیر نشان داده شده است.
S = ∫ dQrev/T∆، که T دمای مطلق و dQ انتقال حرارت به سیستم میباشد.
این معادله برای فرایند برگشتپذیر از نظر ترمودینامیکی میباشد. بنابراین، میتوان آن را تعریف ماکروسکوپی از آنتروپی نامید.
پس از آن، آنتروپی توسط لودویگ بولتزمن بر اساس رفتار آماری اجزای میکروسکوپی سیستم شرح داده شد. بر این اساس، آنتروپی اندازهگیری تعداد پیکربندیهای میکروسکوپی احتمالی اتمها و مولکولها مطابق با حالت ماکروسکوپی سیستم میباشد.
S = KB ln W که،
S آنتروپی یک گاز ایده آل، KB ثابت بولتزمن و W تعداد حالات میکرو مربوط به یک حالت ماکروی معین میباشد.
جامدات به واسطهی ساختار منظمتر آنها در مقایسه با مایعات دارای آنتروپی پایینتری میباشند. مایعات آنتروپی متوسطی دارند، چون آنها مرتبتر از گازها میباشند اما نسبت به جامدات دارای نظم کمتری هستند. گازها دارای بیشتری آنتروپی بوده چون آنها دارای بیشترین بینظمی در ساختار خود میباشند.
مثال
هر دوی آنتالپی و آنتروپی میتوانند با یک مثال مانند ذوب شدن یخ توضیح داده شوند. این فرایند تغییر فاز به صورت زیر میباشد:
H2O(s) ------> H2O(l)
در این سیستم ترمودینامیکی، گرما توسط یخ جذب میگردد، بنابراین H∆ مثبت میباشد. در حال حاضر، با توجه به تغییر فاز درگیر، یعنی تبدیل جامد به مایع، سطح اختلال در سیستم افزایش مییابد، بنابراین S∆ مثبت میباشد.
با توجه به معادلهی رابطهی فوق، بر این واقعیت تاکید میگردد که دو مشخصهی ترمودینامیکی به طور مستقیم با همدیگر در ارتباط هستند. با این حال، باید متذکر شد که تغییر آنتروپی یک سیستم بسته هرگز نمیتواند منفی باشد.
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}