سويا، لوبياى سحرآميز

نويسنده:اشرف پورمند

دانه گياهى نه چندان محبوب

سويا از انواع حبوبات است كه محل كشت اوليه آن در آسيا بوده اما توليد انبوه آن در امريكا آغاز شد. اين دانه نه چندان محبوب را مى توان يك دانه همه كاره ناميد. سوياى گياهى مدت ها است غذاى مردم آسيا به ويژه چين بوده است و چينى ها آن را همراه برنج به عنوان غذاى اصلى خود مى خورند.

سويا در ايران

سويا در ايران به نام لوبياى روغنى، لوبياى چينى، سوژاودانه سويا معروف است و هنوز نمى دانيم كه ورود اين دانه پر ارزش به چرخه غذايى مان در چه زمان بوده است.
سويا گياهى است كه ۳۵۰۰ گونه آن شناخته شده و رنگ دانه آن بر حسب انواع مختلف متفاوت است و انواع رنگ هاى زرد، سياه، سفيد، خاكسترى، خالدار آن در مغازه ها و عطارى ها موجود است.
با كشف خواص متعدد سويا و پيشرفت علم فناورى صنعت غذا تحولات بسيار عظيمى را در نوع شيوه مصرف اين گياه به وجود آورده و فرآورده ها و محصولات متنوعى از سويا تهيه و به بازار عرضه مى شود از آن شمار:شير سويا، آرد سويا، خمير سويا، جوانه سويا، سويا برگر و هات داگ سويا، پنير حاصل از شير سويا، آجيل سويا كم چرب تر از بادام زمينى، دانه هاى سوياى پخته شده كه مثل حبوبات مصرف مى شود، شير خشك سويا و سس سويا.

سويا چه دارد؟

سويا به دليل داشتن مواد مغذى و تركيبات شيميايى سبب بهبود عملكرد بسيارى از اندام هاى بدن در نتيجه كاهش بيمارى ما مى شود:
* كاهش وزن: به علت دارا بودن مقادير زيادى فيبر سبب كاهش بافت هاى چربى مى شود و علاوه بر آن به علت داشتن كالرى بالا انرژى بيشترى را در بدن توليد مى كند و مانع از مصرف بى رويه غذا مى شود.
* تقويت حافظه: مصرف سويا باعث افزايش هوش و تقويت حافظه مى شود كه علت اصلى آن پروتئين موجود در اين گياه و شيوه عملكرد آن بر مغز تشخيص داده شده است.
* كاهش كم خونى: استفاده ۳۰ درصد سويا به همراه گوشت قرمز فرآيند جذب آهن را افزايش مى دهد و مداومت در استفاده آن كاهش كم خونى را درپى دارد و تحقيقات انجام شده نشان داده اند افرادى كه در غذاى خود سويا مصرف مى كنند كمتر به كم خونى مبتلا مى شوند.
* بهبود پوست: وجود استروژن و كلاژن در اين دانه گياهى باعث تقويت پوست و حالت نرم و انعطاف پذير آن مى شود و مصرف مداوم اين گياه از شل شدن و افتادگى پوست جلوگيرى مى كند.
از ديگر خواص اين گياه مى توان به هضم بهتر غذا، تقويت استخوان ها، كاهش عوارض ديابت، كاهش كلسترول و بيمارى هاى قلبى و كاهش عوارض يائسگى اشاره كرد.

تصاوير زيبا و مرتبط با اين مقاله