بازار اراک
بازار سرپوشیدهی اراک در بخش مرکزی شهر قدیم، و دارای شکلی صلیبی با دو محور شمالی - جنوبی به طول 880 متر و شرقی - غربی به طول 600 متر است که در محل چارسویی زیبا تلاقی میکنند. محور نخستین از جنوب تا دروازهی قبله
نویسنده: خسرو خسروی
بازار سرپوشیدهی اراک در بخش مرکزی شهر قدیم، و دارای شکلی صلیبی با دو محور شمالی - جنوبی به طول 880 متر و شرقی - غربی به طول 600 متر است که در محل چارسویی زیبا تلاقی میکنند. محور نخستین از جنوب تا دروازهی قبله و از شمال تا دروازه راهزان امتداد یافته است. در این بازار که سراسر آن پنجمتر پهنا دارد در هشت گذر صدمتری نزدیک به پانصد دکان و بیستسرا و تیمچه احداث شده است که زیباترین آنها سرای کتابفروشها و سرای نوذری است. یک راستهی صدمتری از بخش جنوبی، دو طبقه و دارای هشتمتر ارتفاع است که در گذشته قسمتی از سقف آن فرو ریخته و سردر زیبای آن نیز به هنگام بنای جدید بانک ملی خراب شده است؛ دو بخش صدمتری از محور شرقی - غربی نیز ضمن خیابان سازی ویران شده است. چارسوی بازار، دارای سقفی دوپوش به ارتفاع 13/3 متر و از لحاظ معماری در خور توجه است. (1) پیدایی بازارهای اراک را به سال هشتم سلطنت ناصرالدین شاه (1371) سال احداث شهر سلطانآباد در اراضی ده دستجرد و ساختمان آن را به میرزا حسنخان، نایب الحکومه عراق (اراک)، نسبت دادهاند. (2)
بنابر شواهد تاریخی و مستند، مهمترین کالای بازارِ این شهر از دیرزمان قالی و جاجیم و دیگر دستبافهای بومی بوده است. دکتر فووریه، پزشک ناصرالدین شاه، آن را از صنایع مهم و قدیم و مایهی پیشرفت شهر، و اراکیها را در این صنعت سرآمد ابنای وطن دانسته و نوشته است: «هنوز هم فرش خوب ایران را در بازار اروپا «ساروقی» مینامند». (3)
پینوشتها
1. محتاط، ص137 به بعد.
2. اعتمادالسلطنه، 1363، ج 1، ص 95؛ دهگان، ج 2، ص 143.
3. ص 351 - 366.
پروشانی، ایرج و دیگران؛ (1389)، بازار در تمدن اسلامی، ترجمهی سعید اربابشیرانی، تهران، نشر کتاب مرجع، چاپ اوّل
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}