اسید فسفریک: ساختار، فرمول شیمیایی و خواص
اسید فسفریک یک مادهی شیمیایی بوده که طیف گستردهای از کاربردها را دارد. در اینجا در رابطه با ساختار، فرمول شیمیایی و مصارف اسید فسفریک بحث خواهیم کرد.
مترجم: سهیلا حاجیزاده
منبع:راسخون
منبع:راسخون
اسید فسفریک یک مادهی شیمیایی بوده که طیف گستردهای از کاربردها را دارد. در اینجا در رابطه با ساختار، فرمول شیمیایی و مصارف اسید فسفریک بحث خواهیم کرد.
خواص اسید فسفریک
همراه با اسید کربنیک، اسید فسفریک معدنیترین اسید خورده شده توسط انسان میباشد. این اسید در انواعی از غذاها به منظور افزودن عطر و طعم ترش از جمله نوشیدنیهای گازدار مورد استفاده قرار میگیرد.اسید فسفریک یک اسید معدنی با فرمول شیمیایی H3PO4 میباشد. همچنین به عنوان ارتوفسفریک اسید نیز شناخته میشود. نام آیوپاک آن در واقع تری هیدروکسید فسفر فسفریک اسید میباشد، اما خوشبختانه تقریبا هرگز به این نام استفاده نمیشود.
این اسید میتواند توسط دو فرایند مرطوب و حرارتی تشکیل شود. فرایند اولی شایعتر میباشد و یک فرم اسید فسفریک با خلوص کمتر تشکیل میگردد که برای مصارف صنعتی قابل قبول میباشد. برای کاربرد در صنایع غذایی و آرایشی، فرمهای خالص تر توسط روش حرارتی به دست میآید. رایجترین واکنش به کار برده شده برای فرایند مرطوب در زیر نشان داده شده است. محتوای P2O5 تولید شده از این روش ممکن است از 25 تا 70 درصد متنوع باشد.
Ca5(PO4)3X + 5H2SO4 + 10H2O ➙ 3H3PO4 + 5CaSO4.2H2O + HX
که X در این واکنش میتواند یک هالوژن (فلور، کلر، بر) یا یک یون هیدروکسید باشد.
فرایند حرارتی تهیهی اسید فسفریک شامل حل پنتا اکسید فسفر در اسید فسفریق رقیق میباشد. این فرایند یک فرم بسیار خالص از اسید فسفریک را تولید میکند که می تواند برای کاربردهای حساستر استفاده شود.
ساختار
اتم فسفر در یک مولکول اسید فسفریک با 4 اتم اکسیژن با یک پیوند دوگانه و سه پیوند یگانهی دیگر به هم متصل شدهاند. اتم های اکسیژن با پیوند یگانه به یک اتم هیدروژن متصل میگردند، بنابراین ظرفیت آنها رضایتبخش میباشد.خواص
همانطور که قبلا ذکر شد، اسید فسفریک بیآب خالص در شرایط نرمال یک جامد بلورین سفید میباشد. این اسید در دمای 35/42 درجه سانتیگراد ذوب شده و در دمای 158 درجه سانتیگراد به جوش میآید. چگالی آن در حالت جامد 03/2 گرم بر میلیلیتر میباشد و رایجترین فرم مورد استفادهی آن محلول 85 درصد میباشد که چگالی آن 685/1 گرم بر میلیلیتر میباشد.اسید فسفریک یک اسید معدنی بوده که می تواند تشکیل زنجیره هایی از مولکول های خودش را بدهد. این واکنش به طور معمول در دمای بالا اتفاق می افتد. با از دست دادن مولکول های آب، تشکیل کلاس هایی از اسید فسفریک را می دهد که به عنوان پیرو فسفریک اسید و متا فسفریک اسید شناخته می شود. فرمول عمومی این ترکیبات به ترتیب H(HPO3)Noh و (HPO3)n می باشد که n= 3،4،5....
متافسفریک اسید یک مادهی شیشهای جامد بوده و کم آبترین فرم اسید فسفریک قابل دسترس توسط حرارتدهی میباشد. این اسید اغلب به عنوان یک عامل نمزدا استفاده میشود، چون بسیار جاذب رطوبت میباشد (آب را جذب میکند). تنها یک خشککن بسیار قوی، اسید متافسفریک را به پنتا اکسید فسفر تغییر میدهد.
مصارف
اسید فسفریک مسلما معدنیترین اسید می باشد. اکثر اینها (حدود 90 درصد) در تولید کودهای فسفره مورد استفاده قرار میگیرد.این فسفر در شکل رقیق غیر سمی بوده و بنابراین در محصولات غذایی متعدد مورد استفاده قرار میگیرد. این اسید در درجهی اول در بسیاری از نوشیدنیهای گازدار برای طعم ترش آن مورد استفاده قرار میگیرد. اسید فسفریک به طور گسترده در دسترس بوده و به منظور تولید نسبت به جایگزینهای آلی مانند اسید سیتریک و اسید مالیک ارزانتر میباشد.
اسید فسفریک در دندانپزشکی به منظور تمیز کردن و زبر کردن سطح دندانی که قرار است پر شود، استفاده میشود.
در یکی از مصارف آن، از این ماده میتوان به منظور حذف و مقابله با خوردگی استفاده شود. این ماده با اکسیدهای آهن به منظور تشکیل فسفات آهن واکنش میدهد. این ماده خاصیت پاک کنندگی داشته و حتی بر روی سطوح به عنوان یک محافظ در برابر خوردگی بیشتر عمل میکند.
اسید فسفریک به عنوان تنظیمکنندهی pH در برخی صنایع مورد استفاده قرار میگیرد. هیدروپونیک اسید فسفریک را به منظور پایین آوردن pH محلول، با سود مضاعفی که فسفریک اسید باعث رشد گیاه، به خصوص گلدهی میگردد، به کار گرفته میشود. این ماده همچنین در تولید محصولات آرایشی به منظور مقابله با اجزای قلیایی مورد استفاده قرار میگیرد.
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}