موقعيت جديد تايلند در جنوب شرقى آسيا
موقعيت جديد تايلند در جنوب شرقى آسيا
موقعيت جديد تايلند در جنوب شرقى آسيا
انفجار مهيب جزيره «بالى » در اكتبر ۲۰۰۲ كه حدود ۲۰۰نفر از اتباع غربى واستراليا را به كام مرگ فرو برد، در واقع، گشايش جبهه اى جديد در حضور فعال تروريسم ضدغربى درمنطقه جنوب شرقى آسيا بود كه مسؤوليت آن را متوجه فعاليت گروه جماعت اسلامى دراين منطقه كرده اند. با اين وصف، هنگامى كه آمريكاييها، كوس حمله به عراق را به بهانه مبارزه با تروريسم به صدا درآوردند ، با استقبال سرد كشورهاى منطقه از جمله دولتمردان تايلندى مواجه شدند ودرست در لحظاتى كه اولين موشكها، شهر تاريخى بغداد را هدف قرار دادند، سخنگوى وزارت امور خارجه تايلند اعلام كرد كه على رغم درخواست دولت آمريكا براى پيوستن تايلند به ائتلاف ضدعراق هنوز تصميمى براى پيوستن به اين ائتلاف اتخاذ نشده است. اين درحالى بود كه از تايلند به عنوان شريك بى صداى اين ائتلاف نام برده مى شد.
اما روند حوادث در ماههاى بعدى به گونه اى بود كه سرانجام ، تايلند را مجبور به تجديد نظر در اين تصميم كرد. در اواخر ارديبهشت ۱۳۸۲ ، تمرين نظامى مشترك سالانه دوهفته اى آمريكا وتايلند با عنوان «كبراى طلايى » با شركت حدود ۱۳هزار نفر از نيروهاى نظامى دوكشور مانندهرسال در «اوتاپائو» پايگاه نيروى دريايى تايلند در ۲۰۰كيلومترى جنوب شرقى بانكوك برگزار شد. آمريكا با ۷هزار نفر وتايلند با ۵۶۰۰ نفر ونيز شمارى از نيروهاى نظامى سنگاپور دراين تمرين شركت داشتند. از مالزى نيز براى اولين بار جهت شركت دراين تمرين دعوت شده بود، اما اين كشور ظاهراً به علت عدم آمادگى خود، آن را نپذيرفت. ناظرانى نيز از كشورهاى مختلف جهان از جمله اندونزى ، استراليا، ژاپن ، روسيه، كره جنوبى ، فرانسه، هند وپاكستان دراين تمرين حضور داشتند.
اهميت عمده عمليات كبراى طلايى در سال جارى آن بود كه تمرين نظامى امسال به جاى تأكيد برحفظ صلح ومقابله با تهديدات سنتى امنيتى ، بيشتر برمحور جلوگيرى از تروريسم و مبارزه با آن قرار داشت. درعين حال ، به علت عمليات نظامى آمريكا درعراق، ميزان حضور نيروهاى نظامى آمريكا دراين تمرين تا نصف سال قبل كاهش نشان مى داد. ولى توافقى كه برسر حضور ارتش فيليپين در رزمايش سال آينده دراين عمليات صورت گرفت، نشان از طرح گسترش همكاريهاى نظامى آمريكا با كشورهاى منطقه درسالهاى آينده دارد. اين تمرين كه در ۲۹ ارديبهشت ماه آغاز شده بود ، در ۸خرداد ۸۲ پايان رسيد.
به دنبال اين تمرين نظامى ، «تاكسين شيناواترا» نخست وزير تايلند از ۱۸ تا ۲۰ خرداد ۸۲ يك ديدار رسمى ۴روزه از واشنگتن به عمل آورد. با وجود اينكه هدف اصلى اين ديدار، تقويت روابط اقتصادى ميان دوكشور و تهيه مقدمات امضاى قرارداد تجارت آزاد ميان دوكشور اعلام شده بود، ولى قبل از آن، حوادثى به وقوع پيوست كه باعث شد كه مبارزه با تروريسم درصدر محورهاى مذاكرات طرفين قرار گيرد. ساعاتى پيش از ملاقات بوش و تاكسين كه براى روز ۲۰خرداد برنامه ريزى شده بود، مقامات پليس تايلند خبر دستگيرى سه تروريست مظنون به عضويت درشبكه جماعت اسلامى (مسؤول انفجار سال گذشته در جزيره بالى ) در منطقه مسلمان نشين جنوب تايلند ويك نفر ديگر به نام «عارفين بن على» را در «بانكوك» اعلام كردند. چندروز بعد ، تاكسين نخست وزير تايلند اعلام كرد كه براساس اعترافات «عارفين بن على» كه تبعه سنگاپور بوده است ، اين عده قصدداشتند كه درجريان اجلاس سران سازمان اپك در بانكوك درچندماه بعد دست به بمب گذارى در سفارتخانه ها و مراكز توريستى تايلند پس از بازگشت از آمريكا بزنند. متعاقب اين امر و براساس اعترافات بعدى عارفين در بازداشتگاه دولت سنگاپور، تعدادى از معلمين دينى مسلمان نيز در مرز بين تايلند ومالزى از سوى نيروهاى امنيتى مالزى دستگير شدند.
دو روز بعد نيز يك تبعه تايلند درضمن فروش ۳۰كيلوگرم ماده راديواكتيو كائوسيوم ۱۳۷ كه براى توليد مواد انفجارى واستفاده در نيروگاههاى هسته اى كاربرد دارد، دستگير شد.
مجموعه اين عوامل سبب شد كه مقامات تايلندى، فعاليتهاى تروريستى در تايلند را جدى بگيرند و دوماه بعد ـ روز ۲۰ مرداد ۸۲ ـ در پى همكارى فشرده ميان پليس تايلند و سازمان اطلاعات مركزى آمريكا (سيا ) «رضوان حسام الدين» مشهور به «الياس حنبلى» را كه از مدتها پيش مورد تعقيب عوامل اطلاعاتى آمريكا بود، در شهر «آيوتايا» ـ پايتخت قديم تايلند ـ دستگير كنند. گفته شده است كه الياس حنبلى كه از او به عنوان عضو شبكه القاعده و فرمانده عمليات گروه منطقه اى جماعت اسلامى درمنطقه جنوب شرقى آسيا نام برده شده، مسؤول حمله ۵ روز قبل (۱۵ مرداد ۸۲) به هتل «ماريوت» در اندونزى با ۱۳ كشته بوده و در نظر داشته است كه به هتل هاى آمريكايى، خطوط هوايى اسرائيل، باشگاههاى شبانه، سفارتخانه هاى آمريكا، اسرائيل و ژاپن در بانكوك و فرودگاه بين المللى اين شهر حمله كند. بازداشت حنبلى به قدرى آمريكا را به شعف درآورد كه به گفته نخست وزير تايلند، در پى دستگيرى وى كه ظاهراً جهت بازجويى به آمريكا تحويل داده شد، واشنگتن مبلغ ۱۰ ميليون دلار به عنوان پاداش در اختيار بانكوك گذاشت تا ميان افسران و يگانهاى پليس كه در اين ماجرا دخيل بوده اند، تقسيم شود.
تحولات مذكور، توجه آمريكاييها را به منطقه مسلمان نشين جنوب تايلند به عنوان مأمن مناسبى براى آموزش و انجام عمليات تروريستى در سطح منطقه جلب كرد. به گونه اى كه احتمال دارد كه واشنگتن جهت حضور قويتر اطلاعاتى خود در اين منطقه درصدد تأسيس كنسولگرى خود در شهر «هات ياى» واقع در جنوب تايلند برآيد.
بدين ترتيب، دولت تايلند خواه ناخواه، هم به دلايل اقتصادى و هم به دلايل امنيتى به سوى شركت در ائتلاف ضدصدام با آمريكا كشانده شد و سرانجام در اوايل مهرماه ۸۲، يگانى متشكل از ۴۴۳ افسر و سرباز از واحدهاى مهندسى و پزشكى ارتش تايلند به مدت ۶ ماه براى مشاركت در حفظ امنيت عراق عازم جنوب عراق و تحت فرماندهى نيروهاى لهستانى در شهر مقدس كربلا مستقر شدند. مأموريت اصلى آنان، مشاركت و مساعدت در حفظ امنيت مرزهاى عراق با ايران و نيز شهر «نجف» اعلام شدالبته قبلاً نيز تايلند تعدادى از نيروهاى خود را جهت امور امدادى و پزشكى به افغانستان اعزام داشته بود. پس از زلزله اخير بم نيز گروهى از نظاميان تايلندى جهت شركت در امر كمك رسانى به زلزله زدگان عازم ايران شدند. بدين ترتيب، با پيوستن سربازان تايلندى به نيروهاى مستقر در عراق، تايلند به عنوان تنها كشور جنوب شرق آسيا درآمد كه درخواست كمك واشنگتن را در اين زمينه اجابت كرد.
همان گونه كه گفته شد، هدف دولت تايلند از اعزام نيرو به عراق را مى توان در دو بعد اقتصادى و امنيتى تحليل كرد. از همان هفته هاى اول اشغال عراق، اظهارات مسؤولين اين كشور از جمله «سوراكيارت» وزير امور خارجه حاكى از چشمداشت اين كشور براى رقابت در بازار بازسازى عراق و آمادگى دولت جهت حمايت از بخش خصوصى آن كشور براى حضورى قوى در اين بازار بود و به گفته نمايندگان تجارى تايلند، ظاهراً زمينه هاى لازم جهت عرضه كالاهاى ساختمانى از جمله سيمان، دستگاههاى خنك كننده، لوله و لوازم برقى با قيمت رقابتى براى شركت هاى تايلندى در عراق فراهم شده است. از سوى ديگر، تايلند مى تواند با به دست آوردن نظر آمريكاييها، امتيازات بيشترى جهت حضور قوى تر در بازار پرمصرف آمريكا به دست آورد و با امضاى قرارداد تجارت آزاد با آمريكا صادرات رو به افزايش خود را به خصوص در زمينه منسوجات و اقلام الكترونيكى شدت بيشترى ببخشد.
از بعد امنيتى، مسلماً تايلندى ها، منطقه مسلمان نشين جنوب را يكى از نقاط آسيب پذير آن كشور طى سالهاى آتى به حساب مى آورند و لذا خواهان همكارى بيشتر اطلاعاتى وامنيتى با آمريكا جهت جلوگيرى از فعاليت هاى مذهبى با انگيزه هاى سياسى و يا جلوگيرى از نفوذ شبكه هاى تروريستى ضد غربى به اين منطقه هستند كه مسلماً اين امر با منافع آمريكا نيز هماهنگ است. بخصوص كه طى هفته هاى گذشته، اين منطقه شاهد برخوردهاى متعدد ميان نيروهاى پليس و افراد مسلح ناشناس و نيز صحنه خرابكارى هاى عديده بوده است كه صاحب نظران اين حوادث را به فعال شدن مجدد سازمانهاى چريكى مسلمان نسبت مى دهند.
در ادامه اين تحولات بود كه در جريان اجلاس سران مجمع همكارى اقتصادى كشورهاى حوزه آسيا و اقيانوسيه كه از ۲۷ الى ۲۹ مهره ۸۲ در بانكوك و در ميان تدابير شديد امنيتى برگزار شد، جورج بوش رئيس جمهورى آمريكا اعلام كرد كه واشنگتن قصد دارد به دليل حمايت هاى بانكوك از آمريكا در جنگ عليه تروريسم و به پاس دوستى و حمايت قوى تايلند از آمريكا «مقام متحد امنيتى مهم و غيرعضو ناتو» را به تايلند اعطا كند. اعطاى اين مقام به تايلند كه قبلاً به كشورهايى چون ژاپن، استراليا، اسرائيل، مصر، كره جنوبى، آرژانتين و فيليپين نيز اعطا شده، به معناى اولويت كشورهاى فوق در دريافت كمك هاى دفاعى و يا ساير امتيازات خارجى از آمريكا است. اين كشورها مى توانند سخت افزارهاى نظامى آمريكا را انبار، در برنامه هاى تحقيقاتى وتوسعه دفاعى واشنگتن شركت كنند وبراى تضمين برنامه هاى دفاعى خود و به عنوان ضامن وامهايى كه براى پيشبرد اين برنامه ها از بانكهاى خصوصى دريافت مى نمايند، از دولت آمريكا نيز وام بگيرند.
به دنبال اعطاى اين مقام به تايلند، يكى از فرماندهان ارتش اعلام كرد كه موضوع اعطاى پايگاه دائمى به آمريكا در خاك تايلند مطرح نيست وبه همين علت شايعه واگذارى پايگاه هوايى «اوتاپائو» به آمريكا را به صورت اجاره رد كرد. با اين همه، گفته مى شود كه آمريكا مى تواند از اين پايگاه فقط براى سوختگيرى مجدد هواپيماهاى بارى خود استفاده كند.
بدون شك، مقامات تايلندى از دريافت اين موقعيت احساس رضايت مى كنند. زيرا اين موقعيت جديد، از يك سو، قدرت چانه زنى آنها را در معادلات سياسى و ديپلماتيك منطقه افزايش مى دهد واز سوى ديگر، به افزايش حضور سياسى ـ نظامى آنها در سطح جهان منجر خواهد شد.
اين امر، در واقع، تجديد موقعيتى است كه پيش از اين نيز تايلند با آن روبرو بود. رژيم نظامى وقت تايلند در دوره جنگ سرد و به خصوص در جريان جنگ ويتنام (۱۹۶۲ تا ۱۹۷۵) يكى از هم پيمانان مهم آمريكا به شمار مى رفت. و نيروهاى تايلندى در جنگهاى كره وويتنام در كنار سربازان آمريكايى جنگيدند. ضمن آنكه خاك اين كشور از مراكز عمده استقرار نيروها وتداركات و پشتيبانى نيروهاى آمريكايى در جنگ ويتنام محسوب مى شد. همچنين در جريان حكومت خمرهاى سرخ در كامبوج كه حمايت قوى چين كمونيست را پشت سر داشتند، تايلند در كنار آمريكا قرار داشت و نقش مؤثرى را در حل و فصل سياسى و نظامى اين مسأله بازى كرد.
با پايان جنگ سرد در سال ۱۹۹۰ ، حمايت آمريكا از نظاميان تايلند رو به كاهش گذاشت وشايد به همين علت، نظاميان نتوانستند بيش از دو سال بر سر قدرت باقى بمانند و در پى حوادث فوريه ۱۹۹۲ و تيراندازى نيروهاى انتظامى به سوى مردم، نظاميان ، قدرت را به سياستمداران سپرده واز صحنه سياست كنار رفتند، اگر چه همچنان بر تداوم سلطه پنهان و نامريى خود بر اهرمهاى مهم سياسى و اقتصادى اين كشوراصرار دارند.
با اين همه، دموكراسى تايلندى در سالهاى اخير چهره موجهى را در ميان همسايگان خود كسب كرده واز نظر اقتصادى نيز در كنار چين ومالزى مسلمان به يكى از با ثبات ترين اقتصادهاى آسيا در منطقه جنوب شرقى اين قاره دست يافته است.اعطاى وضعيت جديد به تايلند، بدون شك، موقعيت سياسى ـ اقتصادى آن كشور را در منطقه بالا خواهد برد و بر اهميت استراتژيكى آن در دوران پس از۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ خواهدافزود. هرچند كه بانكوك دچار چالش هاى ويژه خود بويژه در مناطق مسلمان نشين جنوب تايلند خواهد شد.
اما روند حوادث در ماههاى بعدى به گونه اى بود كه سرانجام ، تايلند را مجبور به تجديد نظر در اين تصميم كرد. در اواخر ارديبهشت ۱۳۸۲ ، تمرين نظامى مشترك سالانه دوهفته اى آمريكا وتايلند با عنوان «كبراى طلايى » با شركت حدود ۱۳هزار نفر از نيروهاى نظامى دوكشور مانندهرسال در «اوتاپائو» پايگاه نيروى دريايى تايلند در ۲۰۰كيلومترى جنوب شرقى بانكوك برگزار شد. آمريكا با ۷هزار نفر وتايلند با ۵۶۰۰ نفر ونيز شمارى از نيروهاى نظامى سنگاپور دراين تمرين شركت داشتند. از مالزى نيز براى اولين بار جهت شركت دراين تمرين دعوت شده بود، اما اين كشور ظاهراً به علت عدم آمادگى خود، آن را نپذيرفت. ناظرانى نيز از كشورهاى مختلف جهان از جمله اندونزى ، استراليا، ژاپن ، روسيه، كره جنوبى ، فرانسه، هند وپاكستان دراين تمرين حضور داشتند.
اهميت عمده عمليات كبراى طلايى در سال جارى آن بود كه تمرين نظامى امسال به جاى تأكيد برحفظ صلح ومقابله با تهديدات سنتى امنيتى ، بيشتر برمحور جلوگيرى از تروريسم و مبارزه با آن قرار داشت. درعين حال ، به علت عمليات نظامى آمريكا درعراق، ميزان حضور نيروهاى نظامى آمريكا دراين تمرين تا نصف سال قبل كاهش نشان مى داد. ولى توافقى كه برسر حضور ارتش فيليپين در رزمايش سال آينده دراين عمليات صورت گرفت، نشان از طرح گسترش همكاريهاى نظامى آمريكا با كشورهاى منطقه درسالهاى آينده دارد. اين تمرين كه در ۲۹ ارديبهشت ماه آغاز شده بود ، در ۸خرداد ۸۲ پايان رسيد.
به دنبال اين تمرين نظامى ، «تاكسين شيناواترا» نخست وزير تايلند از ۱۸ تا ۲۰ خرداد ۸۲ يك ديدار رسمى ۴روزه از واشنگتن به عمل آورد. با وجود اينكه هدف اصلى اين ديدار، تقويت روابط اقتصادى ميان دوكشور و تهيه مقدمات امضاى قرارداد تجارت آزاد ميان دوكشور اعلام شده بود، ولى قبل از آن، حوادثى به وقوع پيوست كه باعث شد كه مبارزه با تروريسم درصدر محورهاى مذاكرات طرفين قرار گيرد. ساعاتى پيش از ملاقات بوش و تاكسين كه براى روز ۲۰خرداد برنامه ريزى شده بود، مقامات پليس تايلند خبر دستگيرى سه تروريست مظنون به عضويت درشبكه جماعت اسلامى (مسؤول انفجار سال گذشته در جزيره بالى ) در منطقه مسلمان نشين جنوب تايلند ويك نفر ديگر به نام «عارفين بن على» را در «بانكوك» اعلام كردند. چندروز بعد ، تاكسين نخست وزير تايلند اعلام كرد كه براساس اعترافات «عارفين بن على» كه تبعه سنگاپور بوده است ، اين عده قصدداشتند كه درجريان اجلاس سران سازمان اپك در بانكوك درچندماه بعد دست به بمب گذارى در سفارتخانه ها و مراكز توريستى تايلند پس از بازگشت از آمريكا بزنند. متعاقب اين امر و براساس اعترافات بعدى عارفين در بازداشتگاه دولت سنگاپور، تعدادى از معلمين دينى مسلمان نيز در مرز بين تايلند ومالزى از سوى نيروهاى امنيتى مالزى دستگير شدند.
دو روز بعد نيز يك تبعه تايلند درضمن فروش ۳۰كيلوگرم ماده راديواكتيو كائوسيوم ۱۳۷ كه براى توليد مواد انفجارى واستفاده در نيروگاههاى هسته اى كاربرد دارد، دستگير شد.
مجموعه اين عوامل سبب شد كه مقامات تايلندى، فعاليتهاى تروريستى در تايلند را جدى بگيرند و دوماه بعد ـ روز ۲۰ مرداد ۸۲ ـ در پى همكارى فشرده ميان پليس تايلند و سازمان اطلاعات مركزى آمريكا (سيا ) «رضوان حسام الدين» مشهور به «الياس حنبلى» را كه از مدتها پيش مورد تعقيب عوامل اطلاعاتى آمريكا بود، در شهر «آيوتايا» ـ پايتخت قديم تايلند ـ دستگير كنند. گفته شده است كه الياس حنبلى كه از او به عنوان عضو شبكه القاعده و فرمانده عمليات گروه منطقه اى جماعت اسلامى درمنطقه جنوب شرقى آسيا نام برده شده، مسؤول حمله ۵ روز قبل (۱۵ مرداد ۸۲) به هتل «ماريوت» در اندونزى با ۱۳ كشته بوده و در نظر داشته است كه به هتل هاى آمريكايى، خطوط هوايى اسرائيل، باشگاههاى شبانه، سفارتخانه هاى آمريكا، اسرائيل و ژاپن در بانكوك و فرودگاه بين المللى اين شهر حمله كند. بازداشت حنبلى به قدرى آمريكا را به شعف درآورد كه به گفته نخست وزير تايلند، در پى دستگيرى وى كه ظاهراً جهت بازجويى به آمريكا تحويل داده شد، واشنگتن مبلغ ۱۰ ميليون دلار به عنوان پاداش در اختيار بانكوك گذاشت تا ميان افسران و يگانهاى پليس كه در اين ماجرا دخيل بوده اند، تقسيم شود.
تحولات مذكور، توجه آمريكاييها را به منطقه مسلمان نشين جنوب تايلند به عنوان مأمن مناسبى براى آموزش و انجام عمليات تروريستى در سطح منطقه جلب كرد. به گونه اى كه احتمال دارد كه واشنگتن جهت حضور قويتر اطلاعاتى خود در اين منطقه درصدد تأسيس كنسولگرى خود در شهر «هات ياى» واقع در جنوب تايلند برآيد.
بدين ترتيب، دولت تايلند خواه ناخواه، هم به دلايل اقتصادى و هم به دلايل امنيتى به سوى شركت در ائتلاف ضدصدام با آمريكا كشانده شد و سرانجام در اوايل مهرماه ۸۲، يگانى متشكل از ۴۴۳ افسر و سرباز از واحدهاى مهندسى و پزشكى ارتش تايلند به مدت ۶ ماه براى مشاركت در حفظ امنيت عراق عازم جنوب عراق و تحت فرماندهى نيروهاى لهستانى در شهر مقدس كربلا مستقر شدند. مأموريت اصلى آنان، مشاركت و مساعدت در حفظ امنيت مرزهاى عراق با ايران و نيز شهر «نجف» اعلام شدالبته قبلاً نيز تايلند تعدادى از نيروهاى خود را جهت امور امدادى و پزشكى به افغانستان اعزام داشته بود. پس از زلزله اخير بم نيز گروهى از نظاميان تايلندى جهت شركت در امر كمك رسانى به زلزله زدگان عازم ايران شدند. بدين ترتيب، با پيوستن سربازان تايلندى به نيروهاى مستقر در عراق، تايلند به عنوان تنها كشور جنوب شرق آسيا درآمد كه درخواست كمك واشنگتن را در اين زمينه اجابت كرد.
همان گونه كه گفته شد، هدف دولت تايلند از اعزام نيرو به عراق را مى توان در دو بعد اقتصادى و امنيتى تحليل كرد. از همان هفته هاى اول اشغال عراق، اظهارات مسؤولين اين كشور از جمله «سوراكيارت» وزير امور خارجه حاكى از چشمداشت اين كشور براى رقابت در بازار بازسازى عراق و آمادگى دولت جهت حمايت از بخش خصوصى آن كشور براى حضورى قوى در اين بازار بود و به گفته نمايندگان تجارى تايلند، ظاهراً زمينه هاى لازم جهت عرضه كالاهاى ساختمانى از جمله سيمان، دستگاههاى خنك كننده، لوله و لوازم برقى با قيمت رقابتى براى شركت هاى تايلندى در عراق فراهم شده است. از سوى ديگر، تايلند مى تواند با به دست آوردن نظر آمريكاييها، امتيازات بيشترى جهت حضور قوى تر در بازار پرمصرف آمريكا به دست آورد و با امضاى قرارداد تجارت آزاد با آمريكا صادرات رو به افزايش خود را به خصوص در زمينه منسوجات و اقلام الكترونيكى شدت بيشترى ببخشد.
از بعد امنيتى، مسلماً تايلندى ها، منطقه مسلمان نشين جنوب را يكى از نقاط آسيب پذير آن كشور طى سالهاى آتى به حساب مى آورند و لذا خواهان همكارى بيشتر اطلاعاتى وامنيتى با آمريكا جهت جلوگيرى از فعاليت هاى مذهبى با انگيزه هاى سياسى و يا جلوگيرى از نفوذ شبكه هاى تروريستى ضد غربى به اين منطقه هستند كه مسلماً اين امر با منافع آمريكا نيز هماهنگ است. بخصوص كه طى هفته هاى گذشته، اين منطقه شاهد برخوردهاى متعدد ميان نيروهاى پليس و افراد مسلح ناشناس و نيز صحنه خرابكارى هاى عديده بوده است كه صاحب نظران اين حوادث را به فعال شدن مجدد سازمانهاى چريكى مسلمان نسبت مى دهند.
در ادامه اين تحولات بود كه در جريان اجلاس سران مجمع همكارى اقتصادى كشورهاى حوزه آسيا و اقيانوسيه كه از ۲۷ الى ۲۹ مهره ۸۲ در بانكوك و در ميان تدابير شديد امنيتى برگزار شد، جورج بوش رئيس جمهورى آمريكا اعلام كرد كه واشنگتن قصد دارد به دليل حمايت هاى بانكوك از آمريكا در جنگ عليه تروريسم و به پاس دوستى و حمايت قوى تايلند از آمريكا «مقام متحد امنيتى مهم و غيرعضو ناتو» را به تايلند اعطا كند. اعطاى اين مقام به تايلند كه قبلاً به كشورهايى چون ژاپن، استراليا، اسرائيل، مصر، كره جنوبى، آرژانتين و فيليپين نيز اعطا شده، به معناى اولويت كشورهاى فوق در دريافت كمك هاى دفاعى و يا ساير امتيازات خارجى از آمريكا است. اين كشورها مى توانند سخت افزارهاى نظامى آمريكا را انبار، در برنامه هاى تحقيقاتى وتوسعه دفاعى واشنگتن شركت كنند وبراى تضمين برنامه هاى دفاعى خود و به عنوان ضامن وامهايى كه براى پيشبرد اين برنامه ها از بانكهاى خصوصى دريافت مى نمايند، از دولت آمريكا نيز وام بگيرند.
به دنبال اعطاى اين مقام به تايلند، يكى از فرماندهان ارتش اعلام كرد كه موضوع اعطاى پايگاه دائمى به آمريكا در خاك تايلند مطرح نيست وبه همين علت شايعه واگذارى پايگاه هوايى «اوتاپائو» به آمريكا را به صورت اجاره رد كرد. با اين همه، گفته مى شود كه آمريكا مى تواند از اين پايگاه فقط براى سوختگيرى مجدد هواپيماهاى بارى خود استفاده كند.
بدون شك، مقامات تايلندى از دريافت اين موقعيت احساس رضايت مى كنند. زيرا اين موقعيت جديد، از يك سو، قدرت چانه زنى آنها را در معادلات سياسى و ديپلماتيك منطقه افزايش مى دهد واز سوى ديگر، به افزايش حضور سياسى ـ نظامى آنها در سطح جهان منجر خواهد شد.
اين امر، در واقع، تجديد موقعيتى است كه پيش از اين نيز تايلند با آن روبرو بود. رژيم نظامى وقت تايلند در دوره جنگ سرد و به خصوص در جريان جنگ ويتنام (۱۹۶۲ تا ۱۹۷۵) يكى از هم پيمانان مهم آمريكا به شمار مى رفت. و نيروهاى تايلندى در جنگهاى كره وويتنام در كنار سربازان آمريكايى جنگيدند. ضمن آنكه خاك اين كشور از مراكز عمده استقرار نيروها وتداركات و پشتيبانى نيروهاى آمريكايى در جنگ ويتنام محسوب مى شد. همچنين در جريان حكومت خمرهاى سرخ در كامبوج كه حمايت قوى چين كمونيست را پشت سر داشتند، تايلند در كنار آمريكا قرار داشت و نقش مؤثرى را در حل و فصل سياسى و نظامى اين مسأله بازى كرد.
با پايان جنگ سرد در سال ۱۹۹۰ ، حمايت آمريكا از نظاميان تايلند رو به كاهش گذاشت وشايد به همين علت، نظاميان نتوانستند بيش از دو سال بر سر قدرت باقى بمانند و در پى حوادث فوريه ۱۹۹۲ و تيراندازى نيروهاى انتظامى به سوى مردم، نظاميان ، قدرت را به سياستمداران سپرده واز صحنه سياست كنار رفتند، اگر چه همچنان بر تداوم سلطه پنهان و نامريى خود بر اهرمهاى مهم سياسى و اقتصادى اين كشوراصرار دارند.
با اين همه، دموكراسى تايلندى در سالهاى اخير چهره موجهى را در ميان همسايگان خود كسب كرده واز نظر اقتصادى نيز در كنار چين ومالزى مسلمان به يكى از با ثبات ترين اقتصادهاى آسيا در منطقه جنوب شرقى اين قاره دست يافته است.اعطاى وضعيت جديد به تايلند، بدون شك، موقعيت سياسى ـ اقتصادى آن كشور را در منطقه بالا خواهد برد و بر اهميت استراتژيكى آن در دوران پس از۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ خواهدافزود. هرچند كه بانكوك دچار چالش هاى ويژه خود بويژه در مناطق مسلمان نشين جنوب تايلند خواهد شد.
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}