مترجم: امین حسین پور
منبع:راسخون




 

ممکن است فکر کرده باشید که با افزایش سن آکنه سراغ شما نخواهد آمد. اگر این طور است پس چرا الآن دچار آکنه می‌شوید؟ آکنه جزء شایع‌ترین اختلالات پوستی به شمار می‌رود و تنها مختص نوجوانان نیست. بسیاری از بزرگسالان نیز آکنه دارند و آکنه مشکلی خسته کننده است خصوصاً وقتی که انتظار داشته باشید با افزایش سن دچار آن نخواهید شد. آکنه می‌تواند هم در زنان و هم در مردان اتفاق بیافتد. ولی، چه چیز منجر به بروز آکنه در بزرگسالی می‌شود؟

عوامل هورمونی

درست همانند دوران نوجوانی هورمون‌ها در دوران بزرگسالی نیز می‌توانند منجر به بروز آکنه شوند. آندروژن‌ها هورمون‌هایی هستند که از غدد فوق کلیوی، تخمدان‌ها و بیضه‌ها ترشح می‌شوند. هورمون‌ها غدد سبابه را تحریک می‌کنند، منجر به افزایش تولید چربی می‌شوند و پوست را مستعد مسدود شدن منافذ و بروز آکنه می‌کنند.
آکنه بزرگسالی بیشتر زنان را تحت تأثیر قرار می‌دهد چون، زنان به اصطلاح هورمونی‌تر از مردان هستند. تغییرات هورمونی شدید در طی دوران قاعدگی، بارداری و یائسگی و هنگام استفاده از قرص‌های ضد بارداری اتفاق می‌افتد. زنان ممکن است با شروع آکنه یا تشدید شرایط در این دوران مواجه شوند.
آکنه بزرگسالی ممکن است زنان را بیشتر از مردان مبتلا کند ولی، این بدان معنا نیست که مردان در مقابل در آکنه ایمن هستند. برای مردان آکنه معمولاً در دوران نوجوانی شروع می‌شود و تا دوران بزرگسالی به تأخیر می‌افتد. مردان به خاطر سطح بالای تستوسترون بدن معمولاً آکنه شدید‌تر و طولانی‌تری دارند. طولانی‌ شدن آکنه برای ده سال یا بیشتر در مردان اگر درمان نشود غیر عادی نیست.

مواد آرایشی و بهداشتی

اگر از آکنه بزرگسالی رنج می‌برید، بهتر است نگاهی به مواد آرایشی و بهداشتی خود داشته باشید. استفاده از محصولات آرایشی خصوصاً موادی که بر پایه روغن هستند می‌توانند منافذ پوست را مسدود کنند و منجر به تشکیل آکنه شوند. از استفاده از محصولات چرب خودداری کنید و تنها از محصولات غیر کمدون‌زا و فاقد چربی استفاده کنید. البته به یاد داشته باشید که این محصولات نیز ممکن است منجر به بروز آکنه شوند.

داروها و بیماری‌ها

برخی اوقات آکنه بزرگسالی می‌تواند علامت مشکلی زمینه‌ای مانند بیماری‌ تخمدان پلی‌کیستیک باشد. زنان اگر دچار علائم دیگر مانند افزایش رشد مو، افزایش وزن و غیره به علاوه آکنه هستند، باید به پزشک مراجعه کنند. استفاده از استروئید‌ها، روش‌های کنترل بارداری، هورمون درمانی و برخی داروهای دیگر می‌توانند منجر به بروز آکنه شوند. اگر فکر می‌کنید داروهایی که مصرف می‌کنید علت آکنه شماست، به پزشک مراجعه کنید.

وراثت

سابقه خانوادگی یکی دیگر از عوامل دخیل در بروز آکنه است. اگر والدین شما سابقه آکنه داشته باشند، احتمال آکنه بزرگسالی بیشتر خواهد بود. همچنین، بزرگسالانی که پوست چرب دارند بیشتر مستعد تشکیل جوش‌های سر سیاه و بثورات پوستی هستند. نوع پوست نیز ارثی است.
آکنه بزرگسالی می‌تواند خسته کننده باشد ولی، امید خود را از دست ندهید. تقریباً همه موارد آکنه بزرگسالی را می‌توان با درمان مناسب با موفقیت کنترل کرد. جوش‌های خفیف را می‌توان با روش‌های OTC درمان کرد. ولی، در موارد شدید‌تر لازم است برای کنترل کردن آکنه به متخصص پوست مراجعه کنید.