مترجم: امین حسین پور
منبع:راسخون

 

ویتامین D ویتامینی محلول در چربی است که با قرار گرفتن در معرض نور خورشید بدن ویتامین D تولید می‌کند. ویتامین D به دو شکل ویتامین D2 و ویتامین D3 وجود دارد. ویتامین D2 به طور عمده در گیاهان وجود دارد. از طرف دیگر ویتامین D3 توسط بدن با قرار گرفتن در معرض نور خورشید سنتز می‌شود. باید اشاره کرد که ویتامین D از غذا، مکمل‌ها و قرارگیری در معرض نور خورشید قابل دسترسی است. در بدن، برخی بخشی از ویتامین D در کلیه‌ها، کبد و استخوان‌ها ذخیره می‌شود. مابقی مقدار ویتامین D به جذب کلسیم در روده کمک می‌ند. در کبد، ویتامین D به کلسی‌دیول تبدیل می‌شود. کلیه‌ها این ویتامین را به شکل فعال آن که کلسیتریول نامیده می‌شود تبدیل می‌کنند. مقدار RDA ویتامین D برای بزرگسالان 600 واحد بین‌المللی یا به عبارتی 15 میکروگرم است. چون توانایی بدن برای سنتز این ویتامین با افزایش سن کاهش پیدا می‌کند، مقدار RDA برای افراد بالای 70 سال 800 واحد بین‌الملی است. در ادامه اطلاعات بیشتری درباره ویتامین D ارائه شده است.

ویتامین D چگونه برای پوست مفید است

ویتامین D فواید زیادی برای پوست ما دارد. از ویتامین D برای درمان بیماری پسوریازیس استفاده می‌شود. پسوریازیس بیماری پوستی مزمن است که با خشکی، تشکیل لکه‌های قرمز پوسته پوسته همراه می‌باشد. آسان‌ترین راه برای به دست آوردن ویتامین D قرار گرفتن در معرض نور خورشید است تا بدن بتواند این ویتامین را از اشعه‌های ماورای بنفش سنتز کند. توانایی بدن برای سنتز ویتامین D از نور خورشید در مورد افراد مسن کاهش پیدا می‌کند. این در مورد افراد دارای پوست تیره نیز صدق می‌کند. از اینرو، این افراد باید زمان بیشتری نسبت به افراد دیگر در معرض نور خورشید قرار بگیرند. ولی، به یاد داشته باشید که قرار گرفتن بیش از حد در مقابل نور خورشید می‌تواند خطر ابتلا به سرطان پوست یا پیری زودرس را افزایش دهد. بنابراین، مطمئن باشید که نه زیاد و نه کم بلکه به اندازه متوسط در مقابل نور خورشید قرار بگیرید.

کارکرد ویتامین D در بدن چیست؟

ویتامین D در بدن به جذب کلسیم کمک می‌کند. ویتامین D و کلسیم با هم به تقویت استخوان‌ها کمک می‌کنند. ویتامین D به حفظ سطح طبیعی کلسیم و فسفر کمک می‌کند که به نوبه خود به حفظ استحکام استخوان‌ها، دندان‌ها و ناخن‌ها و افزایش استحکام آن‌ها کمک می‌کند.
کنترل کردن تأمین کلسیم بین استخوان‌ها و خون به سخت شدن استخوان‌ها و بازسازی استخوان‌ها کمک می‌کند. ویتامین D همچنین نقش قابل توجهی در پیشگیری از نرمی استخوان در کودکان و پوکی استخوان در بزرگسالان ایفا می‌کند.
ویتامین D همچنین به مسدود کردن آزادسازی هورمون پاراتیروئید کمک می‌کند. این هورمون بافت استخوان را بازجذب می‌کند و به این ترتیب منجر به شکنندگی استخوان‌ها می‌شود. ویتامین D همچنین به تقویت دستگاه ایمنی کمک می‌ند که به محافظت از بدن در مقابل عفونت‌ها و بیماری‌های دیگر کمک خواهد کرد.
مطالعات انجام شده در دانشگاه آکسفورد و نیوجرسی نشان داده‌اند که حفظ سطح طبیعی ویتامین D می‌تواند خطر ابتلا به بیماری ام اس را کاهش دهد. برخی مطالعات اظهار دارند که ویتامین D می‌تواند به کاهش فراوانی و شدت علائم در مورد افراد مبتلا به ام اس کمک کند. به تحقیقات بیشتری برای اثبات این موضوع نیاز است.
این باور وجود دارد که ویتامین D آنتی اکسیدان و ماده ضد سرطان قوی است و به مقابله با افسردگی نیز کمک می‌ند. برخی مطالعات نشان می‌دهند که ویتامین D می‌تواند خطر ابتلا به سرطان پروستات، سرطان سینه، فشار خون بالا، بیماری‌های قلبی و عروقی و غیره را کاهش دهد. ولی، برای اثبات چنین ادعاهایی به تحقیقات بیشتری نیاز داریم.
برخی مطالعات اظهار می‌کنند که افراد جوان با سطح ویتامین D بالا در معرض خطر کمتری برای ابتلا به دیابت نوع 2 در مقایسه با افرادی که سطح ویتامین D پایین‌تری دارند قرار دارند. چندین تحقیق نشان داده‌اند که استفاده از ویتامین D می‌تواند به کاهش علائم دیابت نوع 2 کمک کند. اگرچه به تحقیقات بیشتری برای اثبات چنین ادعاهایی وجود دارد ولی، شکی نیست که ویتامین D برای رشد و نمو بدن ضروری است.
اگرچه بدن از طریق اشعه‌های ماورای بنفش نور خورشید ویتامین D تولید می‌کند ولی، برخی مواد غذایی مانند ماهی، روغن ماهی، زرده تخ مرغ، جگر، قارچ، پنیر، شیر سویا، آب پرتقال، شیر و غیره نیز دارای ویتامین D هستند. امروزه، انواع مولتی ویتامین‌ها و مکمل‌های ویتامین D در دسترس هستند. از این مکمل‌ها می‌توان برای حفظ سطح طبیعی ویتامین D بدن استفاده کرد. ولی، قبل از مصرف هر گونه مکمل‌ با پزشک مشورت کنید.