نویسنده: پیام عبدالملکی (1)

 

چکیده

کشورهای اسلامی در سال‌های اخیر دچار فراز و نشیب‌های فراوانی شده‌اند که در طول تاریخ بی سابقه بوده‌ است. یکی از این کشورهای پرتلاطم، سوریه‌ است که در سال‌های اخیر با مشکلات فراوانی روبه رو بوده‌ است. عده‌ای تروریست به‌ ادعای تجدید اسلام تشکیل حکومت اسلامی علیه نظام سوریه دست به تخریب، غارت و جنایات فراوانی و زده‌اند. از جمله این جنایات کشتار مردم بی گناه، تخریب شهرها و اموال عمومی، فساد، ترور اشخاص و ... بوده است. در این زمان بسیار مناسب است به بررسی این جنایات پرداخته شود تا ابعاد مختلف آن برای شناخت بیشتر تروریست‌های مدعی تجدید اسلام روشن شود. در این نوشتار برآنیم تا با ذکر مصادیق مختلف این جنایات در چهار بخش این مسئله را بررسی کنیم، که عبارت است از: 1. هدم آثار و ابنیه؛ 2. کشتار؛ 3. فساد و خیانت؛ 4. برخورد با غیرمسلمانان.
کلید واژه : سوریه، تروریست، جنایت، کشتار، هدم آثار، فساد.

مقدمه

جمهوری عربی سوریه کشوری در جنوب غرب آسیا و در کنار سواحل شرقی دریای مدیترانه است. این کشور از شمال با ترکیه، از شرق با عراق، از غرب با لبنان و دریای مدیترانه و از جنوب با اردن و فلسطین همسایه ‌است. از شهرهای مهم سوریه می‌توان به دمشق، حُمص، دَرعا، حِماه، حَلب و دیرالزور اشاره کرد. حدود 74% جمعیت سوریه را مسلمانان سنی،13% علویان، شیعیان دوازده ‌امامی و اسماعیلیان،10% مسیحیان و 3% دروزیان تشکیل می‌دهند.
سوریه بین عرض 32 و 37 درجه شمالی و طول 35 و 42 درجه شرقی قرار دارد که ‌این امر در طول تاریخ، جایگاهی استراتژیک به‌این کشور بخشیده‌ است. زیرا باعث قرار گرفتن آن در نقطه ‌اتصال سه قاره‌ آسیا، اروپا و آفریقا شده سوریه را در میان کشورهای اروپای صنعتی و خاورمیانه نفت خیز قرار داده‌ است. جایگاه ‌استراتژیک سوریه باعث شده‌ است چشم طمع دشمنان در سال‌های اخیر به ‌این کشور اسلامی دوخته شود و با هجمه کشورهای مختلف مواجه شود.
در 2011 با بالا گرفتن اعتراضات مردمی در جهان عرب، تظاهرات‌هایی نیز در شهرهای مختلف سوریه نظیر حمات، جبله، دمشق، لاذقیه، درعا و حمص به وقوع پیوست که با سرکوب ارتش سوریه مواجه شد. تظاهرات‌های پراکنده‌ای در شهرهای دیگر سوریه نیز به وقوع پیوست که در سه شهر حمص، درعا و حماه شدیدتر بود. با حمایت کشورهای غربی و عربی، مخالفان نظام سوریه رشد کردند و خسارات فراوان جانی و مالی بر این کشور تحمیل کردند. از مهم‌ترین خسارات وارد شده بر این کشور می‌توان به‌ از بین رفتن شهر‌ها و ساختمان‌ها، کشتار و غارت مردم و علما و شخصیت‌ها، فساد و ... اشاره کرد. بدون تردید ناآرامی‌های سوریه حاصل حمایت‌های مالی، اطلاعاتی، جاسوسی و تسلیحاتی کشورهای عربی و غربی از گروه‌های تروریست است. لذا بررسی جنایات وارد شده بر این کشور اسلامی از ضروریات است. در این مقاله به‌ اهم این جنایات و خسارت‌ها می‌پردازیم.

سوریه؛ سال‌ها به عقب

آن گونه که در گزارش‌های مختلف دیده می‌شود، خسارات وارد شده بر سوریه بسیار زیاد است. «المرکز السوری لبحوث السیاسات» در گزارش خود در سه ماهه‌ اول از رویدادهای سوریه گفته‌ است که سوریه به دلیل حوادث اخیر، 35 سال به قبل بازگشته‌ است. در این گزارش، که با همکاری آژانس کار و امداد سازمان ملل متحد (UNRWA)، و با عنوان «فاجعه سوریه» تهیه شده ‌آمده‌ است که بیش از نیمی از ساکنان سوریه فقیر شده‌اند و همچنین 6/7 میلیون نفر در اثر این اتفاقات به زیر خط فقر رسیده‌اند و3/6 میلیون نفر در فقر شدید به سر می‌برند. این گزارش نشان داد که خسارات اقتصادی سوریه به دلیل بحران، فقط تا سه ماهه‌اول 2013، تا 84/4 میلیارد دلار رسیده ‌است. (2)
البته گزارش دیگری هم پایگاه خبری المانیتور در پایان 2013 منتشر کرد. این گزارش، که مرکز سوری تحقیقات سیاست گذاری- وابسته به سازمان ملل- منتشر کرده‌است، حاوی جزئیاتی از فجایع و کشتاری است که در حدود 1000 روز از بحران سوریه‌ اتفاق افتاده‌است. این گزارش با عنوان «جنگ در حال گسترش» منتشر شده و نتیجه همکاری برنامه توسعه سازمان ملل (UNDP) و آژانس پناهندگان فلسطینی (UNRWA) است. این گزارش می‌کوشد با ارائه آمار و ارقام، تصویری از وضعیت فعلی سوریه به دست دهد. بر اساس این گزارش، اکنون نیمی از جمعیت سوریه زیر خط فقر زندگی می‌کنند (نزدیک به 8 میلیون نفر از آنها، از ابتدای بحران سوریه به زیر خط فقر رفته‌اند). 4/4 میلیون نفر در فقر مطلق قرار دارند. نرخ بیکاری 43 درصد است. 2/3 میلیون نفر شغل خود را از دست داده‌اند. این آمار یعنی اکنون زندگی 10 میلیون نفر سوری در خطر است.
کودکان نیز درگیر این جنگ خانمان سوز شده‌اند و از آنها برای جنگ با ارتش بهره برداری می‌شود. در حمص کودکی از سرما می‌میرد. زمین‌های کشاورزی، به نفت آلوده شده‌اند. مردم این دیار که روزگاری بزرگ‌ترین تولیدکننده گندم در کشورشان بودند، اکنون به دنبال قرصی نان هستند.
حمص از سرما می‌لرزد. فرزندان این سرزمین با تمدن 7000 هزارساله ‌آن، اکنون رو به نابودی هستند.
تصاویر فقط تا اندازه‌ای می‌تواند درد و رنج مردم را منعکس کند. بر اساس آخرین مطالعات و تحقیقات مرکز سوری تحقیقات سیاست گذاری، وابسته به سازمان ملل، آوارگان سوری، با سرعتی باور نکردنی در حال افزایش هستند. اگر این فرآیند همچنان ادامه پیدا کند، تا انتهای سال 2013، آوارگان سوری بزرگ‌ترین جمعیت آوارگان جهان در دوره معاصر را تشکیل می‌دهند. سوری‌ها در نقاط مختلف جهان پراکنده شده‌اند؛ در چادرهایی که نمی تواند از آنها در برابر سرمای زمستان و گرمای تابستان محافظت کند.
در این گزارش آمده‌ است که در نیمه‌ اول 2013، 8 درصد از جمعیت سوریه کاسته شده و بیش از یک سوم مردم سوریه آواره شده‌اند. 1/5 میلیون نفر از کشور فرار کرده‌اند، 1/3 میلیون نفر مهاجرت کرده‌اند و حدود 4/8 میلیون نفر در درون کشور آواره شده‌اند.
وحشتناک‌ترین جنبه بحران سوریه، تعداد کشته شدگان است. مرگ و میر ناشی از درگیری نظامی در نیمه‌ اول 2013، 67 درصد رشد کرده‌ است. از ابتدای بحران سوریه تا کنون، نزدیک به صد هزار نفر کشته شده‌اند. نزدیک به 400 هزار نفر در جنگ، معلول یا مجروح شده‌اند. بنابراین، نزدیک به 2 درصد جمعیت سوریه، کشته یا مجروح و معلول شده‌اند.
وضعیت آموزش و پرورش، فاجعه خاموش بحران سوریه است. 49 درصد دانش آموزان سوری ترک تحصیل کرده‌اند. 300 مدرسه در نتیجه درگیری‌ها خراب شده و 683 مدرسه هم به عنوان پناهگاه‌ آوارگان استفاده می‌شود. بسیاری از معلمان هم آواره شده‌اند و مدارس را ترک کرده‌اند.
37 بیمارستان به طور کامل خراب شده و 57 بیمارستان آسیب جدی دیده‌است. 593 مرکز مراقبت‌های اولیه- که منبع اصلی داروهای بیماران است- صدمه دیده و 395 مرکز هم نابود شده ‌است. در جولای 2013، به ‌ازای هر چهار هزار بیمار، فقط یک پزشک موجود بوده ‌است، در حالی که در 2010، به‌ازای هر 661 نفر یک پزشک در دسترس بوده‌ است.
اما بعد اقتصادی فاجعه سوریه؛ بر اساس این گزارش، بخش صنعت به علت تعطیل شدن کسب و کارها، ورشکستگی، مهاجرت سرمایه و غارت و تخریب، در آستانه فروپاشی است.
بحران سوریه تا کنون نزدیک به 103 میلیارد دلار به‌ اقتصاد این کشور ضربه زده‌ است. چیزی معادل 174 درصد تولید ناخالص داخلی سوریه در 2010.
آنچه در بالا گفته شد، فقط بخش کوچکی از فاجعه‌ای است که در سوریه‌ اتفاق می‌افتد؛ 1000 روزی که سوریه را به قرون وسطا بازگردانده ‌است. اکنون هیچ خانواده‌ای در سوریه نیست که مجروح یا کشته‌ای نداشته باشد. این 1000 روز برای مردم سوریه همچون 1000 سال گذشت. در این 1000 روز سوریه توپ فوتبال قدرت طلبی دیگر کشورها شد و زخمی که بر پیکر سوریه وارد شده تا سال‌های سال محو نخواهد شد. (3)
در این قسمت برای روشن شدن ابعاد مختلف خسارات و جنایات سوریه به تفصیل و در چند بخش، به برخی شواهد آن می‌پردازیم:

1. هدم آثار و ابنیه

ساختمان‌ها و ابنیه مناطق مختلف سوریه مورد حمله، غارت و تخریب عناصر تروریستی قرار گرفته ‌است. از بسیاری از مناطق شهری و روستایی، ویرانه‌ای بیش باقی نمانده است. مردم این مناطق بی سر پناه و آواره شده‌اند. تعداد انفجارها و بمب گزاری‌ها بسیار فراوان است، به طوری که‌ این نوشتار گنجایش پرداختن به همه موارد را ندارد و فقط به بخشی از آنها اشاره می‌شود:
شبکه‌العربیه، به نقل از منابع رسمی سوریه، اعلام کرد که تلفات انفجارهای مهیب در یک حمله تروریست‌ها در تاریخ 1391/10/1 به دمشق، به 40 کشته و 100 زخمی رسیده است. مقامات سوری گزارش دادند تحقیقات نشان داده‌ است که‌ این عملیات‌های انتحاری را القاعده سازماندهی و اجرا کرده‌است. به گفته خبرنگار العربیه، بر اساس اطلاعاتی که تلویزیون و خبرگزاری سوریه منتشرکردند، دو خودروی بمب گذاری شده به طور همزمان منفجر، و موجب تخریب ابنیه و اموال فراوان شد. (4) این فقط یک نمونه‌ از تخریب‌های تروریست‌ها بوده ‌است. تروریست‌های سلفی آثار تاریخی- مذهبی را به بهانه سد ذریعه شرک از بین می‌برند. آنها با بمب گذاری و شلیک موشک به ‌اماکن تاریخی- مذهبی باعث تخریب و آسیب‌های فراوانی شده‌اند.
تروریست‌ها در یک عملیات، اقدام به تخریب بازار معروف و تاریخی الحمیدیه کردند. به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در دمشق، عناصر مسلح روز سه شنبه 92/11/15 به منطقه کلاسه در جوار قلعه دمشق و بازار معروف و تاریخی الحمیدیه چند قبضه خمپاره شلیک کردند. در این حمله خمپاره‌ای، دو شهروند سوری کشته و چند نفر دیگر که در حال تردد در این منطقه بودند، زخمی شدند. (5)
همچنین، خبرنگار شبکه‌العالم از سوریه گزارش داد که در نزدیکی حرم مطهر حضرت زینب در دمشق انفجار مهیبی رخ داده‌ است. بر اساس این گزارش خودروی حامل مواد منفجره به دست یک راننده‌ انتحاری در پارکینگ نزدیک حرم حضرت زینب (سلام الله علیها) منفجر شد که خسارات گسترده‌ای به ساختمان و خودروهای پارک شده در آنجا وارد کرد. این انفجار تلفات جانی نداشت، اما سه نفر مجروح شدند.
منابع پلیس دمشق اعلام کردند که 200 تا 300 کیلوگرم مواد انفجاری در خودرو جاسازی شده بود که‌ انفجار آن منجر به‌ ایجاد حفره‌ای عمیق به شعاع 500 متر شد. این در حالی است که گروه‌های مردمی مسئولیت حفاظت از حرم حضرت زینب‌ (سلام الله علیها) را به عهده گرفته‌اند و تروریست‌ها تا به حال بارها تهدید به تخریب این بارگاه نورانی کرده‌اند. (6)
تروریست‌ها در اقدام بسیار شنیع دیگری یکی از اصحاب بزرگ پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) را نبش قبر کردند. نبش قبر صحابی جلیل القدر «حجر بن عدی» در دوازده ‌اردیبهشت 1392 موجب انزجار تمامی مسلمانان جهان شد. مرقد حجر بن عدی یکی از اماکن زیارتی در سوریه بود.
خبرنگار شبکه‌ العالم در سوریه، به نقل از منابع سوری، گزارش داد، عناصر افراطی وابسته به گروه‌های تروریستی، قبر حجر بن عدی را در شهر عدرا، در استان ریف دمشق تخریب کردند و پس از کندن قبر، پیکر حجر بن عدی را به مکانی نامعلوم منتقل کردند. برخی سایت‌های اینترنتی به نقل از شاهدان تأکید کردند که پیکر حجر بن عدی هنگام خارج کردن آن از قبر کاملاً سالم و مانند روز اول بود.
احمد الخباز، از شاهدان این اقدام تجاوزکارانه، به خبرنگار العالم گفت: «عناصر مسلح هنگام ارتکاب این جنایت، به جشن و پای کوبی پرداختند. مردم سوریه پس از شنیدن این اقدام تروریست‌ها به شدت خشمگین و ناراحت شدند». (7) البته بعد از چند روز افراطی‌های جبهه ‌النصره با انتشار بیانیه‌ای در شبکه‌های اجتماعی و اینترنت اذعان کردند که پیکر حجر بن عدی را به جای دیگری منتقل کرده‌اند.
این اقدام تروریست‌ها در نبش قبر صحابی بزرگ پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) در نوع خود بی نظیر بود و لذا تمامی مسلمانان آن را محکوم کردند. شیخ حسام شعیب، از مبلّغان اسلامی کشور قطر، گفت نبش قبر صحابی بزرگوار حجر بن عدی در ریف دمشق جرمی نابخشودنی و توهین به‌ اسلام است و سازمان همکاری اسلامی باید مانع تکرار چنین اهانت‌هایی شود. شیخ حسام، در گفت وگو با شبکه خبری العالم، اظهار داشت نبش قبر این صحابی بزرگوار اهانت آشکار به‌اصحاب پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) و اهل بیت (ع) محسوب می‌شود و نشان می‌دهد که گروه‌های مسلح تکفیری و وهابی همچنان به تخریب اماکن مقدس ادامه می‌دهند و ارزشی برای مؤمنان و مسلمانان قائل نیستند.
شیخ مهدی الصمیدعی، مفتی اهل سنت عراق، نیز در مصاحبه با العالم، سکوت سازمان‌های اسلامی در قبال تعدی به‌ آرامگاه حجر بن عدی را محکوم کرد و هشدار داد که‌ این سکوت باعث بروز فتنه میان مسلمانان می‌شود.(8) تروریست‌ها به منظور جلوگیری از شرک مسلمانان، جنایات دیگری نیز در دیگر اماکن سوریه مرتکب شدند. به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس از سوریه، گروه‌هایی از افراد مسلح در داخل حرم حضرت سکینه (سلام الله علیها) در «داریا» در حومه دمشق تمرکز یافتند و درگیری آنها با ارتش سوریه به تخریب بخش‌هایی از این حرم منتهی شد. بر اساس گزارش خبرنگار فارس، افراد مسلح پیش‌تر گل دسته‌ها و گنبد این حرم را با شلیک خمپاره تخریب کردند. همچنین بخش‌هایی از دیوارهای این حرم را تخریب کردند تا تک تیراندازان بتوانند از آنجا ارتش سوریه را که در اطراف حرم مستقر شده هدف قرار دهند.
گروه خنثاسازی ارتش سوریه، ده‌ها بمب را که ‌افراد مسلح در اطراف حرم حضرت سکینه قرار داده‌اند خنثا کردند، این در حالی است که ‌افراد مسلح ده‌ها بمب را در داخل حرم قرار داده‌اند تا هنگام عقب نشینی از آن، اقدام به منفجر کردن آنها بکنند. (9)
تروریست‌ها در عملیاتی دیگر ساختمان و قبر شیخ نامس را نیز به کلی تخریب کردند. شیخ نامس یکی از بارزترین رهبران دینی صوفی در استان حسکه در شرق سوریه به شمار می‌آمد که نزد اهالی این منطقه کرامات بسیاری داشت و بارگاه وی قدمتی 150 ساله داشت. تروریست‌ها به بهانه طرفداری خانواده ‌او از نظام سوریه، دست به‌ این اقدام زدند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در دمشق، به تاریخ 92/11/22 شیخ «فایز النامس»، شیخ عشیره «البوسلامه» در حسکه ‌اعلام کرد که عناصر داعش اقدام به تخریب بارگاه و ضریح شیخ نامس در روستای «تل فاهود» در 55 کیلومتری شهر حسکه، در شمال شرقی سوریه کردند. وی در این خصوص به خبرنگار خبرگزاری فارس توضیح داد که‌ افراد مسلح ناشناس پیش‌تر وی را تهدید کرده بودند که در صورت ادامه حمایت‌هایش از نظام و ارتش سوریه، بارگاه پدرش- یکی از رهبران طریقت صوفی در سوریه و استان حسکه- را تخریب خواهند کرد. (10)
همچنین، تروریست‌های سوریه در منطقه فیلون از توابع ریف ادلب در شمال غربی سوریه، به مسجد جامع این شهر و منازل مسکونی اطراف آن نیز حمله کردند که موجب تخریب فراوان شد. در این اتفاق تعدادی از کلام الله مجید، موجود در مسجد، به آتش کشیده شد. (11) موارد ذکر شده فقط بخشی کوچکی از تخریب‌ها و هدم آثار سوریه‌ است.

2. کشتار

بسیاری از مردم بی گناه سوریه با بی رحمی‌های شدید تروریست‌ها مواجه شدند. تروریست‌ها به دلیل تفکرات سلفی خود مردم مسلمان سوریه را مشرک دانسته، کشتن آنها را مباح و بعضاً واجب می‌دانند. به همین دلیل آسیب‌های جلی و نگران کننده‌ای بر پیکر مردم سوریه وارد شده است. در مناطقی که تروریست‌ها حضور داشته‌اند کمتر خانواده‌ای را می‌توان یافت که شخص یا اشخاصی از آنها از دست نرفته یا مجروح نشده باشند. در این قسمت به ذکر برخی از این جنایت‌ها می‌پردازیم:

1.2. کشتار علما و دانشمندان

الف. محمد سعید رمضان البوطی

محمد سعید رمضان البوطی، بلندپایه ترین روحانی سنی مذهب سوریه و امام جماعت مسجد جامع اموی دمشق بود. از ایشان بیش از 60 عنوان کتاب نیز به یادگار مانده ‌است که مهم‌ترین آنها عبارت اند از: السلفیة مرحلة زمنیة مباركة لا مذهب اسلامى؛ المرأة بین طغیان النظام الغربىّ ولطائف التشریع الربانىّ: ضوابط المصلحة فى الشریعة الاسلامیّة؛ لا یأتیه ‌الباطل ؛ فقه السیرة النبویة؛ شخصیات استوقفتنى؛ الحكم العطائیة شرح و تحلیل.
علامه بوطی، علاوه بر تدریس و تألیف، برنامه‌هایی اسلامی در مساجد و کانال‌های تلویزیونی و ماهواره‌ای نیز داشت که مردم از آن استفاده می‌بردند. تمام دانشگاهای کشور سوریه تحت نظارت و مشاوره جناب دکتر بوطی اداره می‌شد. به گزارش خبرگزاری فارس، تلویزیون سوریه خبر داد علامه «محمد سعید رمضان البوطی» در عملیات انتحاری یکی از تروریست‌ها در مسجد الایمان پایتخت کشته شد. این مسجد در منطقه‌ المزرعه در دمشق واقع است.
محمد سعید رمضان البوطی از طرفداران نظام بشار اسد و مخالف اقدامات گروه‌های مسلح و تروریست‌ها علیه مردم بود و از علمای برجسته ‌اهل سنت سوریه به شمار می‌آمد. او به گناه مخالفتش با سلفی‌ها و طرفداری از نظام سوریه کشته شد. همچنین، شبکه خبری المنار گزارش داد که در این انفجار دست کم 20 نفر دیگر نیز کشته شدند. (12)

ب. شیخ حسن سیف الدین

فقط 10 روز از شهادت رمضان البوطی نگذشته بود که جنایتی دیگر رخ داد. خبرگزاری سوریه (سانا) گزارش داد گروه‌های مسلح در سوریه شیخ حسین سیف الدین، امام جماعت مسجد الحسن، در منطقه شیخ مقصود در حلب، را ترور کردند. به گزارش مشرق به نقل از العالم، رسانه‌های رسمی سوریه و آنچه دیدبان حقوق بشر سوریه نامیده می‌شود، تأکید کردند که ‌این گروه مسلح در سوریه پس از ترور شیخ حسن سیف الدین پیکرش را نیز مثله کردند. شبکه تلویزیونی الاخباریه گزارش داد که تروریست‌ها پس از گردن زدن امام جماعت سنی، سر وی را بر فراز مناره مسجد قرار دادند. (13)
به گزارش پرس تی وی، عبدالقدیر شهابی، رئیس اداره ‌اوقاف حلب، در گفت وگوی تلویزیونی گفت قتل شیخ حسن سیف الدین نشان داد که گروه‌های تروریستی در سوریه هیچ تردیدی در انجام هر گونه جنایتی علیه ملت سوریه ندارند.
این روحانی ساکن حلب خاطر نشان کرد که گروه‌های تروریستی به منظور جلب نظر آمریکا و متحدانش به دنبال تاراج و غارت سوریه و کشتار مردم این کشور هستند. وی تأکید کرد در حالی که تروریست‌ها ادعای آزادی و دموکراسی دارند به‌ افرادی که صرفاً عاشق کشورشان هستند حمله می‌کنند. (14)

شیخ بدر غزال

تروریست‌ها در ادامه ترور علمای ضد تفکرشان، اقدام به قتل یکی دیگر از علمای شاخص سوریه کردند. به گزارش پایگاه خبری شبکه‌ العالم، روز دوشنبه 14 مرداد 1392 شیخ بدر غزال در حومه لاذقیه به دست عناصر گروه تروریستی جبهة النصره ربوده، و سپس گردن زده شد. منابع وابسته به گروه‌های تروریستی در گفت وگو با خبرگزاری آسیا اعلام کردند «شیخ بدر غزال» از روحانیون علوی روستای باروده در حومه شمالی لاذقیه به دست گروه موسوم به «دولت اسلامی در عراق و شام» گردن زده شد و به شهادت رسید.
گروه موسوم به شورای انقلاب در استان حمص و نیز مرکز هماهنگی منطقه بصری الشام نیز این خبر را تأیید کردند. این در حالی است که پیش از این، تروریست‌ها پس از ربودن شیخ غزال تصاویر ضرب و جرح وی را با لباس خونین منتشر کرده بودند. جبهة النصره با صدور بیانیه و عکس، مدعی شد شیخ بدر غزال برای گرفتن انتقام کشتار غوطه شرقی اعدام شد. در تصویر منتشر شده ‌از شیخ بدر غزال، آثار چاقو روی بدن او مشخص است که نشان می‌دهد وی تحت شکنجه قرار گرفته ‌است. (15)

د. سرلشکر نبیل زغیب

تروریست‌های سوریه فقط به ترور عالمان دینی نپرداخته‌اند و دیگر دانشمندان نیز به سبب انتسابشان به دولت یا طرفداری از نظام سوریه هدف آنها بوده‌اند. به‌ اعتقاد آنها، نظام سوریه نظامی مشروع است و کشتن هر کسی که‌ آن را تأیید کند یا در خدمت آن باشد جایز است. لذا در 21 جولای 2012 سرلشکر نبیل زغیب، از دانشمندان موشکی سوریه، در محله باب توما دمشق ترور شد. وی که به همراه همسر و دو فرزندش در یک خودرو در محله باب توما در حال عبور بود، هدف حمله‌ افراد مسلح ناشناس قرار گرفت و همگی کشته شدند. (16)

2.2. کشتار نظامیان

یکی از دردناک‌ترین وقایع رخ داده در حوادث اخیر سوریه، ترورهای دسته جمعی و ذبح‌هایی بود که تروریست‌ها انجام می‌دادند. این گونه‌ اعمال در این زمان در نوع خود بی نظیر بود و موجب نشان دادن چهره‌ای نامطلوب از اسلام شد. رسانه‌های غربی هم که همواره به دنبال تضعیف اسلام بوده‌اند این جریان‌ها را، همسو با پروژه‌ اسلام هراسی خود، به طور گسترده و در تمام دنیا گزارش کردند و چهره‌ای خشن از اسلام نشان دادند. اکنون به مواردی از این جنایات اشاره می‌کنیم:

الف. اعدام میدانی نظامیان ارتش سوریه در حلب

در 12 اکتبر2012 (21 شهریور 1391) تروریست‌های مسلح در شهر حلب، در شمال سوریه و به طور مشخص در منطقه ‌استراتژیک و نظامی «هنانو» اقدام به‌ اعدام میدانی 20 نظامی اسیر سوری مستقر در این منطقه می‌کنند. خبرگزاری فرانسه نیز اعتراف کرد که ‌افراد مسلح مخالف دولت سوریه 20 نظامی سوری را پس از ربودن در شهر حلب اعدام کردند. به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نقل از سایت شبکه خبری العربیه، ناوی پیلای (کمیسیونر عالی حقوق بشر سازمان ملل) در بیانیه‌ای خواهان انجام تحقیقات مستقل درباره جزئیات این اعدام‌ها شد، که در منطقه خان العسل حلب صورت گرفته بود. (17)
خبرگزاری سوریه با اعلام اینکه ‌آمار کشته‌های شهروندان سوری در خان العسل بیشتر از اعلام تروریست‌هاست، تأکید کرد که دست کم 123 نفر در این شهر کشته شده‌اند و تعداد زیادی نیز مفقود شده‌اند. بر اساس این گزارش، بیشتر کشته‌های خان العسل از شهروندان بی گناه هستند.
هتک حرمت و روی هم انداختن جنازه‌های شهدای غیرنظامی و نظامیان سوری، آتش زدن جنازه‌ها، تجاوز و کشتار اسرا و جنایت‌های دیگر از مواردی است که خوی وحشیانه تروریست‌های سوری را ثابت کرده، مدعیان دروغین دموکراسی و مبارزه با تروریسم را که‌ اقدام به تجهیز تسلیحاتی و مالی این کشورها می‌کنند، رسوا کرده ‌است. (18)

ب. کشتار سربازان سوری در ادلب، در شمال سوریه

در 2 نوامبر 2012 (12 آبان 1391) در جریان حمله تروریست‌های مسلح به سه گذرگاه نظامی در استان ادلب، در شمال سوریه، 28 سرباز ارتش این کشور قتل عام شدند. شیوه کشتار و قتل عام این سربازان سوری به ‌اندازه‌ای دل خراش بود که دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد پس از مشاهده فیلم آن، آن را جنایت جنگی خواند. در این فیلم نشان داده شده‌ است که چگونه‌ این سربازان پس از ضرب و شتم شدید، به گلوله بسته و قتل عام می‌شوند. صحنه‌های موجود در این فیلم چنان تأثرانگیز بود که حتی «بی بی سی» را هم به واکنش واداشت. این شبکه در گزارشی با عنوان «شبه نظامیان مخالف حکومت سوریه به قتل اسیران جنگی متهم هستند» به نقل از «آن‌هاریسون»، مدیر بخش خاورمیانه و شمال آفریقای سازمان عفو بین الملل، اعلام کرد: «این فیلم تکان دهنده می‌تواند شاهدی بالقوه بر ارتکاب جنایت جنگیِ گروه‌های مسلح در سوریه باشد و این نشان می‌دهد که ‌این گروه کاملاً به قوانین بشردوستانه بین المللی بی اعتنا هستند». (19)

ج. خوردن جگر جنازه

در پی انتشار فیلم ویدیویی مثله کردن جسد یک عضو ارتش سوریه، و به دندان گرفتن قلب این سرباز توسط تکفیری‌ها، موجی از تنفر از این عمل در تمام رسانه‌ها به وجود آمد. در نوار ویدیویی که در سایت‌های اینترنتی منتشر شد، یک شبه نظامی مخالف حکومت سوریه دیده می‌شود که قلب سرباز سوری را از سینه ‌او خارج می‌کند و به دندان می‌کشد. انتشار این ویدئو با ابراز انزجار گسترده در سطح بین المللی مواجه شد.
در همان حال، خالد الحمد، فرد بی رحمی که جسد سرباز سوری را مثله کرده، در مصاحبه با مجله تایم درباره‌ انگیزه خود از این اقدام گفته‌است که فیلمی را در موبایل سرباز مقتول دیده بود که موجب انجام این عمل شد. خالد الحمد، که ‌از او به عنوان فرمانده یکی از واحدهای شبه نظامیان اسلام‌گرای مخالف حکومت سوریه نام برده شده، در این مصاحبه آشکارا گفته‌ است که‌ از پیروان آیین علوی نفرت دارد! بشار اسد، و بسیاری از مقامات ارشد حکومتی از این اقلیت هستند. (20)

د. درگیری بین تروریست‌ها

با ایجاد اختلاف در بین تروریست‌ها، درگیری‌هایی بین افراد مسلح در سوریه رخ داد. به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در دمشق، گروهی از اعضای گروهک تروریستی موسوم به‌ امارت اسلامی عراق و شام (داعش) از گروهک‌های وابسته به سازمان تروریستی القاعده، بعد از به اسارت گرفتن شماری از تروریست‌های «ارتش آزاد» در شرق حلب، سر 40 تن از اسیران را با چاقو از تنشان جدا کردند.
روزنامه ‌امریکایی تایم، گزارشی از ذبح یکی از سربازان سوری را، که به دست عناصر سازمان تروریستی القاعده‌ اسیر و سپس سر بریده شده، منتشر کرد. خبرنگار این روزنامه ‌امریکایی که شاهد این جنایت بوده و این تصاویر را منتشر کرده با وحشیانه توصیف کردن این جنایت می‌گوید: این جنایت فجیع از قرون وسطا تا کنون سابقه نداشته‌ است. (21)

3.2. کشتار غیرنظامیان

در مدت حضور تروریست‌ها در سوریه بیشترین خسارات و جنایات در حق مردم بی گناه سوری اعمال شد، به طوری که هر خانواده‌ای در این ناآرامی‌ها سهمی از کشته شدگان و مجروحان دارد. جنایات واردشده بر مردم بی دفاع سوریه قلب هر انسانی را به درد می‌آورد. تروریست‌ها هر کسی را که در خط فکری آنها نباشد واجب القتل می‌دانند. آنها با یورش به بسیاری از قبایل و روستاهای مخالف خود دست به قتل عام مردم زدند. در این قسمت، فقط بخش ناچیزی از این کشتارها را بیان می‌کنیم:

اعدام بی رحمانه هواداران نظام سوریه

طرفداران بشار اسد در سوریه تحت شدیدترین ضرب و شتم‌های مخالفان قرار می‌گیرند. مخالفان زمانی که یکی از طرفداران بشار اسد را می‌یابند، او را به جرم طرفداری از نظام به بدترین شیوه شکنجه و اعدام می‌کنند. برخی از این موارد عبارت است از:

کشتار حامیان نظام در حلب

خبرگزاری فارس اعلام کرد عناصر تروریستی تکفیری در حلب 15 نفر از مردم سوریه را به جرم معروف بودن به حمایت از نظام سوریه به گونه‌ای اعدام کردند که برخی افراد مسلح هم طاقت دیدن آن را نداشتند. (22)

اعدام یک کارمند در حماه

خبرگزاری فارس تصاویر هولناک اعدام یک کارمند بخش گمرک دولت سوریه به دست تروریست‌های مسلح در حماه را در تاریخ 91/5/21 منتشر کرد. به گزارش فارس، افراد مسلح در استان حماه با ربودن فردی که گمان می‌کردند او محمد میمات است، ابتدا به ضرب و شتم او می‌پردازند و سپس به صورتی وحشیانه با شلیک رگباری از گلوله (بیش از 100 گلوله) او را اعدام می‌کنند. منابع سوری نوشتند این افراد فرد قربانی را محمد میمات می نامند، اما کسی که کشته می‌شود «نسیم دنیا» کارمند گمرک از منطقه «وادی العیون» بوده که در راه بازگشت خانه‌اش به طرز بی رحمانه و وحشیانه‌ای کشته می‌شود. (23)

کشتار خاندان «آلبری» در حلب

خبرگزاری فارس در 91/5/11 خبر تکان دهنده‌ای را منتشر کرد. در این گزارش آمده بود: عناصر تکفیری روز گذشته در شهر حلب به خانواده‌ آل بری، معروف به هواداران نظام سوریه، در منطقه
النیرب یورش بردند و 15 نفر از آنها را ربودند و با نشاندن آنها در کنار دیوار یک مدرسه، به رگباری از گلوله بستند، این گزارشی است که پایگاه خبری مرکز اسناد سوریه به همراه تصاویر این اعدام جمعی منتشر کرد و تعداد کشته شده‌ها در این اعدام را 15 نفر اعلام کرد.
منابع سوری، از جمله پایگاه‌المجهر، نیز اعلام کردند که پس از درگیری‌هایی که در منطقه باب النیرب رخ داد و ده‌ها نفر در آن به دست گروهک‌های مسلح کشته شدند، تعداد اعدام شدگان را 13 نفر از خانواده‌ آل بری اعلام کردند و افزودند که ‌این افراد به دلیل اینکه به هواداری از نظام سوریه معروف هستند، اعدام شدند. پایگاه خبری عاجل سوریه نیز اعلام کرد که ‌افراد مسلح شیخ علی عبدالعزیز آل بری، یکی از سران خاندان آل بری، را نیز به همراه دیگر افراد کشتند.
نکته قابل توجه در این تصاویر این است که‌ این اعدام جمعی به حدی وحشیانه بود که برخی از افراد مسلح حاضر در صحنه جنایت، طاقت دیدن آن را نداشتند. لذا یا به صحنه پشت کردند یا اندکی از آنجا فاصله گرفتند و حتی تصویربردار نیز به نظر می‌رسد به طور عمد انگشت خود را جلوی لنز دوربین خود گرفت تا اجساد کشته شدگان به تصویر درنیاید. برخی افراد مسلح حاضر در این اعدام، حتی به‌ اجساد این افراد نیز رحم نکردند و پس از مرگ این افراد، به ‌اجساد آنها نیز بارها تیراندازی کردند. (24)

کشتار 70 شهروند سوری در ادلب، در شمال سوریه

در 2 نوامبر 2012 (12 آبان 1391) جنایت دیگری در سوریه رخ داد. اما این بار قربانیان،70 شهروند سوری بودند. در این جنایت تروریست‌های وابسته به سازمان القاعده در ادلب، در شمال سوریه و در محله‌ الطارمة در نزدیکی قلعه باستانی حارم 70 غیرنظامی را قتل عام می‌کنند که اغلب آنها را زنان و کودکان تشکیل می‌دادند. شاهدان عینی در این باره توضیح دادند که مخالفان مسلح پس از ورود به محله حارم وارد منازل مسکونی اهالی منطقه شدند و مردم را به رگبار بستند تا در پوشش رسانه‌ای این اقدامات را به ‌ارتش سوریه نسبت دهند. (25)

قتل عام 60 شهروند سوری در ادلب، در شمال سوریه

در 4 نوامبر 2012 (14 آبان 1391)، یعنی دو روز بعد از قتل عام اهالی منطقه حارم در ادلب، در شمال سوریه، به دست عناصر سازمان تروریستی القاعده در سوریه، این شهر بار دیگر شاهد قتل عامی دیگر بود. این بار گروه‌های تروریستی سوریه‌ اقدام به قتل عام 60 شهروند سوری بی دفاع از اهالی منطقه حارم در ادلب کردند که در بین آنها 10 کودک و 10 زن وجود داشت.
شهر حارم از جمله شهرهای سوریه ‌است که‌ اهالی آن به وفاداریشان به نظام سوریه معروف هستند؛ و به همین دلیل همواره در معرض محاصره و قتل عام گروه‌های تروریستی قرار داشته‌اند. تروریست‌های مسلح با بستن تمام راه‌های منتهی به ‌این منطقه‌ از رسیدن هر گونه کمک و مواد غذایی اساسی به‌ اهالی آن جلوگیری می‌کنند. (26)

کشتار روستای الحیدریه در حمص، در غرب سوریه

در 30 سپتامبر 2012 (9 مهر 1391) منابع خبری از حمله گروه‌های تروریستی در اولین ساعات بامداد این روز به روستای الحیدریه، خبر دادند. به گزارش فارس به نقل از پایگاه خبری عربی پرس، در اولین ساعات بامداد آن روز گروهک‌های تروریستی با حمله به روستای الحیدریه، در جنوب غربی حمص و از توابع ریف القصیر، 17 نفر از اهالی این روستا را قتل عام، و ده‌ها نفر دیگر را زخمی کردند و 7 نفر از آنها را ربودند. این در حالی است که جمعیت این روستا بیش از 300 نفر نیست. (27)

کشتار داریا در نزدیکی دمشق

در26 آگوست 2012 (5 شهریور 1391) پس از اینکه‌ ارتش سوریه موفق شد بار دیگر بر شهر 200 هزار نفری داریا در نزدیکی دمشق، پایتخت این کشور، مسلط شود و کنترل آن را به دست گیرد، خبرهایی درباره کشف اجساد بیش از 300 نفر از قربانیان یک قتل عام منتشر شد. در این واقعه، ابتدا مخالفان ویدئویی را منتشر کردند که در آن اجساد حدود 150 نفر از قربانیان در مسجد ابوسلیمان الدرانیِ شهر داریا نشان داده می‌شد. مخالفان در صدد بودند این کشتار را به نیروهای سوریه نسبت بدهند، اما آنچه باعث ایجاد تردید درباره ‌ادعای ارتکاب این جنایت به دست نیروهای دولتی سوری می‎شد، آن بود که‌ اطراف اجساد قربانیان خون آلود نبود. بنابراین، اجساد قربانیان که ‌از فاصله نزدیک با گلوله کشته شده‌اند، از جاهای دیگر جمع آوری و در مسجد در کنار یکدیگر قرار داده شده بود؛ و این بدان معنا بود که قتل قربانیان مربوط به قبل از تسلط ارتش بر شهر بوده‌ است.

کشتار زملکا در نزدیکی دمشق، پایتخت سوریه

فقط سه روز پس از کشتار مهیب و وحشتناک داریا، در 23 آگوست 2012، یک مقام رسمی در سوریه ‌اعلام کرد که گروه‌های تروریستی چند نفر از مردم عادی، از جمله چند زن و کودک، را ربودند و 20 نفر از آنها را مقابل اهالی شهرک زملکا، در نزدیکی دمشق، پایتخت سوریه، سر بریدند، این مقام سوری در ادامه‌افزود، گروه‌های تروریستی مسلح اجساد این افراد را در مسجد شیخ عسکر در زملکا انداختند و مسجد را بمب گذاری کردند. (28)

کشتار تریمسه در ریف حماه در غرب سوریه

در 13 آگوست 2012 (23 مرداد 1391) و پس از درخواست اهالی منطقه تریمسه در ریف حماه برای خلاص کردن آنها از شر گروه‌های مسلح تروریستی، ارتش سوریه وارد عمل شد و تروریست‌ها را سرکوب کرد. مردم در شکایت خود تأکید کرده بودند که‌ این افراد با شلیک بی هدف به شدت موجب ایجاد رعب و وحشت بین مردم شده‌اند و 50 نفر از اهالی تریسمه را به قتل رسانده‌اند. به همین منظور، ارتش پس از اعزام به منطقه وارد عمل شد و پس از کشتن ده‌ها تروریست، حدود 40 نفر از آنها را دستگیر کرد. تروریست‌ها که خود را در تنگنا می‌دیدند، برای گرفتن انتقام نزدیک به 60 نفر دیگر از اهالی منطقه را قتل عام کردند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، رسانه‌های حامی تروریست‌های سوریه، مانند رویترز و الجزیره، جنایت صورت گرفته در این روستا را به ‌ارتش سوریه منسوب کردند و با جمع بستن تعداد کشته‌های تروریست‌ها با 50 نفری که‌ از اهالی تریسمه کشته شده بودند، ادعا کردند که ‌ارتش سوریه 200 نفر از اهالی این منطقه را قتل عام کرده است. (29)

کشتار در ریف حلب

چند گروه تروریستی در ریف حلب سوریه مرتکب جنایت دیگری شدند و دست کم 25 نفر را کشتند. بنا بر گزارش فارس، به گزارش تلویزیون سوریه، یک گروهک مسلح تروریستی در دارة عزة، از توابع ریف حلب، ده‌ها غیرنظامی بی دفاع را کشتند و مثله کردند. در حالی که برخی پایگاه‌های خبری سوری، تعداد کشته شدگان را حدود 40 نفر اعلام کردند، تلویزیون سوریه اعلام کرد که 25 نفر در این حادثه کشته شده‌اند. این منابع تأکید کردند که ‌این افراد با گلوله کشته شده‌اند. بنا بر این گزارش، تعداد افراد ربوده شده، که قربانی این گروه‌ها شده‌اند، 25 نفر است، اما از سرنوشت سایر ربوده شدگان خبری در دست نیست. (30)

کشتار 50 شیعه در شهر الفوعه

به گزارش خبرگزاری فارس در 91/3/12، محمد صادق الحسینی، کارشناسی ارشد مسائل خاورمیانه، از محاصره شش ماهه شهر شیعه نشین الفوعه، در استان ادلب، خبر داد و افزود: اهالی این منطقه به سبب شیعه بودنشان به دست مجموعه‌های مسلح و دشمنان ملت سوریه محاصره شده‌اند و تاکنون 50 تن از آنها با کارد سر بریده شده‌اند. این شهر فقط 25 هزار نفر جمعیت دارد. این جنایت‌ها علاوه بر کشتار جمعی اهالی مناطق سنی نشین سوریه صورت می‌گیرد و این نشان می‌دهد که تروریست‌ها همه‌ آحاد ملت سوریه را هدف قرار می‌دهند. (31)

جنایت الحوله در نزدیکی شهر حمص

روز جمعه 5 خرداد 1391، در اوج حملات تروریستی، بیش از 100 نفر که حدود نیمی از آنها کودک بودند، در الحوله (شمال شهر حمص و مابین حمص و حماه در غرب سوریه) به دست گروهک‌های تروریستی با چاقو و شلیک گلوله‌ از فاصله نزدیک کشته شدند. در جریان این کشتار، دست کم 108 نفر از مردم این روستا به قتل رسیدند و در میان کشته شدگان 49 کودک و 34 زن مشاهده می‌شد که با شلیک گلوله‌ از فاصله نزدیک یا ضربات چاقو کشته، و بسیاری نیز با وضع فجیعی سر بریده شده بودند. عاملان این جنایت مزدوران تونسی، لیبیایی، قطری، عربستانی و حتی از دیگر کشورهای آسیایی بودند.
برخی منابع سوری، مانند اخبار دمشق، تصاویری را از جنایت فجیع الحوله، در اینترنت منتشر کردند که صرف نظر از اینکه قلب هر انسانی را به درد می‌آورد به وضوح ادعای مخالفان مسلح و به تبع آن دولت‌های اروپایی و آمریکا را رد می‌کرد. مخالفان مسلح سوریه ‌ادعا کردند که روز جمعه (25 می) ارتش سوریه با حمله توپ خانه‌ای به منطقه‌ الحوله‌ آن را بمباران کرد. مخالفان ادعا کردند که در این حمله حدود 90 نفر کشته شدند که تعداد چشمگیری از آنها کودکان بودند. در این گزارش تأکید شده‌ است که همه ‌این کارها را کردند تا از آن در شبکه‌هایی مانند العربیه و الجزیره بهره برداری رسانه‌ای کرده، در نهایت در آستانه نشست شورای امنیت از آن استفاده کنند تا قطع نامه‌ای علیه سوریه صادر شود.
خبرگزاری افغان ایرکا اعلام کرد شبکه‌هایی مانند الجزیره، العربیه و شبکه بی بی سی با پخش تصاویری از کودکان قتل عام شده‌ ادعا می‌کنند این جنایت نتیجه حملات ارتش سوریه است. گذشته‌ از اینکه‌این جنایت در شهر الحوله رخ داد و هدف آن برانگیختن ابراز انزجار مردمی از ارتش و دولت سوریه بود، عکاسی ایتالیایی فاش کرد که برخی عکس‌های منتشر شده در بی بی سی و الجزیره، عکس اوست که 9 سال پیش در عراق گرفته‌است.
شبکه تلویزیونی الاخباریه سوریه‌ اعلام کرد مارکو دی لاور، عکاس ایتالیایی، بیانیه‌ای صادر کرده‌ است و گفته است که عکس منتشرشده‌ از آنچه کشتار الحوله در سوریه خوانده می‌شود، عکسی است که ‌او 27 مارس 2003 در منطقه نصیب عراق گرفته‌ است. شبکه ‌الاخباریه سوریه تأکید کرد که شبکه بی بی سی به محض انتشار بیانیه عکاس ایتالیایی، پخش تصاویر ادعایی را متوقف کرد. این دروغ بزرگ رسانه‌ها برای اولین بار نیست که علیه سوریه‌ استفاده می‌شود، بلکه قبلاً نیز کشتار چندین کودک، که متعلق به عراق بودند، به ‌ارتش سوریه نسبت داده شد. (32)
به گزارش روزنامه ‌الثوره، نویسنده‌ای آمریکایی با نام جاستین ریموند گفت جنایت وحشتناک در منطقه‌ الحوله در شهر حمص و شتاب‌زدگی رسانه‌های عربی و غربی در مقصر جلوه دادن رژیم با هدف شبیه سازی حوادث بن غازی لیبی و فراهم آوردن زمینه دخالت نظامی در سوریه ‌است. (33) سازمان اطلاعات خارجی آلمان نیز در گزارشی که به پارلمان داده تصریح کرده است که ‌القاعده در ده‌ها عملیات تروریستی در سوریه، از جمله کشتار الحوله، دست داشته است. (34)
به گزارش خبرگزاری فرانسه، قاسم جمال سلیمان، رئیس کمیته تحقیق سوریه، نیز که موظف به بررسی فاجعه کشتار الحوله شده بود اعلام کرد که بررسی‌های اولیه نشان می‌دهد که گروه‌های مسلح تروریستی فاجعه کشتار الحوله را مرتکب شدند. وی گفت قربانیان این فاجعه خانواده صلح جویی بودند که مخالف ایستادن در مقابل نظام بودند و با حمل سلاح و اقدام علیه دولت مخالف بودند.

گزارش یک شاهد عینی از این جنایت

یک شاهد عینی، در گفت وگو با شبکه تلویزیونی ANNA news، روسیه برخی جزئیات اتفاقات روز فاجعه‌ الحوله را که تروریست‌های سوریه رقم زدند، روایت کرد، که‌ از جمله‌ آن زنده آتش زدن سربازی سوری و تجاوز به یک زن لبنانی الاصل است. این شاهد فاش کرد که ‌افراد مسلح اجساد هم دستان خود را جمع کردند و مقابل ناظران قرار دادند و گفتند که ‌اینها مردم معترض هستند و ارتش سوریه آنها را کشته ‌است. همچنین، تروریست‌ها برخی محلات را آتش زدند و اموال بیمارستان، از جمله خون‌های موجود، را سرقت کردند تا آن را روی مردم بریزند و وانمود کنند که ‌ارتش، مردم را کشته‌ است و سپس از آن تصویربرداری کنند. (35)
بشار اسد نیز در این زمینه گفت حتی وحوش هم وحشی‌گری الحوله را مرتکب نمی شوند. وی تأکید کرد که در کشتار الحوله ‌ارتش را متهم کردند، در حالی که حتی حیوانات وحشی هم این کشتار را مرتکب نمی شوند. (36)

تحلیل

طبق تحلیلی که در این زمینه‌ انجام شده، اگر به حادثه روستای الحوله و مسائل پس از آن نگاهی بیندازیم آن را شبیه ماجرای روستای قانا در استان صور لبنان در جریان جنگ 33 روزه یا حادثه مدرسه ‌انروای غزه در جریان جنگ 22 روزه می‌بینیم؛ یعنی ارتکاب جنایت برای پایان دادن به یک روند و آغاز کردن روندی دیگر. در ماجرای حمله وحشیانه رژیم صهیونیستی به کودکان و زنان در قانا که در روز نوزدهم جنگ 33 روزه ‌اتفاق افتاد، یکی از افسران ارشد ارتش آن رژیم فاش کرد که: «برای رها شدن گریبان اسرائیل از جنگی که شکست اسرائیل در آن قطعی بود، به وقوع جنایتی هولناک نیاز داشتیم. از این رو قانا به شورای امنیت امکان داد تا قطع نامه 1701را صادر و از فروپاشی ارتش اسرائیل جلوگیری کند». در جریان جنگ 22 روزه نیز زمانی که جناح سیاسی اسرائیل- دولت اولمرت- بر ادامه جنگ تا نابودی حماس تأکید می‌ورزید و این کار از نظر نظامیان غیرممکن بود، ارتش تل آویو با توسل به جنایت انروا به دولت فهماند که باید شکست را در جنگ بپذیرد و بیش از این به ‌ارتش فشار نیاورد.
در واقع، حادثه‌ الحوله‌ از نظر ماهیت کاملاً اسرائیلی است و به نظر اصلی‌ترین متهم حادثه به حساب می‌آید. این حادثه هر چه بود روند سیاسی را به پایان راه رساند و از این رو هم زمان آمریکایی‌ها و سایر اعضای گروه G8 با اخراج سفرای سوریه، و مقامات عربستان و قطر با تعیین جایزه برای ساقط کردن بشار و مخالفان آموزش دیده و مسلح سوریه رسماً پایان روند سیاسی را اعلام کردند. (37)
این تحلیل زمانی به واقعیت نزدیک می‌شود که بدانیم فاجعه‌الحوله را نهاد اطلاعاتی اروپایی، پیش‌تر خبر داده بود. غالب قندیل، تحلیل‌گر لبنانی، تأکید کرد که مجری کشتار فجیع الحوله‌ آمریکاست. زیرا چند هفته پیش یک دستگاه ‌اطلاعاتی اروپایی از فاجعه جدیدی در سوریه خبر داده بود. او گفت چند هفته پیش از آن، یک دستگاه‌ اطلاعاتی اروپایی به دستگاه‌ اطلاعاتی لبنان اعلام کرد که قرار است فاجعه بزرگی در سوریه رخ بدهد که موج بزرگی در صحنه بین المللی ایجاد خواهد کرد.
قندیل ادامه داد: «زمانی که‌ این خبر به سران سوریه رسید، مسئولان گمان کردند که قرار است انفجار بزرگ جدیدی رخ بدهد یا اینکه حملات شدیدی از سوی گروه‌های مسلح صورت بگیرد. برای همین تمام تلاش خود را کردند تا مانع چنین اتفاقی شوند، اما سرانجام کشتار الحوله رخ داد و مسئولان دانستند که‌ این کشتار همان فاجعه بود». (38)

کشتار مزرعه‌ القُبیر در روستای معرزاف ریف حماه، در غرب سوریه‌

از کشتارهای دل خراش دیگری که در جریان بحران سوریه روی داده‌ است، کشتار مزرعه ‌القُبیر، در روستای معرزاف، در ریف حماه در غرب سوریه، بود که روز 7 ژوئن 2012 (18 خرداد 1391) یعنی به فاصله 13روز از کشتار الحوله روی داد. به گزارش فارس به نقل از پایگاه خبری دام پرس سوریه، تروریست‌های غرب‌گرا در سوریه جنایتی جدید مرتکب شدند و با چاقو، گلوله و آتش زدن، اهالی یک روستا را قتل عام کردند. این در شرایطی است که هنوز مردم و نظام سوریه ‌از شوک کشتار تروریست‌های مسلح در الحوله بیرون نرفته بودند.
شمار قربانیان این کشتار که یا ذبح شدند و یا به‌ آتش کشیده شده بودند، بنا بر اعلام پایگاه‌های خبری 78 نفر بود که بیش از 35 نفر آنها فقط از یک خاندان سوری بودند. در میان قربانیان این کشتار، 9 کودک و زن نیز دیده می‌شدند. رسانه‌های غربی و عربی، مانند رویترز، سی ان ان، الجزیره و العربیه، مانند کشتار الحوله، باز هم مدعی شدند که‌ این منطقه با تانک گلوله باران شده و سپس نیروهای هوادار نظام اقدام به کشتار مردم کرده‌اند. اما منابع سوری اعلام کردند که دیگر برای همه روشن شده ‌است که ارتش سوریه نه تنها از این کشتارها سودی نمی برد بلکه نیازی به کشتار کودکان یا زنان، آن هم با سلاح سرد، ندارد. (39)

انفجار در ادلب

خبرگزاری فارس به نقل از خبرگزاری رسمی سوریه اعلام کرد: دو انفجار تروریستی در میدان هنانو و خیابان کارلتون در ادلب به کشته شدن 8 سوری منجر شد. سانا تأکید کرد که‌ این کشته‌ها از مردم و نیروهای مسلح سوریه بودند. در این انفجارها ده‌ها نفر مجروح شدند و به ساختمان‌های مسکونی واقع در محل خسارات فراوانی وارد شد. (40)

کشتار منطقه «کرم الزیتون» و العدویة در حمص

در 12 مارس 2012 (22 اسفند 1390) گروه‌های مسلح تروریستی اقدام به قتل عام ده‌ها شهروند سوری در منطقه «کرم الزیتون» و العدویه در شهر حمص در غرب سوریه کردند که بیشتر آنها را زنان و کودکان تشکیل می‌دادند. کمیته موسوم به «شورای ملی انقلاب» سوریه بسیار کوشید تا این کشتار را به نیروهای امنیتی و نظامی سوریه منتسب کند، اما شواهد امر خلاف این ادعا را ثابت می‌کرد.
عدنان محمود، وزیر اطلاع رسانی سوریه، در این زمینه گفت: «گروه‌های تروریستی کشتار در منطقه کرم الزیتون حمص را ترتیب دادند تا بدین ترتیب وجهه دولت سوریه را مخدوش کنند». او به خبرگزاری فرانسه گفت: «گروه‌های تروریستی وحشتناک‌ترین قتل عام را در منطقه کرم الزیتون ترتیب دادند... تا واکنش بین المللی را علیه سوریه برانگیزند». (41) در این اقدام، تروریست‌های مسلح با یورش به منازل منطقه کرم الزیتون سر ده‌ها نفر از ساکنان این منطقه را از تن جدا کردند و شماری از خانه‌ها را به آتش کشیدند. در اولین ساعات بامداد روز 13 مارس، دست کم 47 جنازه یافت شد که یا به آتش کشیده شده بودند یا اعضای بدن آنها شکسته شده بود و یا سر از تنشان جدا شده بود، تصاویر منتشر شده ‌از این کشتار در اینترنت خانواده‌هایی را نشان می‌داد که جنازه‌های سر بریده یا آسیب دیده‌ آنها در کنار هم در خانه‌هایشان قرار گرفته بود. در این کشتار 87 نفر از شهروندان سوری قربانی شدند که بیشتر آنها را زنان و کودکان تشکیل می‌دادند. (42)

کشف گور دسته جمعی

ارتش سوریه پس از کنترل یافتن بر شهر حمص، که ماه‌ها تحت کنترل افراد مسلح قرار داشت، گوری جمعی کشف کرد که بیش از 60 نفر در آن مدفون بودند. به گزارش خبرگزاری فارس، خبرنگار پایگاه خبری شوکوماکو سوریه ‌اعلام کرد که بیشتر اجساد این گور جمعی متعلق به مردمی است که گروه‌های تروریستی آنها را ربوده، و گروگان گرفته بودند. (43) این در حالی است که عناصر مسلح، گور جمعی دیگری را در یکی از مقرهای داعش در شهر مرزی الدانا، در ادلب کشف کردند. (44)

مثله کردن شهروندان سوری

به گزارش افکارنیوز به نقل از شبکه ‌العالم، در جنایتی وحشیانه، تروریست‌ها ده‌ها شهروند سوری
را با دست و پای بسته به قتل رساندند و پس از مثله کردن، جنازه‌ آنها را در نهر قویق انداختند. بیش از 68 جنازه‌ از آب بیرون کشیده شد. خبرگزاری فرانسه به نقل از ناظر حقوق بشر سوریه‌ آورده است: «این جنازه‌ها در منطقه‌ای که تحت سیطره عناصر مسلح ضد دولتی قرار دارد کشف شده‌اند و اغلب آنها به جوانانی تعلق دارد که با شلیک گلوله به سرشان از فاصله نزدیک کشته شده‌اند». این خبرگزاری به نقل از یک منبع امنیتی آورده‌ است: «جنازه‌های کشف شده متعلق به ساکنان منطقه باستان القصر است که به جرم حمایت از دولت، به دست گروه‌های مسلح ربوده شده بودند». (45)

کشتار الخالدیه در حمص

در 4 فوریه 2012 (15 بهمن 1390) معارضان مسلح سوری با گلوله باران منطقه‌ الخالدیه، از توابع حمص در غرب سوریه، 330 شهروند سوری را قتل عام کردند و 500 نفر نیز در جریان این کشتار زخمی شدند. رسانه‌های عربی و غربی تلاش بسیاری کردند که مسئولیت این کشتار را متوجه‌ ارتش سوریه کنند، در حالی که عامل ارتکاب این جنایت عناصر گردان ترویستی الفاروق بودند که در بیشتر مناطق حمص نفوذ داشتند. همچنین تصاویر منتشر شده ‌از این کشتار نشان می‌دهد که 30 نفر از قربانیان نظامیانی بودند که یک روز پیش از کشتار ربوده شده بودند و 150 نفر نیز از غیرنظامیانی بودند که گروه‌های تروریستی در چند زمان مختلف آنها را ربوده بودند.
خبرگزاری رسمی سوریه، به نقل از یک مقام رسمی که نام وی را اعلام نکرد، خبر داد که اجسادی که نشان داده شده‌ است، اجساد شهروندانی است که گروهک‌های مسلح آنها را ربوده و کشته‌اند و تصاویر آنها را به عنوان قربانیان ارتش منتشر می‌کنند. (46)

کشتار «بابا عمرو» در استان حمص

در 27 فوریه 2012 (9 اسفند 1390) در حالی که هنوز تلخی خاطره قتل عام منطقه‌الخالدیه حمص از اذهان سوری‌ها زدوده نشده بود، خبر وقوع کشتاری دیگر در حمص، اما این بار در منطقه «بابا عمرو» در غرب سوریه منتشر شد که در جریان آن 64 جوان سوری در معرض قتل عام و کشتار با سلاح سرد قرار گرفتند و سر بریده شدند. بسان کشتارهای پیشین، در این کشتار نیز تلاش شد ارتش سوریه عامل این جنایت معرفی شود. (47)

جنایت الحفه

یک مقام مسئول سوریه ‌از عملیات گسترده تخریبی گروه‌های مسلح تروریستی در شهر الحفه، از توابع استان علوی نشین لاذقیه، واقع در غرب سوریه، خبر داد. تلویزیون سوریه به نقل از این مقام سوری که به نامش اشاره نشد، اعلام کرد تروریست‌ها در این عملیات تخریبی، بیمارستان مرکز الحفه و مرکز فرماندهی پلیس این شهر را آتش زدند. دژخیمان دسترنج کشاورزان و درختان باغ‌های سیب و زیتون را نیز در الحفه‌ آتش زدند. مقام مسئول سوریه در ادامه گفت: «تروریست‌ها پس از آنکه مردم را آواره کردند و دارایی شان را به سرقت بردند، شمار زیادی از مغازه‌ها و اموال مردم را آتش زدند و جنایات و قتل‌های فجیعی در حق مردم مرتکب شدند». (48)

کشتار «دیر الزور» در شرق سوریه

در 12 ژوئن 2012 (23 خرداد 1391) تروریست‌های مسلح سوری مرتکب قتل عام دیگری در منطقه «دیر الزور»، در شرق سوریه، شدند که در جریان آن 31 شهروند سوری به قتل رسیدند که در میان کشته‌ها چندین کودک نیز مشاهده می‌شد. همچنین در جریان این قتل عام 70 شهروند سوری نیز زخمی شدند. (49)

کشتار حلفایا در حماه، در غرب سوریه

یکی از جنایات بسیار وحشتناک تروریست‌های سوریه، کشتار حلفایا در حماه بود که در آن تروریست‌های مسلح بسیاری از غیرنظامیان، از جمله کودکان و زنان و افراد کهن‌سال را در شهر حلفایا، در حماه، در غرب سوریه، هدف قرار دادند و پس از آن اقدام به فیلم برداری از آنها کردند و با پخش این تصاویر در رسانه‌ها کوشیدند ارتش سوریه را به کشتار غیرنظامیان در حلفایا متهم کنند.
رسانه‌های ضدسوری جهان و نیز رسانه‌های اپوزیسیون ایرانی، مانور رسانه‌ای گسترده‌ای را با عنوان «کشتار 300 زن و کودک در بمباران یک صف نانوایی در سوریه» کلید زدند، در حالی که شواهد و مستندات بسیاری وجود داشت که نشان می‌داد این اخبار صرفاً ادعایی دروغین است.
پایگاه خبری الحقیقه برای برملا کردن واقعیت این جنایت، به بررسی سه فیلم ویدئویی پرداخت که درباره ‌این حادثه منتشر شده‌ است. شواهد برخلاف ادعای این رسانه‌ها بود. این پایگاه در نتیجه تحقیقات خود بیان کرد که ‌این اجساد متعلق به‌ افراد مسلحی است که در حمله به منطقه مسیحی نشین محردة، قبل از قتل عام روز یکشنبه، یعنی در قبل از ظهر روز شنبه کشته شده بودند. در جریان این حمله بیش از 10 غیرنظامی نیز کشته و زخمی شده بودند که از آنها در این فیلم‌ها استفاده شده بود و این در حالی است که بین اجساد، جسد دو نیروی پلیس هم دیده می‌شد! اجسادی که آشکارا نشان می‌دهد مرتبط با صحنه نانوایی نیستند. (50)

انفجار تروریستی در دمشق

به گزارش مشرق به نقل از فارس، پایتخت سوریه 10 اردیبهشت 1392 شاهد یک انفجار تروریستی در منطقه‌المرجه، در مرکز دمشق، بود. این انفجار تروریستی در نزدیکی در پشتی ساختمان وزارت کشور سوریه و با یک خودروی بمب گذاری شده به وقوع پیوست. خبرها حکایت از کشته شدن دست کم 10 نفر در جریان این انفجار می‌دهد.
منطقه‌المزه دمشق نیز یک روز قبل، هدف یک انفجار بزرگ قرار گرفت که نخست وزیر سوریه را هدف قرار داده بود. در این انفجار 6 نفر کشته و 13 نفر دیگر زخمی شدند، اما وائل الحلقی، نخست وزیر سوریه، توانست از این انفجار جان سالم به در ببرد. (51)

کشتار روستای حطله

تروریست‌های جبهة النصره در کشتار مردم بی گناه روستای حطله، واقع در استان دیرالزور سوریه، به جنایات فجیع دیگری دست زدند. به گزارش مشرق به نقل از ابنا، گروه تروریستی جبهة النصره 60 نفر از اهالی روستای شیعه نشین حطله، در استان دیرالزور، را به دلیل دین و طایفه‌ آنها به شهادت رساندند.
از جمله جنایات فجیع این گروه مزدور سر بریدن خانواده حجة الاسلام سید ابراهیم السید بود که مسلحان وحشی، وی را به همراه زن و فرزندانش ذبح کردند. تروریست‌ها به ‌این نیز اکتفا نکردند و اجساد شهدا را نیز تکه تکه کردند. گزارش‌های رسیده ‌از این روستا نیز حاکی از این است که مساجد و حسینیه‌ها به آتش کشیده شده و تعدادی از زنان نیز ربوده شدند. (52)

مسموم کردن شهروندان سوری با پودرهای شیمیایی در سراقب ادلب

گروه‌های مسلح سوری در جنایتی دیگر با هدف متهم کردن ارتش سوریه به‌ استفاده ‌از سلاح شیمیایی، اقدام به پاشیدن پودر سفید شیمیایی بر صورت عده‌ای از شهروندان سوری کردند. بنا بر این گزارش، گروه‌های مسلح سوری پس از جمع کردن گروهی از شهروندان سوری در منطقه شابور، در ورودی شهر سراقب، کیسه‌های حاوی پودرهای شیمیایی ناشناس را باز کردند و آنها را بر چهره این شهروندان پاشیدند. در پی این اقدام، شهروندان مذکور دچار خفگی، لرزش و برخی مشکلات تنفسی شدند. پس از انجام این جنایت، افراد مسلح شهروندان را به بیمارستان‌های شهرهای مرزی ترکیه منتقل کردند و مدعی شدند که ارتش سوریه‌ از سلاح شیمیایی علیه‌ آنها استفاده کرده است. بر اساس گزارش خبرگزاری رسمی سوریه در میان این تروریست‌ها «خالد بن علی شیخ حیدر»، رهبر گروه تروریستی موسوم به «احرار الشام» دیده شده‌ است. (53)

استفاده‌از سلاح‌های شیمیایی در ریف دمشق

یک سری حملات شیمیایی در 21 آگوست 2013 (30 مرداد 1392) در منطقه غوطه، در استان ریف دمشق در سوریه، رخ داد و شمار زیادی از افراد غیرنظامی، که بیشتر آنها زن و کودک بودند، کشته شدند. منابع مخالفان حکومت سوریه آمار تلفات این حملات را بین 322 تا 1729 نفر اعلام کردند. سازمان دیده بان حقوق بشر سوریه در کمترین برآورد، میزان تلفات را 322 کشته تخمین زد و اعلام کرد که 46 جنگجوی شورشی نیز در جمع کشته شدگان این حملات بوده‌اند. ایالات متحده آمریکا، فرانسه، اسرائیل، سوئد، بریتانیا و ترکیه معتقدند دولت سوریه مسئول این حملات بوده ‌است، در حالی که مقامات روسیه و ایران ادعا می‌کنند که شورشیان عامل این حملات بوده‌اند. این حملات مرگ‌بارترین حمله شیمیایی پس از حمله شیمیایی به حلبچه در مارس 1988 است.
بازرسان سازمان ملل در این زمینه گزارشی ارائه کردند. به گزارش عصر ایران به نقل از رویترز، مهم‌ترین بخش‌های این گزارش به‌ این شرح است: «استفاده ‌از گاز سمی سارین در سوریه تأیید شده ‌است. سلاح شیمیایی به طور گسترده‌ای علیه غیرنظامیان، به ویژه کودکان، استفاده شد». (54)
سرگئی لاوروف درباره‌ این واقعه تأکید کرد که مدرک متقنی وجود دارد که مخالفان دولت سوریه ‌از مواد شیمیایی استفاده کرده‌اند. به گزارش ایرنا، خبرگزاری ایتارتاس گزارش داد که لاوروف در پاسخ به‌این پرسش که آیا روسیه همچنان می‌گوید که ‌این شورشیان بودند که 21 اوت (30 مرداد) دست به حمله شیمیایی در سوریه زدند، نه دولت بشار اسد، رییس جمهوری سوریه، گفت: «بله، ما بر این باور هستیم و دلیل بسیار خوبی وجود دارد که‌ این امر را به‌ اثبات می‌رساند». (55) البته نتایج بررسی‌های دو کارشناسی ارشد تسلیحاتی آمریکایی نیز نشان داد که ارتش سوریه در حمله شیمیایی به منطقه غوطه شرقی در حومه دمشق در مرداد ماه سال جاری هیچ نقشی نداشته است. (56)

قتل عام روستای علوی نشین در ریف حماه به دست جبهة النصره

به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در دمشق، گروه تروریستی جبهة النصره در جنایتی اقدام به قتل عام اهالی روستای علوی نشین «معان» در ریف حماه کرد. روستای معان، روستایی علوی نشین به شمار می‌آید که قتل عام صورت گرفته در آن به دلایل طایفه‌ای- مذهبی بوده‌است. گزارش شده است که در این جنایت صدها نفر از اهالی روستا، که‌ اغلب آنها را زنان و کودکان و افراد سالمند تشکیل می‌دادند، پس از ورود عناصر النصره به داخل منازلشان با سلاح‌های سرد به قتل رسیدند. (57)

قاچاق اعضای بدن شهدای سوری

روزنامه یورت ترکیه در گزارش تکان دهنده‌ای اعلام کرد: «تروریست‌های سوریه و دولت قطر اعضای بدن شهدا و اسرای سوری را قاچاق می‌کنند. آنها اعضای بدن سوری‌هایی را که می‌کشند به مافیای قاچاق می‌فروشند». (58) روزنامه ‌السفیر لبنان نیز در گزارشی نوشت:
سرقت اعضای بدن شهروندان سوری در بیمارستان‌های ترکیه نیز نمود پیدا کرده ‌است. بر پایه این گزارش، این پدیده ‌از حد و مرز باندهای مافیایی تجارت انسان و اعضای بدن فراتر رفته، به بیمارستان‌های دولتی ترکیه رسیده‌ است. بیمارستان‌هایی که خود باید جلوگیری از این روند را مدیریت کنند، اما خود در این امر دخیل شده‌اند.
احمد عبدالکریم محمد، جوان 19 ساله سوری، یکی از قربانیان این پدیده‌ است. او در پی اصابت ترکش در 31 ژانویه 2012 در شهر حماه سوریه به طور سطحی زخمی شد و با تشدید درگیری‌ها در اطراف این شهر، برای درمان به بیمارستان دولتی انطاکیه ترکیه منتقل شد. خانواده و بستگان احمد عبدالکریم شوکه شدند که فرزند آنها با وجود جراحت‌های سطحی جان باخته است. آنها همچنین از این مسئله شوکه شدند که با وجود زخمی شدن احمد عبدالکریم از ناحیه سر، آثار عمل جراحی در ناحیه شکم او دیده می‌شود. خانواده و بستگان این جوان سوری، جسدش را از بیمارستان ترکیه به شهرک الطامنه در ریف شهر حماه منتقل کردند و در آنجا از برخی پزشکان خواستند که جراحت او در ناحیه شکمش را بشکافند تا از علت آن آگاه شوند. این پزشکان بعد از شکافتن شکم این جوان دریافتند که هیچ عضوی در شکم او وجود ندارد.
همچنین روزنامه یورت ترکیه، در اکتبر 2012، نوشت: «افراد مسلح مخالف سوری در شبکه‌های تجارت اعضای بدن با همکاری برخی بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی ترکیه دست دارند، به گونه‌ای که ‌این افراد مسلح زخمی‌ها را به بیمارستان‌های ترکیه منتقل می‌کنند تا اعضای بدن آنها سرقت شود». خبرگزاری دولتی سوریه نیز گزارشی را درباره دو عضو یک گروه مسلح دستگیرشده در حمص منتشر کرد. این دو نفر به دست داشتن در عملیات سرقت اعضای بدن و انتقال آن به ریف ادلب، در نزدیکی مرز سوریه با ترکیه، اعتراف کردند. (59)

4.2. کشتار کودکان و زنان

پیامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) قبل از تمام جنگ‌های خود به مسلمانان دستورهایی می‌داد. یکی از این فرامین حرمت قتل زنان و کودکان و افراد سال خورده بود. بعد از پیامبر نیز تمام فرماندهان اسلامی، به تأسی از پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم)، همین راه را رفته‌اند، اما تروریست‌های سوریه با نام اسلام و جهاد و تشکیل خلافت اسلامی، روزانه ‌افراد زیادی را به قتل می‌رسانند که در میان آنها زنان و کودکان زیادی به چشم می‌خورند. گزارش‌های منتشرشده در این زمینه فراوان است. در این قسمت به برخی از آنها اشاره می‌کنیم:

کشتار 29 دانش آموز و یک معلم در ریف دمشق در جنوب سوریه

در 4 دسامبر 2012 (12 آذر 1391) حمله خمپاره‌ای تروریست‌های مسلح به مدرسه‌ای در اردوگاه ‌الوافدین، در ریف دمشق، در جنوب سوریه، موجب کشته شدن 29 دانش آموز و یک معلم این مدرسه شد. 25 هزار سوری، از اهالی بلندی‌های جولان که‌اسرائیل قسمت زیادی از آن را به ‌اشغال خود درآورده ‌است، در اردوگاه ‌الوافدین به سر می‌برند. این اردوگاه در 20 کیلومتری شمال شرقی دمشق، پایتخت سوریه قرار دارد. (60)

بریدن گلوی کودک سوری

تروریست‌های سوریه با هدف تکفیر شیعیان، دختر بچه یک خانواده شیعی را در سوریه به طرز وحشیانه‌ای سر بریدند که تنها جرم وی شیعه بودن او و خانواده‌اش بود. (61)

کشتار بی رحمانه ‌اعضای دو خانواده سوری

خبرگزاری رسمی سوریه ‌اعلام کرد گروهک‌های تروریستی وابسته به گروهک القاعده دو کشتار هولناک علیه دو خانواده در شهرک الشومریه و تل دو در ریف حمص مرتکب شدند. این مقام مطلع در استانداری حمص به سانا اعلام کرد که گروهک‌های تروریستی وابسته به ‌القاعده‌ اعضای خانواده‌ آل عبدالله (خود، همسر و شش فرزندش) را و همچنین راتب العلو و فرزندش را کشتند. این منبع افزود که در تل دو نیز جنایتی دیگر در حق خانواده عارف محمد السید و عماد محمد السید و عقبه محمد السید و همسر عارف و سه کودک او مرتکب شدند. (62)

حمله‌ انفجاری به کودکان یک مدرسه

منابع خبری سوریه اعلام کردند که در انفجاری تروریستی در کنار مدرسه «فاطمه سقا» در محله ‌البعث در شهر حماة، دو کودک به شهادت رسیدند و 10 نفر مجروح شدند. خبرگزاری سانا از اعلام کرد که گروهی مسلح با کار گذاشتن یک بسته‌ انفجاری در نزدیکی محل بازی فوتبال بردگان در حیاط مدرسه، چندین کودک را کشتند و برخی را زخمی کردند. (63)

اعدام کودک عراقی به دست مزدوران

فارس به نقل از پایگاه خبری «عراق القانون» مدعی شد فعالان حقوق بشر عراق اعلام کردند که گروه‌های مسلح در سوریه‌ اقدام به‌ اعدام یک کودک شیعه عراقی کردند. بر اساس این گزارش، خانواده‌ این کودک در منطقه «سیدة زینب» در ریف دمشق ساکن بودند که تروریست‌های مسلح به منزل این خانواده حمله کردند و پس از کشتار تمام اعضای آن، این کودک را به دار آویختند. (64)

کشتن پدر و مادر پیش چشمان کودک خردسال

به گزارش خبرگزاری فارس، صفحه جنبش تسخیر وال استریت در فیس بوک، تصویری دل‌خراش از دختری سوری منتشر کرد که پدر و مادرش در پیش چشم او به دست تروریست‌های تکفیری کشته شدند. بنا بر این گزارش، جنبش تسخیر وال استریت در جملات کوتاهی که در کنار این عکس منتشر کرده، می‌نویسد: «دختر سوری به زنجیر کشیده شده ‌است و جبهة النصره به دلایل مذهبی (شیعه بودن) پدر و مادرش را در پیش چشم او به قتل رسانده‌ است». (65)

اعدام دختر جوان سوری به دست تروریست‌ها در انظار عمومی

گروه‌های مسلح تروریستی، که مدعیان آزادی و دموکراسی و اجرای شریعت در سوریه هستند، دختر جوانی را در انظار عمومی در مناطق تحت سیطره شان اعدام کردند. فیلم این حادثه نشان می‌دهد که چگونه تروریست‌ها در ملا عام با یک سیم فلزی اقدام به خفه کردن دختر جوانی می‌کنند که به ‌ارزش‌های آزادی که‌ آنها اشاعه می‌دهند، ایمان و باور ندارد. (66)

5.2. ترور شخصیت‌های سیاسی

مسئولان لشکری و کشوری در سوریه به علت همکاری با دولت سوریه، از جمله‌ اهداف تروریست‌ها هستند. زیرا به‌ اعتقاد تروریست‌ها، براندازی نظام سوریه واجب است و خون هر کسی که همسو با اهداف این نظام باشد مباح است. تروریست‌ها به‌ این منظور اقداماتی علیه مسئولان سوری انجام داده‌اند که به بعضی از آنها اشاره می‌کنیم.

ترور یک قاضی سوری در حمص

خبرگزاری فارس، به نقل از خبرنگار شبکه العالم، گزارش داد که در ادامه فعالیت گروهک‌های مسلح در سوریه، برخی عناصر مسلح، یک قاضی سوری را در حمص هدف قرار دادند. العالم نوشت: «گروهی از عناصر مسلح قاضی نزار العلی را در منطقه الجندلی شهر حمص، از ناحیه سر هدف قرار دادند، اما وی هنوز زنده ‌است». العالم افزود: «وضعیت سلامتی این قاضی سوری رو به بهبودی است». (67)

ترور یک قاضی دیگر در دمشق

به گزارش خبرنگار فارس در دمشق، افراد مسلح، قاضی «آباد نضوة»، از قضات دادگاه‌الزبلطانی در دمشق را نیز ترور کردند. افراد مسلح قاضی نضوه را با بمب گذاری در خودروش در منطقه برزه به قتل رساندند. این قاضی به محض سوار شدن داخل خودروش با انفجار بمب مواجه شد و در دم جان باخت. (68)

ترور دادستان کل سوریه

به گزارش فارس، خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) اعلام کرد که گروهک‌های مسلح در شهر ادلب، دادستان کل و یک قاضی را ترور کردند. در جریان این حادثه هر دو مقام و راننده‌ آنها کشته شدند. این ترور در حالی صورت گرفت که‌ این افراد در حال حرکت از منزل به سمت محل کار او در کاخ فضایی شهر ادلب بودند. سانا همچنین اعلام کرد که خودروی این افراد هدف گلوله قرارگرفت و به شهادت این دو و راننده آنها منجر شد. (69)

ترور نخست وزیر سوریه

به گزارش مشرق، ایسنا به نقل از خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) نوشت: «در انفجاری که در منطقه ‌المزه، واقع در دمشق، در نزدیکی مؤسسه ‌ارتباطات سوریه، رخ داد دست کم 10 تن کشته و چند تن دیگر زخمی شدند». این در حالی بود که پایگاه سوری دام پرس نیز اعلام کرد انفجار مذکور وائل الحلقی، نخست وزیر سوریه، را هدف قرار داده بود. الحلقی پس از انفجار در صحت کامل به سر می‌برد و تنها چند تن از همراهان وی کشته یا زخمی شدند. (70)

حمله تروریستی به شبکه ‌الاخباریه

در 7 تیر 1391 تروریست‌ها به شبکه‌ الاخباریه سوریه در ریف دمشق حمله کردند. در جریان این حمله 7 نفر کشته شدند که سه نفر از آنها خبرنگار و 4 نفر دیگر از کارمندان این شبکه بودند. (71) شبکه ‌العالم نیز از اعتراف عضو جبهة النصره در این زمینه گزارش داد: «یکی از عناصر گروه تروریستی جبهة النصره در سوریه، با تأکید بر حمله به ساختمان شبکه‌ الاخباریه سوریه در منطقه داروشا، واقع در ریف دمشق، به قتل شماری از روزنامه نگاران و پرسنل شبکه و سرقت اموال این شبکه پیش از منفجر کردن آن اعتراف کرد و از دریافت کمک از رژیم صهیونیستی پرده برداشت». (72)

ترور وزیر دفاع و برخی مسئولان

در 28 تیر 1391 «داوود راجحه»، وزیر دفاع و «آصف شوکت»، نایب رئیس ستاد مشترک ارتش و «حسن ترکمانی»، رئیس ستاد بحران سوریه در عملیات بمب گذاری در مقر امنیت ملی سوریه در مرکز دمشق ترور شدند. (73) وزیر دفاع سوریه در این انفجار تروریستی کشته شد و وزیر کشور سوریه در میان زخمی‌های این انفجار قرار دارد. (74)
خبرگزاری فارس در این زمینه ‌از توطئه خارجی بودن آن خبر داد:
منابع آگاه فاش کردند، وزیر خارجه‌ آمریکا در سفر اخیر خود به منطقه، که چند روز پیش از انفجار دمشق و ترور وزیر دفاع سوریه صورت گرفت، از همه جزئیات این عملیات آگاه بود و در حقیقت این توطئه با تأیید وی به ‌اجرا درآمد. (75)

3. فساد و خیانت

تروریست‌های سوریه با تظاهر به‌ اسلام و القای پیاده کردن اصول اسلامی، جنایات خود علیه شهروندان سوری را توجیه می‌کنند. فتوای ننگین جهاد نکاح اعتبار آنها را در ادعای تشکیل حکومت اسلامی شان از بین برد. خبرهای فضاحت بار این امر بازتاب گسترده‌ای در بین مسلمانان داشت و چهره واقعی آنها را به خوبی نشان داد. در طول حضور تروریست‌ها در سوریه بسیاری از زنان و دختران جوان سوری قربانی تجاوزهای فردی و گروهی افراد مسلح در سوریه شده‌اند. وضعیت زنان و دختران سوری از اسفناک‌ترین اخبار سوریه بوده‌ است.
کمیته بین المللی نجات، که مقر آن در آمریکاست، در گزارشی با عنوان «سوریه، بحران منطقه‌ای»، از تجاوز گسترده به زنان سوری در جنگ داخلی این کشور خبر داد. بر اساس این گزارش، زنان و دختران جوان سوری قربانی تجاوزهای فردی و گروهی افراد مسلح در سوریه هستند. بسیاری از زنان و دختران قربانی در مصاحبه با این کمیته گفته‌اند در بسیاری از موارد این تجاوزهای گروهی و فردی در خیابان‌ها و اماکن عمومی در شهرهای درگیر جنگ و حتی در برخی موارد با هجوم این افراد مسلح به خانه‌ها و تجاوز به‌ آنها در مقابل چشم اعضای خانواده صورت گرفته است.
بر اساس این گزارش، از میان 240 زن و دختر مصاحبه شونده در اردوگاه‌های آوارگان سوری در لبنان و اردن، این زنان گفته‌اند که‌ افراد مسلح در ایست بازرسی‌ها، با شبیخون به پناه‌جویان در طول مسیر فرار این افراد از سوریه، زنان و دختران را می‌ربایند و آنها را اذیت و آزار و شکنجه می‌کنند. کمیته نجات بین المللی اعلام کرده ‌است که به نظر می‌رسد تجاوز به زنان در سوریه تبدیل به یک استراتژی جنگی شده ‌است. سانج ریکانتان، از مسئولان کمیته نجات بین المللی در انگلیس در این باره گفت: «در مصاحبه، زنان و دختران سوری چیزهای وحشتناکی روایت می‌کنند. بسیاری از این زنان آواره با شکنجه و تجاوز مواجه شده‌اند». (76)
در یکی از شرم آورترین موارد کارنامه تروریست‌ها، یک گروه 20 نفره، به سرکردگی ابو احمد التمیمی، در حال ارتکاب فحشای دسته جمعی با حدود 30 دختر از همسران و دختران افراد مسلح جبهة النصره و ارتش به اصطلاح آزاد به شیوه زنای گروهی بودند که در عملیات ارتش سوریه دست‌گیر شدند. منابع سوری گزارش دادند ارتش سوریه در جریان عملیات پاک‌سازی ادلب، این گروه را با سرکرده خود در حالت بسیار زننده‌ای که نمی توان آن را توصیف کرد، دست‌گیر کرد. این تروریست‌های به ظاهر مسلمان با حدود 30 دختر در یک سالن بزرگ در شهر ادلب مرتکب اعمال غیراخلاقی شدند. پس از تحقیقات انجام شده، مشخص شد دست‌گیرشدگان وابسته به جبهة ‌النصره هستند. در میان آنها 15 تروریست خارجی و در رأس آنها، التمیمی سعودی الاصل 40 ساله قرار داشت.
به گفته منابع سوری، برخی از دختران و زنان که تروریست‌ها به آنها تجاوز گروهی کرده‌اند، اعتراف کرده‌اند که در نتیجه تهدید و فشار و باج خواهی افراد مسلح، تن به‌ این کار غیراخلاقی داده‌اند، چرا که تروریست‌ها آنها را تهدید کرده‌اند در صورتی که به خواسته کثیف آنها تن ندهند، آنها را خواهند کشت. تروریست‌ها با شست وشوی مغزی این دختران و زنان، به‌ آنها القا می‌کنند که با این کارهای کثیف و غیراخلاقی به ‌انقلاب سوریه به زعم آنها خدمت می‌کنند و وارد بهشت می‌شوند.
منابعی از مخالفان سوری اعلام کردند این رسوایی اخلاقی، پایه‌های جبهة النصره را به لرزه درآورده ‌است و سبب بروز درگیری شدید میان افراد مسلح از یک سو و ارتش آزاد از سوی دیگر شده‌ است، که 10 کشته ‌از طرفین به جا گذاشته‌است. (77) گزارش‌های فراوانی از فساد آنها رسیده است که به بعضی از این موارد می‌پردازیم:

فتوای شرم آور مفتی سلفی علیه زنان شیعه

به گزارش سرویس فضای مجازی خبرگزاری فارس، یاسین العجلونی، مفتی وهابی، در فتوایی شرم‌آور، اسارت زنان شیعه سوری به دست تروریست‌های وهابی در این کشور را مجاز دانست. العجلونی، در فتوایی که‌ اعتراضات بسیاری به دنبال داشت، اعلام کرد تروریست‌ها بدون پرداخت مهریه یا خواندن خطبه شرعی، مالک زنان شیعه سوری هستند. وی از طریق فیس بوک تروریست‌ها را به تملک زنان علوی و حامیان اسد توصیه کرد. این مفتی وهابی مدعی شد ناآرامی‌های سوریه جنگ بین مسلمانان مخالف اسد و کافران شیعه (به زعم وی) است. وی افزود این فرقه (شیعه)، از شاخه‌های اسلام نیست و به تأیید تمام محققان اسلامی، شیعیان در شمار مسلمانان به حساب نمی آیند و باید آنها را تکفیر کرد. زیرا آنها مسلمان نیستند. (78)

ربودن 10 زن در نبل و الزهراء، در حومه حلب

خبرنگار شبکه ‌العالم گزارش داد عناصر مسلح با یورش به شهرهای شیعه نشین نبل و الزهراء، در حومه حلب، 10 زن را ربودند. این زنان در حال بازگشت از شهر عفرین ربوده شدند. (79)

خرید و فروش دختران سوری در ترکیه

به گزارش خبرگزاری فارس، «شیخ زکریا سرایه» در نشست دومین روز اجلاس جهانی علما و بیداری اسلامی در تهران به تجاوز و خرید و فروش دختران و زنان سوری در ترکیه‌ اعتراض کرد. مفتی اهل سنت سوریه گفت: «متأسفانه در نتیجه بحران آفرینی برخی کشورها در سوریه هم اکنون به دختران بی گناه سوری در ترکیه تجاوز می‌شود. شیخ زکریا سرایه یادآور شد سوریه‌ امانتی است بر گردن همه علمای جهان اسلام تا برای برطرف شدن بحران آن فکری اساسی کنند». (80)

4. برخورد با غیرمسلمانان

اقشار مختلف اهل کتاب همواره در سایه ‌اسلام و کشورهای اسلامی زندگی کرده‌اند. طبق دستورهای اسلامی، اهل کتاب تا زمانی که برای جامعه‌اسلامی ایجاد مشکل نکرده‌اند می‌توانند با پرداخت جزیه در امنیت کشور اسلامی به خوبی زندگی کنند، اما تروریست‌ها در سوریه به ‌این گروه از مردم اهانت‌های فراوانی کردند. برخی از اقدامات تروریست‌ها علیه ‌اهل کتاب سوری عبارت است از:

به آتش کشیدن کلیسای صلیب مقدس

به نقل از خبرآنلاین، منابع سوری اعلام کردند تروریست‌های وابسته به گروه موسوم به دولت اسلامی عراق و شام (داعش) در ادامه هتاکی‌های خود به مراکز مقدس و اقدامات ضد ادیان دیگر یک کلیسای متعلق به ‌ارامنه (کلیسای صلیب مقدس در منطقه تل ابیض در حومه ‌استان الرقه در شمال شرق سوریه و در نزدیکی مرز ترکیه) را به‌ آتش کشیدند. به گزارش پایگاه‌ الیوم السابع، تروریست‌های وابسته به دولت اسلامی عراق و شام ضمن به‌ آتش کشیدن کلیسای صلیب مقدس، صلیب بزرگی را که بر بالای این کلیسا قرار داشت به پایین کشیدند. خاطرنشان می‌شود که ‌این کلیسا قدمتی زیادی داشت و در 1974 بازسازی شده بود. (81)

به‌ آتش کشیدن کلیسای سورب کیفورک در میدان حلب

خبرگزای فارس نیز از به‌ آتش کشیده شدن کلیسای سورب کیفورک به دست تروریست‌های سوریه خبر داد. (82)

تهدید و بیرون کردن مسیحیان از شهرها

خبرگزاری العالم اعلام کرد تروریست‌های سوریه، مسیحیان را مجبور به مهاجرت کرده‌اند. العالم افزود: «کشورهای عضو اتحادیه ‌اروپا، به ویژه فرانسه و سوئد، به همین علت، به سفارت خانه خود در سوریه دستور داده‌اند تسهیلات لازم به منظور تشویق مسیحیان به ترک سوریه را فراهم کنند؛ موضوعی که باعث تنش بین آگناتیوس چهارم هزیم اسقف کلیسای انطاکیه و روم ارتدکس مشرق زمین، و سفیر فرانسه در دمشق شد». (83)

جنایت در شهرک مسیحی نشین سوریه

تروریست‌های جبهة النصره در جنایت هولناک دیگری ده‌ها نفر از ساکنان شهرک مسیحی نشین معلولا، در شمال غربی دمشق، را سر بریدند. به گزارش پایگاه‌اطلاع رسانی شبکه خبر، عناصر گروهک تروریستی جبهة النصرة این جنایت را با هم دستی گروه‌های تروریستی موسوم به «جماعت احرار الشام» و «لشکر الاسلام» در بخش شمالی ریف دمشق مرتکب شدند.
بر اساس این گزارش، افراد مسلح با ذبح 30 شهروند سوری ساکن شهرک مسیحی نشین معلولا، به ‌اجساد آنها بی حرمتی کردند. با مفقود شدن 15 شهروند دیگر در معلولا، اهالی منطقه‌ احتمال می‌دهند آنها به دست گروه‌های تروریستی شبانگاه ربوده شده باشند. (84)
موارد ذکر شده در این نوشتار فقط بخشی از جنایات صورت گرفته در سوریه‌ است که در بازه زمانی 2012-2013 رخ داده‌ است. متأسفانه روز به روز بر این جنایات افزوده می‌شود و شمار کشته‌ها و آسیب دیدگان در این کشور بحران زده‌ افزایش می‌یابد. به‌ امید روزی که مردم سوریه در فضایی سرشار از امنیت بتوانند به زندگی خود ادامه دهند.

پی‌نوشت‌ها:

1. پژوهشگر مؤسسه دارالإعلام لمدرسة اهل البیت (ع).
2. الحدث نیوز، 25 جولای2013.
3. پایگاه خبری المانیتور،
4. خبرگزاری فرارو و خبرگزاری فارس، جمعه 2 دی 1390.
5. خبرگزاری فارس 1392/11/15.
6. العالم، پنج شنبه 1391/3/25.
7. براثانیوز و خبرگزاری فارس، شنبه 1392/2/14؛ خبرگزاری تابناک 1392/2/13.
8. خبرگزاری فارس 1392/2/15.
9. خبرگزاری فارس، افکارنیوز، و خبر فارسی 1391/11/23.
10. خبرگزاری فارسی و خبر فارسی 1392/11/22.
11. خبرگزاری فارس، بولتن نیوز، و خبرگزاری مجلس شورای اسلامی 1391/8/21.
12. خبرگزاری فارس، تی نیوز، افکارنیوز، و فرارو 1932/1/1.
13. مشرق نیوز و جهان نیوز 1392/1/10.
14. پرس تی وی، یک شنبه 1392/1/11.
15. رجانیوز، العالم، و شبکه خبر، دوشنبه 1392/6/4.
16. عصر ایران و جهان نیوز 1391/4/31.
17. خبرگزاری ایسنا، شنبه 1392/5/12.
18. رجانیوز، کد خبر: 163630.
19. خبرگزاری دانشجو، ایسنا 1391/8/12 و 1391/8/13؛ فارس نیوز و مشرق نیوز 1391/8/12.
20. پایگاه خبری اوشیدا، بهارنیوز، تی نیوز، پنج شنبه 1392/2/26.
21. خبرگزاری فارس 1392/06/30.
22. خبرگزاری فارس 1391/5/11.
23. خبرگزاری فارس 1391/5/21 و خبرگزاری تابناک 1391/5/14.
24. خبرگزاری فارس 1391/5/11.
25. خبرگزاری فارس و تسنیم 1391/10/13.
26. مشرق نیوز 1391/8/14.
27. خبرگزاری فارس 1391/7/9.
28. خبرگزاری فارس 1391/6/9.
29. خبرگزاری تسنیم 1391/10/13.
30. خبرگزاری فارس 1391/4/2.
31. رجانیوز و خبرگزاری فارس 1391/3/12.
32. خبرگزاری افغان ایرکا، دوشنبه 1391/3/8.
33. پایگاه خبری تحلیلی فردا، 1391/3/16.
34. خبرآنلاین، جمعه 1391/5/6.
35. خبرگزاری فارس 1391/3/16.
36. خبرگزاری فارس 1391/3/14.
37. پایگاه خبری الف، 1391/3/12.
38. خبرگزاری فارس 1391/3/12.
39. خبرگزاری تابناک 1391/3/18؛ خبرگزاری فارس 1391/3/18.
40. خبرگزاری فارس 1391/2/11.
41. پرس تی وی 1390/12/22.
42. خبرگزاری تسنیم 1391/10/13.
43. خبرگزاری فارس و مشرق نیوز 1390/12/17.
44-خبرگزاری فارس 1392/11/14.
45. افکارنیوز 1391/11/11.
46. خبرگزاری فارس 1390/11/15.
47. خبرگزاری فارس 1391/10/18؛ خبرگزاری تسنیم 1391/10/13.
48. خبرگزاری رشد 1391/3/21.
49. خبرگزاری تسنیم 1391/10/13.
50. نک.: مشرق نیوز و پایگاه خبری افق و باشگاه خبرنگاران 1391/10/6، ویژه نامه «دروغ پردازی رسانه‌ای غرب علیه مردم سوریه».
51. مشرق نیوز 1392/2/10.
52. مشرق نیوز 1392/3/23؛ فرهنگ نیوز 1392/3/24.
53. مشرق نیوز 1392/2/10.
54. خبرگزاری عصر ایران 1392/6/26.
55. خبرگزاری تابناک و مشرق نیوز 1392/7/4.
56. مشرق نیوز 1392/10/27.
57. خبرگزاری فارس 1392/11/21.
58. روزنامه یورت ترکیه 1391/7/22.
59. شبکه‌ العالم و خبرگزاری تسنیم، 1392/10/17؛ خبرگزاری خبرآنلاین 1392/10/16.
60. خبرگزاری فارس 1391/12/28؛ خبرگزاری تسنیم 1391/10/13.
61. خبرگزاری فارس 1391/8/19.
62. خبرگزاری فارس 1391/3/7.
63. خبرگزاری فارس 1391/4/25.
64. مشرق نیوز، پایگاه خبری فرهنگ، خبرگزاری فردانیوز 1391/5/16.
65. خبرگزاری فارس و فرهنگ نیوز 1392/4/1.
66. خبرگزاری فارس 1392/11/23.
67. خبرگزاری فارس 1390/12/17.
68. خبرگزاری فارس و خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) 1391/08/17.
69. خبرگزاری فارس و جامعه خبری تحلیلی الف 1390/11/30.
70. مشرق نیوز 1392/2/9.
71. خبرگزاری فارس 1391/12/28.
72. شبکه ‌العالم 1392/4/8.
73. همشهری آنلاین 1391/4/28.
74. فردانیوز 1391/4/28.
75. خبرگزاری فارس 1391/4/30.
76. سایت خبری تحلیلی فرارو و سایت خبری تحلیلی عصر ایران 1391/10/25.
77. پایگاه خبری تعامل نیوز و جهان نیوز 1391/10/6.
78. خبرگزاری فارس 1391/12/22.
79. شبکه ‌العالم 1392/2/10.
80. خبرگزاری فارس 1392/02/11.
81. خبرآنلاین، دوشنبه 1392/8/6.
82. خبرگزاری فارس 1391/10/18.
83. العالم جمعه 1391/10/1.
84. شبکه خبر 92/6/18.

منابع تحقیق :
1. سایت افغان ایرکا: afghanirca.com.
2. خبرگزاری افکار نیوز: afkarnews.ir.
3. خبرگزاری الف: alef.ir 4. خبرگزاری الحدث: alhadathnews.net.
5. خبرگزاری المانیتور: al-monitor.com.
6. خبرگزاری عصر ایران: asriran.com.
7. خبرگزاری بهارنیوز: baharnews.ir.
8. خبرگزاری بولتن نیوز: bultannews.com.
9. خبرگزاری العالم: fa.alalam.ir.
10. خبرگزاری فرارو: fararu.com.
11. خبرگزاری فردانیوز: fardanews.com.
12. خبرگزاری فرهنگ نیوز: farhangnews.ir.
13. خبرگزاری فارس: farsnews.com.
14. خبرگزاری همشهری: hamshahrionline.ir.
15. خبرگزاری ایکانا icana.ir.
16. سایت شبکه خبر: irinn.ir.
17. خبرگزاری ایرنا: irna.ir.
18. خبرگزاری ایسنا: isna.ir.
19. خبرگزاری جهان نیوز: jahannews.com.
20. خبرگزاری خبر آنلاین: khabaronline.ir.
21. خبرگزاری مشرق: mashreghnews.ir.
22. خبرگزاری افق: ofoghnews.ir.
23. سایت شبکه پرس تی وی: presstv.ir.
24. خبرگزاری رجا: rajanews.com.
25. خبرگزاری دانشجویان ایران: Snn.ir.
26. خبرگزاری تابناک: tabnak.ir 27. خبرگزاری تسنیم: tasnimnews.com.
38. باشگاه خبرنگاران جوان: yic.ir.
29. oshida.ir.
30. pe.ria.ru .
31. roushd.com.
32. taamolnews.ir.
33. thews.ir.
34. yurtgazetesi.com.tr.


منبع مقاله :
به کوشش مهدی فرمانیان؛ (1393)، مجموعه مقالات کنگره جهانی «جریان‌های افراطی و تکفیری از دیدگاه علمای اسلام»، قم: دارالإعلام لمدسة اهل بیت (علیه السلام) ، چاپ اول