مترجم: مائده جان نثاری
منبع:راسخون
 

هیپرپلازی مجرایی غیرمعمول (ADH) اشاره به گسترش یک ضایعه پستان به علت تکثیر سلول‌های غیر طبیعی در درون مجرای شیر از سینه‌ها دارد. ADH به عنوان یک عامل خطر برای سرطان مجرایی درجه پایین در نظر گرفته می‌شود ، به همین دلیل است که درمان فوری و پیگیری برای کسانی که با مشکل ADH تشخیص داده شده اند بسیار ضروری می‌شود. متن زیر اطلاعاتی در این زمینه ارائه می‌دهد.
اصطلاح هیپرپلازی به رشد بیش از حد سلول‌ها در یک قسمت خاص از بدن اشاره دارد. هیپرپلازی پستان، که به عنوان بیماری تکثیری پستان هم شناخته شده است، به رشد بیش از حد سلول‌ها در قسمت غده پستان اشاره دارد. بافت غده ای که یکی از دو نوع اصلی بافت است که در پستان یافت می‌شود، شامل لوبول‌ها و مجراهایی است. بافت حمایتی، که متشکل از بافت چربی و بافت همبند است، روی شکل و اندازه سینه تاثیر می‌گذارد. لوبول‌ها غددی هستند که شیر مادر را تولید می‌کنند، در حالی که کانال‌های حمل شیر، شیر را از لوبول به نوک پستان می‌رسانند. هیپرپلازی قسمتی از غده پستان به دو دسته هیپرپلازی مجرایی و هیپرپلازی لوبولار دسته بندی می‌شود. رشد بیش از حد سلول‌های غیر طبیعی در یک مجرا از نقطه نظر پزشکی به هیپرپلازی مجرایی غیرعادی (ADH) اشاره دارد. در هیپرپلازی مجرایی غیرعادی، سلول‌ها در زیر میکروسکوپ غیرطبیعی به نظر می‌رسند.
ADH یک بیماری سرطانی است. کسانی که تحت تاثیر این بیماری قراردارند قطعا در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان پستان هستند. خطر، به خصوص در زنان مبتلا به هیپرپلازی لوبولار بالاتر است.

تشخیص

ADH بدون علامت است، و علائم خاصی ایجاد نمی‌کند. ممکن است به طور تصادفی در یک معاینه بالینی تشخیص داده شود. روش‌های تشخیصی مانند ماموگرافی، زمانی که زنان از درد پستان، و یا دیگر تغییرات قابل مشاهده مانند شکل گیری توده، و یا هر تغییر غیر طبیعی در بافت پستان شکایت می‌کنند، انجام می‌شوند. اگر پزشکان به هر گونه ناهنجاری پس از انجام یک معاینه بالینی شک کنند، ممکن است مطالعات تصویربرداری پستان یا ماموگرافی را توصیه کنند. Microcalcifications در ماموگرافی می‌تواند شاخصی باشد، اما ADH را می‌توان تنها از طریق یک بیوپسی (نمونه برداری) تشخیص داد.
سلول‌های غیر طبیعی را می‌توان هنگامی که یک نمونه بافت در زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار می‌گیرد شناسایی کرد. برای استخراج نمونه‌های بافت، انواع مختلف نمونه برداری ممکن است به کارگرفته شود که عبارتند از:
➞بیوپسی با سوزن ریز (گذاشتن یک سوزن کوچک برای برداشتن یک نمونه از سلول‌های از پستان)
➞ بیوپسی سوزنی هسته ای (گذاشتن یک سوزن بزرگ برای برداشتن نمونه‌های بزرگتر از بافت)
➞ بیوپسی شکافی (برداشتن یک تکه کوچک از بافت)
➞ بیوپسی برشی (برداشتن کل توده از بافت)
بیوپسی شکافی و یا برشی در صورتی که بیوپسی با سوزن ظریف یا بیوپسی مرکزی نتایج قطعی ندهد انجام می‌شود. گاها، بیوپسی برشی پس از نمونه برداری با سوزن هسته ای انجام می‌شود.
در صورت ADH، ضایعه پستان ممکن است برخی از ویژگی‌های مشخصه DCIS (سرطان مجرایی در جا که اشاره به یک سرطان غیر تهاجمی دارد که با رشد کنترل نشده سلول‌های غیر طبیعی در درون مجرای شیر شناخته می‌شود) را داشته باشد، اما ممکن است علائم کامل آن را نداشته باشد.

اقدامات درمان و پیشگیری

از آنجا که ADH خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش می‌دهد، کمک‌های پزشکی باید توسط افراد مبتلا پیگیری شود. گزینه‌های درمان ممکن است شامل جراحی، و همچنین دارو درمانی باشد. در اینجا برخی از گزینه‌های درمان و اقدامات پیشگیرانه که به طور کلی توصیه می‌شود آورده شده است.
➞ اگر ضایعه پستان رونده به نظر برسد، پزشکان ممکن است حذف رشد از طریق یک برش گسترده یا لامپکتومی (برداشتن بافت غیر طبیعی همراه با حاشیه و یا بافت‌های نرمال اطراف را پیشنهاد دهند.
➞ زنانی که ADH دارند باید در مورد تغییر در شکل و اندازه سینه‌ها بسیار مراقب باشند. علائم دیگر که نباید نادیده گرفته شود عبارتند از ترشح از نوک پستان، یا حضور یک توده نزدیک پستان یا زیر بغل. در صورت هر گونه تغییر غیر معمول در سینه یا پوست اطراف آن‌ها باید با یک متخصص غدد مشورت شود.
➞ زنانی که ADH در آن‌ها تشخیص داده شده است باید سینه‌های خود را مرتب بررسی کنند. انجام یک خودآزمایی پستان ، حداقل یک بار در ماه بسیار ضروری است. اطمینان حاصل کنید که دو بار در سال یک معاینه بالینی داشته باشید. پیگیری شامل ماموگرافی غربالگری سالیانه یا MRI نیز می‌باشد.
➞ اگر سرطان پستان در خانواده شایع است، و شما حامل جهش‌های ژن BRCA که خطر ابتلا به سرطان پستان و تخمدان را افزایش می‌دهد، هستید ممکن است پزشکان ماستکتومی پیشگیری کننده دو جانبه (عمل جراحی برای برداشتن هر دو سینه) را توصیه کنند. این عمل شانس سرطان پستان در حال گسترش در آینده را به حداقل می‌رساند.
➞ اعتقاد بر این است که افزایش میزان استروژن خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می‌دهد. تعدیل کننده‌های انتخابی گیرنده استروژن (SERM) به دسته ای از داروها اشاره دارد که از اتصال استروژن به گیرنده‌های استروژن درون بافت پستان جلوگیری می‌کند. تاموکسی فن (Nolvadex) و رالوکسیفن (Evista داروهای هستند که به عنوان تعدیل کننده‌های انتخابی گیرنده استروژن طبقه بندی می‌شوند. زنانی که در گروه پرخطر قرار دارند باید این داروها را برای مدت پنج سال مصرف کنند.
➞ درمان جایگزینی هورمون می‌تواند خطر ابتلا به سرطان پستان در زنان یائسه افزایش دهد. بنابراین، زنانی که ADH دارند باید از هورمون درمانی در دوران یائسگی پرهیز کنند.
➞ سیگار کشیدن، مصرف الکل، استفاده از تنباکو، چاقی و شیوه زندگی بی تحرک می‌تواند زنان را در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه با ریسک بالایی قرار دهد، به همین دلیل است که باید تغییراتی در شیوه زندگی قرار داده شود.
اعتقاد بر این است که 20 درصد از زنانی که با ADH تشخیص داده شده اند ممکن است در 15 سال آینده به سرطان پستان مبتلا شوند. از آنجا که تشخیص زود هنگام و درمان به موقع هیپرپلازی مجرایی غیرعادی خطر ابتلا به سرطان پستان به حداقل می‌رساند، زنان باید فورا به دنبال اقدامات پزشکی برای پی بردن به هر گونه تغییر غیر معمول در سینه باشند.