مترجم: رزیتا ملکی‌زاده
منبع:راسخون
 

سرفه خشک پی در پی می‌تواند وضعیتی بسیار آزار دهنده باشد، به این دلیل که مانع از تمرکز بر روی کارهای روزانه شده و خواب شما را مختل می‌سازد. همچنین سرفه‌ی مداوم و غیره منتظره در مکانی مانند سالن سینما می‌تواند بسیار خجالت آور باشد.
سرفه‌ی خشکی که به صورت مکرر باشد معمولاً پس از ابتلاء به یک سرماخوردگی بوده و یا ناشی از داشتن حساسیت یا آلرژی می‌باشد، اما گاهی اوقات سرفه می‌تواند نشانه‌ای باشد که به یک عارضه‌ی جدی و خطرناک اشاره دارد. علل متعدد این عارضه در مقاله‌ای تحت عنوان «سرفه خشک پی در پی» ارائه شده است. در این بخش راه‌های درمانی سرفه‌ی خشک مداوم را در اختیارتان قرار می‌دهیم.

درمان‌های خانگی

اهمیت دارد که در صورت بروز سرفه‌ی خشک پی در پی و ماندگار، علت زمینه‌ای و نهفته‌ی آن را درمان سازید. با این حال، ابتدا می‌توانید چند درمان و ایجاد تغییراتی در شیوه‌ی زندگی را امتحان کنید.
غرغره کردن آب نمک: بهترین درمان طبیعی جهت درمان هرگونه عفونت گلو غرغره کردن آب نمک است. به منظور انجام این درمان، 2 لیوان آب را با 2 قاشق غذاخوری نمک طعام جوشانده و صبر کرده تا محلول ولرم شده و سپس آن را غرغره نمایید. توصیه می‌شود که آن را حداقل 3 مرتبه در روز تکرار کنید، هرچند می‌توانید تا آنجا که لازم باشد این درمان را بکار گیرید.
درمان با گیاه مر (Myrrh): یکی دیگر از درمان‌هایی که با غرغره انجام می‌شود استفاده از گیاه مر است. مر ضد میکروب بوده و تا حد زیادی به تسکین درد عضلانی کمک می‌کند و خلط آور بوده و موجب تسکین می‌شود. نصف قاشق چای خوری مر را به 2 فنجان آب ولرم افزوده و محلول را غرغره نموده و سپس آن را قورت دهید. این درمان را 3 تا 4 مرتبه در روز انجام دهید.
فلفل و عسل: عسل به جهت خواص آنتی بیوتیکی خود شناخته شده است. عسل و فلفل با هم درمانی عالی را می‌سازند. در یک کاسه یک قاشق غذاخوری عسل و کمی فلفل را به خوبی با یکدیگر مخلوط نمایید. سپس این مخلوط را به آرامی زبان یا لیس زده و مصرف کنید. این کار را هر شب پس از صرف شام انجام دهید. این درمان کمک بزرگی به فروکش نمودن مشکل سرفه‌ی خشک می‌نماید.
ویتامین C: ویتامین C فراوانی مصرف نمایید، به این دلیل که با بهبود سیستم ایمنی بدن به مبارزه با عفونت کمک می‌کند. می‌توانید مکمل‌های آن را مصرف کرده و یا مواد غذایی طبیعی مانند پاپایا، پرتقال، و لیمو را که سرشار از ویتامین C می‌باشند مورد استفاده قرار دهید.
نوشیدن مقدار زیادی آب: اگر دچار سرفه‌ی خشک ناشی از کم شدن آب بدن شده‌اید، آنگاه لازم است که مقدار زیادی آب نوشیده تا گلوی خود را مرطوب نگاه دارید. به طور متوسط، هر فرد بایستی حدود 2 لیتر آب در روز بنوشد.
دستگاه رطوبت ساز: در صورتی که دچار سرفه‌ی خشک ناشی از هوای خشک در خانه شده‌اید، یک دستگاه رطوبت ساز را در خانه بکار اندازید. اطمینان حاصل کنید که از آب مقطر برای دستگاه استفاده می‌کنید و آن را عاری از هرگونه گرد و غبار نگاه دارید. استفاده از یک دستگاه رطوبت ساز هوای مرطوب ثابتی را ایجاد کرده که به تسکین از سرفه‌ی خشک کمک خواهد کرد.
بخار یا بخور درمانی: به منظور مرطوب نگاه داشتن بینی و گلو همچنین می‌توانید استنشاق بخار را امتحان کنید. برای این منظور، قابلمه‌ای را با "1" /"3" آب پر کرده و در آن را بگذارید. اجازه دهید آب برای چند دقیقه به جوش آید. آنگاه ظرف را از روی اجاق گاز برداشته و سر خود را با یک حوله پوشانده و بخار آب را از طریق دهان خود استنشاق نمایید.
داروهای ضد آلرژی: چنانچه نسبت به چیزی حساسیت داشته که موجب سرفه‌ی شما می‌شود، آنگاه از تماس با آن ماده‌ی حساسیت‌زا دوری کنید. همچنین با مصرف آنتی هیستامین از سرفه‌ی ناشی از آلرژی رهایی یابید. می‌توانید این داروها را بدون نسخه تهیه کنید.
شربت‌های سرفه بدون نیاز به نسخه: می‌توانید شربت بدون نسخه برای سرفه‌ی خشک را خریداری نمایید. این کار موجبات تسکین از علائم را فراهم می‌سازد. اطمینان حاصل کنید که شربتی را تهیه کنید که برای سرفه‌ی خشک باشد و نه سرفه‌ی خلط دار.
درست خوردن: از خوردن غذاهای ادویه دار و تند حذر کرده و بیشتر مواد غذایی قلیایی مصرف کنید. وعده‌های غذایی کوچک اما مکرر را نوش جان کنید. پیروی از یک رژیم غذایی متعادل سیستم ایمنی شما را بهبود بخشیده و شدت سرفه‌ی خشک ناشی از رفلکس اسید معده را کاهش می‌دهد.

تشخیص و درمان پزشکی

هنگامی که دچار سرفه‌ی مداوم و مزمن شده‌اید، بایستی حتماً به دنبال مراقبت‌های پزشکی باشید، به این دلیل که یک سرفه‌ی خشک و ماندگار می‌تواند نشانه‌ی وجود یک اختلال جدی در سلامت باشد. معاینات و بررسی‌های اولیه، انجام اشعه X از قفسه سینه و بررسی جامع از سابقه‌ی بیمار در خصوص اختلالات دستگاه تنفسی فوقانی را شامل می‌شود. پزشک همچنین ممکن است به طور مستقیم مجاری بینی و گلو را مورد معاینه قرار داده و سی تی اسکن نیز ممکن است بر روی بیمار انجام شود.
پس از انجام آزمایش‌های اولیه پزشک ممکن است درمان مخصوص سرفه‌ی خشک را تجویز کرده و از شما بخواهد که پس از چند هفته وضعیت خود را برای او گزارش نمایید. در صورتی که درمان موفقیت آمیز نباشد، آنگاه آزمایشات و معاینات خاص دیگری به منظور تشخیص بیشتر تجویز خواهد شد. در بسیاری از موارد، یافتن و تشخیص علت نهفته‌ی سرفه‌ی مزمن کار دشواری است. با این حال، با یک پزشک حاذق و یا متخصص کار کرده تا علت نهفته‌ی سرفه‌ی خود را بیابید.
اهمیت دارد که در صورت مشاهده‌ی سرفه خشک مزمن به پزشک مراجعه نمایید اما چنانچه سرفه‌ی شما خیلی شدید نباشد می‌توانید ابتدا درمانهای خانگی فوق‌الذکر را امتحان کنید و در صورت نتیجه نگرفتن از آنها طی 10 روز، آنگاه با پزشک خود در این خصوص مشورت نمایید.
سلب مسئولیت: اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفاً جنبه‌ی آموزشی داشته و نبایستی به منظور جایگزین توصیه‌های پزشک متخصص در نظر گرفته شود.