خروج انرژی از دریای خزر
خروج انرژی از دریای خزر
خروج انرژی از دریای خزر
نويسنده: دکتر عباس ملکی
مقدمه
دسترسی خزر به آب های آزاد
مسئله عبور و مرور کشتی ها از کانال ولگا-دن یکی از موضوعات مهم در مجموعه امور دریای خزر است. روسیه این دو رودخانه را جزء آبراههای داخلی خود میداند و به صورت گزینشی به برخی از کشتی ها اجازه ورود و یا خروج به دریای خزر را می دهد. در گذشته، حجم قابل ملاحظه ای از صادرات و واردات محصولات و کالاهای بازرگانی مورد توجه ایران با توسل به خطوط کشتیرانی و عمدتاً توسط کشتیهای شوروی از طریق بنادر ایرانی بخش جنوبی خزر به سمت بنادر شوروی و سپس از طریق رودخانه ولگا و کانال ولگا-دن به سمت بنادر کشورهای اروپایی در خارج از این منطقه و بالعکس صورت می گرفت. این راه ارتباطی درمقایسه با راه های دیگر مانند ارسال و یا ورود کالا از اروپا از طریق ترکیه و حتی واردات و صادرات از طریق خلیج فارس به دلیل مقرون به صرفه بودن و سرعت آن و نیز حفظ کیفیت کالا به دلیل شرایط آب و هوایی و اقلیمی مسیر انتقال، همواره مورد توجه ایران بود. اما پس از فروپاشی، گرچه همچنان کالاهای ایرانی و یا واردات به ایران از این طریق اما عمدتاً با کشتیهای روسی صورت میپذیرد، اما دولت روسیه در پاسخ به درخواست دولت ایران برای انتقال چند کشتی جنگی از خلیج فارس به دریای خزر در 2003 به صورت تلویحی مخالفت کرد. اما در اقدامی دیگر از ورود قایق اهدایی ترکیه به ارتش جمهوری آذربایجان و قایقهای گشتی اهدایی آمریکا به قزاقستان ممانعت نکرد. وزیر امور کشتیرانی و دریا نوردی ترکیه در هفتم شهریور 1381 در بازگشت از باکو، از روسیه به دلیل اعمال محدودیت برای عبور کشتیها از کانال ولگا دن انتقاد کرد و گفت: "مسدود بودن این کانال مانع بزرگی بر سر راه تجارت کشورهای آسیای مرکزی و دریای خزر با دنیای خارج است و این در حالی است که کشتی های روسیه به راحتی از کانالهای ترکیه تردد میکنند. در صورت فعال بودن این کانال، ترکیه سالانه دو میلیون تن گندم از طریق این کانال از قزاقستان وارد خواهد کرد". وی با تاکید بر اینکه کانال مزبور تنها راه ارتباطی دریایی کشورهای حوزه خزر به دریاهای آزاد است، اعلام کرد: "مسدود کردن این کانال مغایر مقررات حمل و نقل بین الملل دریایی است و آنکارا برای فعال کردن این کانال نزد دولت مسکو اقدام خواهد کرد و اگر نتیجهای حاصل نشود، ترکیه موضوع را به سازمان بینالمللی دریانوردی ارجاع خواهد داد"ً. علیرغم این تهدیدات، روسیه در پاسخ اعلام کرد که گرچه روسیه یک کنوانسیون بین المللی را در رابطه با بازگشایی این آبراه امضا کرده، اما فعلاً قصد اعمال هیچگونه تغییرات فوری را ندارد. در حال حاضر، قزاقستان و آذربایجان تقاضا دارند که روسیه به آنها اجازه استفاده از این کانال را بصورت آزاد بدهد. روسیه از سال 1994 به صورت سالانه مجوز استفاده از کانال ولگا - دن را به کشتیهای آذری در برابر پرداخت تعرفه داده است. اما در سال 2005، روسیه مانع ورود دو کشتی آذری که حامل تجهیزاتی برای ساخت خط لوله باکو - تفلیس - جیهان بودند، به بهانه عدم تمدید مجوز مربوطه شد.
تاثیر کانال بر رژیم حقوقی خزر
بنابراین، اگر به خزر دریا گفته شود، این بدان معناست که به لحاظ حقوق بینالملل دریاها دریای خزر وضعیت دریای بسته را پیدا خواهد کرد و بصورت خودکار آبراه ولگا -دن یک آبراه بینالمللی خواهد شد. دراین صورت روسیه موظف است که عبور بی ضرر را برای همه کشورهای ساحلی خزر فراهم آورد مانند کاری که ترکیه در تنگه بسفر انجام میدهد. به همین دلیل، روسیه از بیان وضعیت حقوقی سنتی خزر طفره می رود. ویکتور چرنومردین نخست وزیر روسیه در سال 1993 اظهار داشت که خزر نه دریا و نه دریاچه بلکه مخزن آب بسته ویژه است.
سازمان بنادر و کشتیرانی ایران اعتقاد دارد که هر گونه رژیم حقوقی در دریای خزر باید سه اصل را در نظر داشته باشد: کشتیرانی آزاد، عبور بی ضرر، استفاده از تسهیلات بندری با رفتار متقابل. رژیم حقوقی حاکم بر حمل و نقل در دریای خزر همچنان مبتنی بر موافقت نامه بحر پیمایی و تجارت منعقده در سال1940 مابین ایران و اتحاد شوروی است. روسیه پیشنهاد کرده است موافقتنامه جدیدی برای کشتیرانی تجاری در دریای خزر امضا شود.
در پیمان دوستی دو کشور ایران(پرشیا) و جمهوری سوسیالیستی شوروی روسیه منعقده در سال 1921 و همچنین قرارداد تجارت و بحرپیمائی در دریای خزر منعقده در سال1940 مابین کشتی های مسافربری و باری با ناوهای جنگی و نظامی تفکیک به عمل نیامده است و به صورت کلی تائید شده است که کشتیهای دو طرف آزادانه می توانند در دریای خزر به تردد بپردازد و از بنادر یکدیگر استفاده کنند. اتحاد شوروی در آستانه فروپاشی در سال 1991 مواجه با اختلافات مابین جمهوری فدراتیو روسیه و جمهوری اوکراین بر سر تقسیم ناوگان کریمه در دریای سیاه شد. روسیه حدود 105 ناو از ناوگان مزبور را از طریق کانال ولگا - دن به آستاراخان منتقل کرد. گرچه هیچگاه کشتی های نظامی شوروی پس از این قرارداد به بنادر ایرانی وارد نشدند، اما برخی عقیده دارند که علت اصرار روسیه در مورد ایجاد یک رژیم دوگانه دردریای خزر به صورت تقسیم در بستر دریا و مشترک در سطح آب دریا نشان دهنده قصد استفاده روسیه از مزیت مزبور است که در دریای خزر به صورت انحصاری دارا می باشد.
جریان حمل کالا در خزر
حمل نفت خام و سوخت در دریای خزر عمدتاً توسط خط لوله صورت میگیرد. خطوط لوله اصلی جریان نفت عبارتند از خط لوله کنسرسیوم خزر با ظرفیت حمل یک میلیون بشکه در روز که نفت قزاقستان را به بندر روسی نوروسیسک در دریای سیاه می رساند، خط لوله باکو - تفلیس - جیهان با ظرفیت یک میلیون بشکه در روز که نفت آذربایجان را به بندر جیهان ترکیه در ساحل مدیترانه حمل می کند، خطوط لوله باکو سوپسا و باکو نوروسیسک که مجموعاً 250 هزار بشکه نفت در روز به دریای سیاه می رسانند. همچنین خطوط لوله روسیه و خط قزاقستان به چین نیز فعال هستند. در کنار آن تانکرهای نفتکش نفت خام روسیه و قزاقستان را بندر نکا در ایران می رسانند تا با خط لوله نکا-ری به پالایشگاه تهران برسد. اخیراً شرکت ملی نفتکش ایران ده کشتی 60 هزار تنی برای حمل نفت خام سفارش داده است که می تواند برای انتقال نفت از هر نقطه خزر به نقطه دیگر مورد استفاده قرار گیرد.
کانالی جدید در خزر
طبق گفته مقامات روسی، کانال اوراسیا به طول 800 کیلومتر، عمق 5/5 تا 6 متر و دارای 6 آب بند کانالی است که به منظور عبور ومرور شناورهایی با وزن خالص 10 هزار تن احداث خواهد شد. تخمینهای اولیه نشان میدهد که بودجهای بالغ بر 6/5 میلیارد دلار برای این پروژه مورد نیاز است که این بودجه از محل سرمایهگذاریهای بخش خصوصی و صندوقهای مالی دولتی تامین خواهد شد. این پروژه تاکنون از سوی ارگان های دولتی روسیه مانند آژانس فدرال منابع آبی مورد حمایت قرار گرفته است. بنا به گفته مقامات این آژانس باتوجه به اینکه حمل کالاهای نفتی و غیرنفتی قزاقستان و حمل و نقل کالاهای وارداتی چین به کشورهای حاشیه دریای خزر درحال حاضر تنها از طریق ایران انجام میشود، بیشک احداث این پروژه بااستقبال زیادی روبرو خواهد شد. به نحوی که حجم ترافیک کالای آن بسیار زیاد خواهد بود. یکی از مشکلات پیش روی مقامات برای احداث این پروژه مخالفت های سازمان حمایت محیط زیست دریایی است.
مشکلات زیست محیطی
یکی از مشکلات زیست محیطی خزر اکنون وجود و گسترش جانوری شانهدار است که حیات ماهیان خاویاری و کیلکا را تهدید میکند. برخی از متخصصان ورود این جانور را از طریق آب های دریای سیاه و بوسیله آب توازن کشتیهایی میدانند که مابین دریای سیاه و دریای خزر از طریق کانال ولگا -دن تردد میکنند. این جانور مهاجم که با بر هم زدن تعادل چرخه زندگی در خزر، باعث کاهش شدید ماهی کیلکا شده و حیات ماهیان خاویاری را نیز به خطر انداخته است، به گفته کارشناسان از حدود ده سال پیش وارد خزر شده است. این جانور ژله مانند و شفاف که به شانهدار مهاجم معروف شده است با مصرف پلانکتونها، که غذای اصلی کیلکا ماهیان است، جمعیت ماهی کیلکا را به شدت کاهش داده است. اندازه این جانور بیشتر از 5 میلی متر و حداکثر 6 سانتی متر است، اما تعداد زیاد آنها به خصوص در فصل گرما شرایط را برای زندگی جانوران کوچک خزر دشوار کرده است. با توجه به اینکه شانهدار مهاجم مقادیر زیادی از پلانکتونها را میخورد، دیگر غذایی برای کیلکاها باقی نمیماند در نتیجه، آنها گرسنه مانده و از تعدادشان کاسته شده است. بر اساس گزارش های موسسه تحقیقات شیلات، این جانور پیش از این در سال 1982(1361) اکوسیستم دریای سیاه را برهم زده بود و بعدها در دریای آزوف خسارات فراوانی به جانداران دریایی وارد کرده بود. حال احداث یک کانال عمیق که محل عبور کشتیهای بزرگ تانکری در آبهای کم عمق دریای آزوف است، علاوه بر تسهیل ورود و خروج مهاجم شانهدار، بر اکوسیستم منطقه تاثیرات منفی بر جا خواهد گذاشت.
نتیجه گیری
دریای خزر به توجه و عنایت بیشتری در داخل کشور نیاز دارد. برای مثال، موضوعاتی زیادی وجود دارد که باید در مورد آنها با کشورهای ساحلی دریای خزر به بحث و بررسی نشست. موضوعاتی از قبیل رژیم حقوقی دریای خزر، منابع بستر دریا، چگونگی استفاده از آبزیان خزر، محیط زیست، آبهای سرزمینی، خلیجهای وابسته به خزر، دهانه رودخانهها، بنادر، جزایر، خطوط دریایی، کشتیهای با سوخت هستهای، نیروی دریایی کشورهای ساحلی، مسئولیت کشور دارای پرچم، عبور بیضرر کشتی های بازرگانی و نظامی، حضور زیردریایی کشورهای ساحلی، ضوابط ایمنی، گواهی نامه های سفر دریایی، غرامت ناشی از سفر دریایی و یا خسارت به محیط زیست، منطقه اقتصادی و ضوابط عبور خطوط لوله نفت و گاز از جمله مواردی هستند که در گذشته کمتر در دریای خزر مطرح بودند و اکنون با جانشینی پنچ کشور به جای دو کشور نیاز به روشنسازی آنها بیش از گذشته به چشم میخورد.
کانال ولگا - دن در قرارداد بحر پیمایی و تجارت مابین ایران و اتحاد شوروی برای تردد کشتیهای تحت پرچم کشورهای ساحلی با اجازه شوروی مجاز در نظر گرفته شده است. یکی از دلایل امتناع روسیه از اجازه عبور کشتی های ایرانی اعم از نفتی، تجاری و نظامی از کانال ولگا- دن، معاهدهای بین دو کشور در سال 1924 در این زمینه دانسته شده است، اما نگارنده تا کنون نتوانسته است در تحقیق در این زمینه به نتیجهای دست یابد.
حمل نفت و گاز و کالای خشک توسط ناوگان ایرانی، مزیت ملی ایران را بالا می برد. فعالیت ایران در زمینه حمل و نقل در دریای خزر در صورتی اهمیت مضاعف پیدا میکند که به یاد آوریم ایران محوری ترین کشور در کریدور شمال- جنوب است. تلفیق استفاده از کریدور شمال جنوب و کانال های ولگا - دن و اوراسیا باعث افزایش امنیت انرژی و کاهش تأثیر تحریمهای احتمالی علیه ایران میشود.
به دلیل کمبود تولید نفت خام در جمهوری آذربایجان، آمریکا در حال تشدید فشار به قزاقستان برای ارسال نفت خام خود به آذربایجان برای پرکردن خط باکو - تفلیس - جیهان است. برای این کار طراحی یک مسیر برای نفتکش ها که از بنادر قزاقی کوریک و آکتاو نفت خام حوزههای تنگیز و کاشغان را به باکو میرساند به اتمام رسیده است و شرکتهای شورون تگزاکو، اگزان موبیل، شل، لوک اویل و آجیپ در 24 ژانویه 2007 توافق کردند که روزانه 500 هزار بشکه نفت خام را از قزاقستان به آذربایجان حمل کنند. برآورد میشود که هزینه خرید تانکر و آماده کردن ترمینالها بیش از 3 میلیارد دلار هزینه داشته باشد. به نظر می رسد پروژه نفت معوض از طریق خط لوله نکا- ری میتواند با کمتر شدن تعرفه، رقیب جدی چنین طرحی باشد
منبع: سایت مجمع تشخیص مصلحت نظام
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}