مغز انسان
مغز انسان
مغز انسان
دانستنیهای مغز
پیچیده ترین عضو بدن انسان
در مغز شما حدود ۱۰۰ بیلیون سلول مغزی وجود دارد که بصورت یک شبکه بسیار پیپچیده با یکدیگر در ارتباط هستند. محاسبات نشان می دهد که در حدود ۱,۰۰۰,۰۰۰ بیلیون ارتباط نقطه به نقطه میان سلولهای مغزی در مغز انسان وجود دارد. برای بدست آورده ایده از بزرگی این عدد، همین قدر بدانید که از تعداد ستاره کاینات بیشتر می باشد. بنابراین جای تعجب نیست اگر مغز را پیچیده تر از بزرگترین کامپیوتر های جهان فرض کنیم. دانشمندان نسبت توانایی قویترین کامپیوتر های جهان را به مغز انسان، در حد مغز یک موش می دانند.
مراقب مغز خود باشید
رابطه میزان دانش انسان به حجم مغز
تکامل مغز در مهره داران
سطح نیمکرههای مخ در مهره داران اولیه تا پستانداران اولیه صاف ، ولی در پستانداران عالی بویژه انسان چین خوردگی فراوان دارد. مغز آدمی بزرگترین مغزها نیست اما وزن آن نسبت به جثه آدمی بیشترین است و با در نظر گرفتن سایر شرایط بهترین مغز است. مغز مهره داران در دوران جنینی دارای سه قسمت اولیه به نامهای مغز پیشین ، مغز میانی و مغز تحتانی است. از این قسمتها بتدریج بخشهای مختلف مغز پدید میآیند.
ساختار مغز
پرده داخلی : پرده داخلی چسبیده به مغز و نخاع بوده و کار تغذیه بافت عصبی را انجام میدهد.
پرده میانی : پرده میانی عنکبوتیه نام دارد که به پرده خارجی چسبیده و از پرده داخلی کم و بیش فاصله دارد.
پرده خارجی : از بافت پیوندی محکم تشکیل شده و به استخوانهای محافظ چسبیده است.
در فاصله بین عنکبوتیه و پرده داخلی مایع شفافی قرار گرفته است که از ترشحات رگهای خونی است. این مایع را مایع مغزی-نخاعی میگویند و کار آن محافظت از بافت عصبی است.
مخ
علاوه بر قشر مخ چند هسته خاکستری در بخش سفید آن وجود دارد که مهمترین آنها غده تالاموس و غده هیپوتالاموس است. هر قسمت از قشر خاکستری کار ویژهای انجام میدهد. مراکز مربوط به دریافت و تفسیر اطلاعات رسیده از اندامهای حسی مختلف مانند چشم و گوش و پوست در این قسمت است. قسمتی از قشر خاکستری مرکز حرکات ارادی است. مخ مرکز احساسات ، فکر کردن و حافظه است. نیمکره چپ مخ حرکات طرف راست و نیمکره چپ بدن حرکات طرف راست بدن را کنترل میکنند. هر نیمکره کارهای ویژهای را نیز انجام میدهد.
نیمکره چپ در زبان آموزی ، یادگیری ، تفکر ریاضی و منطق ، تخصص دارد. نیمکره راست انجام دادن کارهای ظریف هنری ، موسیقی را کنترل میکند. تالاموسها مرکز تقویت پیامهای حسی مانند چشم ، درد و ترس هستند و پیامهای حسی را قبل از اینکه به قشر مخ برسند تقویت میکنند. هیپوتالاموس مرکز تنظیم اعمال مختلفی از جمله گرسنگی ، تشنگی ، خواب و بیداری و دمای بدن است.
مخچه
مخچه پیامهای حرکتی را قبل از اینکه به اندامها بروند تقویت میکند. در نتیجه حرکات نرمتری از بدن سر میزند. حفظ تعادل بدن نیز به عهده مخچه است. برای اینکار چشمها و گوش داخلی وضعیت بدن را به مخچه خبر میدهند و مخچه ، ماهیچهها را طوری کنترل میکند، که تعادل برقرار بماند. در مجموع کارهایی که مخچه انجام میدهد همگی غیر ارادی هستند.
بصل النخاع
بطنهای مغزی
مایع مغزی-نخاعی
10 اقدام برای حفظ سلامت مغز
خوردن رژيم غذايي سلامتبخش مغز:
ذهن خود را فعال نگهداريد:
به طور مرتب ورزش کنيد:
به فعاليتهاي اجتماعي بپردازيد:
به مقدار کافي بخوابيد:
استرس را مهار کنيد:
پيشگيري از آسيب مغزي:
کنترل کردن ساير عوارض بهداشتي:
از عادات ناسالم پرهيز کنيد:
به سابقه بيماريها در خانواده خود توجه داشته باشيد:
غذاهای سودمند برای مغز و قلب :
غذاهای سالم جریان خون به اندامهای نیازمند به اکسیژن بدن را افزایش میدهند. این مواد غذایی خلق، حافظه و دیگر اعمال ذهنی را بهبود میبخشند. تاکنون درباره آنتی اکسیدانها مطالب زیادی شنیدهاید. برخی مواد غذایی سرشار از این ترکیبات هستند.
آنتی اکسیدانها عواملی هستند که با روند پیری و بیماری مقابله میکنند.
عملکرد مهم آنها حذف رادیکالهای آزاد اکسیژن ، ملکولهای ناپایداری است که به واسطه اعمال متابولیکی بدن ایجاد میشوند.
رادیکالهای آزاد در مضر ساختن کلسترول برای عروق قلب و نیز نقص عملکرد حافظه و حرکت با افزایش سن، دخالت دارند.
از طرفی در عملکرد سیستم ایمنی اختلال ایجاد کرده در ابتلا به کاتاراکت یا آب مروارید و تحلیل ماکولار چشم نقش دارند.
بدن برخی آنتی اکسیدانهار ا تولید میکند. گرچه مغز به وارد کردن آنها از منابع خارجی هم نیازمند است. تحت شرایط استرسزا ، توانایی بدن برای تولید آنتیاکسیدانها کاهش مییابد. میوهها و سبزیجات غنیترین منابع آنتی اکسیدانها هستند.
یکی از مواد خوراکی که در راس ترکیبات سرشار از آنتی اکسیدان قرار دارد زغالاخته است.
اخیرا دانشمندان روشی را برای سنجش محتوای آنتی اکسیدانی غذاها ابداع کردهاند که ORAC نام دارد (ظرفیت جذب رادیکال اکسیژن) غذایی با محتوای بالای ORAC به کند کردن روند پیری مغز و بدن کمک میکند.
مطالعه در حیوانات نشان داده است زغالاخته اثر حفاظتبخش عصبی داشته و در مقابل اثرات سوء مربوط به افزایش سن مانند کاهش حافظه عمل میکند.
این ماده سلولهای مغز را از صدمه رادیکالهای آزاد که معمولا با گذشت زمان روی میدهد حفظ کرده و لذا در حفظ عملکرد شناختی و حرکتی نیز نقش دارد.
آنتی اکسیدانهای موجود در زغالاخته به گروهی از مواد شیمیایی به نام فنلها تعلق دارند. موثرترین این ترکیبات پروسیانیدینها و آنتوسیانیدینها هستند که رنگ تیره زغالاخته و شاه توت را سبب میشوند.
اما بسیاری آنتی اکسیدانهای دیگر نیز در زغال اخته هستند و اخیرا مورد توجه زیاد قرار گرفتهاند. محققان بر این باورند که ترکیب انواع مواد مغذی موجود در غذا بیش از هر یک از این مواد به تنهایی اثر حفاظتبخش دارند.
یکی از آنتی اکسیدانها در زغالاخته از اتصال باکتریهای مفید به لایه سلولی دستگاه ادراری جلوگیری میکند و لذا مانع عفونتهای این بخش از بدن میشود.
محققان اخیرا دریافتهاند زغالاخته در حفظ عملکرد مغز نیز موثر است به این طریق که شدت آسیب مغزی پس از سکته مغزی را کاهش میدهد.
یکی دیگر از مواد خوراکی مفید قهوه است که اخیرا یک آنتی اکسیدان جدید در آن یافت شده که به خصوص در جلوگیری از سرطان کولون نقش دارد.
یک فنجان کاکائوی گرم که با دو قاشق پودر کاکائوی خالص در لیوان چای تهیه میشود دو تا سه برابر چای سبز و تا پنج برابر چای سیاه اثر آنتی اکسیدانی دارد.
توصیه محققان این است که ترک عادات ناسالم و بهرهمندی از شیوه زندگی سالمتر موجب بهبود خلق و اعتماد به نفس نیز میشود.
بیماریهای مغزی
فلج اطفال یا پلیومیلیت
مننژیت مغزی
آنسفالیت
بیماری هاری
مغز انسان www.khschool.ir
ده اقدام برای حفظ سلامت مغز www.knowclub.com
غذاهای سودمند برای مغز و قلب www.myisfahan.com
مغز انسان www.academist.ir
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}