عناصر بازار اصفهان و موقوفات آن 1
عناصر بازار اصفهان و موقوفات آن 1
در دانشگاه اصفهان طرح پژوهشي «تحليل فضايي - کالبدي بازار اصفهان» در دست تحقق و اجراست. اين مقاله بخش کوچکي از اين تحقيق ميباشد
وضعيت آب و هوايي و جغرافيايي اصفهان، عامل مهمي در پشتيباني از بازار و تداوم فعاليت آن محسوب ميشود؛ زيرا بازار و بازاريان و اجناس آنها را از آسيبهاي طبيعي مصون نگاه ميدارد. حتي در زمستان محيط فعاليت، آرامبخش و در تابستان بسيار خنکتر از فضاي آزاد است. خريدار و فروشنده از محيط مطلوبي برخوردارند. سهم مهم تغيير و تبديل آب و هوايي را سقفهاي بلند بازار و نورگيريهاي سنتي آنها تأمين ميکند. نورگيرهاي سنتي، هم در بازتابهاي ملايم و آسايشبخش آب و هوا و هم در تأمين نور مورد نياز بازار، نقش اساسي دارد.
از ويژگيهاي بازار بزرگ اصفهان، مراکز مهم فرهنگي و مذهبي باقي مانده از دوران صفويه است. از بناهاي مهم فرهنگي که خود گنجينههاي ديني محسوب ميشود، بايد از مدارس علميهي آن ياد کرد. شيوهي ساختمان و اهميت معماري بازار بزرگ و ساير بازارهاي اصفهان ويژگيهايي دارد که امروزه در يک شهر جديد به سختي ميتوان مشابه آن را پيدا کرد.
سبک طراحي و احداث اين بازارها به گونهاي است که در هر قسمت مجموعهاي از مسجد، مدرسه، حمام، راسته، کاروانسرا، سرا و تيمچههايي در درون آنها جاي داده شده است.
بازار اصفهان علاوه بر مراکز تجاري و اقتصادي، هنوز عاملي است در ترويج دين و هر سال در قسمتهاي مختلف آن مجالس و محافل عزاداري و روضهخواني سرور و سالار شهيدان (امام حسين ع) و جشنهاي مذهبي برگزار ميشود.
بازار اصفهان از قديمالايام فراسوي مبادلات مهم اقتصادي و تجاري، مرکز تجمع پراکنده و حتي پرداختن به امور ديني و فرهنگي و سياسي نيز محسوب ميشده و مردم نيز مايحتاج زندگي روزانهي خود را از آن جا تهيه ميکردند که اين فرهنگ هنوز در خانوادههاي اصفهاني بر جاي مانده است.
اگر نظر شهرشناسان را در باب شهر بپذيريم و مهمترين ويژگي نقش شهر را قدرت ارتباطي آن بدانيم، بازار به عنوان اهرمي اقتصادي، نقش مهمي در حرکات اجتماعي داشته و دارد (1)تحقيق حاضر ميتواند وضع عناصر فعلي بازار اصفهان را تا حدي بررسي کند.
بازار اصفهان به عنوان يک واحد و سيستم اجتماعي، اقتصادي و حتي سياسي شناخته شده که با نرمش و تحرکي شگفتانگيز، خود را با تغيير و تحولات اقتصادي و اجتماعي امروز جهان تطبيق داده است. منحصر به فرد بودن بازار اصفهان در نوع خود، قواعد و ضوابط و سنت مستقر شدن اصناف و جماعات و رستهها در مکانها و محوطههاي معين قابل توجه است
بازار اصفهان در دورهي اولين پادشاه صفوي توسعه يافت و امتداد آن به طرف جنوب غربي شروع شد و در زمان شاه عباس اول با نقشهي جديد ميدان نقش جهان (امام) گسترش کامل آن به طرف جنوب غربي تسريع گرديد. بر مبناي موقعيت فعلي بناي بازار و بر اساس منابع موجود ميتوان به طور دقيق توسعه و تکامل آن را در گذشته معين کرد (2)
گسترش بازار و شهر اصفهان در قرون گذشته طبق نقشهاي خاص و آگاهانه صورت گرفته و در سدههاي متوالي مسألهي حق مالکيت زمين در قسمت قديم شهر چنان تثبيت گشته و استحکام يافته بود که شاه عباس اول مجبور شد براي ايجاد پارکها و باغها، در خارج از حوزهي ساخته شدهي قديم شهر به چنين کاري اقدام کند.
توسعه و گسترش بازار بعد از دوران صفويه نيز که نمونه عالي آن را در بناهاي بازار ميبينم، ادامه يافت در حالي که در بيشتر بررسيهايي که تاکنون در مورد تاريخ هنر معماري بازار صورت گرفته، به بناهاي سدههاي نوزدهم و بيستم توجهي نشده، توجه به اين مسأله از ديدگاه هجوم معماري مدرن غربي و استقامت تحرک «ديناميزم» اقتصادي بازار حائز اهميت است؛ زيرا با وجود ورود معماري مدرن غربي در بيشتر ساختمانها و بناها، اصول و پايههاي معماري سنتي و اصيل بازار محفوظ مانده و پيوند خود را با گذشته قطع نکرده است(3)
در استفاده از محوطه و فضاي شهر و بازار، مسألهي گروهبندي اجتماعات و اصناف و تقسيمبندي فضا و مکان کسب و فعاليت و تغيير و تحولاتي که در دوران اخير به وجود آمده، دربارهي بازارهاي ديگر مشرق زمين نيز صدق ميکند. قانون و سنت مستقر شدن اصناف و رستههاي معين در مکان معين که در اصفهان همه جا به چشم ميخورد، عامل مهم جريان و حرکت اقتصادي در تمام نقاط شهر است؛ اين عامل در مورد واحدهاي اقتصادي و اصناف و جماعات و روش استفاده از محل و مکان يا به عبارت ديگر کاربري زمين در مورد بازار اصفهان نيز صدق ميکند(4)
بازار اصفهان با بوي دارچين و هل و ميخک و زعفران، انواع اختراعات جديد جهان را در هالهاي از
عطر و بوي خوش ميپيچد. بازار اصفهان از امتعهي فرنگي پر، و اشياي مدرن و ظريف در کنار اشياي شاعرانهي سنتي جاي خود را باز کرده است (5)
با وجود خرابيهايي که به مرور زمان به بازارهاي اصفهان وارد آمده، هنوز هم شکوه و جلال خود را از دست ندادهاند و تجار و کسبه در آنها مشغول به کار و معاملاتند(6)
منبع:ميراث جاويدان (شماره 38)
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}