ماهی رمز سلامتی
ماهی رمز سلامتی
ماهی رمز سلامتی
تهیه کننده : مجید مکاری
منبع : راسخون
منبع : راسخون
همه ما تا به حال مقالاتی در مورد نقش خوردن ماهی برای سلامتی خواندهایم یا در مورد منافع بهداشتی آن مطالبی شنیدهایم. یکی از جدیدترین پژوهشهای انجام شده در آمریکا نشان میدهد چربیهائی که به نام اسیدهای چرب امگاـ۳ شناخته میشوند تأثیری قویتر و گستردهتر بر روی سلامتی انسان بهخصوص بانوان دارند و این اثرات بیشتر از آن چیزی است که قبلاً گفته میشد. اسیدهای چرب امگاـ۳ بهدست آمده از ماهیان اعماق دریا ترکیبی از چربیهای مختلف است که همگی اشباع نشده هستند و تأثیرات درمانی فراوانی برای مقابله با بیماریهای قلبی دارند. در گذشته نیز چندین پژوهش در مورد نقش مثبت اسیدهای چرب امگاـ۳ بهخصوص نقش مهمی که در بهداشت قلبی، عروقی زنان بازی نموده و این اسیدها در جلوگیری از ابتلا به سرطان سینه و رحم نقش مؤثری را ایفا میکنند.
قدرت روغن ماهی در حفاظت از سلامت عروق قلبی ناشی از قدرت آن در کاهش سطح مولکولهای چرب خون معروف به تریگلیسیرید است. در گذشته برای نقش تریگلیسیریدها در ابتلا به بیماریهای قلبی ارزشی قائل نبودند، اما با پیشرفت علم پزشکان به این نتیجه رسیدند که تریگلیسیریدها از عوامل تعیین کننده در ابتلا به بیماریهای قلبی هستند. پژوهشگران همچنین دریافتند همزمان با بالا رفتن سطح تریگلیسیریدها خطر احتمال بیماریهای قلبی افزایش مییابد و از سوی دیگر تأثیرات خطرناک این پدیده در زنان بیشتر از مردان است. به همین خاطر پزشکان معتقدند سطح بالای تریگلیسیرید در زنان به خودی خود عاملی برای ابتلا به بیماریهای قلبی است.
بهعنوان مثال اگر سطح کلسترول در یک خانم مناسب باشد، اما تریگلیسیرید وی بالا باشد این امر ممکن است باعث ابتلاء این شخص به بیماری قلبی گردد.
هنوز معلوم نیست که سطح طبیعی تریگلیسیرید در خانمها چه مقداری است زیرا اغلب مطالعاتی که در گذشته انجام شده است بر روی مردان بوده است. میزان ۲۰۰ میلیگرم در دسیلیتر از خون ممکن است برای مردان خوب باشد، اما ممکن است برای زنان بسیار بالا باشد.
سطح مناسب هر چهقدر که باشد، در حال حاضر به خانمها شدیداً توصیه میگردد که مراقب خود باشند و حتماً در رژیم غذائی خود از روغن ماهی استفاده کنند. یک چهارم قاشق غذاخوری (نزدیک به یک گرم در روز) از اسیدهای چرب امگاـ۳ میتواند تریگلیسیرید را کاهش دهد. مطالعات انجام شده نشان میدهد که با افزودن روغن ماهی به رژیم غذایتان شما میتوانید سطح کلسترول خون را نیز پائین آورید.
نتایج بلند مدت این آزمایش بسیار امیدوار کننده هستند. تحقیق هفت سالهای که بر روی زنان و مردان انگلیسی انجام شد نشان داد که استفاده حدود ۲ گرم از روغن ماهی در روز تریگلیسیرید را کاهش داده و باعث کاهش فشار خون و بالا بردن HDL که کلسترول خوب است میشود. (Hay Denisty Lipoprotein)
به نظر میرسد اسیدهای چرب امگاـ۳ نقش بهسزائی در جلوگیری از ابتلا به سرطان داشته باشند. ژورنال علمی سرطان انگلیس در گزارشی مینویسد کسانی که در وعدههای غذائی پر گوشت و چربیهای اشباع شده داشتند و در کنار آن از روغن ماهی استفاده میکردند، احتمال کمتری در ابتلا به سرطان پستان و مقعد دارند. یکی از مطالعات انجام شده در دانشگاه میشیگان نشان داده است که استفاده از رژیم غذائی روغن ماهی در کاهش رشد سلولهای سرطانی سینه انسان که به موش پیوند زده شدهاند مؤثر هستند. روغن ماهی همچنین در ریشهکنی سرطان رحم در زنان نقش بهسزائی دارد و میتواند باعث کاهش دردهای آرتریت روماتوئید و پسوریازین شود.
پس تا دیر نشده است از هم اکنون خود را با غنیترین ثروت دریا یعنی ماهی سازگار کنید و در وعدههای غذائی سفره خود را با ماهی تزئین کنید. همزمان با آشکارتر شدن منافع بهداشتی استفاده از ماهیان دریائی ما نیز میتوانیم سلیقه و ذائقه خود را با انواع گونههای ماهی که به اشکال مختلف در سوپر مارکتها عرضه میشوند، عادت دهیم.
بهترین منبع تولید اسیدهای چرب امگاـ۳ گوشت سیاه یا صورتی بدن ماهی است که از گوشت سفید ماهی اسیدهای امگاـ۳ بیشتری دارد. یک قطعه سه اونسی از ماهی قباد، سالمون، تن میتواند یک گرم یا بیشتر ماده بهداشتی امگاـ۳ تولید کند. اگر شما فقط ۲ یا ۳ وعده غذائی ماهی در هر هفته مصرف کنید این مقدار موجب تضمین سلامتی بلند مدت شما خواهد شد.
۱) گوشت ماهی تازه هرگز بوی ماهی نمیدهد، گوشت تازه ماهی باید بوی دریا را بدهد.
۲) وقتی ماهی کامل را میخرید به چشمهای آن دقت کنید، چشمها باید تمیز، درخشان و برجسته باشند.
اگر چشمهای ماهی تیره و تار باشد، بایستی به جای دیگر برای خرید ماهی مراجعه کنید. آبششهای ماهی باید قرمز یا صورتی روشن باشند و پولکها بایستی مسطح، درخشان و نرم باشند.
۳) وقتی فیله ماهی میخرید، نگاه کنید که رطوبت گوشت ماهی از دست نرفته باشند. نباید هیچ شکاف یا فاصلهای بین عضلات در فیله باشد و نبایستی رنگ حاشیه فیله برگشته باشد.
گوشت ماهی با کیفیت خوب بهعنوان یک منبع آبی سرشار از پروتئینهای قابل هضم است. پروتئین ماهی واجد اسیدهای آمینه ضروری بدن به نسبتی بسیار مناسب با نیازهای انسان میباشد. اسیدهای آمینه عبارتند از: آرژینین، هستیدین، ایزولوسین، لیزین، میتونین، لستین، ترئونین، فنیل آلانین، تریپتوفان والین.
گوشت ماهی و دیگر آبزیان بیشتر ویتامینهای مورد نیاز انسان را تأمین کرده و مجموعهای از مواد معدنی لازم را در خود دارند. کسانی که از ماهی و آبزیان تغذیه مینمایند، رشد بیشتر، سلامت بهتر و هوشی سرشارتر از افراد دیگر دارند. گوشت ماهی سرشار از مواد معدنی بهخصوص فلوئور است و از فساد و پوسیدگی دندانها جلوگیری میکند.
بسیاری از بیماریهای قلب و عروق ناشی از افزایش کلسترول موجود در سرم خون است. کلسترول عمدتاً از مصرف گوشت قرمز و برخی از فرآوردههای حیوانی ایجاد میگردد. در صورتیکه میتوان گفت کلسترول حاصل از گوشت ماهی و سایر آبزیان به مراتب کمتر از سایر گوشتها به ویژه گوشت قرمز است. چربیهای اشباع نشده گوشت ماهی، میگو و سایر آبزیان از نظر سلامتی دارای ارزش خاصی برای انسان میباشند و از آنها میتوان حتی برای مداوای بیماریهای عروقی استفاده کرد. به همین دلیل است که به بیماران قلبی و عروقی همواره مصرف غذاهای دریائی به ویژه میگو، لابستر، صدف و ماهی توصیه میشود.
هضم گوشت ماهی در مقایسه با سایر گوشتها به مراتب آسانتر و جذب آن به نسبت بیشتر است. به اکثر بیماران دستگاه گوارشی خوردن گوشت ماهی توصیه میشود. سرعت آماده کردن غذاهای طبخ شده از ماهی و سایر آبزیان در مقایسه با سایر انواع گوشتها به مراتب بیشتر است. گاهی زمان لام برای طبخ ماهی یا میگو تنها چند دقیقه است، در حالیکه پختن انواع گوشتهای قرمز و نیز گوشت طیور گاهی ساعتها وقت لازم است که بدون شک طولانی شدن زمان طبخ اثر سوئی در کاهش ارزشهای غذائی دارد.
گوشت ماهی به آسانی پخته می شود و خوش مزه و لذیذ است و گوشت ماهی نسبت به سایر گوشت ها ( گوشت قرمز و گوشت طیور ) دارای آب بیشتر و چربی کمتری است و۲۰ درصد آن را پروتئین تشکیل می دهد . پروتئین ماهی دارای ده اسید امینه ضروری با مقدار مطلوب برای مصرف انسان است که انسان خود قادر به سنتز آنها نبوده و حتما باید از طریق مواد غذایی تامین شوند . همچنین گوشت ماهی دارای مواد معدنی ، ید ، ویتامین ، کربوهیدرات ها ست که البته کربوهیدرات ها ، جز به صورت گلگیوژن کبدی به صورت دیگری یافت نمی شوند . بنابراین با توجه به ترکیبات موجود در بدن آبزیان ، می توان آنها را جزء غذاهای پر ارزش محسوب کرد ، زیرا علاوه بر داشتن پروتئین ضروری و کافی دارای انواع متعدد و مقادیر مناسبی از ویتامین ها و مواد معدنی و در عین حال مقادیر کم چربی و کلسترول هستند .
ماهی از نظر مواد معدنی مانند کلسیم، فسفر، ید و کلر غنی و سرشار از ویتامین هاست. فسفر گوشت ماهی برای ساختمان استخوان و دندان بسیار مفید است. در گوشت ماهی مقدار زیادی ید وجود دارد که خاص گوشت ماهی و سایر آبزیان است. سایر مواد غذایی حیوانی و گیاهی از نظر ید فقیر هستند. از آن جا که یک رژیم غذایی خوب باید روزانه ۲۰۰-۱۰۰ میلی گرم ید برای افراد بالغ و ۵۰ میلی گرم ید برای کودکان داشته باشد. براحتی می توان ید مورد نیاز بدن را از طریق خوردن ماهی برطرف کرد.
ویتامین D موجود در ماهی در عمل استخوان سازی بدن نقش مهمی را ایفا می کند و نیز این ویتامین باعث افزایش جذب کلسیم و فسفر در روده می شود. ماهی دارای ویتامین A است که این ویتامین از ویتامین های مهم بوده، کمبود آن باعث سخت شدن پوست و شکنندگی موها و شب کوری می شود.
مصرف گوشت ماهی برای رشد و پیشگیری از بیماری ها اهمیت دارد. در سراسر دنیا افرادی که ماهی مصرف می کنند کمتر دچار سرطان و بیماری قلبی می شوند و نسبت به سایر افراد عمر طولانی تری دارند. محققین چربی مفید و بی نظیر ماهی را دلیل اصلی این مسأله می دانند. روغن ماهی برخلاف چربی گوشت قرمز سرشار از نوعی اسید چرب به نام امگا - ۳ است این اسید با رقیق کردن خون شریان ها را حفظ و باعث کاهش فشار خون، افزایش کلسترول تنظیم ضربان قلب و افزایش انعطاف پذیری شریان های تیر و صفر می شود. ماهی از نظر دارا بودن آنتی اکسیدان های قوی مانند ملونییوم کوآنزیم Q۱۰. (ضد پیری و بیماری) غنی است.
▪ پیشگیری از سرطان پستان
▪ جلوگیری از سکته مغزی
▪ حفاظت از ریه افراد سیگاری
▪ دفاع از بدن در مقابل بیماری دیابت
▪ متوقف کردن حملات قلبی
▪ حفظ خاصیت انعطاف پذیری شریان ها
ماهي و محصولات دريايي با وجود آن كه جزو مواد غذايي حيواني هستند، ولي از نظر تركيب چربي با ساير مواد حيواني متفاوتاند. چربي موجود در مواد غذايي حيواني به طور عمده حاوي تركيباتي به نام اسيدهاي چرب اشباع شده هستند كه اين تركيبات موجب بالا بردن كلسترول و ساير چربيهاي نامطلوب خون ميشوند.
بنابراين افراط در مصرف چربيهاي حيواني، سلامت قلب و عروق را به خطر انداخته و در نهايت منجر به سكتههاي قلبي و مغزي ميشود. ولي ماهي و آبزيان با وجود آن كه از دسته مواد غذايي حيواني هستند با اين حال نوع چربي موجود در آنها مشابه مواد گياهي است و از اسيدهاي چرب اشباع نشده به نام امگا 3 در آبزيان وجود دارد كه اثرات بسيار مهميدر سلامت انسان به عهده دارد و در پيشگيري از بسياري از بيماريها و كنترل و كمك به بهبود اختلالات و عوارض مختلف نقش مهم و سازندهاي به عهده دارد.
جالب است بدانيم كه چربي موجود در بافتهاي ماهي و آبزيان تنها موجب افزايش كلسترول و ساير چربيهاي نامطلوب خون و عوارض قلبي و عروق كمك مؤثري نيز ميكند. ماهي از منابع بسيار خوب پروتئين محسوب ميشود. پروتئين موجود در ماهي از نظر كميت و كيفيت قابل توجه است، بدين معني كه پروتئين موجود در ماهي به شكلي است كه به آساني در دستگاه گوارش هضم و جذب ميشود و به طور تقريبا كامل در بدن به مصرف ميرسد.
ماهي يكي از منابع خوب آهن است و آهن در خونسازي و همچنين در حفظ مقاومت بدن در برابر ميكروبها نقش مهميبه عهده دارد. آهن موجود در ماهي به گونهاي است كه جذب آن در دستگاه گوارش آسان بوده و به خوبي در بدن به مصرف ميرسد. علاوه بر آن آهن موجود در ماهي، جذب آهن منابع گياهي را هم افزايش ميدهد بنابراين نقش مهميدر پيشگيري از كم خوني ناشي (لينك)از فقر آهن به عهده دارد.
ماهي حاوي مقدار قابل توجهي ويتامينهاي گروه "B" در تنظيم فعاليت سلول هاي عصبي و در نتيجه در سلامت سيستم عصبي و نيز در سلامت پوست تاثير دارند. همچنين بعضي از انواع ويتامينهاي گروه "B"در خون سازي نيز مؤثرند. بنابراين با مصرف ماهي ميتوانيم به سلامت اعصاب، شادابي، طراوت پوست و پيشگيري از كم خوني كمك كنيم .
ماده مغذي ديگري كه در ماهي به مقدار كافي وجود دارد روي(لينك) ميباشد. روي يك ماده مغذي است كه در رشد كودكان و نوجوانان و نيز در بلوغ جنسي نوجوانان تاثير مهميدارد. كمبود اين ماده مغذي در دوران رشد موجب كوتاهي قد و در صورت كمبود شديد باعث كوتولگي ميشود. همچنين در دوران بلوغ منجر به تاخير در بلوغ جنسي ميشود. ماهي اين ماده غذايي مفيد با دارا بودن روي به ميزان كافي ميتواند به رشد و تنظيم بلوغ جنسي كمك كند.
ماهي از منابع غني فلوئور در سلامت و استحكام دندانها و در پيشگيري و پوسيدگي دندان تاثير مهميدارد. پس با مصرف ماهي ميتوانيم به سلامت و استحكام دندانهاي خود كمك كنيم فلوئور همچنين در پيشگيري از استئوپروز يا پوكي استخوان(لينك) مؤثر است.
ماهي دريا از بهترين منابع يد به حساب ميآيد. يد يكي از مواد مغذي است كه تاثير مهميدر سلامت انسان دارد. يد در رشد اثرات قابل توجهي دارد و كمبود آن موجب اختلال در رشد و كوتاهي قد ميشود. بنابراين مصرف ماهي به مقدار كافي در دوران رشد ضروري است. يد همچنين در تكامل سيستم عصبي نقش مهميدارد و چنانچه خانمها در دوران بارداري مبتلا به كمبود شديد يد باشند، كودكانشان علاوه بر اختلال در رشد جسميدچار عقب افتادگي ذهني نيز ميشوند و اين مشكل تا آخر عمر گريبانگير آنان خواهد شد. همچنين كمبود يد در شير مادر ميتواند منجر به اختلال در رشد جسمي و ذهني كودك شيرخوار بشود.
مصرف ماهي "2" تا"3" بار در هفته در برنامه غذايي مادران باردار و شيرده ميتواند اثرات مثبتي در رشد جسميو ذهني جنين و نوزاد داشته باشد. نقش ديگري كه يد در سلامت انسان به عهده دارد تاثير آن در متابوليسم مواد انرژيزا است. كمبود يد موجب كاهش متابوليسم مواد انرژيزا در بدن
شده و در نتيجه منجر به افزايش وزن و چاقي ميشود. يد در توليد مثل نيز مؤثر است و افراد مبتلا به گواتر ناشي از كمبود يد دچار اختلال در توليد مثل خواهند شد. مصرف ماهي و آبزيان ميتواند نياز انسان را به يد تامين كرده و از بروز عوارض ناشي از كمبود يد پيشگيري كند.
ماهي از منابع خوب فسفر محسوب ميشود. فسفر ماده اي است كه همراه كلسيم در سلامت و استحكام استخوان ها تاثير مهميدارد. ماهيهايي كه با استخوان مصرف ميشوند مانند ماهي كيلكا و ساردين علاوه بر خواصي كه براي انواع ماهيها ذكر شد حاوي مقدار قابل توجهي كلسيم نيز ميباشند. بنابراين در رشد، استحكام و سلامت استخوانها و دندانها مؤثرند.
ماهي و آبزيان با داشتن خواص تغذيهاي بسيار خوب ميتوانند قسمت اعظم نيازمنديهاي تغذيهاي ما را تامين كنند. علاوه بر آن به علت داشتن تركيبات خاصي كه در چربي بدن آنها وجود دارد در پيشگيري از بسياري امراض و كنترل و درمان بيماريهاي مختلف نقش مهميبه عهده دارند.
به طور کلی 84 گرم ماهی دارای 120 کالری می باشد.
گوشت ماهی دارای ویتامین های B، A و D ، کلسیم و فسفر و دارای مقدار کمی آهن، مس و سلنیوم می باشد. ماهی هایی که در آب های شور زندگی می کنند، دارای مقدار زیادی یُد می باشند. لازم به ذکر است که ماهی دارای مقدار بسیار کمی سدیم می باشد و به همین خاطر برای رژیم های کم نمک توصیه می شود.
متخصصان تغذیه برای همه افراد به خصوص بیماران قلبی، مصرف دو بار ماهی در هفته(هر بار 90 گرم) را سفارش می کنند.
چربی ماهی مفید است و چربی گوشت قرمز مضر، زیرا چربی گوشت قرمز از نوع چربی های اشباع می باشد، اما چربی ماهی از 2 نوع اسید چرب غیر اشباع امگا 3 به نام های EPA و DHA است.
روغن ماهی بیماری های قلبی را به صفر می رساند. لازم به توصیح است که اثر روغن ماهی بر سلامت قلب بیشتر از اثر مصرف سویا است.
مقدار تری گلیسیرید خون را کم می کند.
تجمع پلاکت های خونی را کم می کند.
عملکرد سلول های خون رسان را زیاد می کند.
ضربان قلب را تنظیم می کند.
فشار خون را پایین می آورد.
کلسترول خوب ( HDL ) را بالا می برد. این نکته برای بیماران دیابتی بسیار مفید می باشد.
سلامت مغز را تامین می کند و برای بیماران مبتلا به MS مفید می باشد. مشاهده شده که افراد MS با مصرف ماهی، علائم و نشانه های این بیماری را کمتر بروز می دهند.
درمان کننده دردهای کمر و گردن می باشد.
اسید چرب امگا 3 از دیابت نوع 1 در کودکان جلوگیری می کند.
مصرف امگا 3 توسط مادران باردار، موجب افزایش قدرت ذهنی و IQ (ضریب هوشی) نوزادشان می گردد.
مادران باردار با مصرف روغن ماهی از زود متولد شدن نوزاد جلوگیری می کنند.
روغن ماهی موجب افزایش متابولیسم بدن و به دنبال آن موجب کاهش وزن می گردد.
روغن ماهی درمان کننده بیماری های تنفسی می باشد.
اسید چرب امگا 3 بر سلامتی پوست اثر مثبتی دارد. این اسید چرب از خشک شدن و پوسته پوسته شدن، اگزما، جوش و دیگر بیماری های پوستی جلوگیری می کند. علاوه بر آن موجب تسریع در بهبود پوست بیمار می گردد.
موجب سلامت و افزایش قدرت بینایی می گردد.
از افسردگی و پریشانی جلوگیری می کند.
باعث تقویت سیستم ایمنی می شود. لوپوس که یک بیماری سیستم ایمنی می باشد و می تواند منجر به مرگ شود، توسط کمبود امگا 3 رخ می دهد.
منابع دیگر اسید چرب امگا 3، عبارت است از: دانه سویا، کدو و کلم.
تحقیقات نشان داده است که دریافت امگا 3 از طریق مواد غذایی، بهتر از دریافت آن از طریق مکمل هاست.
به طور کلی، 84 گرم میگو دارای 29 گرم اسید چرب امگا 3 است.
84 گرم سالمون 9/1 - 1/1 گرم اسید چرب امگا 3 دارد.
در 84 گرم ماهی تن کنسرو شده حدود 24/0 - 17/0 گرم اسید چرب امگا 3 وجود دارد.
لازم به ذکر است، که در بدن ما باید به مقدار کافی ویتامین های B6، B3 و C و همچنین املاح منیزیم و روی وجود داشته باشد، تا امگا 3 اعمال خود را بهتر انجام دهد.
ویتامین E که خود یک آنتی اکسیدان می باشد، امگا 3 را در برابر اکسیده شدن محافظت می کند.
علائمی که نشان می دهند باید امگا 3 بیشتری مصرف کنیم عبارتند از:
خستگی، درد عضلانی، خشکی و خارش پوست صورت، جوش صورت، زخم دهان ، سردرد ، دیابت نوع 2، بیماری های قلبی، شکننده بودن موها و ناخن ها و عدم تمرکز.
مصرف امگا 3 باعث دور شدن بسیاری از بیماری ها می گردد، از جمله: آلزایمر و فراموشی
آسم
بیش فعالی(پرتحرکی و کاهش توجه)
سرطان
سردردهای میگرنی
MS
چاقی و افزایش وزن
پسوریازیس(وجود لکه های قرمز رنگ در بدن)
نرمی استخوان
ورم مفاصل
افزایش فشار خون
دیابت
افسردگی
ناراحتی های پوستی
روماتیسم
این محقق خاطرنشان كرد كه ممكن است عوامل متعدد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و دیگر عوامل بر نتایج به دست آمده از تحقیقات او تأثیرگذار بوده باشد، اما به این مطلب نیز اشاره كرد كه تراكم بالای اسید دكوزاهگزانوئیك ( یك اسید چرب مهم و اساسی موجود در ماهی) در پلاسمای خون، موجب افزایش سروتونین و در نهایت كاهش بروز افسردگی و خودكشی شده است.
روغن ماهی موجب تخفیف علایم بیماری شیزوفرنی می شود.
شیزوفرنی یك بیماری حاد روحی است كه علائم آن شامل هذیان گویی، نابهنجاری های روانی و روگردانی ازاجتماع می باشد. شواهد بسیار زیادی نشان می دهند كه غیرطبیعی بودن تركیبات اسید چرب درغشای سلولی با بروز این بیماری درارتباط است.
پژوهشگران در یكی از مطالعات خود به ارزیابی تأثیر مصرف روغن ماهی بر شدت یا كاهش علایم بیماری شیزوفرنی در یك گروه 24 نفره از بیماران شیزوفرنیك پرداختند. آن ها در یك دوره 6 ماهه، روزانه 10 گرم كنسانتره روغن ماهی برای این بیماران تجویز كردند كه به میزان زیادی از شدت علایم این بیماری در طول این دوره كاسته شد. نكته جالب توجه اینجاست كه هیچ یك از این بیماران در زمان قبل از این دوره درمان، دچار نقص در جذب اسیدهای چرب نبودند.
محققان به این نتیجه رسیده اند كه بیماری شیزوفرنی به طریقی با یك متابولیسم غیرطبیعی اسید چرب در ارتباط می باشد و همواره بر روی آزمایش های كلینیكی برای شناسایی فواید نهفته در تجویز اسید چرب امگا-3 به منظور درمان این ناهنجاری، تأكید فراوان دارند.
مغز انسان به اسید دكوزاهگزانوئیك (DHA) نیاز دارد. DHA ( اسید دكوزاهگزانوئیك) یكی از اركان اساسی بافت مغزی انسان را تشكیل می دهد و به ویژه در قشر خاكستری مغز و شبكیه چشم به میزان زیاد یافت می شود. اخیراً دانشمندان به ارتباط كمبود این اسید چرب مهم با افسردگی، از دست دادن حافظه، جنون و مشكلات بینایی پی برده اند. این اسید چرب برای جنین و نوزاد انسان، از درجه اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. محتوایDHA در مغز نوزاد انسان در طول سه ماهه اول زندگی سه برابر می شود. از این رو، دریافت آن به میزان كافی برای مادر در زمان بارداری وشیردهی الزامی است. متأسفانه، میانگین محتوایDHA در شیرمادران در كشور آمریكا دارای كمترین میزان در سراسر جهان می باشد. احتمالاً دلیل آن این است كه آمریكایی ها، ماهی كم مصرف می كنند.
برخی از پزشكان معتقد هستند كه بیماری هایی نظیر افسردگی پس از زایمان و ضریب هوشی پایین همه ناشی از جذب ناقص DHA است كه به وفور در كشورهای آمریكایی دیده می شود. این پزشكان همچنین اظهار می كنند كه مقادیر پایینDHA مربوط به میزان اندك سروتونین در مغز می باشد كه باز هم موجب افزایش گرایش به افسردگی، خودكشی و ستیزه جویی می شود.DHA به میزان زیاد در فیتوپلانكتون ها و ماهی های آب های سرد یافت می شود. كارشناسان تغذیه توصیه می كنند كه جهت تامینDHA كافی دو تا سه وعده در هفته ماهی مصرف شود و اگر هم امكان آن نباشد، حداقل روزانه 100 میلی گرمDHA مصرف كنند.
بسیار دیده شده است كه برای پایین آوردن كلسترول ، كاهش وزن بدن و نیز جهت جلوگیری از انواع حاد سرطان ، رژیم هایی با محتوای چربی بسیار پایین تجویز می شود ، اما اگرچه كاهش كلسترول، احتمال خطر مرگ از بیماری قلبی را كم می كند ، در مقابل ، می تواند موجب افزایش احتمال بروز مرگ و میرهای غیر طبیعی ، خودكشی و افسردگی شود.
همچنین دارو های كنترل چربی و كاهنده ی كلسترول ممكن است منجر به كاهش تراكم اسیدهای چرب غیر اشباع در بافت عصبی شوند. رژیم های مهار چربی عموماً منجر به افزایش جذب اسیدهای چرب غیر اشباع امگا-6 و كاهش جذب اسیدهای چرب امگا-3 می شود. اسیدهای چرب امگا-3 موجود در روغن ماهی برای فعالیت درست سیستم عصبی، مهم و حیاتی هستند و در رژیم هایی كه جهت كاهش كلسترول ، كاهش وزن و جلوگیری از سرطان تجویز می شوند، باید حتماً اهمیت جذب كافی اسیدهای چرب امگا-3 را در نظر باید گرفت.
ماهیان شامل دو رده ماهیهای غضروفی و ماهیهای استخوانی هستند.
این ماهیان دارای جمجمه غضروفی هستند هفت کمان یا قوس غضروفی در این ماهیان موجود است. اولین قوس تغییر شکل یافته و آرواره فوقانی یا پلاتوکوردرات و آرواره پایین مکمل را تشکیل میدهد. علاوه بر ستون مهرهها که غضروفی است کمربند سینهای و کمربند لگنی وجود دارد. سیستم عضلانی در ماهیان غضروفی ساده بوده و عضلات محوری توسط یک لایه جدا کننده به عضلات پشتی و شکمی تقسیم میشود.
در اغلب ماهیان غضروفی تعدادی دندانهای تیز و برنده وجود دارد. روده ماهیان غضروفی معمولا به دو بخش تقسیم میشود. در بخش کوچکتر دیواره یا دریچهای مارپیچی جهت افزایش سطح جذب غذا وجود دارد و در بخش انتهایی روده ، غدهای به نام غده رودهای به روده متصل میگردد. نقش این غده دفع نمک در ماهیان غضروفی است.
پولکها: پولکهای متنوعی در ماهیان وجود دارد. پولک گانوئیدی که حاوی گانوئین است در ماهیان خاویاری دیده میشود. پولک مدور در اغلب ماهیهای استخوانی مانند کپور و ماهی سفید یافت میشود. پولک شانهای در اغلب سوف ماهیان دیده میشود. پولکهای مدور یا شانهای ممکن است در برخی ماهیها باهم دیده شود. هر دو نوع پولک جز پولکهای درخشان است و منشا پولک پوست ماهی است.
خط جانبی: به صورت خطی واضح و مشخص در بسیاری از ماهیان دیده میشود خط مستقیم یا منحنی. در بعضی این خط تمام طول بدن را نمیپوشاند چه ماهیانی که دارای خط جانبی مشخص و چه نامشخص ، خط جانبی دارای سلولهای حسی به نام نوروماست است. که این سلولها در تشخیص وضعیت و سنجش تلاطم و حکت ماهی کمک میکند.
گوش ماهیان: در ماهیان فقط گوش داخلی وجود دارد. از ویژگیهای گوش ماهیان وجود سنگریزههایی به تعداد 3 تا 4 عدد است که اتولیت نامیده میشود. به این سنگریزهها ، سنگریزه شنوایی هم میگویند که در سیستماتیک و تعیین سن ماهیان اهمیت دارند و سلولهای حسی گوش داخلی که در شنوایی و تعادل نقش دارند ماکولا نام دارند. در ماهیانی که قدرت شنوایی خوبی دارند ارتباطی بین گوش داخلی و کیسه هوایی ایجاد شده است.
ماهیچه مسئول حرکت دادن عدسی
مشیمیه (تغذیه کننده چشم)
در ماهیانی که در اعماق زیاد زیست میکنند عدسی بسیار بزرگ و شبکیه کوچک است و شکل عدسی کروی است.
برخی ماهیان لقاح داخلی دارند که تعدادشان محدود است.
جفتگیری یا پیدا کردن جفت از طریق مختلف مانند تغییرات رنگ بدن ، تولید صدا و تولید مواد محرک فرمون.
پس از رها شدن تخمها ، تخمها یا شناورند یا به درون آب فرو میروند.
ماهی زندهزا مانند گاپی (Gupy) حدود 50 عدد نوزاد تولید میکند.
رها سازی تخمک از تخمدان یا از طریق پاره شدن دیواره و رها شدن تخمک درون شکم مانند قزل آلا و یا تخمک از مجرای تخمکبر به بیرون رانده میشود.
برخی از ماهیان درون دهان و یا بعضی درون روده و یا درون کیسههای شکمی تکوین تخم را انجام میدهند.
ماهي سفيد: دوكي شكل و با گوشت سفيد و لطيف است. البته جنس نر اين ماهي روي سرش خالهاي درشت و سفيد دارد، كشيده تر است و گوشت بيشتري دارد. نوع دريايياش هم، قطعا از نوع پرورشي مرغوبتراست.
ماهي سفيد را مي توان سرخ كرده، كبابي، بخارپز يا به شكل دودي مصرف كرد كه بستگي به ذائقه و سليقه افراد دارد.
اردك ماهي: گوشت لذيذي دارد؛ چه آن را سرخ يا كبابي كنيد.
ماهي كفال: اين ماهي دوكي شكل، گوشت سفيد اما سفتي دارد و اصالتا روسي است. شماليها اغلب نوع "دودي" و "شور" آن را مصرف ميكنند. سرخ شده و كبابي كفال را هم با نارنج و ليمو ميل ميكنند.
ماهي سنگسر: از نظر شكلي، كتابي است. استخوان زيادي دارد. معمولا آن را كباب يا سرخ كرده يا در قليهماهي استفاده ميكنند.
ماهي شوريده: ماهي شوريده، دوكي شكل و ظريف است. گوشت سفيد و كمتيغاش هم بعد از پخت،نرم و لذيذ مي شود. اين ماهي را درسته و البته با شكم خالي، ميتوان سرخ كرد.
ماهي شير: تقريبا بدون تيغ و بيآزار است؛ با گوشتي صورتي كه ضايعات كمي دارد. همهجورهاش را هم درست ميكنند: سرخ كرده، بخارپز و كبابي.
ماهي سرخو: شبيه سنگسر است، ولي با گوشت سفيد و لطيف. سرخ شدهاش را ميخورند يا در قليه ماهي استفاده ميكنند.
ماهي هامور: هامور اسم خانوادگي تعداد زيادي ماهي خليج فارس و درياي عمان است. در اين ميان، هامور قهوهاي را ميشود براي مهماني، درسته كباب كرد. گوشتش بعد از پختن، سفيد و البته سفت ميشود. وقت پختن قليهماهي با ماهي هامور، پوستش را نميكنند، چون حسابي لعاب مياندازد.
ماهي راشكو: ماهي مرغوب جنوب است كه گوشت سفيد و نرم، و ضايعات كمي دارد و به هر روشي مي توان آن را پخت. راشكو را براي قليهماهي هم استفاده ميكنند.
فعلا اين ماهيها را پرورش ميدهند:
كپور معمولي، كپور آيينه، كپور چرمي، آمور، كپور نقرهاي، سرگنده و قزلآلاي رنگينكمان.
براي رو شدن دست اين فروشنده هاي متقلب، به مردمك چشم ماهي دقت كنيد.
اگر ماهي سالم باشد، يك نقطه سفيدرنگ در مردمك آن ديده ميشود، ولي اگر ماهي قبل از يخزدن خيلي سالم نباشد، چشم يخزدهاش كاملا كدر يا شيري رنگ است.
قدرت روغن ماهی در حفاظت از سلامت عروق قلبی ناشی از قدرت آن در کاهش سطح مولکولهای چرب خون معروف به تریگلیسیرید است. در گذشته برای نقش تریگلیسیریدها در ابتلا به بیماریهای قلبی ارزشی قائل نبودند، اما با پیشرفت علم پزشکان به این نتیجه رسیدند که تریگلیسیریدها از عوامل تعیین کننده در ابتلا به بیماریهای قلبی هستند. پژوهشگران همچنین دریافتند همزمان با بالا رفتن سطح تریگلیسیریدها خطر احتمال بیماریهای قلبی افزایش مییابد و از سوی دیگر تأثیرات خطرناک این پدیده در زنان بیشتر از مردان است. به همین خاطر پزشکان معتقدند سطح بالای تریگلیسیرید در زنان به خودی خود عاملی برای ابتلا به بیماریهای قلبی است.
بهعنوان مثال اگر سطح کلسترول در یک خانم مناسب باشد، اما تریگلیسیرید وی بالا باشد این امر ممکن است باعث ابتلاء این شخص به بیماری قلبی گردد.
هنوز معلوم نیست که سطح طبیعی تریگلیسیرید در خانمها چه مقداری است زیرا اغلب مطالعاتی که در گذشته انجام شده است بر روی مردان بوده است. میزان ۲۰۰ میلیگرم در دسیلیتر از خون ممکن است برای مردان خوب باشد، اما ممکن است برای زنان بسیار بالا باشد.
سطح مناسب هر چهقدر که باشد، در حال حاضر به خانمها شدیداً توصیه میگردد که مراقب خود باشند و حتماً در رژیم غذائی خود از روغن ماهی استفاده کنند. یک چهارم قاشق غذاخوری (نزدیک به یک گرم در روز) از اسیدهای چرب امگاـ۳ میتواند تریگلیسیرید را کاهش دهد. مطالعات انجام شده نشان میدهد که با افزودن روغن ماهی به رژیم غذایتان شما میتوانید سطح کلسترول خون را نیز پائین آورید.
نتایج بلند مدت این آزمایش بسیار امیدوار کننده هستند. تحقیق هفت سالهای که بر روی زنان و مردان انگلیسی انجام شد نشان داد که استفاده حدود ۲ گرم از روغن ماهی در روز تریگلیسیرید را کاهش داده و باعث کاهش فشار خون و بالا بردن HDL که کلسترول خوب است میشود. (Hay Denisty Lipoprotein)
به نظر میرسد اسیدهای چرب امگاـ۳ نقش بهسزائی در جلوگیری از ابتلا به سرطان داشته باشند. ژورنال علمی سرطان انگلیس در گزارشی مینویسد کسانی که در وعدههای غذائی پر گوشت و چربیهای اشباع شده داشتند و در کنار آن از روغن ماهی استفاده میکردند، احتمال کمتری در ابتلا به سرطان پستان و مقعد دارند. یکی از مطالعات انجام شده در دانشگاه میشیگان نشان داده است که استفاده از رژیم غذائی روغن ماهی در کاهش رشد سلولهای سرطانی سینه انسان که به موش پیوند زده شدهاند مؤثر هستند. روغن ماهی همچنین در ریشهکنی سرطان رحم در زنان نقش بهسزائی دارد و میتواند باعث کاهش دردهای آرتریت روماتوئید و پسوریازین شود.
پس تا دیر نشده است از هم اکنون خود را با غنیترین ثروت دریا یعنی ماهی سازگار کنید و در وعدههای غذائی سفره خود را با ماهی تزئین کنید. همزمان با آشکارتر شدن منافع بهداشتی استفاده از ماهیان دریائی ما نیز میتوانیم سلیقه و ذائقه خود را با انواع گونههای ماهی که به اشکال مختلف در سوپر مارکتها عرضه میشوند، عادت دهیم.
بهترین منبع تولید اسیدهای چرب امگاـ۳ گوشت سیاه یا صورتی بدن ماهی است که از گوشت سفید ماهی اسیدهای امگاـ۳ بیشتری دارد. یک قطعه سه اونسی از ماهی قباد، سالمون، تن میتواند یک گرم یا بیشتر ماده بهداشتی امگاـ۳ تولید کند. اگر شما فقط ۲ یا ۳ وعده غذائی ماهی در هر هفته مصرف کنید این مقدار موجب تضمین سلامتی بلند مدت شما خواهد شد.
۱) گوشت ماهی تازه هرگز بوی ماهی نمیدهد، گوشت تازه ماهی باید بوی دریا را بدهد.
۲) وقتی ماهی کامل را میخرید به چشمهای آن دقت کنید، چشمها باید تمیز، درخشان و برجسته باشند.
اگر چشمهای ماهی تیره و تار باشد، بایستی به جای دیگر برای خرید ماهی مراجعه کنید. آبششهای ماهی باید قرمز یا صورتی روشن باشند و پولکها بایستی مسطح، درخشان و نرم باشند.
۳) وقتی فیله ماهی میخرید، نگاه کنید که رطوبت گوشت ماهی از دست نرفته باشند. نباید هیچ شکاف یا فاصلهای بین عضلات در فیله باشد و نبایستی رنگ حاشیه فیله برگشته باشد.
برتریهای گوشت ماهی و سایر آبزیان
گوشت ماهی با کیفیت خوب بهعنوان یک منبع آبی سرشار از پروتئینهای قابل هضم است. پروتئین ماهی واجد اسیدهای آمینه ضروری بدن به نسبتی بسیار مناسب با نیازهای انسان میباشد. اسیدهای آمینه عبارتند از: آرژینین، هستیدین، ایزولوسین، لیزین، میتونین، لستین، ترئونین، فنیل آلانین، تریپتوفان والین.
گوشت ماهی و دیگر آبزیان بیشتر ویتامینهای مورد نیاز انسان را تأمین کرده و مجموعهای از مواد معدنی لازم را در خود دارند. کسانی که از ماهی و آبزیان تغذیه مینمایند، رشد بیشتر، سلامت بهتر و هوشی سرشارتر از افراد دیگر دارند. گوشت ماهی سرشار از مواد معدنی بهخصوص فلوئور است و از فساد و پوسیدگی دندانها جلوگیری میکند.
بسیاری از بیماریهای قلب و عروق ناشی از افزایش کلسترول موجود در سرم خون است. کلسترول عمدتاً از مصرف گوشت قرمز و برخی از فرآوردههای حیوانی ایجاد میگردد. در صورتیکه میتوان گفت کلسترول حاصل از گوشت ماهی و سایر آبزیان به مراتب کمتر از سایر گوشتها به ویژه گوشت قرمز است. چربیهای اشباع نشده گوشت ماهی، میگو و سایر آبزیان از نظر سلامتی دارای ارزش خاصی برای انسان میباشند و از آنها میتوان حتی برای مداوای بیماریهای عروقی استفاده کرد. به همین دلیل است که به بیماران قلبی و عروقی همواره مصرف غذاهای دریائی به ویژه میگو، لابستر، صدف و ماهی توصیه میشود.
هضم گوشت ماهی در مقایسه با سایر گوشتها به مراتب آسانتر و جذب آن به نسبت بیشتر است. به اکثر بیماران دستگاه گوارشی خوردن گوشت ماهی توصیه میشود. سرعت آماده کردن غذاهای طبخ شده از ماهی و سایر آبزیان در مقایسه با سایر انواع گوشتها به مراتب بیشتر است. گاهی زمان لام برای طبخ ماهی یا میگو تنها چند دقیقه است، در حالیکه پختن انواع گوشتهای قرمز و نیز گوشت طیور گاهی ساعتها وقت لازم است که بدون شک طولانی شدن زمان طبخ اثر سوئی در کاهش ارزشهای غذائی دارد.
ارزش غذایی ماهی
گوشت ماهی به آسانی پخته می شود و خوش مزه و لذیذ است و گوشت ماهی نسبت به سایر گوشت ها ( گوشت قرمز و گوشت طیور ) دارای آب بیشتر و چربی کمتری است و۲۰ درصد آن را پروتئین تشکیل می دهد . پروتئین ماهی دارای ده اسید امینه ضروری با مقدار مطلوب برای مصرف انسان است که انسان خود قادر به سنتز آنها نبوده و حتما باید از طریق مواد غذایی تامین شوند . همچنین گوشت ماهی دارای مواد معدنی ، ید ، ویتامین ، کربوهیدرات ها ست که البته کربوهیدرات ها ، جز به صورت گلگیوژن کبدی به صورت دیگری یافت نمی شوند . بنابراین با توجه به ترکیبات موجود در بدن آبزیان ، می توان آنها را جزء غذاهای پر ارزش محسوب کرد ، زیرا علاوه بر داشتن پروتئین ضروری و کافی دارای انواع متعدد و مقادیر مناسبی از ویتامین ها و مواد معدنی و در عین حال مقادیر کم چربی و کلسترول هستند .
ماهی از نظر مواد معدنی مانند کلسیم، فسفر، ید و کلر غنی و سرشار از ویتامین هاست. فسفر گوشت ماهی برای ساختمان استخوان و دندان بسیار مفید است. در گوشت ماهی مقدار زیادی ید وجود دارد که خاص گوشت ماهی و سایر آبزیان است. سایر مواد غذایی حیوانی و گیاهی از نظر ید فقیر هستند. از آن جا که یک رژیم غذایی خوب باید روزانه ۲۰۰-۱۰۰ میلی گرم ید برای افراد بالغ و ۵۰ میلی گرم ید برای کودکان داشته باشد. براحتی می توان ید مورد نیاز بدن را از طریق خوردن ماهی برطرف کرد.
ویتامین D موجود در ماهی در عمل استخوان سازی بدن نقش مهمی را ایفا می کند و نیز این ویتامین باعث افزایش جذب کلسیم و فسفر در روده می شود. ماهی دارای ویتامین A است که این ویتامین از ویتامین های مهم بوده، کمبود آن باعث سخت شدن پوست و شکنندگی موها و شب کوری می شود.
مصرف گوشت ماهی برای رشد و پیشگیری از بیماری ها اهمیت دارد. در سراسر دنیا افرادی که ماهی مصرف می کنند کمتر دچار سرطان و بیماری قلبی می شوند و نسبت به سایر افراد عمر طولانی تری دارند. محققین چربی مفید و بی نظیر ماهی را دلیل اصلی این مسأله می دانند. روغن ماهی برخلاف چربی گوشت قرمز سرشار از نوعی اسید چرب به نام امگا - ۳ است این اسید با رقیق کردن خون شریان ها را حفظ و باعث کاهش فشار خون، افزایش کلسترول تنظیم ضربان قلب و افزایش انعطاف پذیری شریان های تیر و صفر می شود. ماهی از نظر دارا بودن آنتی اکسیدان های قوی مانند ملونییوم کوآنزیم Q۱۰. (ضد پیری و بیماری) غنی است.
▪ پیشگیری از سرطان پستان
▪ جلوگیری از سکته مغزی
▪ حفاظت از ریه افراد سیگاری
▪ دفاع از بدن در مقابل بیماری دیابت
▪ متوقف کردن حملات قلبی
▪ حفظ خاصیت انعطاف پذیری شریان ها
ماهي و محصولات دريايي با وجود آن كه جزو مواد غذايي حيواني هستند، ولي از نظر تركيب چربي با ساير مواد حيواني متفاوتاند. چربي موجود در مواد غذايي حيواني به طور عمده حاوي تركيباتي به نام اسيدهاي چرب اشباع شده هستند كه اين تركيبات موجب بالا بردن كلسترول و ساير چربيهاي نامطلوب خون ميشوند.
بنابراين افراط در مصرف چربيهاي حيواني، سلامت قلب و عروق را به خطر انداخته و در نهايت منجر به سكتههاي قلبي و مغزي ميشود. ولي ماهي و آبزيان با وجود آن كه از دسته مواد غذايي حيواني هستند با اين حال نوع چربي موجود در آنها مشابه مواد گياهي است و از اسيدهاي چرب اشباع نشده به نام امگا 3 در آبزيان وجود دارد كه اثرات بسيار مهميدر سلامت انسان به عهده دارد و در پيشگيري از بسياري از بيماريها و كنترل و كمك به بهبود اختلالات و عوارض مختلف نقش مهم و سازندهاي به عهده دارد.
جالب است بدانيم كه چربي موجود در بافتهاي ماهي و آبزيان تنها موجب افزايش كلسترول و ساير چربيهاي نامطلوب خون و عوارض قلبي و عروق كمك مؤثري نيز ميكند. ماهي از منابع بسيار خوب پروتئين محسوب ميشود. پروتئين موجود در ماهي از نظر كميت و كيفيت قابل توجه است، بدين معني كه پروتئين موجود در ماهي به شكلي است كه به آساني در دستگاه گوارش هضم و جذب ميشود و به طور تقريبا كامل در بدن به مصرف ميرسد.
ماهي يكي از منابع خوب آهن است و آهن در خونسازي و همچنين در حفظ مقاومت بدن در برابر ميكروبها نقش مهميبه عهده دارد. آهن موجود در ماهي به گونهاي است كه جذب آن در دستگاه گوارش آسان بوده و به خوبي در بدن به مصرف ميرسد. علاوه بر آن آهن موجود در ماهي، جذب آهن منابع گياهي را هم افزايش ميدهد بنابراين نقش مهميدر پيشگيري از كم خوني ناشي (لينك)از فقر آهن به عهده دارد.
ماهي حاوي مقدار قابل توجهي ويتامينهاي گروه "B" در تنظيم فعاليت سلول هاي عصبي و در نتيجه در سلامت سيستم عصبي و نيز در سلامت پوست تاثير دارند. همچنين بعضي از انواع ويتامينهاي گروه "B"در خون سازي نيز مؤثرند. بنابراين با مصرف ماهي ميتوانيم به سلامت اعصاب، شادابي، طراوت پوست و پيشگيري از كم خوني كمك كنيم .
ماده مغذي ديگري كه در ماهي به مقدار كافي وجود دارد روي(لينك) ميباشد. روي يك ماده مغذي است كه در رشد كودكان و نوجوانان و نيز در بلوغ جنسي نوجوانان تاثير مهميدارد. كمبود اين ماده مغذي در دوران رشد موجب كوتاهي قد و در صورت كمبود شديد باعث كوتولگي ميشود. همچنين در دوران بلوغ منجر به تاخير در بلوغ جنسي ميشود. ماهي اين ماده غذايي مفيد با دارا بودن روي به ميزان كافي ميتواند به رشد و تنظيم بلوغ جنسي كمك كند.
ماهي از منابع غني فلوئور در سلامت و استحكام دندانها و در پيشگيري و پوسيدگي دندان تاثير مهميدارد. پس با مصرف ماهي ميتوانيم به سلامت و استحكام دندانهاي خود كمك كنيم فلوئور همچنين در پيشگيري از استئوپروز يا پوكي استخوان(لينك) مؤثر است.
ماهي دريا از بهترين منابع يد به حساب ميآيد. يد يكي از مواد مغذي است كه تاثير مهميدر سلامت انسان دارد. يد در رشد اثرات قابل توجهي دارد و كمبود آن موجب اختلال در رشد و كوتاهي قد ميشود. بنابراين مصرف ماهي به مقدار كافي در دوران رشد ضروري است. يد همچنين در تكامل سيستم عصبي نقش مهميدارد و چنانچه خانمها در دوران بارداري مبتلا به كمبود شديد يد باشند، كودكانشان علاوه بر اختلال در رشد جسميدچار عقب افتادگي ذهني نيز ميشوند و اين مشكل تا آخر عمر گريبانگير آنان خواهد شد. همچنين كمبود يد در شير مادر ميتواند منجر به اختلال در رشد جسمي و ذهني كودك شيرخوار بشود.
مصرف ماهي "2" تا"3" بار در هفته در برنامه غذايي مادران باردار و شيرده ميتواند اثرات مثبتي در رشد جسميو ذهني جنين و نوزاد داشته باشد. نقش ديگري كه يد در سلامت انسان به عهده دارد تاثير آن در متابوليسم مواد انرژيزا است. كمبود يد موجب كاهش متابوليسم مواد انرژيزا در بدن
شده و در نتيجه منجر به افزايش وزن و چاقي ميشود. يد در توليد مثل نيز مؤثر است و افراد مبتلا به گواتر ناشي از كمبود يد دچار اختلال در توليد مثل خواهند شد. مصرف ماهي و آبزيان ميتواند نياز انسان را به يد تامين كرده و از بروز عوارض ناشي از كمبود يد پيشگيري كند.
ماهي از منابع خوب فسفر محسوب ميشود. فسفر ماده اي است كه همراه كلسيم در سلامت و استحكام استخوان ها تاثير مهميدارد. ماهيهايي كه با استخوان مصرف ميشوند مانند ماهي كيلكا و ساردين علاوه بر خواصي كه براي انواع ماهيها ذكر شد حاوي مقدار قابل توجهي كلسيم نيز ميباشند. بنابراين در رشد، استحكام و سلامت استخوانها و دندانها مؤثرند.
ماهي و آبزيان با داشتن خواص تغذيهاي بسيار خوب ميتوانند قسمت اعظم نيازمنديهاي تغذيهاي ما را تامين كنند. علاوه بر آن به علت داشتن تركيبات خاصي كه در چربي بدن آنها وجود دارد در پيشگيري از بسياري امراض و كنترل و درمان بيماريهاي مختلف نقش مهميبه عهده دارند.
خواص ماهی و امگا 3 موجود در آن
به طور کلی 84 گرم ماهی دارای 120 کالری می باشد.
گوشت ماهی دارای ویتامین های B، A و D ، کلسیم و فسفر و دارای مقدار کمی آهن، مس و سلنیوم می باشد. ماهی هایی که در آب های شور زندگی می کنند، دارای مقدار زیادی یُد می باشند. لازم به ذکر است که ماهی دارای مقدار بسیار کمی سدیم می باشد و به همین خاطر برای رژیم های کم نمک توصیه می شود.
متخصصان تغذیه برای همه افراد به خصوص بیماران قلبی، مصرف دو بار ماهی در هفته(هر بار 90 گرم) را سفارش می کنند.
چربی ماهی مفید است و چربی گوشت قرمز مضر، زیرا چربی گوشت قرمز از نوع چربی های اشباع می باشد، اما چربی ماهی از 2 نوع اسید چرب غیر اشباع امگا 3 به نام های EPA و DHA است.
خواص ماهی و روغن ماهی یا امگا 3
منابع اسید چرب امگا 3
منابع دیگر اسید چرب امگا 3، عبارت است از: دانه سویا، کدو و کلم.
تحقیقات نشان داده است که دریافت امگا 3 از طریق مواد غذایی، بهتر از دریافت آن از طریق مکمل هاست.
به طور کلی، 84 گرم میگو دارای 29 گرم اسید چرب امگا 3 است.
84 گرم سالمون 9/1 - 1/1 گرم اسید چرب امگا 3 دارد.
در 84 گرم ماهی تن کنسرو شده حدود 24/0 - 17/0 گرم اسید چرب امگا 3 وجود دارد.
لازم به ذکر است، که در بدن ما باید به مقدار کافی ویتامین های B6، B3 و C و همچنین املاح منیزیم و روی وجود داشته باشد، تا امگا 3 اعمال خود را بهتر انجام دهد.
ویتامین E که خود یک آنتی اکسیدان می باشد، امگا 3 را در برابر اکسیده شدن محافظت می کند.
علائمی که نشان می دهند باید امگا 3 بیشتری مصرف کنیم عبارتند از:
خستگی، درد عضلانی، خشکی و خارش پوست صورت، جوش صورت، زخم دهان ، سردرد ، دیابت نوع 2، بیماری های قلبی، شکننده بودن موها و ناخن ها و عدم تمرکز.
مصرف امگا 3 باعث دور شدن بسیاری از بیماری ها می گردد، از جمله:
مصرف ماهی و افسردگی
این محقق خاطرنشان كرد كه ممكن است عوامل متعدد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و دیگر عوامل بر نتایج به دست آمده از تحقیقات او تأثیرگذار بوده باشد، اما به این مطلب نیز اشاره كرد كه تراكم بالای اسید دكوزاهگزانوئیك ( یك اسید چرب مهم و اساسی موجود در ماهی) در پلاسمای خون، موجب افزایش سروتونین و در نهایت كاهش بروز افسردگی و خودكشی شده است.
روغن ماهی موجب تخفیف علایم بیماری شیزوفرنی می شود.
شیزوفرنی یك بیماری حاد روحی است كه علائم آن شامل هذیان گویی، نابهنجاری های روانی و روگردانی ازاجتماع می باشد. شواهد بسیار زیادی نشان می دهند كه غیرطبیعی بودن تركیبات اسید چرب درغشای سلولی با بروز این بیماری درارتباط است.
پژوهشگران در یكی از مطالعات خود به ارزیابی تأثیر مصرف روغن ماهی بر شدت یا كاهش علایم بیماری شیزوفرنی در یك گروه 24 نفره از بیماران شیزوفرنیك پرداختند. آن ها در یك دوره 6 ماهه، روزانه 10 گرم كنسانتره روغن ماهی برای این بیماران تجویز كردند كه به میزان زیادی از شدت علایم این بیماری در طول این دوره كاسته شد. نكته جالب توجه اینجاست كه هیچ یك از این بیماران در زمان قبل از این دوره درمان، دچار نقص در جذب اسیدهای چرب نبودند.
محققان به این نتیجه رسیده اند كه بیماری شیزوفرنی به طریقی با یك متابولیسم غیرطبیعی اسید چرب در ارتباط می باشد و همواره بر روی آزمایش های كلینیكی برای شناسایی فواید نهفته در تجویز اسید چرب امگا-3 به منظور درمان این ناهنجاری، تأكید فراوان دارند.
مغز انسان به اسید دكوزاهگزانوئیك (DHA) نیاز دارد. DHA ( اسید دكوزاهگزانوئیك) یكی از اركان اساسی بافت مغزی انسان را تشكیل می دهد و به ویژه در قشر خاكستری مغز و شبكیه چشم به میزان زیاد یافت می شود. اخیراً دانشمندان به ارتباط كمبود این اسید چرب مهم با افسردگی، از دست دادن حافظه، جنون و مشكلات بینایی پی برده اند. این اسید چرب برای جنین و نوزاد انسان، از درجه اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. محتوایDHA در مغز نوزاد انسان در طول سه ماهه اول زندگی سه برابر می شود. از این رو، دریافت آن به میزان كافی برای مادر در زمان بارداری وشیردهی الزامی است. متأسفانه، میانگین محتوایDHA در شیرمادران در كشور آمریكا دارای كمترین میزان در سراسر جهان می باشد. احتمالاً دلیل آن این است كه آمریكایی ها، ماهی كم مصرف می كنند.
برخی از پزشكان معتقد هستند كه بیماری هایی نظیر افسردگی پس از زایمان و ضریب هوشی پایین همه ناشی از جذب ناقص DHA است كه به وفور در كشورهای آمریكایی دیده می شود. این پزشكان همچنین اظهار می كنند كه مقادیر پایینDHA مربوط به میزان اندك سروتونین در مغز می باشد كه باز هم موجب افزایش گرایش به افسردگی، خودكشی و ستیزه جویی می شود.DHA به میزان زیاد در فیتوپلانكتون ها و ماهی های آب های سرد یافت می شود. كارشناسان تغذیه توصیه می كنند كه جهت تامینDHA كافی دو تا سه وعده در هفته ماهی مصرف شود و اگر هم امكان آن نباشد، حداقل روزانه 100 میلی گرمDHA مصرف كنند.
بسیار دیده شده است كه برای پایین آوردن كلسترول ، كاهش وزن بدن و نیز جهت جلوگیری از انواع حاد سرطان ، رژیم هایی با محتوای چربی بسیار پایین تجویز می شود ، اما اگرچه كاهش كلسترول، احتمال خطر مرگ از بیماری قلبی را كم می كند ، در مقابل ، می تواند موجب افزایش احتمال بروز مرگ و میرهای غیر طبیعی ، خودكشی و افسردگی شود.
همچنین دارو های كنترل چربی و كاهنده ی كلسترول ممكن است منجر به كاهش تراكم اسیدهای چرب غیر اشباع در بافت عصبی شوند. رژیم های مهار چربی عموماً منجر به افزایش جذب اسیدهای چرب غیر اشباع امگا-6 و كاهش جذب اسیدهای چرب امگا-3 می شود. اسیدهای چرب امگا-3 موجود در روغن ماهی برای فعالیت درست سیستم عصبی، مهم و حیاتی هستند و در رژیم هایی كه جهت كاهش كلسترول ، كاهش وزن و جلوگیری از سرطان تجویز می شوند، باید حتماً اهمیت جذب كافی اسیدهای چرب امگا-3 را در نظر باید گرفت.
ماهیان شامل دو رده ماهیهای غضروفی و ماهیهای استخوانی هستند.
ماهیان غضروفی
این ماهیان دارای جمجمه غضروفی هستند هفت کمان یا قوس غضروفی در این ماهیان موجود است. اولین قوس تغییر شکل یافته و آرواره فوقانی یا پلاتوکوردرات و آرواره پایین مکمل را تشکیل میدهد. علاوه بر ستون مهرهها که غضروفی است کمربند سینهای و کمربند لگنی وجود دارد. سیستم عضلانی در ماهیان غضروفی ساده بوده و عضلات محوری توسط یک لایه جدا کننده به عضلات پشتی و شکمی تقسیم میشود.
در اغلب ماهیان غضروفی تعدادی دندانهای تیز و برنده وجود دارد. روده ماهیان غضروفی معمولا به دو بخش تقسیم میشود. در بخش کوچکتر دیواره یا دریچهای مارپیچی جهت افزایش سطح جذب غذا وجود دارد و در بخش انتهایی روده ، غدهای به نام غده رودهای به روده متصل میگردد. نقش این غده دفع نمک در ماهیان غضروفی است.
قلب ماهیان غضروفی
ساختمان آبشش
وسیله تنفس آبشش است. هر آبشش به دو بخش تقسیم میشود به هر یک از بخشها ، همیبرانش و به هر آبشش هولوبرانش گفته میشود. ماهیان غضروفی از 5 تا 7 جفت آبشش دارند. یک جفت سوراخ را که در تنفس نقش ندارد و در قسمت قدامی چشم اسپیراکل است نیز ضمیمه دستگاه گوارش است. در برخی کوسه ماهیان بخش کوچک از آبشش به نام شبه آبشش درون اسپیراکل قرار میگیرد.
تولید مثل ماهیان غضروفی
ماهیان استخوانی
قسمتهای مختلف ماهیان استخوانی
پولکها: پولکهای متنوعی در ماهیان وجود دارد. پولک گانوئیدی که حاوی گانوئین است در ماهیان خاویاری دیده میشود. پولک مدور در اغلب ماهیهای استخوانی مانند کپور و ماهی سفید یافت میشود. پولک شانهای در اغلب سوف ماهیان دیده میشود. پولکهای مدور یا شانهای ممکن است در برخی ماهیها باهم دیده شود. هر دو نوع پولک جز پولکهای درخشان است و منشا پولک پوست ماهی است.
خط جانبی: به صورت خطی واضح و مشخص در بسیاری از ماهیان دیده میشود خط مستقیم یا منحنی. در بعضی این خط تمام طول بدن را نمیپوشاند چه ماهیانی که دارای خط جانبی مشخص و چه نامشخص ، خط جانبی دارای سلولهای حسی به نام نوروماست است. که این سلولها در تشخیص وضعیت و سنجش تلاطم و حکت ماهی کمک میکند.
گوش ماهیان: در ماهیان فقط گوش داخلی وجود دارد. از ویژگیهای گوش ماهیان وجود سنگریزههایی به تعداد 3 تا 4 عدد است که اتولیت نامیده میشود. به این سنگریزهها ، سنگریزه شنوایی هم میگویند که در سیستماتیک و تعیین سن ماهیان اهمیت دارند و سلولهای حسی گوش داخلی که در شنوایی و تعادل نقش دارند ماکولا نام دارند. در ماهیانی که قدرت شنوایی خوبی دارند ارتباطی بین گوش داخلی و کیسه هوایی ایجاد شده است.
ساختمان چشم ماهیان استخوانی
قرنیه مسطح
ماهیچه مسئول حرکت دادن عدسی
مشیمیه (تغذیه کننده چشم)
در ماهیانی که در اعماق زیاد زیست میکنند عدسی بسیار بزرگ و شبکیه کوچک است و شکل عدسی کروی است.
کیسه شنا
ماهیان هوازی
تولید مثل ماهیان
برخی ماهیان لقاح داخلی دارند که تعدادشان محدود است.
جفتگیری یا پیدا کردن جفت از طریق مختلف مانند تغییرات رنگ بدن ، تولید صدا و تولید مواد محرک فرمون.
پس از رها شدن تخمها ، تخمها یا شناورند یا به درون آب فرو میروند.
ماهی زندهزا مانند گاپی (Gupy) حدود 50 عدد نوزاد تولید میکند.
رها سازی تخمک از تخمدان یا از طریق پاره شدن دیواره و رها شدن تخمک درون شکم مانند قزل آلا و یا تخمک از مجرای تخمکبر به بیرون رانده میشود.
برخی از ماهیان درون دهان و یا بعضی درون روده و یا درون کیسههای شکمی تکوین تخم را انجام میدهند.
انواع ماهي هاي خوراكي
ماهي سفيد: دوكي شكل و با گوشت سفيد و لطيف است. البته جنس نر اين ماهي روي سرش خالهاي درشت و سفيد دارد، كشيده تر است و گوشت بيشتري دارد. نوع دريايياش هم، قطعا از نوع پرورشي مرغوبتراست.
ماهي سفيد را مي توان سرخ كرده، كبابي، بخارپز يا به شكل دودي مصرف كرد كه بستگي به ذائقه و سليقه افراد دارد.
اردك ماهي: گوشت لذيذي دارد؛ چه آن را سرخ يا كبابي كنيد.
ماهي كفال: اين ماهي دوكي شكل، گوشت سفيد اما سفتي دارد و اصالتا روسي است. شماليها اغلب نوع "دودي" و "شور" آن را مصرف ميكنند. سرخ شده و كبابي كفال را هم با نارنج و ليمو ميل ميكنند.
ماهيهاي جنوب
ماهي سنگسر: از نظر شكلي، كتابي است. استخوان زيادي دارد. معمولا آن را كباب يا سرخ كرده يا در قليهماهي استفاده ميكنند.
ماهي شوريده: ماهي شوريده، دوكي شكل و ظريف است. گوشت سفيد و كمتيغاش هم بعد از پخت،نرم و لذيذ مي شود. اين ماهي را درسته و البته با شكم خالي، ميتوان سرخ كرد.
ماهي شير: تقريبا بدون تيغ و بيآزار است؛ با گوشتي صورتي كه ضايعات كمي دارد. همهجورهاش را هم درست ميكنند: سرخ كرده، بخارپز و كبابي.
ماهي سرخو: شبيه سنگسر است، ولي با گوشت سفيد و لطيف. سرخ شدهاش را ميخورند يا در قليه ماهي استفاده ميكنند.
ماهي هامور: هامور اسم خانوادگي تعداد زيادي ماهي خليج فارس و درياي عمان است. در اين ميان، هامور قهوهاي را ميشود براي مهماني، درسته كباب كرد. گوشتش بعد از پختن، سفيد و البته سفت ميشود. وقت پختن قليهماهي با ماهي هامور، پوستش را نميكنند، چون حسابي لعاب مياندازد.
ماهي راشكو: ماهي مرغوب جنوب است كه گوشت سفيد و نرم، و ضايعات كمي دارد و به هر روشي مي توان آن را پخت. راشكو را براي قليهماهي هم استفاده ميكنند.
ماهي هاي پرورشي:
فعلا اين ماهيها را پرورش ميدهند:
كپور معمولي، كپور آيينه، كپور چرمي، آمور، كپور نقرهاي، سرگنده و قزلآلاي رنگينكمان.
ماهي هاي رودخانهاي:
ماهي هاي سرد يا يخزده:
براي رو شدن دست اين فروشنده هاي متقلب، به مردمك چشم ماهي دقت كنيد.
اگر ماهي سالم باشد، يك نقطه سفيدرنگ در مردمك آن ديده ميشود، ولي اگر ماهي قبل از يخزدن خيلي سالم نباشد، چشم يخزدهاش كاملا كدر يا شيري رنگ است.
منابع :
ماهی http://daneshnameh.roshd.ir
خواص ماهی http://www.iranmania.com
خواص ماهی و امگا 3 موجود در آن http://forum.persiandown.com
ارزش غذایی ماهی http://aftab.ir
ماهی رمز سلامتی http://www.refah.ir
انواع ماهي هاي خوراكي ما http://iran-world.com
خواص ماهی http://aftab.ir
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}