نکات کلیدی درباره شعار اقتصاد مقاومتی: تولید - اشتغال
مروری بر بیانات رهبر معظم انقلاب درباره اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال در حرم رضوی علیه السلام
اشاره:
بیانات مقام معظم رهبری در اولین روز سال ۹۶ در حرم مطهر رضوی علیه السلام، نکات مهم و اساسی در بر داشت که شایستهی مطالعهی دقیق و چندین باره است. در این متن سعی شده که در عین حداکثر تلخیص، به محتوا آسیبی وارد نشود تا کسانی که موفق به شنیدن کامل سخنرانی نشده اند، بتوانند مرور سریعی بر این بیانات حکیمانه رهبر فرزانه انقلاب داشته باشند.
۱- مقدمه
۱.۱- علت طرح بحث
اهمّیّت مساله/ برای توجّه مسئولان/ برای ایجاد پیوند میان مردم و مسئولان در زمینهی اقتصاد
۱.۲- اهمیت اقتصاد
چیزهایی که ما در زمینهی مسائل مادّی برای کشورمان دنبال می کنیم(امنیّت ملّی، عزّت ملّی، سلامت عمومی، رفاه عمومی، پیشرفت همهجانبه، استقلال از قدرتهای سلطهگر جهانی، شکوفایی استعدادها، نجات یافتن از آسیبهای اجتماعی مثل اعتیاد) بدون اینکه کشور اقتصاد قوی داشته باشد به دست نمیآید/ چند سال است این مسئله در رأس اولویّت های فوری کشور قرار دارد/ اولویّت دشمن هم مسئلهی اقتصادی است.
۱.۳- ویژگیهای یک اقتصاد قوی
مطمئن و متّکی به خود که دستمان به سمت دیگران دراز نباشد/ بتوانیم انتخاب کنیم، حرکت کنیم، اقدام کنیم، روی قیمت نفت اثر بگذاریم، پول ملّی را ارزشمند کنیم، قدرت خرید مردم را بالا ببریم
۱.۴- الزامات تحقق اقتصاد قوی
اتّحاد ملّی/ پیوند عمومی ملّت با نظام/ فرهنگ انقلابی/ مسئولان شجاع و فعّال و پُرکار
۲- شرایط کلی اقتصاد
۲.۱- پیشرفت ها
دشمن تلاش می کند که کمبودهای معیشتی و اقتصادی کشور را به نظام اسلامی نسبت بدهد و وانمود بکند که نظام اسلامی قادر نبوده و نیست مشکل اقتصادی ملّت ایران را حل کند/ اگر وضع ملّت و کشور را مقایسه کنیم با دوران طاغوت، آنوقت معلوم می شود که چه خدمات بزرگ و ارزشمندی را نظام اسلامی تقدیم کرده است.
۲.۱.۱- زیرساختها
کارها از نظر معیار و مقیاسی که انسان با کشورهای دیگر میسنجد، بسیار بزرگ و عظیم است. از باب مثال: در این مدت راهها شش برابر/ ظرفیّت بنادر ۲۰ برابر/ سدهای مخزنی۳۰ برابر/ تولید برق ۱۴ برابر/ صادرات غیر نفتی۵۷۷ برابر/ تولید محصولات پتروشیمی۳۰ برابر/ تولید محصولات فولادی ۱۵ برابر شده است. هر کشوری بخواهد پیشرفت اقتصادی پیدا کند، به این چیزها احتیاج دارد.
۲.۱.۲- علم و فنّاوری
تعداد دانشجویان ۲۵ برابر/ مقالات علمی شانزده برابر و فعّالیّت های علمی و فنّاوری فراوان دیگر.
۲.۱.۳- توسعهی اجتماعی و انسانی
شاخص های بسیار بالا/ در زمینهی خدمترسانی مثل برق و گاز و تلفن و آبادی روستاها، آمارها بسیار خوب و مژدهبخش
۲.۱.۴- فعّالیّتهای نظامی
آمارها فوقالعاده
*اگر این فهرست را بخواهم بگویم بسیار طولانی است و کار از اینها برتر و بالاتر است/ آنهم درحالیکه در این سی و چند سال، ملّت از همه طرف در فشار تحریم و فشار اقتصادی دشمنان بوده است.
*البتّه پیشرفت متوقّف نمی شود؛ کارهای زیادی وجود دارد که باید انجام شود/ در سیاست های کلّی نظام اسلامی به کارهایی که باید در آینده انجام بگیرد، تصریح شده است.
۲.۲- ظرفیتها
اگر امیدواریهایی را به آینده ابراز می کنیم و می گوییم که این کارها باید انجام بگیرد یا این کارها انجام خواهد گرفت، با تکیهی بر ظرفیّت ها و تواناییهای بالقوّهی کشور است.
۲.۲.۱- نیروی انسانی
پنج میلیون دانشجو/ ده میلیون فارغالتّحصیل دانشگاهی/ ۳۳ میلیون جوان در سنّ کار ( پانزده تا چهل سال)
۲.۲.۲- منابع طبیعی
جمعیّت کشور حدود یک درصد جمعیّت دنیا امّا همهی منابع اصلی بیشتر از یک درصد/ ثروتمندترین کشور از لحاظ منابع نفت و گاز/ رتبه اول گاز
۲.۳- ضعفها
ضعف های زیادی وجود داشته که این مربوط به مدیریّت های ما است، مربوط به حرکت عمومی نظام اسلامی نیست/ هرجا مدیریّت انقلابیِ فعّالِ پُرتحرّک داشتیم،کار پیش رفته/ هرجا مدیریّت های ضعیف، بیحال، ناامید، غیرانقلابی و بیتحرّک داشتیم کارها یا متوقّف مانده یا انحراف پیدا کرده است/ اگر مدیریّت در بخش های مختلف کشور، متدیّن، انقلابی و کارآمد باشد، همهی مشکلات کشور حل خواهد شد/ مشکل غیرقابل حلّی در کشور نداریم.
۳- تحلیل شرایط فعلی
اقتصاد مقاومتی را مطرح کردیم/ دوستان مسئول در قوّهی مجریّه و بقیّهی دستگاههای کشور دنبال کردند، برنامهریزیهایی کردند و کارهایی را انجام دادند/ لکن آنچه مقابل چشممان میبینیم خلأهای اقتصادی ما خلأهای بزرگی است/ یکی مسئله یبیکاری است/ بخصوص بیکاری جوانان تحصیلکرده/ مسئله-ی معیشت طبقات ضعیف/ مشکلات گوناگونی که در زمینهی فرهنگی و اجتماعی به دنبال این ها میآید/ دشمن هم بر روی همین ها تمرکز و تبلیغات می کند/ صاحبنظران اقتصادی مشکل عمده را در رکود و بیکاری میبینند.
۳.۱- بنگاههای کوچک
در همین جلسهی اوّل سال گذشته تأکید زیادی بر روی کارگاههای کوچک و متوسّط کرده بودم/ مسئولین پانزده هزار میلیارد تومان بودجه گذاشتند برای اینکه حدود بیست هزار کارگاه کوچک را از رکود خارج کنند/ اقدام خوبی بود/پیش رفت/ منتهی نه به آن اندازهای که هزینه شده
۳.۲- شاخصها
شاخص تورّم کاهش/ امّا شاخص بیکاری افزایش نشان می دهد/ رشد اقتصادی، مثبت امّا رشد سرمایهگذاری، منفی است/ در بعضی از بخش ها مثل بخش نفت پیشرفت داریم/ در بعضی از بخش ها مثل معدن، مثل مسکن عقبرفت داریم/ آمارهای رسمی انسان را قانع نمی کند به اینکه حرکت عمومی به سمت رفع مشکلات اقتصادی است.
۴- اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال
۴.۱- علت نامگذاری
خب این ها در اقتصاد مقاومتی هست منتهی اقتصاد مقاومتی یک مجموعه است. اگر ما بتوانیم این مجموعه را تجزیه کنیم و در هر فرصتِ زمانی، بر روی بخشی از مسائل مهمّ آن تکیهی بیشتری در کشور انجام بگیرد، مطمئنّاً خواهیم توانست نتایج خوبی از آن بگیریم.
آنچه بنده در مورد آینده بهعنوان نقطهی اولویّتدار و کلیدی به آن نگاه میکنم، عبارت است از تولید؛ تولید ملّی، تولید داخلی.
۴.۲- فواید تولید
اشتغال/ شکوفایی استعدادها و ابتکار جوان ها/ مصرف نشدن ارزِ بااهمّیّت برای کالاهای مصرفی/ به کار افتادن پساندازهای راکد/ جهش صادرات/ کمرنگ شدن مسابقهی به رخ کشیدن مارک های خارجی بین مردم/ کم شدن ناهنجاریهای اجتماعی(فساد، تأخیر ازدواج، اعتیاد)/ ایجاد نشاط ملّی/ به کار افتادن ظرفیّت های معدنی
۴.۳- امکانات مورد نیاز
۴.۳.۱- نیروی انسانی
۳۳ میلیون نفر ۱۵ تا ۴۰ سال/ ۵۵ میلیون نفر ۱۵ تا ۶۵ سال/ ده میلیون تحصیلکردهی دانشگاهی/ پنج میلیون دانشجو/ جزو اوّلین رتبه های دارای مهندسان در کشورهای دنیا
۴.۳.۲- سرمایه
گفته می شود که ما سرمایهی لازم برای اینکه تولیدکننده را بتوانیم به تولید وادار کنیم نداریم/ این را قبول ندارم/ علاوه بر امکانات شخصی/ صندوق توسعهی ملّی برای این است که به بخش خصوصی – یعنی به تولیدکنندهی داخلی- توانایی بدهد تا بتواند کار تولید را راه بیندازد.
صندوق توسعه ملی: از درآمد نفت کشور هرسال درصدی کنار گذاشته می شود که وابستگی اقتصاد کشور به نفت کم بشود/ اوّل بیست درصد، بعد بر این بیست درصد، هر سال سه درصد اضافه می شود/ این وقتی پیش برود، در ظرف چند سال دیگر، نفت به کلّی از اقتصاد کشور جدا خواهد شد/ اگر کشوری بتواند اقتصاد خودش را از نفت جدا بکند و دارای نفت هم باشد، این کشور قطعاً پیشرفت چندبرابر خواهد کرد.
۴.۳.۳- ابزار کار پیشرفته
جوان ایرانی که می تواند غنیسازی اورانیوم را در ظرف مدّت کوتاهی از سهونیم درصد به بیست درصد برساند/ اینجور حرکت علمی عظیمی را انجام بدهد/ موشک درست کند/ هواپیما درست کند/ سلاح نظامی درست کند/ این جوان نمی تواند ماشین را برای تولید خودرو یا فلان موضوع دیگر پیشرفت بدهد و پیش ببرد؟/ مغز متفکّر و فعّال جوان باسواد و بااستعداد و تحصیلکردهی ایرانی، آماده است برای این کارها/ میدان را باز کنیم برای جوان ها/ از چند سال قبل، همکاری صنعت و دانشگاه را توصیه کردم/ در بخش های نظامی خیلی خوب انجام گرفته است.
*بنابراین ما در تولید، مشکلی از لحاظ امکانات نداریم؛ هم نیروی انسانی داریم، هم می توانیم ابزار کار پیشرفته تهیّه کنیم، هم سرمایهگذاری می توانیم بکنیم بهوسیلهی صندوق توسعهی ملّی و امثال اینها و ثروت های خود مردم.
۴.۴- الزامات
آحاد ملّت، مسئولان دولتی، مسئولان قضائی، مسئولان قوّهی مقنّنه وظایفی دارند/ مدیریّت کارآمد و متعهّد و متدیّن برای بخش هایی که به تولید ارتباط پیدا می کند/ دخالت دادن مردم در کار تولید(دنبال کردن سیاست های اصل۴۴۴)/ صادرات/ متأسّفانه عمدهی صادرات کشور ما بلکه عمدهی معاملات تجاری ما از صادرات و واردات، با پنج یا شش کشور است/ این خلاف اقتصاد مقاومتی است/ یکی از سیاست های اقتصاد مقاومتی گسترش صادرات و گسترش طرفهای صادراتی ماست/ این تحرّک مسئولین را لازم دارد در سیاست خارجی، چه در بخش های دیگر/ امنیّت سرمایهگذاری/ این کار ضابطین قوّهی قضائیّه و کار نیروهای امنیّتی است/ یک سرمایهگذاری و سروصدایی به پا می شود، صداوسیما هم وارد می شود و تبلیغات می کنند، مردم هم میآیند طلا و خانه و پول و همهچیزشان را صرف سرمایهگذاری می کنند، بعد معلوم می شود در آن تقلّب بوده است!/ ثبات سیاست ها و قوانین/ این کار، کار مجلس شورای اسلامی است/ مقرّرات و زوائد دستوپاگیر را بردارند/ ثبات در قوانین ایجاد کنند و هر روز یک قانون جدیدی نیاورند/ احساس مسئولیّت آحاد مردم/ کار فقط به عهدهی مسئولین نیست/ اینکه ما روی تولید داخلی تکیه می کنیم، حتماً مصرف داخلی هم مورد توقّع است/ مصرفکنندهی ایرانی برای آن چیزهایی که در داخل تولید می شود، ارجحیّت قائل باشد/ نمونه از بیمسئولیّتی، این است که بعضی از صادرکنندهها کاری می کنند که آن مشتریِ بیرونِ کشور را نسبت به تولید داخلی ما بدبین می کنند/ بایستی نماینده و نمودار حُسن عمل و صحّت عمل ایرانی باشد، اگرچنانچه اینجور عمل نکنیم، بیمسئولیّتی است.
۴.۴.۱. واردات
واردات کالاهایی که در داخل بهقدر کافی تولید می شود، بایستی بهصورت یک حرام شرعی و قانونی شناخته بشود/ اینکه کالاهای مصرفی ما، از خوراک گرفته تا پوشاک، تا وسایل منزل، تا کیف و کفش بعضی از بانوان، تا وسایل مدرسه و دفتر و قلم و امثال اینها از خارج بیاید، این مایهی شرمندگی است!/ بعضی از اجناس اساسی هست که در داخل قابلیّت تولید دارد امّا درعینحال وارد می شود/ چند سال قبل از این شنیدم که علوفه را وارد می کنند. گفتیم خب علوفه که واردکردنی نیست، با اینهمه مراتع و مزارع و مانند اینها؛ گفتند علوفه احتیاج به فلان جنس دارد که این جنس در داخل کشور تولید نمیشود. گفتیم خب تولید کنید!
۴.۴.۲. قاچاق
گفته می شود ۱۵ میلیارد دلار صرف قاچاق می شود/ تا ۲۰ میلیارد و ۲۵ میلیارد هم گفته می شود! اینها ضربهی به اقتصاد کشور است/ البتّه آن کسانی که مسئول مبارزهی با قاچاقند، سوراخ دعا را گم نکنند! ما می گوییم بروید با باندهای قاچاق مبارزه کنید. از مبادی رسمی کشور که جنس قاچاق وارد می شود/ گزارش دادند که از فلان بندر در روز مثلاً سه هزار تا پنج هزار کانتینر وارد کشور می شود/ فقط ۱۵۰ کانتینر بازدید میشود/ آنچه از مرزهای غیررسمی وارد می شود که بحث دیگری است؛ یا از مناطق آزاد همینجور/ به رئیسجمهور محترم همین را گفتم و تذکّر دادم/ ما می توانیم وسایلی بیاوریم که همین کانتینر را بدون اینکه احتیاج به توقّف داشته باشد، در حال عبور بازدید کند/ وارد کنند یا تولید کنند/ مقصود ما این است، نه چیزهای جزئی/ مثلاً فرض کنید بروند سراغ فلان خانواده را که با یک مختصر جنس کوچکی که از این-طرف مرز به آن طرف می برد، زندگیاش دارد می گذرد، مسئله اینها نیست.
منبع: moqavemati.net
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}