مترجم: پریسا مرتضوی
منبع:راسخون
 

آیا می‌دانستید که ناخن‌های شما می‌توانند از سلامت عمومی ‌شما خبر بدهند؟ رنگ و تغییر شکل ناخن می‌تواند نشانه وجود بیماری باشد. مشکلات کبد، ریه و قلب می‌توانند سبب بروز تغییراتی در ناخن‌های شما شوند. در این مقاله به شما خواهیم گفت که چگونه اسرار ناخن‌های خود را کشف کنید.

رنگ‌پریدگی ناخن‌ها

گاهی اوقات رنگ‌پریدگی ناخن‌ها می‌تواند نشانه ابتلا به بیماری‌های باشد. بیماری‌هایی مانند:
• کم خونی
• نارسایی احتقانی قلب
• بیماری کبدی
• سوء تغذیه
سفیدی ناخن
داشتن ناخن‌هایی سفید رنگ با حاشیه‌هایی تیره‌تر می‌تواند حاکی از مشکلات کبدی همچون هپاتیت باشد.

زردی ناخن‌ها

یکی از شایع‌ترین دلایل زرد رنگ بودن ناخن‌ها، وجود عفونت‌های قارچی است. با بدتر شدن عفونت، بستر ناخن ممکن است عقب برود و ناخن‌ها ممکن است ضخیم‌تر شوند. در موارد نادر، زردی ناخن‌ها می‌تواند نشان دهنده ابتلا به یک بیماری جدی مانند بیماری شدید تیروئید، بیماری‌های ریه، دیابت یا پسوریازیس باشد.

کبودی ناخن‌ها

کبودی ناخن‌ها می‌تواند نشانه این باشد که بدن اکسیژن کافی دریافت نمی‌کند؛ همچنین می‌تواند حاکی از وجود عفونتی ریوی مانند پنومونی باشد. برخی از مشکلات قلبی نیز باعث کبودی و آبی رنگ شدن ناخن‌ها می‌شوند.

ناصافی سطح ناخن‌ها

موج دار و یا حفره دار بودن سطح ناخن ممکن است نشانه اولیه پسوریازیس و یا آرتریت‌های التهابی باشد. در این شرایط بی رنگی ناخن نیز شایع است، همچنین پوست زیر ناخن به رنگ قهوه‌ای مایل به قرمز به نظر برسد.

ترک خوردگی و یا شکاف ناخن‌ها

.
ناخن‌های خشک و شکننده که دائماً ‌ترک خورده یا ورقه ورقه می‌شوند، می‌توانند از ابتلا به بیماری تیروئید حکایت کنند. ناخن‌های‌ترک خورده یا شکافته شده که که ته‌رنگ زرد دارند احتمالا نشانه ابتلا به عفونت قارچی هستند.

پف و قرمزی اطراف ناخن

قرمزی و پف کردگی پوست اطراف ناخن نشان‌دهنده التهاب قسمت رویشی ناخن است. این حالت ممکن است ناشی از لوپوس و یا دیگر بیماری‌های بافت همبند باشد. عفونت نیز می‌تواند باعث قرمزی و التهاب قسمت رویشی ناخن شود.

خطوط تیره در زیر ناخن

اگر خطوطی تیره در زیر ناخن شما به وجود آمد، هر چه سریع‌تر به پزشک مراجعه کنید. این خطوط گاهی اوقات به دلیل ملانوم که خطرناک‌ترین نوع سرطان پوست است، ایجاد می‌شوند.

ناخن‌های جویده شده

جویدن ناخن‌ها ممکن است تنها یک عادت قدیمی‌باشد، اما در برخی موارد می‌تواند نشانه اضطراب دائمی‌بوده و نیازمند درمان باشد. جویدن و کندن ناخن‌ها می‌تواند حاکی از اختلال وسواس نیز باشد. اگر نمی‌توانید دست از جویدن ناخن‌ها بردارید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

بیش از حد نگران نباشید

اگرچه تغییرات ناخن به دلیل بسیاری از بیماری‌ها اتفاق می‌افتد، اما این تغییرات به ندرت اولین علامت بیماری هستند. از طرفی بسیاری از ناهنجاری‌های ناخن بی‌ضرر هستند، برای مثال همه افرادی که ناخن‌هایی سفید رنگ دارند، لزوماً مبتلا به هپاتیت نیستند. اگر در مورد ظاهر ناخن‌های خود نگران هستید، با پزشک متخصص پوست مشورت کنید.