تفرش
تفرش، شهرستان (جمعیت در 1365 ش، 66257 نفر) در 1 درجه و 50 دقیقهی طول شرقی و 41 درجه و 34 دقیقهی عرض شمالی میان ساوه و قم و آشتیان در مرکز استان مرکزی. این شهرستان در 1900 متری
نویسنده: حسن انوشه
تفرش، شهرستان (جمعیت در 1365 ش، 66257 نفر) در 1 درجه و 50 دقیقهی طول شرقی و 41 درجه و 34 دقیقهی عرض شمالی میان ساوه و قم و آشتیان در مرکز استان مرکزی. این شهرستان در 1900 متری از سطح دریا قرار دارد و فاصلهی آن تا مرکز استان (اراک) 72 کیلومتر است. مرکز شهرستان تفرش طرخوان (جمعیت در 1365 ش، 10280 نفر) نام دارد و در میانهی شهرستان واقع شده است. سابقهی ناحیهی تاریخی تفرش که در منابع با نامهای طبرش، گبرش، تپرش و تبرش نیز از آن یاد میشود به دورهی پیش از اسلام میرسد. در دورهی اسلامی ناحیهی تفرش در منطقهی جبال قرار داشت و مردم آن تا دیر باز کیش زردشتی میورزیدند چنانکه تا اواخر قرن سوم هجری آتشکدههای آن هنوز روشن بوده است. پس از رحلت حضرت معصومه در قم (201 ق) و تبدیل قم به یکی از مراکز مهم شیعه در ایران، نفوذ تشیع در ناحیهی تفرش که قم نیز بخشی از آن بود بالا گرفت و رفته رفته همهی ساکنان تفرش به مذهب شیعه درآمدند. حمدالله مستوفی میگوید «تفرش ولایت است، از هر طرف که بدو روند به گریوه باید رفت. سیزده پاره دیه است. قم و طرخوران از معظمات آن است. هوایش معتدل است و آبش از چشمهها و کاریزهایی است که از آن کوهها بر میخیزند. ارتفاعاتش غله و میوه و اکثر اوقات آنجا ارزانی است. مردم آنجا شیعی اثنی و عشریاند». شهرستان تفرش به واسطهی بسته بودن و نیز دور افتادن از شاهراههای اصلی کشور رشد چندانی نکرده، ولی از دیرباز به داشتن سطح فرهنگی بالا ممتاز بوده و در قرنهای اخیر به ویژه در دورهی قاجار شمار زیادی از رهبران دینی و دنیایی از آنجا برخاستهاند و برخی از خوشنویسان نامدار ایران از مردم تفرش بودهاند. تفرش زمستانهای سرد و طولانی و تابستانهای معتدل دارد. بیشتر مردم آن به فارسی سخن میگویند، اما گویشهای محل و زبان ترکی نیز در پارهای از نقاط آن رواج دارد. هنوز بیشتر مردم آن به کشاورزی میپردازند و از مهمترین محصولات آن غلات، سیب زمینی، حبوبات، بادام و گردو و فندق، سنجد، پیاز و انگور را میتوان برشمرد. شهرستان تفرش دو بخش به نامهای فراهان و خلجستان و سه دهستان دارد.
منابع:
جغرافیای استان مرکزی؛ دایرةالمعارف سرزمین و مردم ایران، 54؛ سیری کوتاه در جغرافیای تاریخی تفرش و آشتیان؛ مرآت البلدان، 544/1-564؛ نزهة القلوب، 75؛ سرشماری عمومی نفوس و مسکن، 1365 ش.منبع مقاله :
تهیه و تنظیم: دائرةالمعارف تشیع، جلد 4، (1391) تهران: مؤسسهی انتشارات حکمت، چاپ اول
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}