مترجم: رزیتا ملکی‌زاده
منبع:راسخون
 

درمان از طریق جایگزینی هورمون (HRT) مؤثرترین روش مورد استفاده جهت درمان عدم تعادل هورمونی است. در این مقاله اطلاعات دقیق‌تری در اختیارتان قرار می‌دهیم.
هورمون‌ها، پیام رسانان و یا مواد شیمیایی بوده که در غدد درون ریز تولید شده و از طریق جریان خون به مقاصد خود فرستاده می‌شوند. نیاز است که این هورمونها در مقادیر مشخصی تولید شوند. گاهی به دلایل مشخص، سطح هورمونها در بدن به طور غیر طبیعی بیشتر و یا کمتر می‌شود. این وضعیت را عدم تعادل هورمونی گویند. این عارضه می‌تواند هم در مردان و هم زنان مشاهده شود.

علل

نقص در عملکرد هر یک از غدد تولید کننده‌ی هورمون‌ها می‌تواند به عدم تعادل هورمونی منجر شود. یائسگی از مهم‌ترین علل عدم تعادل هورمونی در زنان است. به طور مشابه، استفاده از قرص‌های ضد بارداری، استرس، آلاینده‌های زیست محیطی و استفاده از برخی لوازم آرایشی دیگر دلایل ممکنه می‌باشند. از سوی دیگر، در مردان، مشخص شده است که پیری علت معمول این وضعیت است. مردان در سنین میانسالی، همچنین دچار تغییر و یا افت سطح تستوسترون (هورمون مردانه) شده بطوریکه این وضعیت تحت عنوان آندروپوز شناخته می‌شود. این عارضه شبیه به یائسگی در زنان می‌باشد. آسیب‌های فیزیکی وارده، سرطان، سکته مغزی، بیماری آلزایمر، و غیره، همچنین می‌توانند موجب عدم تعادل هورمونی در مردان و همچنین زنان شوند.

علائم و نشانه‌ها

افزایش وزن و نوسانات خلقی علائم شایع قابل مشاهده در این وضعیت است. دیگر نشانه‌های مشاهده شده در زنان، پیری زودرس، از دست دادن حافظه، ریزش مو، سندرم پیش قاعدگی، از دست رفتگی استخوان‌ها و عضلات، کاهش میل جنسی، پوکی استخوان، و غیره را شامل می‌شود. وجود بیش از حد استروژن (هورمون زنانه) در زنان خطر ابتلا به سرطان سینه، رحم و مخاط رحم را افزایش می‌دهد. در مردان، اختلال در نعوظ، تعداد کم اسپرم و بزرگ شدن پروستات علائم برجسته‌ی آن به حساب می‌آیند.

درمان عدم تعادل هورمونی

داروها و مکمل‌های هورمونی جهت غلبه بر کمبود برخی هورمونها مورد استفاده قرار می‌گیرند. مکمل‌های هورمون را می‌توان با تجویز پزشک مصرف نمود. از سوی دیگر، داروهای مسدود کننده‌ هورمون به ممانعت از عملکرد هورمون‌هایی که بیش از حد تولید می‌شوند، کمک می‌کنند. گیاهان دارویی فیتواستروژنیک به درمان کمبود برخی هورمونها کمک می‌کنند. در برخی موارد، مشخص شده است که غده‌ی تولید کننده یک هورمون خاص به درستی عمل نمی‌کند که در نتیجه‌ی آن تولید بیش از حد برخی هورمونها را شاهد خواهیم بود. در این مورد به منظور درمان و تصحیح عملکرد این غدد عمل جراحی مورد نیاز است.
درمان به وسیله‌ی جایگزین هورمون (HRT) پیشرفته‌ترین تکنیک مورد استفاده در درمان عدم تعادل هورمونی است. در این نوع درمان، به منظور درمان علائم و ناراحتی ناشی از عدم تعادل هورمونی برخی داروها تجویز می‌شوند. زنان در مرحله‌ی پس از یائسگی معمولاً تحت این درمان قرار می‌گیرند به این منظور که بدن آنها بتواند بر تغییرات ناشی از یائسگی چیره شود. هورمون درمانی به روش جایگزینی بسیار پرهزینه بوده با این وجود علی رغم داشتن عوارض جانبی بسیار در کاهش خطر بروز بیماریهای قلبی و پوکی استخوان در سالهای آتی زندگی خود بسیار مؤثر است.
ایجاد تغییر در شیوه‌ی زندگی نیز روش درمانی بالقوه به حساب می‌آید. زنان و مردان بایستی به خاطر داشته باشند که رژیم غذایی و ورزش نقشی کلیدی در تولید و عملکرد هورمونها ایفاء می‌کنند. بنابراین، ضرورت دارد که از یک رژیم غذایی متعادل و حرکات ورزشی منظم به منظور حفظ تعادل مناسب هورمونها پیروی کنید. فرد بایستی سعی کرده با استفاده از تکنیکهای کنترل استرس، یوگا، و مدیتیشن، استرس خود را کاهش دهد.
هریک از درمانهای فوق‌الذکر و یا تلفیقی از آنها در درمان عدم تعادل هورمونی حقیقتاً مؤثر می‌باشند. توصیه می‌شود که به منظور کسب رهنمودهای مناسب با یک پزشک در این خصوص مشورت نمایید.
سلب مسئولیت: اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفاً جنبه‌ی آموزشی داشته و نبایستی به منظور جایگزین توصیه‌های پزشک متخصص در نظر گرفته شود.