روش های آزمون استاندارد برای اتصال های چسبی و آب بندی (4)
یک اتصال با طراحی مناسب موجب می شود تا تنش های پوسته ای شدن، مینیمم شود اما تمام نیروهای پوسته ای کننده ، نمی توانند از بین بروند. علت این مسئله، این است که چسب ها از لحاظ مقاومت در برابر پوسته ای
مترجم: حبیب الله علیخانی
منبع:راسخون
منبع:راسخون
آزمون پوسته ای شدن
یک اتصال با طراحی مناسب موجب می شود تا تنش های پوسته ای شدن، مینیمم شود اما تمام نیروهای پوسته ای کننده ، نمی توانند از بین بروند. علت این مسئله، این است که چسب ها از لحاظ مقاومت در برابر پوسته ای شدن، ضعیف هستند. بنابراین، انجام آزمونی برای بررسی میزان مقاومت چسب در برابر پوسته ای شدن، ضروری است. آزمون پوسته ای شدن شامل جدا کردن یک سطح چسبنده از سطح دیگر می باشد که این سطوح می توانند صلب یا انعطاف پذیر باشند. نمونه ها معمولاً با زاویه ی 90 تا 180 درجه جداسازی می شوند. انواع متداول آزمون های پوسته ای شدن، عبارتند از آزمون پوسته ای شدن T، آزمون پوسته ای شدن غلطک شناور و روش های درام بالارونده می باشد. نمونه های این آزمون در شکل 1 آورده شده است. مقادیر منتج شده از هر روش آزمون می تواند تفاوت های قابل توجهی داشته باشند. در اینجا، این مهم است که روش آزمون برای نمونه های مقایسه ای یکسان باشد.در آماده سازی نمونه ها، باید مراقب باشیم که خطوط پیوند عاری از حفره باشد. یک نمودار بار نمونه وار برای آزمون پوسته ای شدن T در شکل 2 آورده شده است. استحکام پوسته ای شدن به عنوان مقدار متوسط بخش مرکزی نمودار در نظر گرفته می شود.
شکل 3 نشاندهنده ی اثر سرعت پوسته ای شدن و زاویه ی پوسته ای شدن بر روی استحکام چسب های اپوکسی می باشد. در مورد چسب های الاستومری، خطوط چسبندگی ضخیم تر عموماً منجر به استحکام پوسته ای شدن بالاتر می شود. ویژگی های ازدیاد طول این چسب ها، موجب می شود تا ناحیه ی پیوند بالاتری وجود داشته باشد و این مسئله منجر به جذب بار اعمال شده می شود. در مورد چسب های صلب، خط پیوند ضخیم تر موجب می شود تا استحکام پوسته ای شدن کاهش یابد (شکل 4 برای چسب های اپوکسی). علت این مسئله، ایجاد تنش در لبه های پیوند می باشد. استحکام پوسته ای شدن همچنین تابعی از سفتی یا مدول زیرلایه و چسب می باشد. این مورد همچنین تابعی از ضخامت دو زیرلایه ای که می خواهیم آنها را به هم پیوند دهیم.
یک تغییر در آزمون پوسته ای شدن T در شکل 6 قابل مشاهده می باشد. این آزمون در استاندارد ASTM D 903 آورده شده است. این روش عموماً در زمانی مورد استفاده قرار می گیرند که انعطاف پذیری به حدی است که اجازه ی چرخش 180 درجه ای به نقطه ی بارگذاری را بدهد. این آزمون نتایجی ارائه می دهد که نسبت به روش آزمون T قابلیت تکرار بیشتری دارد. علت این مسئله، این است که پوسته ای شدن، ثابت است اگر چه این مسئله هنوز هم به طبیعت سطوح چسبندگی وابسته می باشد.
آزمون کلیواژ
آزمون کلیواژ با بررسی یکی از انتهاهای یک اتصال صلب و اندازه گیری نیروی مورد نیاز برای ایجاد گسستگی در آن، انجام می شود. آزمون های کلیواژ در جاهایی استفاده می شود که هر دو سطح چسبندگی صلب باشند. این آزمون همچنین یک میزان کمی از تافنس شکست چسب می باشد. داده های بدست آمده نیز برای استفاده در طراحی های مهندسی مناسب می باشند.آزمون خستگی
در این آزمون یک نیروی معین به صورت مکرر بر روی اتصال قرار داده می شود. نمونه های برشی لبه روی لبه و یا سایر نمونه ها، مورد آزمایش خستگی قرار داده می شوند و بدین صورت مقاومت خستگی نمونه ارزیابی می شود. استاندارد ASTM D 3166 رویه هایی برای این آزمون تدوین کرده است.استحکام خستگی یک چسب به عنوان تعداد سیکل هایی تعریف می شود که نمونه تا زمان شکست، تحمل می کند. سیکل های خستگی و بارگذاری های مربوطه به صورتر مختصات تنش بر لگاریتم تعداد سیکل، گزارش داده می شود. نقطه ای که در آن، نمودار به نقاط با تنش مینیمم متصل می شود، خطوط سیکل 10 میلیون می باشد که به عنوان استحکام خستگی گزارش داده می شود.
استحکام خستگی به چسب، شرایط عمل آوری، هندسه ی اتصال، حالت اعمال تنش، بزرگی تنش اعمالی و تعداد و دامنه ی سیکل های بارگذاری، وابسته می باشد.
داده های مربوط به خستگی برشی لبه روی لبه، به طراحی مهندسی وابسته می باشند زیرا الگوهای توزیع تنش در پیکربندی نمونه های برشی لبه روی لبه به طراحی عملی اتصال وابسته است. به هر حال، آزمون خستگی قطعات واقعی و یا اتصال های واقعی به خودی خود برای طراحی مهندسی مفید می باشد.
آزمون ضربه
آزمون ضربه از اهمیت خاصی برخوردار است زیرا چسب ها مشابه مواد پلیمری نسبت به نرخ های اعمال نیروی بالا، حساس می باشند. مقاومت یک چسب در برابر ضربه می تواند بوسیله ی استاندارد ASTM D 950 تدوین شود. این آزمون در واقع مشابه آزمون ضربه ی ناچ دار است که برای مطالعه ی مواد مختلف استفاده می شود.استحکام ضربه ی مربوط به چسب های ویسکوالاستیک بوسیله ی نرخ ضربه، تحت تأثیر قرار می گیرد. اغلب این مشکل است که نرخ های بالاتر ضربه را برای آزمون های آزمایشگاهی بدست آوریم. یک مثال از این مورد، یک سیستم چسب است که برای اتصال پدهای عایق به بخش های تحت آب در سازه های دریایی، استفاده می شود. آزمون ضربه برای نمونه ها، با استفاده از ساختاری پاندولی انجام می شود. این آزمون نشان می دهد که چسب ها، تحت بارهای مورد انتظار، نمی شکنند. به هر حال، آزمون های اثباتی باید برای ادوات الکتریکی مورد استفاده قرار گیرد. آزمون اثباتی نشاندهنده ی این است که چسب های ویسکوالاستیک در زمانی که با نرخ های بالای بارگذاری روبرو شوند، می شکنند. چسب ها در نرخ های ضربه ی بالا، مشابه پلیمرهای ترد عمل می کنند زیرا زنجیره های مولکولی در داخل ماده زمانی برای لغزش بر روی هم ندارند و بخش قابل توجهی از انرژی را جذب می کنند. آزمون های ضربه ی خاص و با سرعت بارگذاری بالا نیز برای کاربردهای خاص، توسعه یافته اند. این آزمون ها عموماً از نیروهای انفجار شیمیایی یا انرژی الکترومغناطیس برای ایجاد سرعت های بالای بارگذاری، بهره می گیرند.
آزمون خزش
در عمل، چسب ها همواره برای دوره های زمانی کوتاه مدت بارگذاری نمی شوند. در اغلب کاربردها، این نیاز است که اتصال چسب به صورت پیوسته نیز توانایی تحمل بارگذاری را داشته باشد. تغییر ابعادی اتفاق افتاده در چسب های تحت تنش قرار گرفته در طی دوره های زمانی طولانی، خزش نامیده می شود. داده های مربوط به خزش به ندرت در دستورالعمل تولیدکننده ی چسب، یافت می شود زیرا این آزمون، زمان بر و گران قیمت است. این مسئله از جمله بدشانسی ها محسوب می شود زیرا بارگذاری مداوم در واقعیت در چسب ها، ایجاد می شود. تمام چسب ها تمایل به خزش دارند که در برخی این تمایل بیشتر و در برخی این تمایل کمتر است. در مورد چسب های ضعیف، این خزش ممکن است به گونه ای زیاد باشد که موجب شکسته شدن اتصال شود. چسب ها، همچنین در زمانی که تحت اتمسفرهای پیرکننده قرار گیرند، زودتر تخریب می شوند.داده های آزمون خزش با بارگذاری یک نمونه با یک تنش پیش تعریف شده و اندازه گیری تغییر شکل کل به عنوان تابعی از زمان و یا اندازه گیری زمان مورد نیاز برای شکستن کامل نمونه، تعریف می شود. بسته به چسب، بارگذاری و شرایط آزمون، زمان مورد نیاز برای تغییر شکل قابل اندازه گیری ممکن است طولانی باشد.
استاندارد ASTM D 2294 خواص خزشی چسب ها را توصیف می کند. همچنین ادوات مورد نیاز برای انجام این آزمون را نیز توصیف کرده است. با استفاده از این دستگاه که در شکل 11 نشان داده شده است، ازدیاد طول مربوط به نمونه های برشی لبه روی لبه اندازه گیری می شود. یک نمودار خزش نمونه وار برای نمونه های چسب برشی لبه روی لبه در شکل 12 قابل مشاهده می باشد.
آزمون های محیطی
این مفید است که نرخ از دست دادن استحکام یک اتصال چسبی را بدانیم. در واقع این از دست رفتن استحکام به دلیل فاکتورهای محیطی ایجاد می شود. مقادیر استحکام تعیین شده بوسیله ی آزمون های کوتاه مدت بدست آمده است، همواره یک شاخص مناسب برای کارایی چسب محسوب نمی شود. در واقع آزمون پیرشدن کنترل شده ی آزمایشگاهی به ندرت بیشتر از چند هزار ساعت طول می کشد. برای پیش بینی کارایی یک چسب در طی عمر 20 ساله ی خود، این نیاز است که رویه ی آزمون تسریع شود و داده ها برون یابی شوند. یک چنین برونیابی هایی ریسک بالایی دارند زیرا موجب می شوند تا تخریب اتصال چسب، حالت پیچیده پیدا کند. بدبختانه، هیچ روش دانشگاهی برای تخمین عمر مفید یک اتصال از داده های کوتاه مدت، پیشنهاد نشده است.چسب ها و مواد آب بندی ممکن است محیط های مختلف و مسمومی را تجربه کنند. پیرشدگی محیطی در آزمایشگاه بوسیله ی در معرض تنش قرار گرفتن یک اتصال ایجاد می شود که در واقع شبیه سازی مناسبی از شرایط عملی می باشد. چسب ممکن است تحت دماهای بالا، آب، اسپری نمک و یا محلول های شیمیایی مختلف قرار گیرد. یک تعداد از مواد شیمیایی استاندارد که به بر روی نمونه های مختلف امتحان شده اند در استاندارد ASTM D 896 آورده شده است (جدول 1). این روش به ندرت نشاندهنده ی روشی است که نمونه های آزمایش پیش از آزمون، نگهداری و آماده سازی شده اند. بعد از در معرض قرار گرفتن اتصال، پیوندها ممکن است از لحاظ مناسب بودن، مورد بررسی قرار گیرند.
نوع تنش ها و شرایط محیطی باید به گونه ای انتخاب شود که به شرایط واقعی نزدیک باشد. دو شرایط محیطی توأمان، مانند حرارت و رطوبت، ممکن است موجب شود تا چسب سریع تر از زمانی تخریب شود که تنها یک عامل مخرب حضور دارد.
آزمون پیرشدن تحت تنش نیز آزمون مهمی محسوب می شود زیرا این آزمون به صورت دقیقی می تواند شرایط سرویس دهی را تخمین بزند. دستگاه تست تنش Alcoa (شکل 13)، دستگاهی است که برای اعمال تنش های با اندازه های مختلف بر روی نمونه های برشی- لبه روی لبه، استفاده می شوند و سپس پیرشدگی این نمونه های تحت تنش در شرایط محیطی مختلف، ارزیابی می شود.
منبع تحقیق :
Handbook of adhesives and sealants/ Edxard M. Petrie
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}