نویسنده: غلامرضا معصومی
پسر هلیوس (Helius) و پرسئیس (Perseis) در اساطیر یونان می‌باشد که ابتدا حکومت کورینت (Corinth) را از پدرش گرفت، اما به زودی آن ناحیه را رها کرده و به کولخیس (Colchis) در دامنه‌ی قفقاز و ساحل دریای سیاه رفت.
درباره‌ی همسر آئتس (Aeetes)، اقوال مختلفی ذکر شده، بدین ترتیب که برخی اریلیته (Eurylyte)، بعضی نئر (Nere)، عده‌ای ایدیا (Idyia) و برخی دیگر هکاته (Hecate) را همسر آئتس دانسته‌اند. آئتس در کولخیس بر ناحیه‌ی آئآ (Aea) حکومت کرده و مقرّ وی شهری به نام فاز (Phase) واقع در کنار رودخانه‌ای با همین نام بود. هنگامی که فریکسوس (Phrixos) با خواهرش هله (Helle) سوار بر قوچی با پشم‌هایی زرین شده، از فراز زمین و دریا گذشته و به کولخیس رسیدند، آئتس آنها را به گرمی پذیرفته و همچنین یکی از دخترانش به نام کالسیوپه (2) (Chalciope) را به عقد فریکسوس در آورد. فریکسوس نیز قوچ معروفش را در راه زئوس (Zeus) قربانی کرده و پوست آن را به درخت چناری در جنگل مقدس آرس (Ares) کوبید. جیسون (Jason) که از طرف پلیاس (Pelias) مأمور به دست آوردن پوست زرین شده بود، با همراهان خویش و توسط کشتی آرگو (Argo) به آن حدود حرکت کرد. زمانی که آرگونوت‌ها (Argonauts) پس از مقابله با حوادث گوناگون به آئآ رسیدند، پادشاه، تحویل پوست را مشروط بر این دانست که جیسون شرایط پیشنهادی وی را انجام دهد. چرا که وی بر این پندار بود، جیسون از قبول شرایط سخت وی روی برمی‌گرداند. اما جیسون با راهنمایی‌های مدئا (Medea)، گاوهای عجیب آئتس را رام کرده و سایر شرایط او را نیز انجام داد.
پس از پیروزی جیسون بر آزمایشات، آئتس از وفای به عهد شانه خالی کرده و درصدد آتش زدن کشتی جیسون برآمد. جیسون نیز به قهر، پوست زرین را به دست آورده و با مدئا از آن حدود گریخت. آئتس به تعقیب آنها پرداخت، اما مدئا برادر کوچکش، آبسیرتوس (Absyrtos) را که به هنگام فرار همراه خود آورده بود، کشته و بدن وی را پاره پاره کرده و به دریا ریخت. بدین ترتیب آئتس که مشغول جمع‌آوری قطعات بدن پسرش شده بود مسافت زیادی از جیسون و همراهان وی عقب مانده، در نهایت نومیدی از تعقیب آنها دست کشید. چندی بعد آئتس توسط برادرش پرسس (Perses) از سلطنت خلع شد، اما مدئاکه پس از مدت‌ها به وطن بازگشته بود بدون آنکه خود را بشناساند، آئتس را دوباره به سلطنت رسانید.
منبع مقاله :
منبع مقاله: معصومی، غلامرضا؛ (1388) دایره المعارف اساطیر و آیین های باستانی جهان جلد اول، تهران: شرکت انتشارات سوره مهر؛ چاپ اول.