گلگشتی در بهار نماز
گلگشتی در بهار نماز
گلگشتی در بهار نماز
نويسنده: فاطمه عسگری
جایگاه نماز در قرآن
در واقع خداوند بر این نکته تأکید میکند که در صورتی به یاد شما هستم که شما نیز همواره به یاد من باشید و به تعبیر زیبای حافظ:
نگاه دار سر رشته تا نگهدارد
در آیهای دیگر برای آنانکه «از یاد خدا روی برگرداندند، زندگی سخت و تنگی را پیشبینی کرده است». (طه: 124)
و پیداست که نماز، عالیترین مصداق یاد خداست.
1. نماز یاد خداست؛
2. سعادت و شقاوت انسان بستگی به نماز دارد.
نماز و قرب به خداوند
نماز، یادآوری هماره یگانگی و عظمت خداوند و ابراز اشتیاق برای راه یافتن به مقام قرب الهی است. این تغییر حالت دایمی موجب میشود که امور مادی زندگی، آدمی را در خود غرق نکند.
پیام متن:
نماز، وسیله قرب الهی است.
نماز و آمرزش گناهان
هرگاه به نماز ایستادی و توجه پیدا کردی و حمد و سوره را خواندی، سپس رکوع رفتی و رکوعش را کامل بهجا آوردی و به سجده رفتی و تشهد را گفتی و سلام دادی، تمام گناهانی که از نماز قبل تا این نماز مرتکب شدهای، آمرزیده میشود.
در حدیثی دیگر از پیامبر نقل است: «هر گاه بنده مسلمان به نماز ایستد، گناهانش فرو میریزد، همچنان که برگ درختان فرو میریزد».
پیام متن:
نماز گناهان آدمی را میشوید.
نماز در ادیان الهی
مهمترین ویژگی نماز، نهی از فحشا و منکر و رساندن بنده به معراج و مقام قرب الهی است که همواره در ادیان الهی به آن توجه شده است. خداوند در آیات متعددی از قرآن کریم، به وجود نماز در دیگر ادیان الهی اشاره کرده است. از امام صادق علیهالسلام در حدیثی زیبا روایت است:
اَحَبُّ الاعمالِ الی اللّه عز وجلَّ الصلاةُ و هی آخِرُ وصایا الانبیاءِ علیهم السلام.
محبوبترین کارها نزد خدای عزوجل، نماز است و آن آخرین سفارشهای پیامبران است.
نماز فقط آیین عبادی دین اسلام نیست، بلکه در ادیان الهی دیگر هم وجود داشته است.
نماز در شریعت حضرت آدم علیهالسلام
بنابر روایتی، حضرت آدم علیهالسلام نخستین کسی بود که نماز صبح را خوانده است. زمانی که از بهشت رانده شد و در زمین فرود آمد، ساعتهای آخر روز بود. هوا روشن بود و او آرامش خاطر داشت. چون خورشید پنهان شد، شروع به ناله کرد. شب را در ظلمت و تاریکی به پایان برد. وقتی روشنی در افق نمایان شد، از خوشحالی نماز خواند و این اولین نماز بر روی زمین است.
در حدیث دیگری آمده است: وقتی آن حضرت از بهشت بیرون آمد و بر روی زمین سکونت اختیار کرد، بر اثر سرپیچی از فرمان الهی، تمام بدنش مانند قیر سیاه شد. آدم از این بلا در رنج و عذاب بود. در همین هنگام، جبرئیل بر او نازل شد و از غم و غصه او پرسید: او هم سیاهی بدن را مطرح کرد. جبرئیل از جانب خداوند دستور پنج وقت نماز را آورد و دستور داد که آدم آن را بخواند. وقتی نماز را در پنج وقتش خواند، تمام بدنش به حالت اول برگشته و از سیاهی اثری نماند.
اولین نماز را حضرت آدم علیهالسلام به جای آورد.
نماز در شریعت حضرت ابراهیم علیهالسلام
حضرت ابراهیم علیهالسلام در میان فرستادگان الهی عظمت و مقام خاصی دارد. در قرآن نیز عنایتهای ویژهای به این پیامبر شده و از زندگی او به طور نسبی سخنی به میان آمده است. در برخی آیات اشاره شده است که نماز جزو شریعت حضرت ابراهیم بوده است. او و فرزندش، از برپا کنندگان نماز بودهاند. زمانی که حضرت ابراهیم علیهالسلام به همراه اسماعیل و هاجر به سرزمین حجاز سفر کردند، آنها را در نقطهای خشک و بیآب و علف به نام مکه سکونت داد و عرض کرد:
پروردگارا، من ذریه خویش را در سرزمین غیر قابل کشت، در کنار خانه حرمت یافتهات سکونت دادم تا (نماز به پا دارند). (ابراهیم: 37)
خدایا همه اهلبیتم چنین
من اسکان بدادم در این سرزمین
زمینی که خشک است و بیآب و کشت
چنین گشته این خانه را سرنوشت
که برپای دارند دائم نماز
بسایند صورت به خاک نیاز
در آیهای دیگر آن حضرت برای خود و فرزندانش چنین دعا میکند:
پروردگارا! مرا و ذریه مرا بهپادارنده نماز قرار ده و دعای مرا بپذیر.
من و نسل من را ز روی نیاز
بگردان ز خوانندگان نماز
دعاهای ما را اجابت نما
تو ای کردگار، ای یگانه خدا
در شریعت حضرت ابراهیم علیهالسلام به نماز، بسیار توجه شده است.
رهایی از فحشا و منکر، به برکت نماز
به درگاه یزدان خود خوان نماز
که دارد ز فحشا و از زشت باز
از پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآله نیز در حدیث دیگری نقل است: «هر که نمازش، او را از کار زشت و ناپسند باز ندارد، جز بر دوری او از خدا افزوده نشود.» در جایی دیگر میفرماید:
کسی که از نماز فرمان نبرد، نماز نخوانده است و فرمان بردن از نماز، به این است که از کار زشت و ناپسند، خود را باز دارد.
از امام صادق علیهالسلام هم دراینباره روایت است:
بدان که نماز، از سوی خداوند، عامل بازدارنده آدمی از گناهان در زمین است. پس هر که دوست دارد بداند که آیا از نمازش سودی برده است، بنگرد اگر نماز، او را از کارهای زشت و ناپسند بازداشته است، به اندازهای که باز ایستاده، از نماز بهره برده است.
نماز، انسان را از فحشا و منکر بازمیدارد.
نماز و ایجاد آرامش روحی و اطمینان
نماز، آرامش و اطمینان در انسان را موجب میشود. این خاصیت و اثر نماز را میتوان آشکارا در چهره و قوت روحی اهل نماز دید؛ زیرا آنها بر اثر بهرهمندی از فایدههای معنوی نماز، در سختیها و گرفتاریها، باطنی آرام و مطمئن دارند. هیچگاه احساس پوچی و نگرانی نمیکنند. آنان در سایه ارتباط با مبدأ عالم، همواره از او یاری میجویند و در امور زندگی بر او توکل میکنند. هر نمازگزار در نمازهای روزانه خویش، ده بار جمله «ایاک نعبد و ایاک نستعین» را بر زبان میآورد و جان خود را با آن مأنوس میکند.
خداوند در قرآن کریم به پیامبر میفرماید: «وَ أَقِمِ الصَّلاةَ لِذِکْری؛ نماز را به خاطر ذکر و یاد من به پای دار» (طه: 14).
و در جای دیگر فرموده است: «أَلا بِذِکْرِ اللّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ». (رعد: 28) بنابراین، نماز در واقع همان «ذکرُ اللّه» است که اطمینان و آرامش را برای نمازگزار به ارمغان میآورد. در یکی از دعاها نیز آمده است: «وَفی مناجاتِکَ رَوحی وَ راحَتی؛ راحتی و آرامش من در مناجات با توست».
نماز، موجب آرامش و اطمینان روحی.
نقش علم و تفکر در نماز
ارزش واقعی عبادت به این است که همراه تفکر و آگاهی باشد.
نماز از دیدگاه دانشمندان غربی
1. الکسیس کارل در کتاب نیایش خود، در ماهیت دعا و نماز میگوید:
دعا و نماز کوششی است در آدمی برای رسیدن به خدا و صحبت کردن با موجودی نادیدنی که آفریننده همه چیز و حکمت برتر است. دعا و نماز، عملی است که آدمی را در حضور خدا قرار میدهد.
وی در مورد تأثیر نیایش گفته است : نیایش، به آدمی نیروی تحمل غمها و مصایب را میبخشد و هنگامی که کلمات منطقی برای امیدواری نمیتوان یافت، انسان را امیدوار میکند و قدرت ایستادگی در برابر حوادث بزرگ را به او میدهد. نیایش، افزون بر اینکه آرامش به وجود میآورد، به طور کامل و صحیح در فعالیتهای مغزی انسان نوعی شگفتی و انبساط باطنی و گاه قهرمانی و دلاوری را تحریک میکند.
2. دیل کارنگی، روان شناس معروف نیز گفته است:
چرا همه روزه نیروهای خود را با نماز، حمد و دعا تقویت و تجدید سازمان نمیکنیم؟ پزشکان روحی دریافتهاند که دعا و نماز و داشتن یک ایمان محکم به دین، نگرانی و تشویش و ترس را که موجب بیشتر ناخوشیهای ماست، برطرف میسازد.
3. نورمن وینست گریسی میگوید:
دعا و نماز، بزرگترین نیرویی است که برای مبارزه با دشواریهای زندگی روزانه و به دست آوردن آرامش روحی شناخته شده است.
توجه دانشمندان غرب به نماز و نیایش.
منبع: ماهنامه طوبی
/س
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}