مترجم: پریسا مرتضوی
منبع:راسخون
 

1. بیش از 200 نوع بیماری از طریق مواد غذایی منتقل می‌شوند

هر سال میلیونها نفر به مسمومیت غذایی دچار شده و بسیاری از آن‌ها به این دلیل جان خود را از دست می‌دهند. بیماری‌های اسهالی به تنهایی سالانه حدود 1.5 میلیون کودک را از بین می‌برند. علت بسیاری از این بیماری‌ها مصرف غذا یا آب آشامیدنی آلوده است. تهیه مواد غذایی سالم و مناسب می‌تواند از ابتلا به بسیاری از بیماری‌های ناشی از مواد غذایی جلوگیری کند.

2. غذاهای آلوده می‌توانند باعث بیماری‌ها و مشکلات طولانی مدتی شوند.

شایعترین علائم بیماری‌های مسمومیت غذایی درد و سوزش معده، استفراغ و اسهال است. مواد غذایی آلوده به فلزات سنگین و یا سموم طبیعی نیز می‌توانند باعث مشکلات طولانی مدتی از قبیل سرطان و اختلالات عصبی شوند.

3. مسمومیت‌های غذایی بر روی افراد آسیب‌پذیر تاثیر شدیدتری می‌گذارند

عفونت‌های ناشی از مواد غذایی آلوده بر روی افراد آسیب‌پذیر تأثیر بیشتری می‌گذارد و به سادگی می‌توانند منجر به بیماری‌های خطرناک و حتی مرگ شوند. برای مثال عواقب ناشی از مسمومیت‌های غذایی در نوزادان، زنان باردار، بیماران و کهنسالان، معمولا شدیدتر است و حتی ممکن است کشنده باشد.

4. راه‌های بسیاری برای آلوده شدن مواد غذایی وجود دارد

امروزه تهیه غذا امری پیچیده است و مواد غذایی پیش از آن که به دست مصرف کنندگان برسند مراحل مختلفی را طی می‌کنند؛ از جمله تولید در مزرعه، کشتار و یا جمع آوری، ذخیره سازی، حمل و نقل و توزیع.
فلزات سنگین از جمله سرب و کادمیوم می‌توانند از راه کودهای فسفاته و لجن‌های فاضلابی وارد گیاه شده و در اثر تغذیه دامها با علوفه آلوده وارد چرخه غذایی انسان می‌شود. آلودگی مواد غذایی از طریق مواد شیمیایی در صنایع بسته‌بندی نیز نگران‌کننده است.

5. جهانی شدن ایمنی مواد غذایی را پیچیده‌تر اما ضروری‌تر کرده است

جهانی شدن تولید و تجارت مواد غذایی، باعث طولانی‌تر شدن زنجیره غذایی شده و تحقیق در مورد شیوع مسمومیت‌های غذایی در مواقع ضروری را پیچیده‌تر کرده است.

6. ایمنی مواد غذایی چند بخشی بوده و با چند تخصص مرتبط است

برای بهبود ایمنی مواد غذایی، بسیاری از متخصصان مختلف با استفاده از علم و فن‌آوری روز با یکدیگر همکاری می‌کنند و از بهترین دانش‌ها و تکنولوژی‌هایی که در اختیار است استفاده می‌کنند. بخش‌ها و سازمان‌های مختلف دولتی همچون بهداشت، کشاورزی، آموزش و تجارت، باید در این زمینه با یکدیگر ارتباط داشته و همکاری کنند و با جوامع اجتماعی از جمله گروه‌های مصرف کننده تعامل داشته باشند.

7. آلودگی مواد غذایی بر اقتصاد و به طور کلی بر جامعه تاثیر می‌گذارد

آلودگی مواد غذایی نه تنها مستقیماً بر بهداشت عمومی تاثیر می‌گذارد بلکه می‌تواند صادرات مواد غذایی، گردشگری، معیشت عرضه کنندگان مواد غذایی و توسعه اقتصادی را چه در کشورهای پیشرفته و چه در کشورهای در حال توسعه تحت تاثیر قرار داده و تضعیف کند.

8. برخی از باکتری های مضر در برابر درمانهای دارویی مقاوم شده اند

مقاومت در برابر مواد ضد میکروبی برای بهداشت جهانی نگران کننده است. استفاده بیش از حد و سوء استفاده از آنتی بیوتیک‌ها در کشاورزی و دامپروری، علاوه بر مصارف پزشکی بشر، منجر به ظهور و گسترش مقاومت در برابر ضد میکروب‌ها شده است. باکتر‌های مقاوم در حیوانات ممکن است از طریق غذا به انسان منتقل شوند.

9. همه افراد می توانند در ایمن نگه داشتن مواد غذایی نقش ایفا کنند

ایمنی مواد غذایی یک مسئولیت مشترک بین دولت، صنعت، تولید کنندگان، دانشگاه‌ها، و مصرف کنندگان است. هر کس می تواند نقشی بازی کند. دستیابی به ایمنی مواد غذایی نیاز به تخصص های مختلفی دارد از جمله سم شناسی، میکروب شناسی، انگل شناسی، تغذیه، اقتصاد بهداشت، پزشکی و دامپزشکی.

10. در مورد در شیوه های ایمن نگه داشتن مواد غذایی باید به مصرف کنندگان اطلاع رسانی کرد

مردم باید آگاهانه و عاقلانه مواد غذایی مورد استفاده خود را انتخاب کنند و رفتارهای مناسب در قبال نگهداری مواد غذایی داشته باشند. آنها باید با خطرات رایج مواد غذایی و چگونگی رفتار با مواد غذایی آشنا باشند.