نکاتي در مورد بيماريهاي شايع در کودکان/قسمت2:وضعيت هاي شکم و گوارش

نويسنده:دکتر شانتي گاس
مترجم:دکتر امين عطاران زاده



وضعيت هاي شکم و گوارش

درد شکم :درد شکم يک عامل شايع آزار دهنده دوران کودکي بوده و کمتر کودکي وجود دارد که از اين مورد در دوراني از زندگي خود شاکي نبوده باشد.اين وضعيت مي تواند خفيف بوده و چند دقيقه طول کشيده و يا شديد بوده ومدت بيشتري ادامه يافته موجب نگراني گردد .
درد شکم راجعه :اين مورد در کودکان کوچک تر مسئله بسيار شايعي مي باشد .کودک معمولاً حال عمومي و خوراک خوب داشته ،به خوبي بازي کرده ولي گاه گاهي از درد شکم که تنها چند لحظه اي طول مي کشد ،رنج مي برد .اين وضعيت ،والدين را رنج داده و آنان همه نوع دارو و درمان را براي او انجام مي دهند .درحالي که مي توان براي اطمينان يافتن به پزشک مراجعه نموده و آزمايش ادرار و مدفوع جهت رد عفونت باکتريايي و انگلي انجام داد ،ولي اين حالات نشانه ي بيماري عضوي نبوده و بي ضرر هستند . درد ممکن است به علت نفخ شکم ،خوردن سريع شير يا غذا (مخصوصاً قبل از رفتن به مدرسه )،اضطراب و حالات رواني باشد اغلب ادامه نيافته و شکايات کودک پس از مدتي فراموش مي شود .از آنجايي که در اين حالت کودک به خوبي مي خورد مي دود و بازي مي کند ، جاي هيچ نگراني وجود ندارد .
به هرحال ،اگر کودک به نظر سر حال نمي آيد يا درد شديد بوده يا استفراغ وجود دارد بايستي به پزشک مراجعه نمود .اگر چه عفونت هاي انگلي در کشور ما شايع هستند ،ولي به معني اين نيست که با هر دوره ي درد بايستي درمان ضد انگلي شروع شود .
درد شکم سه ماهگي :بسياري از کودکان به طور مداوم هر شب تا سه ماهگي گريه مي کنند ،آن قدر که والدين از فرا رسيدن شب در هراسند .کودک به طور دايم گريه کرده و هيچ چيزي او را آرام نمي کند .عليرغم دادن آب ،شير يا بغل کردن و يا سعي در پرت کردن حواس او ، کودک به گريه کردن ادامه مي دهد .هنگامي که خسته مي شود ،به خواب رفته و والدين به ستوه آمده را رها مي کند .اين مشکل به تدريج تا سه ماهگي از بين مي رود .دليل اين وضعيت زياد روشن نبوده ،اما احتمالاً به علت بلع مقدار زيادي هوا مي باشد .اين وضعيت در بين کودکاني که با بطري تغذيه شده و همچنين کودکان با والدين مضطرب ، شايع تر بوده زيرا والدين ،اضطراب خود را تا حدودي به کودک انتقال مي دهند .
شربت گريپ (گريپ ميکسچر )را مي توان به کودک داد .گاهي اين ماده به بالا آوردن هواي اضافي شکم و راحت کردن کودک ،کمک مي نمايد . مي توان شربت مشابهي را در خانه با جوشانده تخم باديان و هل و سپس صاف کردن آن ،درست نمود .
يبوست :يبوست تقريباً هميشه به علت دريافت غذاي ناکافي ،مايع ناکافي يا سبزيجات ناکافي حاصل مي شود .يک يا دو مشکل نادر مادرزادي وجود دارند که مي توانند منجر به يبوست گردند .بايستي مطمئن شد که کودک ، غذاي کافي ، مايعات کافي و سبزيجات ،سالاد ، ميوه جات و غلات کافي را دريافت مي کند .کودکي که از شير گاو يا شيرخشک تغذيه مي شود ، به احتمال بيشتري دچار يبوست مي گردد مسهل ها نظير يک قاشق چايخوري از شير منيزيم ممکن است گاه گاهي استفاده شود ولي بهتر است که از آن اجتناب ورزيده شود .مشکل اساسي ،يعني رژيم غذايي مناسب بايستي مورد نظر باشد .روغن کرچک که توصيه ي بزرگ ترها مي باشد را نبايستي استفاده کرد .گاهي مشکلات روحي ناشي از نگراني بيش از حد والدين جهت آموزش توالت رفتن موجب رفتار معکوس و ايجاد يبوست در طفل مي گردد . يبوست به علت سفتي مدفوع مي تواند موجب خراش هاي کوچکي در محل مقعد گشته که بسيار دردناک بوده و ممکن است حتي خونريزي نمايند .کودک به علت ترس از درد نمي خواهد که دفع مدفوع را انجام داده و تا حد امکان خودش را نگه مي دارد ،که در نتيجه مسئله را مشکل تر مي کند .اين خراش ها به راحتي درمان شده و بايستي با پزشک مشورت نمود .
اسهال:اسهال شامل تکرر دفع مدفوع بوده که ممکن است قوام آبکي داشته و حتي حاوي خون و بلغم باشد .کودکاني که از شير مادر تغذيه مي شوند ، روزي پنج تا شش بار مدفوع نيمه آبکي در روز داشته که نبايستي با اسهال اشتباه شود .درحقيقت ،اسهال در کودکاني که از شير مادر تغذيه مي کنند ،نادر مي باشد ؛زيرا شير مادر عاري از هر عفونت بوده و مواد محافظتي مختلفي دارد که کودک را در برابر ميکروب هاي عامل اسهال محافظت مي نمايد و از رشد و تکثير آن ميکروب ها جلوگيري مي کند .درزمان اسهال ، آب زيادي از بدن دفع شده و کودک ممکن است دچار کم آبي شود .در ضمن بسياري از مواد معدني نيز از بين مي روند .علايم اوليه کم آبي شامل بي قراري ،گريه بيش از حد ،دهان و زبان خشک و تشنگي زياد مي باشد .بعداً چشم ها گود افتاده ،قوام پوست از بين رفته ،و فونتانل سر (قسمتي از سر که در چند ماه اول زندگي هنوز با استخوان پر نشده است )فرو رفته مي باشد .کم آبي مي تواند بسيار خطرناک بوده بنابراين کودک بايستي مايعات کافي را به محض شروع اسهال دريافت کند .آب جوشيده ي خنک شده با کمي نمک و شکر را بايستي به طور مکرر به کودک خوراند .يک قاشق چايخوري نمک و شش تا هشت قاشق چايخوري شکر در يک ليتر آب ،نوشيدني مناسبي را براي جايگزيني مايعات از دست رفته پديد مي آورد .اضافه کردن مقدار مختصري آبليمو به محلول ،هم محتواي پتاسيم آن را مي افزايد و هم طعم آن را بهتر مي نمايد .آب ميوه و موز همچنين منابع خوبي براي پتاسيم هستند .
مناسب ترين ترکيب محلول جايگزين در اسهال به وسيله ي سازمان بهداشت جهاني و يونيسف توصيه شده است که به صورت «او.آر.اس »در کشور ما موجود است و براي جبران کم آبي اسهال ،مناسب ترين شيوه ، استفاده از اين محلول مي باشد .
هر پاکت «او .آر.اس »حاوي مواد زير مي باشد :20 گرم گلوکز ، 3/5 گرم کلريد سديم ، 2/5 گرم بيکربنات سديم و 1/5 گرم کلريد پتاسيم .
محتواي پاکت بايستي در يک ليتر آب حل شود . اين دارو در تمام مراکز بهداشتي داروخانه ها ، بيمارستان ها و ... موجود است .
محلول بدست آمده را نبايد پس از تهيه ،جوشاند و هر 12 ساعت بايستي محلول جديد ،تهيه شود .به کودک بايستي از اين محلول به طور مکرر و در هر بار مقدار کمي را با قاشق داد .
او هر ساعت به 200 ميلي ليتر (تقريباً يک ليوان )از اين محلول نياز دارد طرز محاسبه ديگر به اين صورت است که به ازاء هربار دفع مدفوع ، يک ليوان از اين محلول را به او خوراند .
در صورتي که اسهال ادامه پيدا کرد يا کودک استفراغ هم داشت ، بايستي سريعاً به پزشک مراجعه نمود .کاهش ميزان ادرار يک علامت مهم بوده و ممکن است به علت نياز به تزريق وريدي مايعات ،احتياج به بستري شدن ، وجود داشته باشد .داروها اصولاً نقشي در درمان اسهال ندارند ،زيرا علت بسياري از آن ها ،ويروسي مي باشد .
در حقيقت ،برخي داروها ممکن است مسئله را بدتر نمايند مثل داروهاي نئومايسين ،استرپتومايسين ،لوموتيل ، کديين و استروييد .
مسئله مهم در درمان اسهال ،جايگزيني مايع از دست رفته مي باشد .اين عقيده ي قديمي که مي گويند دستگاه گوارش بايستي استراحت کرده و نبايد چيزي را به کودک خوراند ،اشتباه مي باشد .تحقيقات نشان داده اند که حتي در زمان اسهال،روده ها به جذب مايع و غذا ادامه مي دهند .
در واقع ،غذا در اين زمان براي نگهداري وضع تغذيه اي مطلوب ،ضروري مي باشد .دادن شير يا غذاي کمکي همانند زمان قبل از ايجاد اسهال ،بايستي ادامه نيابد .اشتهاي کودک در هر بيماري ،کاهش يافته و بايستي با مهرباني و حيله هاي مختلف ،مقادير اندک غذا را به طور مکرر به او داد .
ديسانتري :گاهي مدفوع حاوي خون و بلغم مي باشد .کودک بي حال و تب دار به نظر رسيده و از دردهاي گاه گاهي شکم شکايت مي کند .در اين حال بايستي با پزشک مشورت نمود تا آزمايش مدفوع انجام شده و داروي مناسب دريافت شود .
مسموميت غذايي :مسموميت غذايي به وسيله ي ميکروب ها يا مواد شيميايي يا غذاهاي سمي مانند برخي گونه هاي قارچ ايجاد مي گردد .علايم شامل درد شکم ،استفراغ و اسهال مي باشد .درموارد شديد ،کودک ممکن است پوست سرد و مرطوب داشته باشد .
در صورتي که استفراغ شديد نباشد ،مي توان به کودک به طور مکرر جرعه جرعه از مايعات داد تا دچار کم آبي نشود .اگر استفراغ شديد باشد ، کودک به مايع وريدي نياز خواهد داشت و بايستي با پزشک مشورت نموده و يا کودک را به بيمارستان برد .غذاها را بايستي به طور بهداشتي تهيه و تا حد امکان از غذاهاي مانده اجتناب کرد .
در تابستان ،غذاها بايستي در يخچال نگهداري شوند .ميوه ها نبايستي بيش از حد پخته گردند .تا حد امکان از دادن غذاهاي آماده بازاري ، مخصوصاً در هواي گرم به کودک پرهيز نماييد .

ساير علل اسهال

آميبياز :آميبياز يک عفونت شايع در کودکان بزرگ تر و بالغين مي باشد . آميب ها از طريق آب و غذاي آلوده وارد بدن مي شوند .اين بيماري منجر به درد شکم ،کاهش اشتها مدفوع شل و گاهي خون و بلغم در مدفوع مي گردد .آميب ها ممکن است به کبد حمله کرده و موجب هپاتيت آميبي يا حتي آبسه کبدي گردند .آزمايشات مکرر مدفوع بايستي براي تشخيص اين وضعيت انجام گردند .در حال حاضر ،داروهاي خوبي جهت درمان اين عفونت وجود دارد .
ژياردياز:ژياردياز يک عفونت بسيار شايع بوده و موجب اسهال هاي راجعه ، سوء هضم مدفوع کف آلود و حجيم مي شود .گاهي ممکن است هيچ نشانه اي وجود نداشته و يا بسيار ناچيز باشد .عليرغم احتمال عفونت مجدد ، بايستي در هر زمان که تشخيص اين عفونت داده شد ، آن را درمان نمود .
تکرر مدفوع طبيعي :بسياري از کودکان ، دو تا سه بار مدفوع طبيعي در روز دفع کرده و برخي والدين با شک به اين امر که ممکن است اين تکرار دفع مدفوع اسهال باشد آن را با انواع داروها درمان مي کنند .اين حالت ممکن است به علت افزايش حجم مواد غذايي باشد .
در مملکت ما به علت خورده شدن موادي نظير نان ،برنج ، سبزيجات ، که حجم زيادي دارند ،اين امر کاملاً طبيعي است .دليل ديگر براي تکرر مدفوع عجله کودکان در رفتن به توالت مي باشد .او مي خواهد که زود به بازي خود برگشته و يا به مدرسه برود و به محض اينکه کمي احساس ناراحتي کرد ، دفع مدفوع را متوقف کرده و از توالت خارج مي شود ؛سپس پس از چند ساعت احساس دفع مدفوع پيدا مي کند . ممکن است هنگامي که او در توالت مي باشد ،اعضاي ديگر خانواده پشت در بوده و او را براي سريع تر بيرون آمدن از توالت مضطرب نمايند .اين تکرر دفع مدفوع با قوام طبيعي احتياج به هيچ درماني نداشته و به تدريج رفع خواهد شد .
سوء هاضمه :اين امريک مشکل شايع بوده و ممکن است از خوردن زياد مواد چربي يا ادويه ها ،غذاي خام يا غذاي بيش از حد ناشي شود .اين وضعيت ممکن است همراه با عفونت هاي مختلف نيز باشد .کودک دفع گاز زياد داشته ،ممکن است از درد شکم تهوع يا استفراغ شاکي باشد .مدفوع ، قوام آبکي تري نسبت به حالت طبيعي داشته و غذاي هضم نشده در آن ديده مي شود.
تنها کار مورد نياز،محدود کردن غذا و دادن مايعات و مواد غذايي نرم براي يک تا دو روز مي باشد .درصورتي که سوء تغذيه ادامه پيدا کرد و يا با خوردن مواد غذايي خاصي به وجود آمد ،بايستي با پزشک مشورت نمود تا احتمال بيماري هاي مادرزادي سوء هضم رد شود .
استفراغ :استفراغ ممکن است در صورتي که کودک به ناگهان آروغ زده و يا سريع تر از حد معمول شير خورده يا سوراخ پستانک بطري ، بزرگ تر از معمول باشد ،روي دهد .اين امر تقريباً در کودکاني که از شير مادر تغذيه مي کنند ،نادر است .کودک بيش از حد مضطرب ممکن است در صورت تنبيه شدن و کتک خوردن ،استفراغ نموده و يا به عنوان يک ابزار جلب توجه يا نرفتن به مدرسه استفاده گردد .اين وضعيت مي تواند به علت سوء هاضمه رخ داده و مي تواند همراه با اسهال باشد .استفراغ شديد جهنده که در هفته 4 تا 6 زندگي رخ مي دهد ،ممکن است به علت تنگي پيلور (قسمت بعد از معده )بوده که اين حالت به علت باريک بودن مادرزادي قسمت خروجي معده ايجاد مي شود .
اين وضعيت ممکن است در انسداد هر قسمت از روده نيز مشاهده شود .در صورتي که استفراغ ادامه پيدا کرد ،بايستي با پزشک مشورت نمود .در موارد سوء هاضمه ،استفراغ معمولاً بلافاصله پس از استفراغ مواد هضم نشده ،متوقف مي شود .تنها مقدار اندکي آب و مايعات را بايستي تا زمان قطع استفراغ ،تجويز نمود .
هنگامي که کودک استفراغ مي کند ،بايستي صورتش را به يک طرف بچرخانيد و يا به شکم قرار داد ،و گرنه خطر استنشاق مواد استفراغ شده وجود دارد که مشکل را چند برابر مي کند .
حداکثر تلاش بايستي در تميز نگه داشتن و جوشاندن آب ،بطري ها ، شير و ...صورت گيرد .غذاها بايستي در محلي دور از دسترس حشرات و گرد و غبار نگهداري شوند .کودکان بزرگ تر نبايستي از بازار ، ميوه هاي قاچ شده يا نوشيدني هاي غير بهداشتي بخورند .تنها بايستي از بستني هاي پاستوريزه و مطمئن استفاده کرد دست ها بايستي قبل از خوردن و دست زدن به مواد خوراکي شسته شوند .هر چه سريع تر بايستي به کودک آموزش داد که دست هايش را به طور مرتب بشويد .

عفونت هاي کرمي

کرم هاي قلاب دار :کرم هاي قلاب دار حدود 1 تا 1/25 سانتيمتر طول دارند .روش آلودگي از طريق پوست مي باشد .خاک آلوده به مدفوع آلوده ي انسان ،منبع خوبي براي تخم اين کرم بوده .در صورتي که کودک پا برهنه در خاکهاي آلوده بازي کند ، لارو اين کرم از طريق پوست وارد بدن او مي شود .
اين لارو مسافت زيادي را در بدن طي مي کند ؛به طوري که به ريه ها رفته و سپس از آنجا بالا آمده و با بلعيدن آن ،زندگي اصلي اش را در روده ها آغاز مي کند .هنگامي که به صورت کرم بالغ در مي آيند ،خودشان را به ديواره ي روده چسبانده و خون مي مکند که در نتيجه ،کم خوني به وجود مي آيد .
تخم اين کرم در مدفوع دفع شده و با ميکروسکوپ ،به راحتي قابل مشاهده است اگر کودک ،عفونت کرم قلاب دار داشته باشد ،بايستي درمان مناسب و کاملي را دريافت کرده و همچنين جهت کم خوني ،دارو بگيرد .مهم ترين اصل بهداشت عمومي استفاده از توالت و دفع صحيح فاضلاب مي باشد . پوشيدن کفش در همه حال قابل اجرا نمي باشد ولي در مناطقي که کرم قلاب دار شايع است ،پوشيدن کفش و حداقل دم پايي ، هنگامي که کودک بيرون از خانه بازي مي کند ،الزامي است .
کرم هاي گرد :کرم هاي گرد حدود 10 تا 15 سانتيمتر طول داشته و شبيه کرم خاکي مي باشند .اين انگل نتيجه بهداشت پايين ،عدم دفع صحيح فاضلاب ،نوشيدن آب غير بهداشتي و خوردن سبزيجات و سالاد خام بدون شستن صحيح آن ها مي باشد تخم اين کرم در خاک آلوده به مدفوع وجود داشته و همراه با سبزيجات خام شسته نشده ،خورده مي شود .کودکان کوچک تر ممکن است عفونت را از طريق خاک خوري کسب کنند .کودک در ابتدا گرسنه تر به نظر رسيده ،ولي بعداً اشتهايش را ازدست داده و بي ميل گرديده و ممکن است شکم متورم و درد شکم پيدا کند .
هر کرم گرد حدود 0/1 گرم پروتيئن در روز ،از معده جذب کرده که و اين امر منجر به سوء تغذيه خواهد شد .اگر تعداد کرم ها خيلي زياد باشند ،ممکن است توده اي را تشکيل داده و موجب دردهاي شکم و استفراغ گردند .به هر حال ،اين عقيده ي عمومي که همه دردهاي شکمي اطفال به علت عفونت کرمي مي باشد ،اشتباه است . هيچ واقعيتي در اين عقيده که کرم هاي گرد باعث تشنج کودکان مي شوند ، وجود ندارد کرم ها از مدفوع دفع شده و يا حتي ممکن است بالا آورده شوند .
استفاده از توالت هاي بهداشتي و دفع مناسب فاضلاب از آلودگي آب و خاک با تخم اين کرم جلوگيري کرد .مانع عفونت مردم ديگر توسط استفاده سبزيجات آلوده مي شود .مهم است که همه ي سبزي ها را به طور کامل و مناسب بشوييم ،مخصوصاً اگر خام مصرف شوند .در نواحي که احتمال عفونت بالا است ،بايستي سبزي ها را به مدت يک ساعت در آبي که محلول ضد عفوني کننده دارد ،خيساند .آب آشاميدني بايستي ترجيحاً در مناطق آلوده جوشانده شود .دستهاي کودکان بايستي پس از بازي کردن در باغ و حياط و همچنين قبل از خوردن چيزي ،شسته شوند . ناخن ها بايستي کوتاه باشند .
کرم هاي نواري :کرم هاي نواري طول درازي داشته و گاهي ممکن است به 9 متر هم برسند .اين انگل به وسيله ي بادکش ها يا قلابهاي سرش به روده مي چسبد .بدن کرم قطعه قطعه بوده که از انتهاي بدن کرم جدا شده و همراه با مدفوع ،دفع مي شوند .اين انگل به وسيله ي خوردن گوشت خوب پخته نشده گاو يا خوک و يا سبزيجات آلوده ،منتقل مي شود .مرحله لارو اين انگل درون اين حيوانات مي باشد ،اما گاهي ممکن است مرحله لاروي در انسان باشد که موجب ايجاد عوارض خطرناکي مثل کيستهاي کوچک در عضلات و حتي مغز مي گردد .سرکرم بايستي پس از درمان ،در مدفوع جستجو شود .در صورتي که سر کرم دفع نشده باشد ، پس از مدتي دوباره رشد خواهد کرد .
درحال حاضر براي انواع عفونت هاي کرمي ،داروهاي موثري وجود داشته و توصيه هاي پزشکي را بايستي دقيقاً اجرا کرد .
کرم هاي نخي :اين نوع کرم ،شکل باريک و نخ مانندي داشته و حدود 0/5 سانتيمتر طول دارد .اين کرم ها در روده انسان زندگي کرده ولي شبها براي تخم گذاري به اطراف مقعد آمده و باعث خارش شديدي مي شوند .بايستي از عفونت مجدد کودک هنگام خاراندن مقعد و سپس بردن دست به دهان يا خوردن چيزي با دستهاي نشسته جلوگيري کرد .دستگاه تناسلي دختران ممکن است به وسيله ي اين انگل هنگام خاراندن خود ،آلوده شده و منجر به عفونت ادراري بشود .
ناخن ها بايستي به طور مرتب کوتاه شده و دست ها قبل از خوردن غذا شسته شوند اين عقيده که کرم هاي نخي به علت خوردن قند به وجود مي آيند ،اشتباه است .هرگاه فردي در خانواده مبتلا باشد ،بقيه نيز حتي بزرگسالان ، در معرض خطر ابتلا به آن قرار دارند .نمونه شايع اين نوع کرم ،کرمک يا اکسيور مي باشد که گاهي به رنگ سفيد در مدفوع کودک وجود دارد .
منبع:کتاب شما و فرزندانتان