مجلس در اندیشه روح الله (ره)
مجلس در اندیشه روح الله (ره)
مجلس در اندیشه روح الله (ره)
نويسنده: حسین سوری ملکی
جایگاه مجلس شورای اسلامی از نگاه امام خمینی(ره )
یکی از اهداف شوم استکبار جهانی، دور کردن مردم از صحنههایانقلاب بوده و به انواع ترفندها متوسل شدهاند ولی به لطف خداوندتبارک و تعالی ملتشریف ایران با حضور عظیم خود در صحنههایگوناگون انقلاب، این حقیقت را به اثبات رسانیدهاند که از وحدت وانسجام آنان چیزی کم نشده و استکبار و مزدوران آن تا ابد حسرتگسستن اتحاد و یکپارچگی ملت ما را به گور خواهند برد.
حضرت امام(ره)ضمن اشاره به وضعیت مجلس قبل از انقلاب اسلامی،نسبتبه اهمیت مجلس شورای اسلامی و نقش مردم چنین میفرماید:
«مادیدیم که اسلام و کشور ایران چه صدمات بسیار غم انگیزی ازمجلس شورای غیر صالح و منحرف از بعد از مشروطه تاعصر رژیمجنایتکار پهلوی و از هر زمان بدتر و خطرناکتر در این رژیمتحمیلی فاسد (پهلوی)خورد. چه مصیبتها و خسارتهای جان فرسا ازاین جنایتکاران بیارزش و نوکرمآب به کشور و ملت وارد شد. ازبعد از مشروطه هیچگاه به قانون اساسی عمل نشده، ... اکنون کهبا عنایت پروردگار و همت ملت عظیم الشان، سرنوشت کشور به دستمردم افتاده و وکلاء از خود مردم و با انتخاب خودشان بدون دخالتدولت و خانهای ولایات به مجلس شورای اسلامی راه یافتند و امیداستکه با تعهد آنان به اسلام ومصالح کشور جلوگیری از هر انحرافیبشود.»
حضرت امام(ره)در ادامه آن مطلب میفرماید:
«اکنون که بحمدالله موانع رفع گردیده و فضای آزاد برایدخالت همه طبقات پیش آمده است، هیچ عذری باقی نمانده و ازگناهان بزرگ نابخشودنی، مسامحه در امر مسلمین است. هرکس بهمقدار توانش و حیطه نفوذش لازم است در خدمت اسلام و میهن باشد وبا جدیت از نفوذ وابستگان استعمار و منحرفان از مکتب بزرگ اسلامجلوگیری نمایند وبدانند که مخالفین اسلام و کشورهای اسلامی کههمان ابرقدرتان چپاولگر بین المللی هستند، با تدریج و ظرافت درکشور ما و کشورهای اسلامی رخنه و با دست افراد خود ملتها،کشورها را به دام استثمار میکشانند، باید باهوشیاری مراقبباشید و با احساس اولین قدم نفوذی به مقابله برخیزید و به آنانمهلت ندهید.»
بنابراین همه مردم در سرنوشت جامعه خویش مسوول هستند و هیچعذر و بهانهای از کسی پذیرفته نیست که نسبتبه سرنوشت ادارهامور جامعه اسلامی بیتفاوت باشد وبیتفاوتی و کنارهگیری نسبتبهسرنوشت اداره امور جامعه، از گناهان کبیره محسوب میشود. پس همهمردم باید خود را دخیل و سهیم در اداره امور جامعه بدانند و هرکسی به هراندازهای که توان دارد باید نسبتبه سرنوشت جامعهاسلامی تلاش نماید و حضور تک تک مردم در صحنههای سیاسی و اجتماعیجامعه اسلامی به عنوان یک وظیفه شرعی، عقلی و سیاسی میباشد.
ومطمئن باشیم که حضور گسترده در صحنههای مختلف، دشمن را ناامیدو انقلاب را بیمه میکند.
اهمیت و جایگاه مجلس و انتخابات را براساس دیدگاه حضرتامام(ره)طبق محورهای زیر بررسی میکنیم:
در زیر وظایف مردم نسبتبه انتخابات را به فهرست ذکر میکنیم:
«وصیت من به ملتشریف آن است که در تمامی انتخابات چهانتخابات رئیس جمهوری و چه نمایندگان مجلس شورای اسلامی و... درصحنه باشند و اشخاصی را که انتخاب میکنند، روی ضوابطی باشد کهاعتبار میشود. عدم دخالت مردم، از مراجع و علمای بزرگ تا طبقهبازاری و کشاورز و کارگر و کارمند، همه و همه مسوول سرنوشتکشور و اسلام میباشند، چه در نسل حاضر و چه در نسلهای آینده، وچه بسا که در بعض مقاطع عدم حضور و مسامحه گناهی باشد که درراس گناهان کبیره است. پس علاج واقعه را قبل از وقوع باید کردو الا کار از دست همه خارج خواهد شد و این حقیقتی است که بعد ازمشروطه لمس نمودهاید و نمودهایم. چه علاجی بالاتر و والاتر از آناست که ملت در سرتاسر کشور در کارهائی که محول به اوست، بر طبقضوابط اسلامی و قانون اساسی انجام دهد.»
پس همه اقشار ملت در سرنوشت کشور اسلامی خود مسوول هستند. ولذا همه باید شرکت در انتخابات را به عنوان یک وظیفه شرعی وقانونی خود بدانیم و بدون هیچ گونه درنگ و مسامحهای در صحنههایحساس انقلاب حضور فعال داشته باشیم و بدانیم که اگر به خاطر عدمحضور ما در سرنوشت جامعه، ضربهای به انقلاب وارد شود، همه ملتدر پیشگاه خدا و شهدای عزیز مسوول خواهند بود. حضرت امام(ره)دراین زمینه میفرماید:
«اگر خدای نخواسته بر اسلام یا کشور اسلامی از ناحیه عدمدخالت در سرنوشت جامعه، لطمه و صدمهای وارد شود، یک یک تمامملت در پیشگاه خدای قهار توانا مسوول خواهیم بود و نسلهایآینده که ممکن است از کنارهگیری کنونی مورد هزار گونه تجاوزواقع شوند، ما را نبخشند. یکی از وظایف مهم شرعی و عقلی مابرای حفظ اسلام و مصالح کشور حضور در حوزههای انتخابیه و رایدادن به نمایندگان صالح و کاردان و مطلع بر اوضاع سیاسی جهان وسایرچیزهایی که کشور به آنها احتیاج دارد، میباشد و مجلس محتاجبه متخصصین رشتههای مختلفی است که کشور احتیاج به آنها دارد.»
و در اصل ششم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران چنین آمده است:
«در جمهوری اسلامی ایران امور کشور باید به اتکاء آراء عمومیاداره شود، از انتخابات، انتخاب رئیس جمهور، نمایندگان مجلسشورای اسلامی، اعضای شورای اسلامی و نظایر اینها یا از راه همهپرسی در مواردی که در اصول دیگر این قانون معین میگردد.»
( امرهم شوری بینهم.)و در جای دیگر میفرماید:(و شاورهمفیالامر)و در روایات متعددی بر اهمیت مشورت تاکید شده است.
تاجایی که حضرت امیرالمومنین(ع) در وصیتخودچنین میفرماید:(ع)
«اضمم آراء الرجال بعضها الی بعض ثم اختر اقربها الی الصواب وابعدها من الارتیاب.»
یعنی: نظریات صاحبان رای را جمع کن و سپس نزدیکترین آن رابه صواب و دورترین آن را ازشک انتخاب کن.
ما از آیات و روایات اصل لزوم مشورت را استفاده میکنیم. ازآنجا که مجلس از اهمیت والایی برخوردار است و تصمیمات مجلسشورای اسلامی در امورکشور نقش به سزایی دارند لذا ما برای اینکه کاندیدای اصلح را انتخاب کنیم باید با افراد مورد اطمینانمشورت کنیم و همه امور و مصالح کشور را در نظر بگیریم و بعدخودمان تصمیم بگیریم که به چه کسی رای بدهیم. در این موردحضرت امام(ره)وظیفه همگان را روشن میکند:
«در تعیین رئیس جمهور و وکلاء مجلس با طبقه تحصیل کرده متعهدو روشن فکر با اطلاع از مجاری امور و غیر وابسته به کشورهایقدرتمند استثمارگر، و استهمارگر به تقوی و تعهد به اسلام وجمهوری اسلامی مشورت کرده، و با علماء و روحانیون با تقوی ومتعهد به جمهوری اسلامی نیز مشورت نموده(نمائید. »
پس بنابراین مردم مومن و انقلابی ما برای انتخاب نماینده خودبا افراد مومن و متعهد که مورد اعتمادشان هست، مشورت مینمایندو در مقام مشورت کسی حق ندارد که رای و نظر خود را به دیگرانتحمیل کند. مردم ما در انتخاب وکلای خود کاملا آزاد هستند وخودشان طبق معیار و ضوابطی که معین شده، نامزدهای انتخاباتی راشناسایی نموده و به شخص مورد نظرشان رای خواهند داد.
مرحوم علامه امینی در کتاب «الغدیر» میفرماید:
ابن عباس از رسول خدا(ص)چنین نقل میکند: «من استعمل عاملا منالمسلمین و هو یعلم ان فیهم اولی بذلک منه و اعلم بکتاب الله وسنه نبیه فقدخان الله و رسوله و جمیع المسلمین.»
یعنی هرکس از مسلمانان عاملی(کارگزاری)را بر سرکار بیاوردو به او مسوولیتبدهد. در حالی که میداند در بین مسلمانانفردی وجود دارد که او برای این کار سزاوارتر است و به کتاب وسنت پیامبر(ص)آشناتر است، آن کس به خدا و رسول خدا(ص)و جمیعمسلمین خیانت کرده است.
بنابر این بر افراد جامعه اسلامی لازم است تا ویژگیهای اشخاصرا برسی نمایند و از بین آنان بهترین و شایستهترین فرد را برایتصدی امور وکارگزاری نظام اسلامی انتخاب کنند.
حضرت امام خمینی(ره)معنا و معیار انتخاب اصلح را چنین بیانمیفرمایند: «اگر(انتخاب اصلح)برای خودتان باشد، شیطانی است واما اگر انتخاب اصلح برای مسلمانهاست، کی و از کجاست، مطرحنیست، از هرگروهی باشد، حزب باشد، یاغیر حزب، نه حزب اسباب اینمیشود که غیر آن فاسد و نه صد درصد حزبی بودن باعث صلاح آنهاست.
و انتخاب اصلح برای مسلمین یعنی انتخاب فردی که تعهد به اسلاموحیثیت آن داشته باشد و همه چیز را بفهمد و چون در مجلس، اسلامتنها کافی نیست، بلکه باید مسلمانی باشد که احتیاجات مملکت رابشناسد و سیاست را بفهمد و مطلع به مصالح و مفاسد کشور باشد وممکن استبه شما و گروه شماهم مربوط نباشد، که اگر اصلح راانتخاب کردید، کاری اسلامی میکنید و این یک محکی استبرایخودتان که تشخیص بدهید انتخاب برای اسلام استیا برای صلاحخودتان. امیدوارم که تا آخرهم این طور باشد و هر دوره انتخاباتبهتر انجام شود، و این مساله، مساله شخصی نیستبلکه برایاسلام و از امور مهمه است.»
و در جایی دیگر حضرت امام(ره)ملاک و معیار انتخاب اصلح رابرای مردم چنین بیان میکنند: «اشخاصی را انتخاب کنیم که از هرجهت صالح باشند. مسلمان بودن تنها فایدهای ندارد، باید جمهوریاسلامی را قبول داشته باشد و از مسائل روز اطلاع داشته باشد. سعیکنید مثل مرحوم مدرس را انتخاب کنید. کسانی را که انتخابمیکنید باید مسائل را تشخیص دهند، نه از افرادی باشند که اگرقدرت دیگری تشر زد، بترسند، باید بایستند و مقابله کنند.»
ملت هوشیار و همیشه در صحنه ایران اسلامی با در نظرگرفتن ملاکو معیارهای لازم به خاطر خدا و مصالح نظام اسلامی کشورمان با دقتکامل سوابق و ویژگیهای نامزدهای انتخاباتی را بررسی نموده بهدور از گرایشهای جناحی و گروهگرایی، شایستهترین و صالحترینافراد را برای نمایندگی مجلس شورای اسلامی انتخاب خواهند نمود.
و بدانند که با حضور گسترده در انتخابات و انتخاب اصلح، ضربهبزرگی بر دشمنان اسلام و انقلاب خواهند زد.
حضرت امام(ره)شرایط کاندیدای انتخاباتی(نمایندگان)را این طوربیان میفرماید: «مردم شجاع ایران با دقت تمام به نمایندگانیرای دهند که متعبد به اسلام، وفادار به مردم باشند و در خدمتبه آنان احساس مسوولیت کنند و طعم تلخ فقر را چشیده باشند و درقول وعمل مدافع اسلام پابرهنگان زمین، اسلام مستضعفین، اسلام رنجدیدگان تاریخ، اسلام عارفان مبارزهجو، اسلام پاک طینتان عارف ودر یک کلمه، مدافع اسلام ناب محمدی(ص)باشند. و افرادی را کهطرفدار اسلام سرمایهداری، اسلام مستکبرین، اسلام مرفهین بیدرد،اسلام منافقین، اسلام راحتطلبان، اسلام فرصت طلبان و در یک کلمه،اسلام امریکایی هستند، طرد نموده و به مردم معرفی نمایند. »
شرایط کاندیدای انتخاباتی(نمایندگان)عبارتند از:
1- متعبد به اسلام و معتقد به جمهوری اسلامی ایران.
2- پشتیبان ولایت فقیه و مطیع اوامر او.
3- وفادار به مردم.
4- مطلع و آگاه به مسائل روز.
5- هدف خدمتبه محرومین.
بنابراین تبلیغات باید در چهار چوب اسلام باشد و شما از همانقدم اول نیت را خالص کنید و برای رضای خداوند تبارک و تعالیحرکت کنید تا در آینده بتوانید منشا خدمات شایانی برای جامعهاسلامی باشید.
شرایط تبلیغات نامزدهای انتخاباتی مجلس شورای اسلامی ازدیدگاه حضرت امام خمینی(ره):
«نصیحتی است از پدری پیر به تمامی نامزدهای مجلس شورایاسلامی که سعی کنید تبلیغات انتخاباتی شما در چهار چوب تعالیم واخلاق عالیه اسلام انجام شود و از کارهایی که با شوون اسلاممنافات دارد، جلوگیری گردد.باید توجه داشت که هدف از انتخاباتدر نهایتحفظ اسلام است. اگر در تبلیغات، حریم مسایل اسلامیرعایت نشود، چگونه منتخب حافظ اسلام میشود؟ باید سعی شود تاخدای ناکرده به کسی توهین نگردد و در صورتی که رقیب انتخاباتیبه مجلس راه یافت، به دوستی و برادری که چیزی شیرینتر از آننیست. لطمهای نخورد.»
نامزدهای انتخاباتی مجلس شورای اسلامی این نصیحت پدرانه امامراحل(ره)را آویزه گوششان قرار دهید. و بدانید که اگر میخواهیدبه این ملتشریف و بزرگوار خدمت کنید باید مسائل اسلامی رارعایت کنید. چون این ملتبرای اسلام قیام کردند و در این راهپرفراز و نشیب علاوه بر سختیها و مشکلات فراوانی کهمتحمل شدند،شهدای گرانقدری را تقدیم اسلام و انقلاب کردهاند. و شکی نیست کهشهدای عزیز و امام شهدا ناظر بر اعمال و حرکات ماهستند و ماباید سعی کنیم در مسیر اهداف آن بزرگواران حرکت کنیم. شما بایددر تبلیغات انتخاباتی به گونهای عمل کنید که به وحدت و انسجاممردم لطمهای وارد نشود و خدای نخواسته کاندایدی رقیب خود رامورد توهین و هتک حرمت قرار ندهید. باید برنامهها و دیدگاههایخود را درجوی سالم به مردم ارائه دهید تا مردم با بصیرت ودرایت و رعایت همه جوانب کاندیدای مورد نظر خود را انتخابکنند. و بدانید که این انتخابات یک امتحان است و پیروز آن کسیاست که به تکلیف و وظیفه الهی خود عمل کرده باشد.
به نامزدهای انتخاباتی مجلس شورای اسلامی تذکر داده شود علاوهبر این که باید با صفا و صمیمیت و به دور از اختلاف، رقابتانتخاباتی داشته باشند. باید در تبلیغات نهایت صرفهجویی رانمایند. امروز عده کثیری از مردم در فقر و مشکلات اقتصادی به سرمیبرند. از چاپ عکس و پوسترهای رنگارنگ و زائد بر حد اعتدال وضرورت، پرهیز نمایند و در حد شناسایی خودتان که ضرورت ایجابمیکند استفاده کنید و مطمئن باشید که مردم ما فریب تبلیغاتکذایی وعکس و پوسترهای آنچنانی - که نوعا منجر به اسراف میشود- را نخواهند خورد. بلکه آنچه مهم است این است که شما اهداف ودیدگاهها و برنامههای خودتان را برای مردم بیان کنید و خودتانرا به مردم تحمیل نکنید. بگذارید مردم شریف و آگاه خودشانآزادانه و از روی معیار و ملاکهایی که دارند، شخص مورد نظرشانرا انتخاب نمایند.
در این قسمتبه بیان شیوا و گهربار امام راحل(ره)گوش جانمیسپریم:
«گرچه همه حق تبلیغات صحیح برای خود یا کاندیدهای خود یادیگران را دارند و هیچ کس نمیتواند جلوگیری از این حق نماید. والبته لازم است تبلیغات موافق مقررات دولتباشد.»
بدیهی است که شورای محترم نگهبان بدون هیچ گونه مسامحهای بادقت کامل سوابق و خصوصیات کاندیدها را بررسی میکنند و به وظیفهقانونی و شرعی خودعمل خواهند نمود. اما وظیفه دیگری که آنشورای محترم به عهده دارد، نظارت بر سلامت و صحت انتخاباتمیباشد. بعد از برگزاری انتخابات، شورای نگهبان کلیه مدارک واسناد راجع به برگزاری انتخابات حوزههای انتخابیه را با دقتمورد بررسی قرار میدهند تا حق هیچ کس ضایع نشود و سپس مهر صحتبر انتخابات خواهند گذاشت.
حضرت امام(ره)در باره وظیفه شورای نگهبان چنین میفرماید:
«اعضای محترم شورای نگهبان ایدهم الله تعالی حافظ مصالحاسلام و مسلمین هستند. من به آقایان هشدار میدهم که تضعیف وتوهین به فقهای شورای نگهبان امر خطرناکی برای کشور و اسلاماست. لازم است همه به طور اکید به مصالح اسلام و مسلمین توجهکنیم و به قوانین، هرچند مخالف نظر و سلیقه شخصیمان باشد،احترام بگذاریم، و به شورای نگهبان تذکر میدهم که در کار خوداستوار باشید و با قاطعیت و دقت عمل فرمایید و به خدای متعالاتکال کنید.»
مصوبات مجلس باید به تایید شورای محترم نگهبان برسد تااعتبار قانونی پیدا کند. در اصل نود و سوم قانون اساسی چنینآمده است:
«مجلس شورای اسلامی بدون وجود شورای نگهبان اعتبار قانونیندارد، مگر در مورد تصویب اعتبارنامه نمایندگان و انتخاب ششنفر حقوقدان اعضای شورای نگهبان.»
شورای محترم نگهبان بدون در نظر گرفتن منافع جناحی و بااستقلال کامل طبق وظیفهای که به عهده دارند، در جهت پاسداری ازاسلام و قانون اساسی عمل خواهند نمود.
حضرت امام(ره)میفرماید: «اگر در مجلس اشتباهی واقع بشود،شورای محترم نگهبان با کمال قدرت و استقلال عمل خواهد کرد.»
بنابراین توجه به این که انتخابات جوری باشد که مردم پسندباشد. یعنی مردم احساس بکنند به این که مساله انتخابات به آنطوری که قانون انتخابات گفته است، به آن طوری که اسلام میخواهد،دارد عمل میشود. عمل مال شماست، قانون یک ثبتی است که میشود،یک وظیفهای تعیین میکند، لکن آنی که مهم است درمقام عمل است،مقام عمل جوری باشد که تطبیق بکند با قانون و مردم در عمل راضیباشند. توجه کنید که اخلالگرها نیایند خرابکاری بکنند. مثلا کسینزدیک صندوق بخواهد به مردم بگوید به این رای بدهید، آنجادیگر جای این حرف نیست که آنجا بایستد. و بگوید فلانی خوب است.
فلانی بد است، باید جلوگیری بشود، تاانشاءالله یک انتخابات خوبیداشته باشیم.»
اجرای انتخابات به عهده وزارت کشور، استانداران، فرماندارانو بخشداران میباشد که مسوولین مربوطه طبق قانون به وظیفهخودشان عمل خواهند نمود. همان طوری که از بیانات امامراحل(ره)استفاده شد، مجریان انتخابات باید انتخابات را در یکجو سالم برگزار نمایند و جوری عمل نمایند که همه مردم واجدشرایط رای بدون هیچ گونه دغدغهای با کمال آرامش و اطمینان بهکاندیدای مورد نظرخودشان رای بدهند. وتوجه به این نکته لازماست که باید برای مجریان امر انتخابات هیچ تفاوتی بین کاندیدهابرایشان نباشد. آنچه وظیفه آنها است و برای مجریان اهمیت دارد،این است که انتخابات را سالم بر قرار نمایند و قطعا آن شخصی کهاکثریت آراء مردم را کسب کرده باشد به مجلس راه خواهد یافت.
حضرت امام(ره)خطاب به مجریان انتخابات چنین میفرماید: «شمافرمانداران و بخشداران و... همهتان موظفید به این که در اینامر(انتخابات مجلس)دقت کنید که خوب انجام بگیرد، مبادا یک وقتخدای نخواسته یک تقلبی در کاربیاید. شما موظف به این هستید کهخوب و موافق باشرع و اسلام و موافق با مصالح کشور اجرا بکنید.»
«و از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در این عصر و عصر آیندهمیخواهم که اگر خدای نخواسته عناصر منحرفی با دسیسه و بازیسیاسی و کالتخود را به مردم تحمیل نمودند، مجلس اعتبارنامهآنان را رد کنند و نگذارند حتی یک عنصر خرابکار وابسته، بهمجلس راه یابد و از همه نمایندگان خواستارم که با کمال حسن نیتکوشا باشند که قوانین، خدای نخواسته از اسلام منحرف نباشد و همه به اسلام و احکام آسمانی آن وفادار باشید تا به سعادت دنیا و آخرت نائل آیید»
نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی باید در قبال این مسؤولیت مهم احساس وظیفه نمایند و به دور از احساسات و اغراض جناحی به فکر رفع گرفتاری و مشکلات مردم محروم کشورمان باشند در این زمینه حضرت امام (ره) چنین میفرمایند: «و ان شاء الله نمایندگان محترم مجلس سنگینی بار مسئولیت و رسالتخود را در این امر خطیر احساس کرده و میکنند و به خوبی دریافتهاند که نظام و مردم از آنان چه انتظاری دارند، که باید گفت مجموعه خواستهها و انتظارات اسلامی مردم از مجلس، رفع گرفتاریها و محرومیتها و دگرگونی در نظام پر پیچ و خم اداری کشور، از انتظارات به حقی است که باید آنها را جدی بگیرند. و نمایندگان محترم مجلس قبل از پرداختن به لوایح و تبصرهها و مواد غیر ضروری به فکر مسائل اصلی و کلیدی کشور باشند و بر اساس اسلام عزیز در کمیسونها با طرح قوانین و لوایح به سمتی حرکت کنند که مشکلات اساسی مرتفع و سیاستهای زیربنای کشور در امور فرهنگی و اقتصادی و اجتماعی و سیاسی در راستای کمک به محرومین و رفع استضعاف مدون و به مورد اجرا درآید.»
نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی همان گونه که مطلع هستید، مجلس محل بحث و گفتگو و انتقاد و استیضاح است . اما با رعایت موازین و اخلاق اسلامی و بدون در نظر گرفتن اهداف شخصی و جناحی باید به فکر اصلاح امور جامعه باشید.
حضرت امام (ره) چنین میفرماید: «مجلسی که اساس یک کشور استباید محلی برای بحث و ساختن اخلاق جامعه باشد و انتقاد و استیضاح است. اما با رعایت موازین و اخلاق اسلامی و بدون در نظر گرفتن اهداف شخصی و جناحی باید به فکر اصلاح امور جامعه باشید.
حضرت امام (ره) چنین میفرماید: «مجلسی که اساس یک کشور استباید محلی برای بحث و ساختن اخلاق جامعه باشد و انتقاد و استیضاح حق مجلس است اما برخورد با متخلف با آرامی و طرح مسائل اخلاقی، بهتر رفع اختلاف میکند تا با الفاظ نیشدار و مقابله کردن با یکدیگر، خودشان را یک واعظ حساب بکنند که میخواهند مردم را موعظه کنند و مردم هم احساس کنند که این آقایان خیر و صلاح آنها را میگویند.»
امید است که خداوند توفیق دهد همه بتوانیم به رهنمودهای آن امام بزرگوار و جانشین شایستهاش حضرت آیة الله خامنهای عمل نموده و در مسیر اهداف عالیه آن امام راحل و ولی امر مسلمین حرکت کنیم و همیشه مدافع اسلام و انقلاب و ولایت فقیه باشیم و مصلحت نظام اسلامی را مقدم بر همه چیز بداریم.
/خ
مقدمه:
یکی از اهداف شوم استکبار جهانی، دور کردن مردم از صحنههایانقلاب بوده و به انواع ترفندها متوسل شدهاند ولی به لطف خداوندتبارک و تعالی ملتشریف ایران با حضور عظیم خود در صحنههایگوناگون انقلاب، این حقیقت را به اثبات رسانیدهاند که از وحدت وانسجام آنان چیزی کم نشده و استکبار و مزدوران آن تا ابد حسرتگسستن اتحاد و یکپارچگی ملت ما را به گور خواهند برد.
حضرت امام(ره)ضمن اشاره به وضعیت مجلس قبل از انقلاب اسلامی،نسبتبه اهمیت مجلس شورای اسلامی و نقش مردم چنین میفرماید:
«مادیدیم که اسلام و کشور ایران چه صدمات بسیار غم انگیزی ازمجلس شورای غیر صالح و منحرف از بعد از مشروطه تاعصر رژیمجنایتکار پهلوی و از هر زمان بدتر و خطرناکتر در این رژیمتحمیلی فاسد (پهلوی)خورد. چه مصیبتها و خسارتهای جان فرسا ازاین جنایتکاران بیارزش و نوکرمآب به کشور و ملت وارد شد. ازبعد از مشروطه هیچگاه به قانون اساسی عمل نشده، ... اکنون کهبا عنایت پروردگار و همت ملت عظیم الشان، سرنوشت کشور به دستمردم افتاده و وکلاء از خود مردم و با انتخاب خودشان بدون دخالتدولت و خانهای ولایات به مجلس شورای اسلامی راه یافتند و امیداستکه با تعهد آنان به اسلام ومصالح کشور جلوگیری از هر انحرافیبشود.»
حضرت امام(ره)در ادامه آن مطلب میفرماید:
«اکنون که بحمدالله موانع رفع گردیده و فضای آزاد برایدخالت همه طبقات پیش آمده است، هیچ عذری باقی نمانده و ازگناهان بزرگ نابخشودنی، مسامحه در امر مسلمین است. هرکس بهمقدار توانش و حیطه نفوذش لازم است در خدمت اسلام و میهن باشد وبا جدیت از نفوذ وابستگان استعمار و منحرفان از مکتب بزرگ اسلامجلوگیری نمایند وبدانند که مخالفین اسلام و کشورهای اسلامی کههمان ابرقدرتان چپاولگر بین المللی هستند، با تدریج و ظرافت درکشور ما و کشورهای اسلامی رخنه و با دست افراد خود ملتها،کشورها را به دام استثمار میکشانند، باید باهوشیاری مراقبباشید و با احساس اولین قدم نفوذی به مقابله برخیزید و به آنانمهلت ندهید.»
بنابراین همه مردم در سرنوشت جامعه خویش مسوول هستند و هیچعذر و بهانهای از کسی پذیرفته نیست که نسبتبه سرنوشت ادارهامور جامعه اسلامی بیتفاوت باشد وبیتفاوتی و کنارهگیری نسبتبهسرنوشت اداره امور جامعه، از گناهان کبیره محسوب میشود. پس همهمردم باید خود را دخیل و سهیم در اداره امور جامعه بدانند و هرکسی به هراندازهای که توان دارد باید نسبتبه سرنوشت جامعهاسلامی تلاش نماید و حضور تک تک مردم در صحنههای سیاسی و اجتماعیجامعه اسلامی به عنوان یک وظیفه شرعی، عقلی و سیاسی میباشد.
ومطمئن باشیم که حضور گسترده در صحنههای مختلف، دشمن را ناامیدو انقلاب را بیمه میکند.
اهمیت و جایگاه مجلس و انتخابات را براساس دیدگاه حضرتامام(ره)طبق محورهای زیر بررسی میکنیم:
1- وظیفه و نقش مردم در انتخابات از دیدگاه حضرت امام(ره):
در زیر وظایف مردم نسبتبه انتخابات را به فهرست ذکر میکنیم:
الف- شرکت فعالانه در انتخابات:
«وصیت من به ملتشریف آن است که در تمامی انتخابات چهانتخابات رئیس جمهوری و چه نمایندگان مجلس شورای اسلامی و... درصحنه باشند و اشخاصی را که انتخاب میکنند، روی ضوابطی باشد کهاعتبار میشود. عدم دخالت مردم، از مراجع و علمای بزرگ تا طبقهبازاری و کشاورز و کارگر و کارمند، همه و همه مسوول سرنوشتکشور و اسلام میباشند، چه در نسل حاضر و چه در نسلهای آینده، وچه بسا که در بعض مقاطع عدم حضور و مسامحه گناهی باشد که درراس گناهان کبیره است. پس علاج واقعه را قبل از وقوع باید کردو الا کار از دست همه خارج خواهد شد و این حقیقتی است که بعد ازمشروطه لمس نمودهاید و نمودهایم. چه علاجی بالاتر و والاتر از آناست که ملت در سرتاسر کشور در کارهائی که محول به اوست، بر طبقضوابط اسلامی و قانون اساسی انجام دهد.»
پس همه اقشار ملت در سرنوشت کشور اسلامی خود مسوول هستند. ولذا همه باید شرکت در انتخابات را به عنوان یک وظیفه شرعی وقانونی خود بدانیم و بدون هیچ گونه درنگ و مسامحهای در صحنههایحساس انقلاب حضور فعال داشته باشیم و بدانیم که اگر به خاطر عدمحضور ما در سرنوشت جامعه، ضربهای به انقلاب وارد شود، همه ملتدر پیشگاه خدا و شهدای عزیز مسوول خواهند بود. حضرت امام(ره)دراین زمینه میفرماید:
«اگر خدای نخواسته بر اسلام یا کشور اسلامی از ناحیه عدمدخالت در سرنوشت جامعه، لطمه و صدمهای وارد شود، یک یک تمامملت در پیشگاه خدای قهار توانا مسوول خواهیم بود و نسلهایآینده که ممکن است از کنارهگیری کنونی مورد هزار گونه تجاوزواقع شوند، ما را نبخشند. یکی از وظایف مهم شرعی و عقلی مابرای حفظ اسلام و مصالح کشور حضور در حوزههای انتخابیه و رایدادن به نمایندگان صالح و کاردان و مطلع بر اوضاع سیاسی جهان وسایرچیزهایی که کشور به آنها احتیاج دارد، میباشد و مجلس محتاجبه متخصصین رشتههای مختلفی است که کشور احتیاج به آنها دارد.»
و در اصل ششم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران چنین آمده است:
«در جمهوری اسلامی ایران امور کشور باید به اتکاء آراء عمومیاداره شود، از انتخابات، انتخاب رئیس جمهور، نمایندگان مجلسشورای اسلامی، اعضای شورای اسلامی و نظایر اینها یا از راه همهپرسی در مواردی که در اصول دیگر این قانون معین میگردد.»
ب- مشورت کردن:
( امرهم شوری بینهم.)و در جای دیگر میفرماید:(و شاورهمفیالامر)و در روایات متعددی بر اهمیت مشورت تاکید شده است.
تاجایی که حضرت امیرالمومنین(ع) در وصیتخودچنین میفرماید:(ع)
«اضمم آراء الرجال بعضها الی بعض ثم اختر اقربها الی الصواب وابعدها من الارتیاب.»
یعنی: نظریات صاحبان رای را جمع کن و سپس نزدیکترین آن رابه صواب و دورترین آن را ازشک انتخاب کن.
ما از آیات و روایات اصل لزوم مشورت را استفاده میکنیم. ازآنجا که مجلس از اهمیت والایی برخوردار است و تصمیمات مجلسشورای اسلامی در امورکشور نقش به سزایی دارند لذا ما برای اینکه کاندیدای اصلح را انتخاب کنیم باید با افراد مورد اطمینانمشورت کنیم و همه امور و مصالح کشور را در نظر بگیریم و بعدخودمان تصمیم بگیریم که به چه کسی رای بدهیم. در این موردحضرت امام(ره)وظیفه همگان را روشن میکند:
«در تعیین رئیس جمهور و وکلاء مجلس با طبقه تحصیل کرده متعهدو روشن فکر با اطلاع از مجاری امور و غیر وابسته به کشورهایقدرتمند استثمارگر، و استهمارگر به تقوی و تعهد به اسلام وجمهوری اسلامی مشورت کرده، و با علماء و روحانیون با تقوی ومتعهد به جمهوری اسلامی نیز مشورت نموده(نمائید. »
پس بنابراین مردم مومن و انقلابی ما برای انتخاب نماینده خودبا افراد مومن و متعهد که مورد اعتمادشان هست، مشورت مینمایندو در مقام مشورت کسی حق ندارد که رای و نظر خود را به دیگرانتحمیل کند. مردم ما در انتخاب وکلای خود کاملا آزاد هستند وخودشان طبق معیار و ضوابطی که معین شده، نامزدهای انتخاباتی راشناسایی نموده و به شخص مورد نظرشان رای خواهند داد.
ج- انتخاب اصلح
مرحوم علامه امینی در کتاب «الغدیر» میفرماید:
ابن عباس از رسول خدا(ص)چنین نقل میکند: «من استعمل عاملا منالمسلمین و هو یعلم ان فیهم اولی بذلک منه و اعلم بکتاب الله وسنه نبیه فقدخان الله و رسوله و جمیع المسلمین.»
یعنی هرکس از مسلمانان عاملی(کارگزاری)را بر سرکار بیاوردو به او مسوولیتبدهد. در حالی که میداند در بین مسلمانانفردی وجود دارد که او برای این کار سزاوارتر است و به کتاب وسنت پیامبر(ص)آشناتر است، آن کس به خدا و رسول خدا(ص)و جمیعمسلمین خیانت کرده است.
بنابر این بر افراد جامعه اسلامی لازم است تا ویژگیهای اشخاصرا برسی نمایند و از بین آنان بهترین و شایستهترین فرد را برایتصدی امور وکارگزاری نظام اسلامی انتخاب کنند.
حضرت امام خمینی(ره)معنا و معیار انتخاب اصلح را چنین بیانمیفرمایند: «اگر(انتخاب اصلح)برای خودتان باشد، شیطانی است واما اگر انتخاب اصلح برای مسلمانهاست، کی و از کجاست، مطرحنیست، از هرگروهی باشد، حزب باشد، یاغیر حزب، نه حزب اسباب اینمیشود که غیر آن فاسد و نه صد درصد حزبی بودن باعث صلاح آنهاست.
و انتخاب اصلح برای مسلمین یعنی انتخاب فردی که تعهد به اسلاموحیثیت آن داشته باشد و همه چیز را بفهمد و چون در مجلس، اسلامتنها کافی نیست، بلکه باید مسلمانی باشد که احتیاجات مملکت رابشناسد و سیاست را بفهمد و مطلع به مصالح و مفاسد کشور باشد وممکن استبه شما و گروه شماهم مربوط نباشد، که اگر اصلح راانتخاب کردید، کاری اسلامی میکنید و این یک محکی استبرایخودتان که تشخیص بدهید انتخاب برای اسلام استیا برای صلاحخودتان. امیدوارم که تا آخرهم این طور باشد و هر دوره انتخاباتبهتر انجام شود، و این مساله، مساله شخصی نیستبلکه برایاسلام و از امور مهمه است.»
و در جایی دیگر حضرت امام(ره)ملاک و معیار انتخاب اصلح رابرای مردم چنین بیان میکنند: «اشخاصی را انتخاب کنیم که از هرجهت صالح باشند. مسلمان بودن تنها فایدهای ندارد، باید جمهوریاسلامی را قبول داشته باشد و از مسائل روز اطلاع داشته باشد. سعیکنید مثل مرحوم مدرس را انتخاب کنید. کسانی را که انتخابمیکنید باید مسائل را تشخیص دهند، نه از افرادی باشند که اگرقدرت دیگری تشر زد، بترسند، باید بایستند و مقابله کنند.»
ملت هوشیار و همیشه در صحنه ایران اسلامی با در نظرگرفتن ملاکو معیارهای لازم به خاطر خدا و مصالح نظام اسلامی کشورمان با دقتکامل سوابق و ویژگیهای نامزدهای انتخاباتی را بررسی نموده بهدور از گرایشهای جناحی و گروهگرایی، شایستهترین و صالحترینافراد را برای نمایندگی مجلس شورای اسلامی انتخاب خواهند نمود.
و بدانند که با حضور گسترده در انتخابات و انتخاب اصلح، ضربهبزرگی بر دشمنان اسلام و انقلاب خواهند زد.
2- وظیفه و نقش نامزدهای انتخاباتی از دیدگاه حضرت امام(ره)
الف شرایط نمایندگان(کاندیدهای انتخاباتی):
حضرت امام(ره)شرایط کاندیدای انتخاباتی(نمایندگان)را این طوربیان میفرماید: «مردم شجاع ایران با دقت تمام به نمایندگانیرای دهند که متعبد به اسلام، وفادار به مردم باشند و در خدمتبه آنان احساس مسوولیت کنند و طعم تلخ فقر را چشیده باشند و درقول وعمل مدافع اسلام پابرهنگان زمین، اسلام مستضعفین، اسلام رنجدیدگان تاریخ، اسلام عارفان مبارزهجو، اسلام پاک طینتان عارف ودر یک کلمه، مدافع اسلام ناب محمدی(ص)باشند. و افرادی را کهطرفدار اسلام سرمایهداری، اسلام مستکبرین، اسلام مرفهین بیدرد،اسلام منافقین، اسلام راحتطلبان، اسلام فرصت طلبان و در یک کلمه،اسلام امریکایی هستند، طرد نموده و به مردم معرفی نمایند. »
شرایط کاندیدای انتخاباتی(نمایندگان)عبارتند از:
1- متعبد به اسلام و معتقد به جمهوری اسلامی ایران.
2- پشتیبان ولایت فقیه و مطیع اوامر او.
3- وفادار به مردم.
4- مطلع و آگاه به مسائل روز.
5- هدف خدمتبه محرومین.
ب- شرایط تبلیغات نامزدهای انتخاباتی:
بنابراین تبلیغات باید در چهار چوب اسلام باشد و شما از همانقدم اول نیت را خالص کنید و برای رضای خداوند تبارک و تعالیحرکت کنید تا در آینده بتوانید منشا خدمات شایانی برای جامعهاسلامی باشید.
شرایط تبلیغات نامزدهای انتخاباتی مجلس شورای اسلامی ازدیدگاه حضرت امام خمینی(ره):
«نصیحتی است از پدری پیر به تمامی نامزدهای مجلس شورایاسلامی که سعی کنید تبلیغات انتخاباتی شما در چهار چوب تعالیم واخلاق عالیه اسلام انجام شود و از کارهایی که با شوون اسلاممنافات دارد، جلوگیری گردد.باید توجه داشت که هدف از انتخاباتدر نهایتحفظ اسلام است. اگر در تبلیغات، حریم مسایل اسلامیرعایت نشود، چگونه منتخب حافظ اسلام میشود؟ باید سعی شود تاخدای ناکرده به کسی توهین نگردد و در صورتی که رقیب انتخاباتیبه مجلس راه یافت، به دوستی و برادری که چیزی شیرینتر از آننیست. لطمهای نخورد.»
نامزدهای انتخاباتی مجلس شورای اسلامی این نصیحت پدرانه امامراحل(ره)را آویزه گوششان قرار دهید. و بدانید که اگر میخواهیدبه این ملتشریف و بزرگوار خدمت کنید باید مسائل اسلامی رارعایت کنید. چون این ملتبرای اسلام قیام کردند و در این راهپرفراز و نشیب علاوه بر سختیها و مشکلات فراوانی کهمتحمل شدند،شهدای گرانقدری را تقدیم اسلام و انقلاب کردهاند. و شکی نیست کهشهدای عزیز و امام شهدا ناظر بر اعمال و حرکات ماهستند و ماباید سعی کنیم در مسیر اهداف آن بزرگواران حرکت کنیم. شما بایددر تبلیغات انتخاباتی به گونهای عمل کنید که به وحدت و انسجاممردم لطمهای وارد نشود و خدای نخواسته کاندایدی رقیب خود رامورد توهین و هتک حرمت قرار ندهید. باید برنامهها و دیدگاههایخود را درجوی سالم به مردم ارائه دهید تا مردم با بصیرت ودرایت و رعایت همه جوانب کاندیدای مورد نظر خود را انتخابکنند. و بدانید که این انتخابات یک امتحان است و پیروز آن کسیاست که به تکلیف و وظیفه الهی خود عمل کرده باشد.
به نامزدهای انتخاباتی مجلس شورای اسلامی تذکر داده شود علاوهبر این که باید با صفا و صمیمیت و به دور از اختلاف، رقابتانتخاباتی داشته باشند. باید در تبلیغات نهایت صرفهجویی رانمایند. امروز عده کثیری از مردم در فقر و مشکلات اقتصادی به سرمیبرند. از چاپ عکس و پوسترهای رنگارنگ و زائد بر حد اعتدال وضرورت، پرهیز نمایند و در حد شناسایی خودتان که ضرورت ایجابمیکند استفاده کنید و مطمئن باشید که مردم ما فریب تبلیغاتکذایی وعکس و پوسترهای آنچنانی - که نوعا منجر به اسراف میشود- را نخواهند خورد. بلکه آنچه مهم است این است که شما اهداف ودیدگاهها و برنامههای خودتان را برای مردم بیان کنید و خودتانرا به مردم تحمیل نکنید. بگذارید مردم شریف و آگاه خودشانآزادانه و از روی معیار و ملاکهایی که دارند، شخص مورد نظرشانرا انتخاب نمایند.
در این قسمتبه بیان شیوا و گهربار امام راحل(ره)گوش جانمیسپریم:
«گرچه همه حق تبلیغات صحیح برای خود یا کاندیدهای خود یادیگران را دارند و هیچ کس نمیتواند جلوگیری از این حق نماید. والبته لازم است تبلیغات موافق مقررات دولتباشد.»
3 وظیفه ناظران و مجریان انتخابات:
الف- وظیفه ناظران(شورای نگهبان):
بدیهی است که شورای محترم نگهبان بدون هیچ گونه مسامحهای بادقت کامل سوابق و خصوصیات کاندیدها را بررسی میکنند و به وظیفهقانونی و شرعی خودعمل خواهند نمود. اما وظیفه دیگری که آنشورای محترم به عهده دارد، نظارت بر سلامت و صحت انتخاباتمیباشد. بعد از برگزاری انتخابات، شورای نگهبان کلیه مدارک واسناد راجع به برگزاری انتخابات حوزههای انتخابیه را با دقتمورد بررسی قرار میدهند تا حق هیچ کس ضایع نشود و سپس مهر صحتبر انتخابات خواهند گذاشت.
حضرت امام(ره)در باره وظیفه شورای نگهبان چنین میفرماید:
«اعضای محترم شورای نگهبان ایدهم الله تعالی حافظ مصالحاسلام و مسلمین هستند. من به آقایان هشدار میدهم که تضعیف وتوهین به فقهای شورای نگهبان امر خطرناکی برای کشور و اسلاماست. لازم است همه به طور اکید به مصالح اسلام و مسلمین توجهکنیم و به قوانین، هرچند مخالف نظر و سلیقه شخصیمان باشد،احترام بگذاریم، و به شورای نگهبان تذکر میدهم که در کار خوداستوار باشید و با قاطعیت و دقت عمل فرمایید و به خدای متعالاتکال کنید.»
مصوبات مجلس باید به تایید شورای محترم نگهبان برسد تااعتبار قانونی پیدا کند. در اصل نود و سوم قانون اساسی چنینآمده است:
«مجلس شورای اسلامی بدون وجود شورای نگهبان اعتبار قانونیندارد، مگر در مورد تصویب اعتبارنامه نمایندگان و انتخاب ششنفر حقوقدان اعضای شورای نگهبان.»
شورای محترم نگهبان بدون در نظر گرفتن منافع جناحی و بااستقلال کامل طبق وظیفهای که به عهده دارند، در جهت پاسداری ازاسلام و قانون اساسی عمل خواهند نمود.
حضرت امام(ره)میفرماید: «اگر در مجلس اشتباهی واقع بشود،شورای محترم نگهبان با کمال قدرت و استقلال عمل خواهد کرد.»
ب- وظیفه مجریان انتخابات:
بنابراین توجه به این که انتخابات جوری باشد که مردم پسندباشد. یعنی مردم احساس بکنند به این که مساله انتخابات به آنطوری که قانون انتخابات گفته است، به آن طوری که اسلام میخواهد،دارد عمل میشود. عمل مال شماست، قانون یک ثبتی است که میشود،یک وظیفهای تعیین میکند، لکن آنی که مهم است درمقام عمل است،مقام عمل جوری باشد که تطبیق بکند با قانون و مردم در عمل راضیباشند. توجه کنید که اخلالگرها نیایند خرابکاری بکنند. مثلا کسینزدیک صندوق بخواهد به مردم بگوید به این رای بدهید، آنجادیگر جای این حرف نیست که آنجا بایستد. و بگوید فلانی خوب است.
فلانی بد است، باید جلوگیری بشود، تاانشاءالله یک انتخابات خوبیداشته باشیم.»
اجرای انتخابات به عهده وزارت کشور، استانداران، فرماندارانو بخشداران میباشد که مسوولین مربوطه طبق قانون به وظیفهخودشان عمل خواهند نمود. همان طوری که از بیانات امامراحل(ره)استفاده شد، مجریان انتخابات باید انتخابات را در یکجو سالم برگزار نمایند و جوری عمل نمایند که همه مردم واجدشرایط رای بدون هیچ گونه دغدغهای با کمال آرامش و اطمینان بهکاندیدای مورد نظرخودشان رای بدهند. وتوجه به این نکته لازماست که باید برای مجریان امر انتخابات هیچ تفاوتی بین کاندیدهابرایشان نباشد. آنچه وظیفه آنها است و برای مجریان اهمیت دارد،این است که انتخابات را سالم بر قرار نمایند و قطعا آن شخصی کهاکثریت آراء مردم را کسب کرده باشد به مجلس راه خواهد یافت.
حضرت امام(ره)خطاب به مجریان انتخابات چنین میفرماید: «شمافرمانداران و بخشداران و... همهتان موظفید به این که در اینامر(انتخابات مجلس)دقت کنید که خوب انجام بگیرد، مبادا یک وقتخدای نخواسته یک تقلبی در کاربیاید. شما موظف به این هستید کهخوب و موافق باشرع و اسلام و موافق با مصالح کشور اجرا بکنید.»
4- وظایف نمایندگان مجلس شورای اسلامی از نگاه امام خمینی(ره):
«و از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در این عصر و عصر آیندهمیخواهم که اگر خدای نخواسته عناصر منحرفی با دسیسه و بازیسیاسی و کالتخود را به مردم تحمیل نمودند، مجلس اعتبارنامهآنان را رد کنند و نگذارند حتی یک عنصر خرابکار وابسته، بهمجلس راه یابد و از همه نمایندگان خواستارم که با کمال حسن نیتکوشا باشند که قوانین، خدای نخواسته از اسلام منحرف نباشد و همه به اسلام و احکام آسمانی آن وفادار باشید تا به سعادت دنیا و آخرت نائل آیید»
نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی باید در قبال این مسؤولیت مهم احساس وظیفه نمایند و به دور از احساسات و اغراض جناحی به فکر رفع گرفتاری و مشکلات مردم محروم کشورمان باشند در این زمینه حضرت امام (ره) چنین میفرمایند: «و ان شاء الله نمایندگان محترم مجلس سنگینی بار مسئولیت و رسالتخود را در این امر خطیر احساس کرده و میکنند و به خوبی دریافتهاند که نظام و مردم از آنان چه انتظاری دارند، که باید گفت مجموعه خواستهها و انتظارات اسلامی مردم از مجلس، رفع گرفتاریها و محرومیتها و دگرگونی در نظام پر پیچ و خم اداری کشور، از انتظارات به حقی است که باید آنها را جدی بگیرند. و نمایندگان محترم مجلس قبل از پرداختن به لوایح و تبصرهها و مواد غیر ضروری به فکر مسائل اصلی و کلیدی کشور باشند و بر اساس اسلام عزیز در کمیسونها با طرح قوانین و لوایح به سمتی حرکت کنند که مشکلات اساسی مرتفع و سیاستهای زیربنای کشور در امور فرهنگی و اقتصادی و اجتماعی و سیاسی در راستای کمک به محرومین و رفع استضعاف مدون و به مورد اجرا درآید.»
نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی همان گونه که مطلع هستید، مجلس محل بحث و گفتگو و انتقاد و استیضاح است . اما با رعایت موازین و اخلاق اسلامی و بدون در نظر گرفتن اهداف شخصی و جناحی باید به فکر اصلاح امور جامعه باشید.
حضرت امام (ره) چنین میفرماید: «مجلسی که اساس یک کشور استباید محلی برای بحث و ساختن اخلاق جامعه باشد و انتقاد و استیضاح است. اما با رعایت موازین و اخلاق اسلامی و بدون در نظر گرفتن اهداف شخصی و جناحی باید به فکر اصلاح امور جامعه باشید.
حضرت امام (ره) چنین میفرماید: «مجلسی که اساس یک کشور استباید محلی برای بحث و ساختن اخلاق جامعه باشد و انتقاد و استیضاح حق مجلس است اما برخورد با متخلف با آرامی و طرح مسائل اخلاقی، بهتر رفع اختلاف میکند تا با الفاظ نیشدار و مقابله کردن با یکدیگر، خودشان را یک واعظ حساب بکنند که میخواهند مردم را موعظه کنند و مردم هم احساس کنند که این آقایان خیر و صلاح آنها را میگویند.»
امید است که خداوند توفیق دهد همه بتوانیم به رهنمودهای آن امام بزرگوار و جانشین شایستهاش حضرت آیة الله خامنهای عمل نموده و در مسیر اهداف عالیه آن امام راحل و ولی امر مسلمین حرکت کنیم و همیشه مدافع اسلام و انقلاب و ولایت فقیه باشیم و مصلحت نظام اسلامی را مقدم بر همه چیز بداریم.
/خ
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}