مترجم: رزیتا ملکی‌زاده
منبع:راسخون
 

بعضی از افراد دچار عوارض جانبی خفیفی از سیترات کلسیم شده که می‌توان آن را نادیده گرفت در حالی که بعضی دیگر ممکن است دچار مشکلات جدی‌تری پس از مصرف آن شوند. به خواندن این مقاله ادامه دهید....
سیترات کلسیم در اصل نمک اسید سیتریک است. و معمولاً به عنوان یک مکمل غذایی جهت بهبود استحکام استخوانها و دندانها مورد استفاده قرار می‌گیرد. این شکل از کلسیم که به وسیله سیترات کلسیم تأمین می‌شود، به ندرت در مواد غذایی که مصرف می‌کنیم یافت می‌شود. به منظور جذب کلسیم درون استخوانها نیاز به محیطی اسیدی است. این ترکیب قادر به ایجاد آن نوع محیط اسیدی درون معده بوده و در نتیجه جذب حداکثر میزان کلسیم به درون بدن را تسهیل می‌سازد. در حالت مطلوب، میزان مصرف برای خردسالان نبایستی بیشتر از 800 میلی‌گرم در روز و در بزرگسالان نبایستی از 1200 میلی‌گرم در روز تجاوز کند.

مصارف

محصولات لبنی همچون ماست، شیر و پنیر منابع سرشاری از کلسیم می‌باشند. با این حال، امروزه بسیاری از افراد از مصرف تمام این مواد غذایی خودداری کرده و در نتیجه دچار عارضه کمبود کلسیم می‌شوند. این افراد به منظور برآورده شدن نیاز کلسیم روزانه خود به سیترات کلسیم نیاز دارند. ورزشکاران این مکمل کلسیم را به منظور تقویت عضلات و استخوانهای خود مصرف می‌کنند.
کسانی که مبتلا به نارسایی کلیوی می‌باشند شاهد افزایش سطوح فسفات در بدن خود می‌باشند. این عارضه به کمک سیترات کلسیم تحت کنترل قرار می‌گیرد. همچنین جهت درمان غده تیروئید پرکار یا بیش فعال مورد استفاده قرار می‌گیرد.
زنان باردار به این مکمل غذایی به دلایل مختلف نیاز دارند. وجود آن هم برای مادر و هم جنین ضروری است. و موجب بهبود تراکم استخوان جنین شده و همچنین به بوجود آمدن قلب، ماهیچه‌ها و اعصاب جنین کمک می‌کند. وجود آن برای مادر مفید است به این دلیل که گرفتگی عضلانی پاها را رفع کرده و همچنین خطر بروز فشار خون بالا را کاهش می‌دهد. وجود آن برای زنانی که در مرحله پس از یائسگی قرار دارند مفید می‌باشد به این دلیل که از پوکی استخوان و یا علائم یائسگی جلوگیری می‌کند.

عوارض جانبی

متداول‌ترین عوارض جانبی، مشکلات گوارشی مانند بروز یبوست، گاز معده، نفخ شکم و غیره را شامل می‌شود. بعضی افراد همچنین از تهوع، استفراغ، دل درد و از دست دادن اشتها شکایت دارند. این مشکلات چندان جدی نبوده و نیازی به نگرانی نیست. شما می‌توانید با مصرف مکمل کلسیم همراه با غذا و نه با شکم خالی این علائم را تحت کنترل درآورید، با این حال، چنانچه یبوست شدید و یا طولانی مدت شد، پزشک شما توصیه به توقف مصرف این مکمل خواهد کرد. سردرد عارضه جانبی خفیف دیگری است و می‌تواند با کمی استراحت برطرف شود.
عارضه جانبی جدی‌تر ضربان قلب نامنظم خواهد بود. این عارضه اغلب با سایر علائمی مانند گلگون شدن صورت و تعریق بیش از حد همراه است. این علائم طبیعی نبوده و بایستی با پزشک در این خصوص مشورت شود. دیگر عارضه جانبی افزایش دفعات ادرار است. چنانچه مشاهده کردید که دفع ادرار افزایش یافته است و احساس هرگونه درد در حین ادرار پس از شروع به مصرف سیترات کلسیم نمودید، آنگاه بایستی این مشکل را به پزشک اطلاع دهید.
اگرچه واکنش آلرژیک به این مکمل کلسیم به ندرت رخ می‌دهد، اما امکان آن وجود دارد. علائم قابل تشخیص آلرژی، بروز جوشهای پوستی، تورم در داخل دهان و یا صورت، احساس تنگی در قفسه سینه، اشکال در تنفس و غیره را شامل می‌شود. دیگر عوارض جانبی که به ندرت مشاهده می‌شوند، درد در عضلات و استخوانها، کاهش وزن غیر طبیعی و اشکال در بلع ممکن است در بعضی افراد مشاهده شود. سیترات کلسیم برای افرادی که مبتلا به مشکلات ریتم قلب، مشکل کلیوی، کم آبی مکرر و یا یبوست می‌باشند مناسب نخواهد بود. از اینرو فرد بیماری که مبتلا به این مشکلات می‌باشد بایستی به منظور جلوگیری از بروز هرگونه مشکل در سلامت از مصرف آن خودداری کند.
عوارض جانبی را می‌توانید تا حدود زیادی تحت کنترل در آورید در صورتی که پیش از شروع به مصرف این مکمل با پزشکان خود به طور مفصل در مورد آن صحبت کنید. بایستی اطلاعات مربوط به سوابق پزشکی خود را به اطلاع آنها برسانید. تداخل سیترات کلسیم با سایر داروها می‌تواند موجب بروز چندین عارضه جانبی شود. بنابراین در صورتی که آنتی بیوتیک و یا هرگونه داروی تجویزی، داروی گیاهی و یا مکملهای خوراکی مصرف می‌کنید، بایستی پزشک خود را از آن مطلع سازید. چنانچه عادت به کشیدن سیگار و یا نوشیدن الکل دارید بایستی پزشکتان از آن اطلاع یابد.