مترجم: امین حسین پور
منبع:راسخون
 

در این مقاله اطلاعاتی درباره قرص زاناکس، موارد استفاده آن و عوارض احتمالی مرتبط با آن ارائه می‌شود. مصرف خود سرانه دارو بدون توصیه پزشک متخصص توصیه نمی‌شود. این بدان خاطر است که چنین داروهای درمانی دارای ترکیبات خاص برای بیماری خاص می‌باشد. حتی مصرف خود سرانه داروهایی که بدون نسخه پزشک به فروش می‌رسد نیز می‌تواند مشکل ساز باشد. پس، مصرف درست یک دارو برای استفاده از فواید آن و در عین حال اجتناب از عوارض جانبی احتمالی از اهمیت حیاتی برخوردار است.
نام عمومی قرص زاناکس آلپرازولام است که تحت دسته داروهای بنزودیازپین‌ها دسته‌بندی می‌شود. این دسته شامل داروهای دیگری مانند کلونازپام، دیازپام و غیره نیز است. قرص زاناکس به صورت 0.25، 0.5، 1 و 2 میلی گرم در بازار به فروش می‌رسد. از هر یک از این دوز‌ها با توجه به شرایط فرد بیمار استفاده می‌شود. زاناکس به فرم محلول و با غلظت 1 میلی گرم/ میلی لیتر نیز در دسترس است.
زاناکس برای درمان علائم اضطراب و حملات هراس تجویز می‌شود. تحقیقات نشان می‌دهد که اضطراب و بیماری‌های مرتبط به خاطر افزایش فعالیت مغز بروز می‌کند. بنابراین، داروهای ضد اضطراب با هدف کاهش فعالیت مغز یا ممانعت از عملکرد آن تا حدی و برای کنترل علائم تولید می‌شود. چون انتقال دهنده‌های عصبی به طور غیر مستقیم مسئول آغاز فعالیت‌های مغز است، داروهای ضد اضطراب کاهش تأثیرات این مواد شیمیایی را هدف قرار می‌دهد.
بعد از مصرف زاناکس و قرص‌های مشابه خانواده آلپرازولام، آن‌ها تعادل شیمیایی مغز را با افزایش تأثیرات اسید گاما-آمینوبوتیریک یا به اختصار GABA را تغییر می‌دهند. GABA انتقال دهنده عصبی مهار کننده است که توسط بدن تحت شرایط استرس آزاد می‌شود. چون زاناکس تولید GABA را افزایش می‌دهد، تأثیر آرامبخش دارد و پیامد‌های عصبانیت، نگرانی و اضطراب ناشی از افسردگی را به طور قابل ملاحظه‌ای کاهش می‌دهد. نگرانی عمده در رابطه با مصرف این قرص‌ها آن است که باعث می‌شود بدن به آن عادت کند. مصرف منظم این داروها برای مدتی باعث ایجاد اعتیاد به دارو می‌شود. از اینرو، استفاده از این دارو برای درمان اضطراب باید تحت نظر پزشک انجام شود. از مصرف خود سرانه این داروها باید اجتناب کرد.
به چنین داروهایی که تعادل شیمیایی مغز را تحت تأثیر قرار می‌دهد نباید بی‌توجه بود. به عبارت دقیق‌تر، آن‌ها واکنش‌های بدن را تحت تأثیر قرار می‌دهند و ممکن است باعث ایجاد مشکلات پزشکی مرتبطی شوند. برخی افراد به بنزودیازپین‌ها آلرژی دارند که می‌تواند باعث ایجاد واکنش‌های آلرژیک خفیف تا شدید شود. از اینرو، افرادی که سابقه حساسیت به این دارو را دارند باید از مصرف آن خودداری کنند. در صورت وجود مشکلات قبلی پزشک را قبل از آغاز درمان اضطراب باید مطلع کرد. برای مشکلات تنفسی، مشکلات کبد و کلیه، پزشک آزمایش‌های لازم را انجام خواهد داد تا ببیند مصرف زاناکس بی‌خطر است یا خیر. همچنین، در صورت مصرف داروهای دیگر نیز باید پزشک را مطلع کنید. زاناکس ممکن است با داروهای دیگر تداخل ایجاد کرده و تأثیرات آن‌ها در بدن را تغییر دهد. مصرف این قرص‌ها در دوران بارداری می‌تواند باعث ایجاد تداخلات پزشکی در جنین شود.