عنوان: امام رضا(ع) اسوه صراط مستقیم
موضوع: زندگانی امام رضا(ع)
زبان: فارسی
قطع: وزیری
تیراژ: 3000
نویسنده: حاج شیخ حسن کافی
ناشر: میقات
سال چاپ: تابستان 1366
نوبت چاپ:اول
تعداد صفحات: 400 صفحه

معرفی کتاب:

نویسنده در این کتاب، پیامبران و امامان را رهبران بحق و اسوه‌های علمی و عملی بشر و امام رضا(ع) را نماد کامل ارزش‌های انسانی و اخلاقی و اسوه صراط المستقیم معرفی کرده است.
از جمله، مباحث کتاب، این است که انسان موجودی هدفمند است و نزدیک‌ترین و آسان‌ترین راهی که این موجود هدفمند باید بپیماید تا به مقصود رسد، همان صراط مستقیم است. نویسنده، از منظر قرآنی و نیز با شواهدی دیگر، راه کج، مصداق‌های آن چون کفر ـ ارتداد ـ گمراه کردن مردم ـ پیروی از هوای نفس ـ غفلت، فسق، نفاق و ظلم و... را نشان داده و در مقابل آن، ضرورت شناخت مسائلی چون راه‌شناسی، عبادت، حرکت بر مجرای طبیعت و فطرت، وحی و رسالت را با ذکر آیات قرآن بیان کرده است. از دیگر مباحث، تفسیر صراط المستقیم از دیدگاه امامان و اولیا و بیان احادیث مختلف با موضوع شناخت اهل بیت و روایت‌های بسیاری است که از افرادی چون انس بن مالک، ام سلمه، ابوذر غفاری، جابر بن سمره و... در این زمینه نقل شده است.
در ادامه، مسئله اثبات امامت و عصمت امام رضا(ع) از کتاب‌ها و منابع متعدد و به نقل از پدر بزرگوار ایشان و همچنین امام جعفر صادق(ع) مطرح گردیده است. در این مجموعه، احادیث و روایاتی در زمینه اخلاق فردی و اجتماعی و همچنین رفتار متواضعانه ایشان با مردم، احسان و بخشش آن حضرت و خدمات اجتماعی‌اش و مهم‌تر از آن سیاست امام و شیوه برخورد با اشراف و چاپلوسان به صورت مفصل بیان می‌گردد.
در ادامه مطالب، مسئله عبادت و عبودیت حضرت و مقام والای ایشان از جنبه‌های علمی و نگرشی، بررسی دقیق و مفصل شده و احادیث فراوانی در زمینه علم آموزی از ایشان نقل شده است.
از مطالب مهم این مجموعه، دلائل محکم و متقن امام رضا(ع) درباره برخی آموزه‌های عقیدتی و علمی اسلام است؛ آموزه‌هایی چون اعتقاد به توحید، علت آفرینش، لزوم اعجاز پیامبران، ضرورت وجود امام، لزوم دین و علت عبادت؛ حتی ریزترین مباحث دینی چون وجوب نماز و روزه و جهاد و... به نقل از کتاب‌های گوناگون از زبان این امام فرزانه بیان شده است.
در این کتاب، گزیده‌ای از مطالب شریف فقه‌الرضا(ع) و همچنین ارشادات استدلالی امام با عمران صابی، متکلم معروف در زمینه حقانیت پیامبری رسول خدا، توحید و... آورده شده است.
امام رضا(ع) از شاعران متعهد با آغوشی باز استقبال می‌فرمود؛ از جمله این شاعران دعبل و ابونواس هستند که درباره امامان اشعار بسیاری گفته‌اند. همچنین نمونه‌هایی از پندهای حضرت در زمینه رازداری، نکوهش حرص و... در قالب شعر آورده شده است. در حقیقت این کتاب، در بردارنده جنبه‌های معنوی و آداب انسانی و رهنمودهای علمی و دینی در مسائل گوناگون فرهنگی و اجتماعی است و صراط مستقیم آن حضرت بر همه آشکار شده است تا در آن راه گام بردارند.
تذکر: فهرست مطالب در آغاز کتاب است و فهرست تفصیلی (منابع و مآخذ) همراه با عنوان‌بندی و به صورت موضوعی در پایان کتاب آمده است. همچنین منابع به صورت پاورقی، دقیق و مستند و به نقل از کتب معروف ذکر شده است. کتاب فصل‌بندی ندارد و به صورت بخش‌بخش نیز تدوین نشده است. در این کتاب دو مقدمه ناشر و مؤلف آمده است.
منبع مقاله : pajuhesh.irc.ir