عنوان: سیره رسول الله (ص) از آغاز تا هجرت
زبان: فارسی
قطع: وزیری
نویسنده: دکتر عباس زریاب خویی
ناشر: سروش
محل چاپ: تهران
سال چاپ: 1376
تعداد صفحات: 202 صفحه

معرفی کتاب:

این کتاب پس از پیشگفتار و مقدمه، این مطالب را مورد بررسی قرار داده است: عربستان پیش از اسلام، مکه پیش از اسلام، قریش در مکه، کارهای قصی در مکه، حیات اجتماعی و معنوی در مکه، ظهور حضرت رسول و بعثت حضرت.
پیشگفتار: نویسنده کتاب‌هایی که تاکنون درباره سیره حضرت رسول تألیف شده، به دو دسته تقسیم کرده است؛ دسته اول کتاب‌هایی که از قرن دوم هجری تاکنون برای برآوردن نیاز مسلمانان تألیف شده و دسته دوم کتاب‌هایی که نویسندگان اروپایی برای آگاهی اقوام و اصحاب دین و مذهب خود نوشته‌اند. وی قرآن را قطعی‌ترین سند درباره بعضی حوادث زندگی حضرت دانسته و به منابع سیره حضرت رسول پرداخته است.
مقدمه
عربستان پیش از اسلام: تاریخ عربستان پیش از اسلام به طریق علمی در قرن نوزدهم کشف شد و زبان‌ عربی در قرن ششم مسیحی رواج یافت و با انتشار آن، زندگی چادرنشینی و نظام قبیله‌ای در عربستان جنوبی و تقریباً در سرتاسر عربستان رواج یافت و اهمیت نسب در قبیله و تقسیمات طوایف، موجب شد اصطلاحاتی چون: حیف، جوار، ولاء، استلحاق و خلع به وجود آید.
شهر مکه پیش از اسلام: مکه وادی ذی زرع و برای کشاورزی مناسب نبود، کعبه نخستین خانه در مکه بود و کم‌کم به شهر تبدیل شد.
قریش در مکه: موقعیت قریش و اجداد و قدرتشان در مکه آمده است.
ـ کارهای قصی در مکه: در این قسمت به اسکان قریش، قطع درختان برای بنای خانه، تأسیس دارالندوة، وضع مالیات، مناصب حج، تغییر وضع اقتصادی مکه و بازرگانی قریش، حمله ابرهه به مکه، داستان اصحاب فیل و نزول سوره فیل، حلف المطیبین (پیمان عطر زنان).
حیات معنوی و اجتماعی در مکه: اوج حیات معنوی در ایام حج و عمره، سوق عکاظ، از ادیان و رسومات دیگر آ‌مده، مقررات ازدواج و... .
ظهور حضرت رسول: از احوال حضرت از تولد تا بعثت، فوت عبدالله و دوران شیرخوارگی، وفات آمنه و عبدالمطلب و سرپرستی ابوطالب، جنگ‌های حجاز و شرکت حضرت در آن، پیمان خلف الفضول، ازدواج با خدیجه، فرزندان حضرت از خدیجه و... .
بعثت: عبادت و گوشه‌نشینی حضرت در غار حراء، کیفیت وحی، نخستین ایمان‌‌‌آورندگان، دعوت پنهانی و آشکار، نام بعضی مؤمنان و مخالفان، آغاز مخالفت قریش و اقدامات آنان، هجرت عده‌ای به حبشه، روایت غرانیق، محاصره اقتصادی ـ ‌اجتماعی بنی‌هاشم، وفات خدیجه و ابوطالب و سفر پیامبر به طائف که سرآغاز تغییر در سیاست تبلیغ حضرت بود.
تذکر: در آخر کتاب، فهرست راهنما و منابع و نام بعضی کتاب‌های انتشارات سروش ذکر شده است.
منبع مقاله :
pajuhesh.irc.ir