تأثير انقلاب اسلامي بر کشورهاي خاورميانه
تأثير انقلاب اسلامي بر کشورهاي خاورميانه
تأثير انقلاب اسلامي بر کشورهاي خاورميانه
1. لبنان
اما ملموس ترين پديده متأثر از انقلاب اسلامي، سازمان «حزب الله» لبنان است. اين سازمان به عنوان يک جنبش مخالف سياسي و اجتماعي، به دنبال شکست لبنان از اسرائيل و تحت تأثير آرمان هاي انقلاب اسلامي در ميان شيعيان پديد آمد. سيد عباس موسوي، رهبر سابق «حزب الله»، مي گويد:
پيروزي انقلاب اسلامي ايران اعتماد به نفس را به مسلمانان بازگرداند و آنها را از ميزان قدرت و توانايي، که در اسلام و انديشه هاي اسلامي نهضت است، آگاه ساخت. مقاومت اسلامي در لبنان ملهم از انقلاب اسلامي شکل گرفت.
سيد حسن نصرالله، دبير کل «حزب الله»، نيز حرکت «مقاومت» را به عنوان پاسخ گويي و استجابت به يک تکليف الهي مي داند که امام خميني رحمه الله معين کرد که واجب است با رژيم اشغالگر قدس مبارزه کنيم و سرزمينمان را از اشغال آزاد کنيم. وي مي گويد:
گروه هاي مختلف معتقدي که با عناوين مختلفي فعاليت مي کردند، بر اساس دو محور هماهنگ شدند و به يکديگر پيوستند: محور نخست ايمان به ولايت فقيه و التزام به رهبري حکيمانه ي امام خميني، و محور دوم ضرورت قيام و مبارزه با دشمن اسرائيلي. بر اساس اين دو محور، تمام گروه هاي اسلامي به يکديگر پيوستند و حرکت واحدي را سازمان دادند که امروز به «حزب الله» معروف است. (3)
2. پاکستان
اين امور هم نقش سازنده اي نداشتند؛ زيرا در خلال اين گونه فعاليت ها، به اختلافات بين شيعه و سني بيشتر توجه مي شد. اما پس از وقوع انقلاب اسلامي، علماي شيعه در حرکت هاي مذهبي و اجتماعي خود، مردم را به مشارکت در مسائل سياسي دعوت مي کردند. (4)
اما بايد گفت: تأثير انقلاب در اين کشور به شيعيان ختم نمي شود، بلکه پيروان اهل سنت هم حمايت خود را از آن اعلام کردند. همچينن بيشتر جمعيت اهل تسنن پاکستان نيز انقلاب اسلامي ايران را به ديده ي احترام مي نگرند. موضع «جماعت اسلامي» در برابر انقلاب اسلامي در فتواي ابوالاعلي مودودي تجلي يافت که گفت:
انقلاب امام خميني يک انقلاب اسلامي است و دست اندر کار آن جماعت اسلامي و جواناني هستند که در دامن حرکت هاي اسلامي تربيت شده اند و بر تمامي مسلمانان و حرکت هاي اسلامي واجب است که آن را تأييد و با آن همکاري کنند. (5)
3. افغانستان
در عين حال، شيعيان افغان با شور و حرارت بيشتري نسبت به ديگران، به انقلاب اسلامي ايران پاسخ گفتند. از مدت ها پيش، بسياري از شيعيان افغانستان مرجعيت شرعي و مذهبي ايران از جمله امام خميني رحمه الله را پذيرا شده بودند. پس از انقلاب، پشتيباني از امام خميني رحمه الله به شدت افزايش يافت و همچنان که حمايت از گروه هاي سياسي اسلام افزايش يافت، ناسيوناليسم هزاره و گروه هاي مائوئيست - که واکنش هايي در مقابل روند مدرنيزه شدن کشور بودند - تضعيف گرديدند. (7)
4. فلسطين
يکي از پديده هايي که تأثير انقلاب اسلامي را بهتر از هر چيزي در فلسطين نشان مي دهد، قيام مردم فلسطين در قالب جنبش «انتفاضه» است. اين جنبش در ميان سخت ترين شرايط بين المللي و منطقه اي و محلي، همچنان در طي مسير خود تا رسيدن به احقاق حقوق مردم فلسطين، اصرار دارد.
همچنين انقلاب اسلامي موجب گسترش مفاهيم و اصول مذهب شيعه از جمله اصول جهاد، شهادت و فداکاري در راه هدف، که نمادهاي شيعيان و شعارهاي انقلاب ايران بود، در بين طرف داران جنبش هاي اسلامي اهل سنت در فلسطين گرديد. (8)
پینوشتها:
1- جميله کديور، رويارويي انقلاب اسلامي ايران و آمريکا، ص 116.
2- تشيع، مقاومت و انقلاب، ص 291، مقاله ي اگستوس ريچارد نورتون، «منشأ و تجديد حيات امل».
3- جميله کديور، رويارويي انقلاب اسلامي ايران و آمريکا، ص118.
4- حمزه امرايي، انقلاب اسلامي ايران و جنبش هاي اسلامي معاصر، ص 252.
5- همان.
6- تشيع، مقاومت و انقلاب اسلامي، ص 367، مقاله ي زلمي خليل زاد، «انقلاب اسلامي و مقاومت افغانستان».
7- همان، ص 371.
8. حمزه امرايي، انقلاب اسلامي ايران و جنبش هاي اسلامي معاصر، ص 230.
/خ
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}