معرفی اسطوخودوس و خواص درمانی آن
لاواندها گونههای مختلفی دارند که به صورت خودرو و پرورشی روییده و کاشته میشوند. بعضی از گونهها نیز زینتی میباشند. در اینجا به نام علمی و مشخصات مربوط به یک گونه ازلاواند که به اسطوخودوس معروف
نویسنده: صمصام صانعی
لاواندها گونههای مختلفی دارند که به صورت خودرو و پرورشی روییده و کاشته میشوند. بعضی از گونهها نیز زینتی میباشند. در اینجا به نام علمی و مشخصات مربوط به یک گونه ازلاواند که به اسطوخودوس معروف است اشاره شده است.
منبع مقاله :
صانعی، صمصام؛ (1395)، طبّ الصمصام -آشنایی با بیش از 400 نوع از گیاهان دارویی- (جلد دوم)، تهران: انتشارات حافظ نوین، چاپ اول.
نام علمی:
Lavandula stoechas L.، نام فرانسه Lavande stoechas و نام انگلیسی آن French lavender میباشد. نامهای دیگر آن به فارسی، عربی و در کتب طب سنتی، اسطوخودوس، آنس الارواح، ممسک الارواح، حافظ الارواح، ضرم، آستوخودوس، لاواند و تروم نامیده شده است.تیره گیاه:
نعناع Labiateaنوع گیاه:
بوتهمشخصات ظاهری:
گیاهی است چند ساله، بوتهای شکل و پرپشت با ساقههای متعدد و چهارگوش به ارتفاع حدود 60 سانتیمتر و برگهای آن باریک، دراز، با لبه برگشته و هر دو سطح پهنک برگ پوشیده از کرکهای سفید پنبهای است. گلهای آن با توجه به نوع گیاه رنگهای گوناگونی داشته و گلهای نوع ذکر شده ریز، به صورت سنبلهای فشرده، بیضوی دراز، چهار وجهی و تقریباً رنگ آنها ارغوانی تیره یا بنفش تیره میباشد. میوهاش فندقه و پس از رسیدن بیضی شکل و قهوهای شفاف میشود که محتوی تخمهای بسیار ریز، کمی پهن و به رنگ زرد تیره مایل به سیاه است. در ضمن از تمام قسمتهای گیاه بخصوص سرشاخههای گلدار و برگدار بوی بسیار مطبوعی متصاعد میشود.طبیعت اسطوخودوس:
طبق نظر حکمای طب سنتی طبیعت آن گرم و خشک است.رویش جغرافیایی:
اغلب در کشورهای آسیایی، اروپایی، آفریقایی و در نواحی مدیترانهای به صورت خودرو و پرورشی روییده و کاشته میشود. این گیاه در ایران نمیروید ولی به صورت پرورشی و گلخانهای کاشته میشود.ترکیبات شیمیایی و مواد موجود در گیاه:
اسانسی شامل ستن، سینئول، دیفنکون، لینالول و یا الکل در گیاه تشخیص داده شده است.بخش مورد استفاده:
گل و سرشاخههای گیاهنحوه مصرف:
به طور معمول گل و سرشاخههای گیاه را به صورت دم کرده یا جوشانده استفاده میکنند و در طب سنتی برای درمان بیماریها نحوه و مقدار مصرف را پزشک تشخیص داده و تجویز میکند.خواص درمانی:
ضد افسردگی و تقویت کننده اعصاب، ضد تشنج و آرامبخش، ضد سرفه و نشاطآور، ضد حساسیت و برطرف کننده عفونتهای دستگاه تنفسی، ضد سیاه سرفه و تقویت کننده بدن، ضد تب و مسکن سردردهای یکطرفه، ضد سرگیجه و برطرف کننده خستگیهای روحی، ضد یرقان و کاهنده قند خون، ضد فراموشی و صفرابر، بازکننده قاعدگی و باد شکن، محرک کبد و التیامبخش زخمهای دهان میباشد. در ضمن برای وسواس، جنون، گلودرد، گریپ، آسم، زکام، طپش قلب، آلزایمر و روماتیسم نیز مفید است.منبع مقاله :
صانعی، صمصام؛ (1395)، طبّ الصمصام -آشنایی با بیش از 400 نوع از گیاهان دارویی- (جلد دوم)، تهران: انتشارات حافظ نوین، چاپ اول.
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}