معرفی انبه و خواص درمانی آن
درختی است پر شاخه به ارتفاع حدود 10 متر گاهی موارد بیشتر با تاجی بزرگ و فشرده، برگهای آن سبز تیره، چرمی شکل، ساده و سرنیزهای و گلهای آن به صورت خوشهای، کوچک، قرمز رنگ یا مایل به سفیدِ
نویسنده: صمصام صانعی
نام علمی:
Mangifera indiaca L.، نام فرانسه Mangue و نام انگلیسی آن Mango میباشد. نامهای دیگر آن به فارسی، عربی و در کتب طب سنتی، انبه هندی، منجو، مانگو، اَنبَج، اَنبه، اَنب و نَغزَک نامیده شده است.تیره گیاه:
پسته Anacardiaceaeنوع گیاه:
درختمشخصات ظاهری:
درختی است پر شاخه به ارتفاع حدود 10 متر گاهی موارد بیشتر با تاجی بزرگ و فشرده، برگهای آن سبز تیره، چرمی شکل، ساده و سرنیزهای و گلهای آن به صورت خوشهای، کوچک، قرمز رنگ یا مایل به سفیدِ صورتی میباشد. میوهاش گوشتی، بیضوی، ابتدا سبز و پس از رسیدن زرد رنگ میشود و در میوه یک هسته بزرگ، سخت و چوبی وجود دارد که با گوشت میوه احاطه شده است.طبیعت میوه:
طبق نظر حکمای طب سنتی طبیعت آن گرم و خشک است.رویش جغرافیایی:
در اغلب مناطق گرم و مرطوب کشورها خصوصاً در هند، مالزی و مالت کاشته میشود. در ایران نیز در استانهای هرمزگان و سیستان و بلوچستان به صورت پرورشی کاشته میشود.ترکیبات شیمیایی و مواد موجود در انبه:
مانگیفرین، مانگین، رنگ زردی به نام پیوری، بنزوئیک اسید، سیتریک اسید و تانن. آب، هیدراتهای کربن، کلسیم، فسفر، آهن، سدیم، پتاسیم، ویتامین A، تیامین، رایبوفلاوین، نیاسین و ویتامین C در آن مشخص شده است.بخش مورد استفاده:
گوشت میوه. در ضمن هستهی میوه، پوست درخت و برگ نیز خواص دارویی دارند.نحوه مصرف:
گوشت میوهی رسیده مصرف خوراکی داشته و در صنایع غذایی نیز کاربرد دارد. در طب سنتی پوست و برگ درخت را به صورت دم کرده یا جوشانده و هستهی میوه را به صورت پودر استفاده میکنند. در ضمن پوشت میوه مصرف خوراکی ندارد.خواص درمانی انبه:
برطرف کننده عطش و تسهیل کننده جریان خون، تقویت کننده نیروی جنسی و خرد و خارج کننده سنگهای کلیه و مثانه، مفید برای دستگاه تنفس، مری، معده، روده و کلیهها و درخشان کننده رنگ چهره، قابض و برطرف کننده سستی و کسالت، دفع کننده اخلاط و کاهنده ورم پا، برطرف کننده لکههای پوستی و تقویت کننده عمومی بدن، محافظت کننده در مقابل گرفتگی رگها و بیماریهای قلبی در افراد دیابتی، کاهنده کلسترول و تقویت کننده قلب و عروق، افزاینده بینایی و اشتهاآور میباشد. در ضمن برای بزرگی طحال، زگیل، اگزما، پسوریازیس، کک مک، سردرد، آرتروز، ورم مفاصل، سرفه و نفس تنگی نیز مفید است. مغز هسته انبه برای آسم، تهوع، سرفههای سخت، بواسیر خونی، انگلهای رودهای، اسهال، ترشحات رحمی و نارساییهای هضمی با منشأ صفرا که با عوارضی نظیر تلخی دهان همراه است مفید و از سیلان جریان زیاد اسپرم و سرعت انزال جلوگیری مینماید.تذکر:
مصرف انبه موجب اختلال در متابولیسم وارفارین (یک داروی ضد انعقادی) گردیده و این گروه از بیماران باید از مصرف آن خودداری کنند. زیادهروی در مصرف انبه سبب سوءهاضمه، ناراحتیهای چشمی، ناراحتیهای کبدی و فساد خون میشود. در ضمن انبه برای اشخاص گرم مزاج، بلغمیها و سوداییها مضر است.منبع مقاله :
صانعی، صمصام؛ (1395)، طبّ الصمصام -آشنایی با بیش از 400 نوع از گیاهان دارویی- (جلد دوم)، تهران: انتشارات حافظ نوین، چاپ اول.
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}